Home Australië Fraser Island tour: hoogtepunt van reis oostkust Australië

Fraser Island tour: hoogtepunt van reis oostkust Australië

Door Karlijn

Helderblauwe en knalgroene meren. Eindeloze stranden. Springende walvissen, scheepswrakken en indrukwekkende uitzichten over golvende duinen. Twee volle dagen brachten we door op Fraser Island aan de oostkust van Australië en daarna had ik er nog geen genoeg van. Lees hier alles over onze tweedaagse Fraser Island Tour met Fraser Explorer Tours, die ons langs de hoogtepunten van het eiland bracht.

Wat is Fraser Island en waar ligt het?

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet voor niets, want het eiland heeft talloze natuurwonderen en unieke eigenschappen. Fraser Island ligt aan de oostkust van Australië en is het makkelijkste te bereiken vanuit Hervey Bay.

75 Mile Beach Fraser Island

Fraser Island tour: diverse opties mogelijk voor je bezoek aan Fraser Island

Je kunt Fraser op verschillende manieren bezoeken:

  • Zelf een 4WD huren. Dit is een mooie optie als je op zoek bent naar avontuur.
  • In een groep van 4WD’s meerijden. Je rijdt nog steeds zelf, maar wel in een groep. Als je vast komt te zitten in het zand (en dat gebeurt regelmatig), is er altijd hulp nabij.
  • Een dagtrip maken. Een dag op Fraser Island is eigenlijk te kort, maar het kan natuurlijk dat je weinig tijd hebt. In dat geval is een goed georganiseerde dagtrip de beste manier om zoveel mogelijk van het eiland te zien.
  • Een groepstour doen in een bus.

Een 4WD heb je altijd nodig op Fraser Iland, gewone auto’s mogen het eiland niet op. Nu ben ik normaal niet van de groepstours, maar in het geval van Fraser Island is het een efficiënte en betaalbare manier om zoveel mogelijk van het eiland te zien. Zelf rijden leek ons ook gaaf, maar we hebben nul ervaring met rijden in los zand en de 4WD-tag along-tours zijn erg op jonge backpackers gericht. We kozen daarom voor een tweedaagse groepstour van Fraser Explorer Tours.

Lake McKenzie Fraser Island

Bezienswaardigheden Fraser Island: Lake McKenzie

Twee dagen is bij onze tour ook echt twee volle dagen. We nemen al om 08.30 uur de ferry naar Fraser Island. Het enorme eiland komt steeds dichterbij en ik kan niet wachten om alle prachtige landschappen opnieuw te bewonderen. Bij aankomst worden we meteen naar onze 4WD-bus geloodst, waar onze vrolijke chauffeur en gids Hayden al staat te wachten. De groep bestaat uit dertig mensen, wat veel lijkt, maar in de praktijk prima is. De eerste dag staat in het teken van het binnenland van Fraser Island en we racen meteen richting Lake MacKenzie. Racen, want op de zandwegen van Fraser is snelheid volgens Hayden je beste vriend. We hobbelen over diepe zandsporen, met aan weerszijden regenwoud en hoge bomen. Hayden vertelt intussen van alles over het eiland. Ik vind het mooi als gidsen – die elke dag hetzelfde moeten vertellen- nog steeds oprecht enthousiast worden van ‘hun’ plek, en Hayden is duidelijk zo iemand.

Spierwitte stranden en helderblauw water

Tussen de bomen duikt opeens het knalblauwe Lake McKenzie op en dat is meteen één van de spectaculairste plekken van het hele eiland. Spierwitte stranden, knalblauw water (Lake McKenzie bevat alleen regenwater), omringd door groen: Lake McKenzie vraagt erom om een duik te nemen. We krijgen meer dan genoeg tijd bij het meer en dat is fijn, want niets is zo vervelend als steeds te moeten haasten tijdens een tour.

