Home Azië Wat te doen in Hanoi, Vietnam? 20x de leukste tips

Wat te doen in Hanoi, Vietnam? 20x de leukste tips

Door Karlijn

De Vietnamese hoofdstad Hanoi is één van mijn favoriete steden in Azië. De drukke straten, de winkeltjes in het Old Quarter, de koffietentjes, de tempels, de meren: Hanoi is een stad waar je nooit uitgekeken raakt. Tijdens je rondreis Vietnam breng je hier ongetwijfeld een paar dagen door. Wil je weten wat te doen in Hanoi? Lees dan mijn twintig leukste tips.

1. Slenter eindeloos door het sfeervolle Old Quarter van Hanoi

De kans is groot dat je hotel in het Old Quarter van Hanoi ligt en dat betekent dat je meteen midden in de actie zit. De oude wijk is een fascinerend doolhof van smalle straten met markten, winkeltjes, stoepen vol brommers, koffietentjes en eetkraampjes, waar mensen op kleine plastic krukjes een verse pho naar binnen slurpen. Eén van mijn favoriete straten in het Old Quarter is Hang Ma Street, met talloze winkels die uitbundige feestversieringen en decoraties verkopen. Ook P. Thuoc Bac is een bezoek waard, want hier vind je winkels vol traditionele medicijnen en kruiden.

2. Wat te doen in Hanoi? Proef de beroemde egg coffee

Egg coffee is een specialty coffee in Hanoi, die vergeleken wordt met tiramisu in een kopje. Egg coffee wordt gemaakt met eigeel en gecondenseerde melk, waardoor een romig mengsel ontstaat. Erg lekker!

Egg coffee Hanoi 

3. Ga caféhoppen in de hippe koffietenten van Hanoi

Hanoi barst van de hippe en gezellige koffietentjes, waar je naast egg coffee ook talloze andere speciale koffies kunt proeven. Op een warme dag is een coconut coffee bijvoorbeeld heerlijk fris. Mijn favoriete koffietentjes heb ik in dit artikel op een rij gezet.

Hidden Gem Coffee Hanoi

4. Wandel rond Hoan Kiem Lake – op elk moment van de dag

In het hart van Hanoi in Vietnam ligt Hoan Kiem Lake, direct herkenbaar aan de rode Huc-brug, de Thap Rua-toren en de Ngac Son Temple. Rond het meer is het altijd druk, en dat begint al voor zonsopkomst. Dan zie je hier de eerste locals tai chi’en en dansen, mooi om mee te maken. Het is leuk om een rondje rond het meer te wandelen en mensen te kijken. Steek ook zeker de rode brug over en neem even een kijkje bij de kleine Ngac Son Temple.

Lees hier alles over de reisroute van onze rondreis Noord-Vietnam

5. Ga rond zonsopkomst naar Thong Nhat Park

Het is leuk om locals ’s ochtends vroeg te zien sporten bij Hoan Kiem Lake, maar de ruimte is hier wel beperkt. Daardoor is het niet overal even druk. Een betere optie is Thong Nhat Park, waar je struikelt over de enthousiaste dansgroepen, geconcentreerde tai chi-beoefenaars en fanatieke badmintonners. Al voor zonsopkomst is het druk in dit park, er schalt muziek uit alle hoeken en de locals zijn druk bezig om hun dagelijkse portie lichaamsbeweging binnen te halen. Erg leuke plek, ook om te fotograferen en een praatje met de locals te maken. Of om een potje mee te badmintonnen!

Tai Chi in Hanoi

6. Doe een street food tour in Hanoi

Zeg je Hanoi, dan zeg je lekker eten. Om kennis te maken met de lekkerste gerechten en lokale specialiteiten, is het aan te raden om een street food tour te boeken. Zo ontdek je plekken en gerechten die je zelf nooit gevonden zou hebben, terwijl je tegelijk een mooie stadswandeling maakt.

Liever zelf aan de slag? In Hanoi kun je ook volop leuke kookworkshops volgen, waarbij je zelf Vietnamese culinaire hoogstandjes leert maken.

Geen zin in een tour?

Zoek dan op eigen houtje de street food in Hanoi op, want het is alleen al een leuke ervaring om op zo’n klein plastic stoeltje op de stoep te eten.

7. Bezoek de prachtige Temple of Literature

De Temple of Literature is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Hanoi en zeker een bezoek waard. Dit complex dateert uit 1070 en was de eerste universiteit van Vietnam. Een klein museum vertelt je alles over de geschiedenis en natuurlijk kun je ook de tempel zelf bezoeken. Een fijne plek en een rustpunt in de stad.

8. De One Pillar Pagoda en het mausoleum van Ho Chi Minh

Géén rustpunt in de stad is het terrein rond de One Pillar Pagoda en het mausoleum van Ho Chi Minh. Bij deze bezienswaardigheden in Hanoi is het altijd druk, met honderden schoolkinderen en toeristen uit binnen- en buitenland. De One Pillar Pagoda is leuk om te zien, maar de meeste mensen komen voor een blik op voormalig president Ho Chi Minh, die hier opgebaard ligt. Zelf heb ik hem niet bezocht, want ik vind dit toch een beetje een vreemde toestand. Maar onze gids in Noord-Vietnam vond dat een schande: het bezoeken van de geliefde Ho Chi Minh is juist een voorrecht. Wil je hem wel een bezoek brengen, kijk dan goed naar de openingstijden. Het mausoleum is niet elke dag open en dan ook maar een paar uur in de ochtend.