Central Station Fraser Island

Tour Fraser Island Australië: het regenwoud bezoeken

Als we uitgezwommen zijn, rijdt Hayden ons naar Central Station. De grote 4WD-bus is erg comfortabel en elk ritje op Fraser Island is mooi. Net als elke stop. Central Station is een voormalige nederzetting waar vroeger hout werd gekapt. De kap is stopgezet omdat UNESCO Fraser alleen dan Werelderfgoed wilde maken. Central Station ligt bij de mooie – en voor Aboriginals heilige- Wanggoolba Creek, midden in het regenwoud.Hayden vertelt alles over de geschiedenis van Central Station en neemt ons mee op een korte wandeling langs de kreek. Het regenwoud is hier schitterend, met hoge palmbomen en grote groene varens.

Lake Wabby Fraser Island

Door de zandduinen naar Lake Wabby

Lunchen doen we bij het Eurong Beach Resort, waar we die avond ook slapen. Het buffet is goed, maar ik kan niet wachten tot we weer de bus in mogen. De middag is voor Lake Wabby, één van de ruim honderd meren van Fraser Island. We rijden een heel stuk over het strand en dat is erg gaaf. Bij een duin stoppen we en maken we een wandeling van twee kilometer naar Lake Wabby. We lopen eerst door een dicht bos, dat uitkomt op eindeloze zandduinen, die het wandelen wat pittiger maken. Het meer verstopt zich lang achter het zand, maar als het verschijnt staan we even met onze ogen te knipperen. Lake Wabby is knalgroen en ligt tussen een duin en een groen bos. Het zand neemt het meer langzaam over en over een hele tijd verdwijnt het onder het zand. Nu is het nog één van de mooiste plekken van Fraser Island en we krijgen geen genoeg van het wandelen langs het meer en de duinen.

Lake-Wabby-Fraser-Island

Slapen bij Eurong Beach Resort Fraser Island

Onze eerste volle dag zit erop en we checken in bij Eurong Beach Resort. Fraser heeft twee hotels en dit is de budgetoptie. We hebben een prima kamer en net als bij de lunch biedt het buffet volop keuze voor het avondeten. Alles smaakt goed en na het eten gaan we nog even langs bij de gezellige bar. Bij het resort vind je ook een zwembad, een klein supermarktje en een bakkerij, dus het heeft alles wat je nodig hebt.

Fraser-Explorer-Tours

Doen op Fraser Island: walvissen bij 75 Mile Beach

De vertrektijd de volgende ochtend is 08.00 uur, lekker op tijd dus. Hayden kondigt aan dat vandaag helemaal in het teken staat van de bezienswaardigheden van Fraser Island langs het strand. De gave rit over het eindeloze 75 Mile Beach is meteen een highlight. Overal waar we kijken zien we walvissen zwemmen en springen, we vliegen over het brede strand en lijken soms dwars door de zee te rijden. De lucht met grote witte wolken weerspiegelt fotogeniek in het laagje zoet water dat uit het zand omhoog komt. Je ziet bijna niet waar de zee ophoudt en de lucht begint.

Champagne Pools Fraser Island

Fraser Island tour: de Champagne Pools

Onze eerste stop: de Coloured Sands, een formatie van geel-wit-oranje zandbergen. Mooi, maar niet het mooiste wat we die dag zien. Hayden rijdt door naar de Champagne Pools en dat timet hij precies goed: we zijn op vier andere mensen na de eerste die hier aankomen. De Champagne Pools behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van Fraser Island. Het zijn poelen van steen waar water in blijft staan. Dat zorgt voor mooie patronen in het onderliggende zand en op de rand van de rotsen slaan hoge golven stuk. Prachtig!

Champagne Pools Fraser Island

De Coloured Sands en de Champagne Pools op Fraser Island.

Champagne Pools

Fraser Island Australië: auto’s lostrekken uit het zand

Na koffie met koekjes willen we door naar Indian Head, maar dat loopt vertraging op. Als we een weg met zacht zand opdraaien, zien drie jeeps muurvast zitten. Er kan niemand meer door en op het strand is al een flinke file ontstaan. Hayden moet alle auto’s er met zijn bus uittrekken. Als alle auto’s gered zijn, kunnen we het klimmetje naar Indian Head aanvaarden. Vanaf deze rots heb je een fantastisch uitzicht over de blauwste zee, met lange golven, walvissen, dolfijnen en roggen. Veel mooier wordt het niet.

Indian Head Fraser Island

Zien op Fraser Island: Eli Creek

Onze op één na laatste stop is het scheepswrak van de SS Maheno, die in 1935 tijdens een cycloon verging. Het enorme schip dat aangespoeld is op het strand, is een indrukwekkend gezicht. We eten hier een prima picknicklunch en dan staat alleen Eli Creek nog op het programma. Daar wandel ik door het frisse stroompje, omringd door dichte bomen. En dan zit het er echt op. Hayden brengt ons naar de ferry, die om 18.00 uur weer aanlegt op het vasteland. Ik was met alle liefde nog een dag gebleven, Fraser Island was echt een hoogtepunt van onze reis door Oost-Australië.

Over de tour van Fraser Explorer Tours

De tweedaagse Fraser Island tour was uitstekend geregeld. Je hebt twee volle dagen om Fraser Island te verkennen, de groepsgrootte is goed en je rijdt het eiland over in een goede 4WD-bus. Onze gids Hayden was enorm vriendelijk en zijn kennis over en liefde voor Fraser erg groot. We kregen genoeg tijd bij alle stops en deden alle bekende bezienswaardigheden aan. Ook alles rondom de tour was goed georganiseerd. Je kunt bij je hotel in Hervey Bay of Rainbow Beach worden opgehaald en afgezet, maar je kunt je auto of camper ook (betaald) bewaakt parkeren bij de ferry. Het eten is goed verzorgd, met twee keer lunch, avondeten en ontbijt en thee met koekjes tussendoor. Alles in de tour is inclusief, ook de ferryovertocht. Voor meer informatie over de verschillende beschikbare tours en actuele prijzen: kijk op de website van Fraser Explorer Tours.

Meer weten over onze roadtrip Australië? Hier lees je alles over onze route aan de Oostkust!

Eli Creek Fraser Island

Meer lezen over Australië?

Ook leuk om te lezen

9 Reacties

Ria 20 augustus 2019 - 16:36

Oooooh ik word echt zooo jaloers als ik de hele tijd lees dat jullie zoveel walvissen zien…! Ik wil óók! :-)
Benieuwd hoe West-Australia jullie bevalt, enjoy!

Antwoord
Karlijn 24 augustus 2019 - 07:11

Die walvissen waren niet normaal, echt overal langs de kust waren ze te zien. West-Australië bevalt ook supergoed (maar nog geen walvissen in zicht ;)

Antwoord
Angela 11 september 2019 - 13:30

Wauwwww!! ??? Hier wil ik ook naartoe! ?

Antwoord
Karlijn 12 september 2019 - 02:03

Het is er prachtig!!

Antwoord
Marcella Molenaar 19 september 2019 - 22:17

Wat een gaaf eiland! Ooit komen we vast verder dan Sydney om de oostkust te ontdekken en dan staat Fraser Island ook zéker op ons programma!

Antwoord
Karlijn 20 september 2019 - 01:00

Dan zou ik het zeker meenemen, het is er prachtig!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 31 oktober 2019 - 19:13

Je ben even al je blog posts aan het bijlezen want ik loop ontzettend achter en ik ben zo benieuwd naar jullie avonturen! Fraser Island ziet er mooi uit, zeg! Dat water in combinatie met het witte zand is niet normaal – ik krijg meteen helemaal zin in een strandvakantie!

Antwoord
Karlijn 1 november 2019 - 04:21

Dat meer is bizar hè! Fraser Island was echt een van de hoogtepunten van deze reis.

Antwoord
Route oostkust Australië: zo reis je van Sydney naar Cairns - Karlijn Travels 18 december 2019 - 07:00

[…] Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en één van de mooiste plekken van Australië. Het is dan ook zeker een hoogtepunt tijdens je reis van Sydney naar Cairns. Je kunt hier zelf rijden, maar wij kozen deze keer voor het gemak van een tour. Twee dagen lang reden we in een 4WD-bus van Fraser Explorer Tours het hele eiland over en het was fantastisch. In deze blog lees je er alles over. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.