9. Bewonder de vrouwen van Vietnam in het Vietnamese Women’s Museum

Ik ben geen enorme fan van musea, maar aan het eind van onze derde dag in Hanoi hadden we wat tijd over. Ik had goede dingen gelezen over het Vietnamese Women’s Museum, dus besloten we daar naartoe te gaan. Gelukkig, want ik was onder de indruk van dit mooi opgezette museum. Je leert hier alles over de rol van vrouwen in de geschiedenis en cultuur van Vietnam. Er zijn tentoonstellingen over de verschillende volkeren in de bergen van Vietnam, over hun kleding, werkzaamheden en cultuur. Heel interessant is de belangrijke rol van vrouwen tijdens de Vietnam-oorlog, die volop deelnamen aan het verzet. Aanrader!

10. Wat te doen in Hanoi: ontwijk het drukste deel van Train Street

Train Street in Old Quarter is één van de bekendste bezienswaardigheden van Hanoi. Hier zie je hoe een trein dwars door een smalle straat dendert, met gebouwen op een halve meter afstand aan beide kanten van het spoor. Heel gaaf om te zien, maar het is hier enorm druk en mensen halen allerlei gevaarlijke stunts uit om hun foto’s te kunnen maken. Train Street is momenteel dan ook officieel dicht, al kun je er wel in om iets te drinken bij één van de vele cafeetjes langs het spoor. Ik deed in Hanoi een fotografieworkshop, waarbij we een iets onbekender deel van Train Street bezochten: bij Ngo 224 Le Duan. We waren hier om zes uur ’s ochtends de enige toeristen. Wil je een trein door Train Street zie denderen, kijk dan hier voor de dienstregeling.

11. Tips Hanoi: ga ’s ochtends vroeg naar de Long Bien Market

Geen volk doet markten zo goed als de Vietnamezen. Kleur, drukte, stevige handel in alle producten die je maar kunt bedenken: het is een spektakel op zich. Maar om die markten in volle glorie te zien, moet je er wel vroeg bij zijn. De Long Bien Market, naast de Long Bien Bridge, is de drukste foodmarket van Hanoi. Het is de markt waar restaurants in Hanoi hun inkopen doen en het is dan ook meer een groothandel dan een markt voor individuen. Hier vind je alles op het gebied van eten: vlees, vis, groenten en fruit, en daarnaast is een grote bloemensectie. Je moet alleen echt vroeg zijn, want deze markt is ’s nachts op zijn drukst. Als je er tussen zes en zeven uur bent, kun je het staartje nog meemaken. Ook dan is het nog levendig genoeg.

Verkoper Long Bien Bridge Market

12. Verken het leuke buurtje Ngoc Ha – en de B52-bommenwerper in het meer

Je kunt je prima een paar dagen vermaken in het Old Quarter, maar ook buiten deze wijk is er genoeg te doen in Hanoi. Wil je een gewone wijk in Hanoi bezoeken? Ga dan naar Ngoc Ha, een charmante buurt op loopafstand van de oude wijk. Ngoc Ha is de voormalige bloemenbuurt van Hanoi en je vindt hier smalle straten, marktjes, woonhuizen en tempels. Een beetje een ‘dorp in een stad’-gevoel. Ga zeker langs bij Dinh Ngoc Ha, een mooie tempel die is omringd door een gracht en een rustpunt vormt in de wijk. Ook bijzonder: de restanten van een B52-bommenwerper in Ho Hu’u Tiep Lake (of B52 Lake).

13. Ontdek de gave wijk Truc Bach

Als je Ngoc Ha bezocht hebt, kun je makkelijk doorlopen naar Truc Bach, een wijk aan het meer van Truc Bach. Truc Bach was ooit een apart dorp en het is één van de oudste delen van Hanoi. Het is hier een stuk relaxter dan in het drukke Old Quarter en er is meer dan genoeg te zien. Wandel rond Truc Bach Lake, bezoek de oudste pagode van Hanoi (Tran Quoc) en de kleine Thuy Trung Tien Temple. Duik vervolgens de smalle straten van de wijk in, proef de beroemde pho cuon (een soort springroll) van Pho Cuon Huong Mai en ontdek overal leuke cafeetjes. Truc Bach laat je echt een andere kant van Hanoi zien.

14. Bezoek de Imperial Citadel van Thang Long

De Imperial Citadel van Thang Long staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Vietnam. Het was 1300 jaar lang het centrum van de Vietnamese politiek. Het is een mooie plek om even rond te lopen, maar voor mij persoonlijk geen must see. Ga je ook naar Hue tijdens je Vietnam-reis, dan kun je beter de citadel daar bezoeken en die in Hanoi overslaan.

15. Waan je in Europa bij de St. Joseph’s Cathedral

In het Old Quarter staat de St. Joseph’s Cathedral, duidelijk een erfenis van de Fransen. De kathedraal lijkt op het eerste gezicht wel wat op de Notre Dame (dat was ook de bedoeling) en je waant je hier heel even in een Europese stad.

16. Wandel door het French Quarter in Hanoi

Het French Quarter is leuk om doorheen te wandelen, omdat de architectuur hier zo anders is dan in de rest van de stad. Je ziet hier gebouwen uit de 20e eeuw, zoals het Hanoi Opera House. Bovendien vind je hier veel indrukwekkende ambassades van landen uit de hele wereld en ook veel musea zijn hier gevestigd.

Leuke tips voor Hanoi in Vietnam

17. Ga naar een Water Puppet Show in het Old Quarter

Tegenover het Hoan Kiem Lake ligt het Thang Long Water Puppet Theatre, waar de waterpoppenshows worden gehouden. Zo’n voorstelling hoort er een beetje bij als je naar Hanoi gaat. Deze Vietnamese kunstvorm is al zo’n duizend jaar oud en ik vond de voorstelling erg leuk om te zien. Tickets boek je hier makkelijk online.

18. De prachtige Phung Hung Street Art van Hanoi

We liepen er toevallig tegenaan en gelukkig maar, want de street art in Phung Hung Street is fantastisch. Op Google Maps vind je deze plek onder de naam Street Murals. De grote kunstwerken zijn gemaakt op de muren van een viaduct en zijn ontstaan om de diplomatieke samenwerking tussen Vietnam en Zuid-Korea te vieren. De afbeeldingen laten het Hanoi uit het verleden zien: een straathoek van het Old Quarter waar verkopers hun waren verkochten, een schoolmeisje op weg naar school en de oude Trang Tien Department Store bijvoorbeeld. Echt heel gaaf!

19. Struin over de Hanoi Night Market

Ben je op vrijdag, zaterdag of zondag in Hanoi, dan is het leuk om de Night Market in het Old Quarter te bezoeken. Hier wordt van alles verkocht, van kleding tot souvenirs, en er zijn vaak optredens op straat. Natuurlijk vind je er ook volop straatstalletjes waar je iets lekkers kunt eten of drinken.

20. Gebruik Hanoi als uitvalsbasis om Noord-Vietnam te ontdekken

De kans is groot dat je tijdens je rondreis Vietnam verschillende keren terugkomt in Hanoi. De stad is een fijne uitvalsbasis voor het maken van meerdaagse trips. Maak bijvoorbeeld een cruise in het prachtige Halong Bay, ga de Ha Giang Loop rijden of verken het kastgebergte in Ninh Binh. Dagtrips zijn natuurlijk ook een optie. De Parfum Pagoda en de wierrookdorpjes rond Hanoi zijn aanraders.

DE LEUKSTE HOTELS IN HANOI

Ik vond het lastig om een hotel te kiezen, want ik zag zo tien hotels waar ik wel wilde overnachten. Keus genoeg in Hanoi! Uiteindelijk sliepen we in twee verschillende hotels:

  • Hanoi Emerald Waters Hotel Valley. Let goed of je het juiste hotel hebt, want er zijn verschillende Emerald Waters in Hanoi. Dit is een heel fijn hotel in het Old Quarter, met heel lieve medewerkers die alles voor je willen regelen. De kamers zijn luxe en comfortabel, dus dit is in alle opzichten een prima keuze

  • Hanoi Marvellous Hotel & Spa is net wat luxer dan het bovenstaande hotel. De kamers zijn fantastisch, het ontbijt is prima en de locatie is top. Ook hier zijn de medewerkers geweldig.

Lekker eten in Hanoi

In Hanoi kun je eigenlijk overal lekker eten. Mijn eigen favoriete restaurants zijn:

  • MET Vietnamese Restaurant. Klein tentje met een mooie muurschildering van Hanoi, waar je heerlijke traditionele Vietnamese gerechten kunt bestellen.
  • New Day Restaurant: ook een topadresje voor Vietnamese specialiteiten.
  • Banh Mi Hoi An: voor de lekkerste broodjes Bahn Mi van de stad. Ideaal voor de lunch!
  • Pizza Belga Hang Be. Soms heb je gewoon zin in een goede pizza of pasta en een Belgisch biertje.
  • The Hanoi Social Club. Burgers, sandwiches of Vietnamese gerechten: wat je ook kiest, in dit mooie café eet je altijd heerlijk.
  • Bread Factory – Trang Tien: luxe bakkerij waar je de lekkerste gebakjes, croissants en koekjes van de stad kunt kopen. De smeuïge koekjes met chocolade en walnoten zijn om je vingers bij af te likken.

Hoe kom je in Hanoi?

  • Het vliegveld van Hanoi ligt 35 kilometer van de stad af en je bent met de taxi zo’n drie kwartier onderweg. Wij lieten ons hotel een transfer regelen bij aankomst, om gescam met taxi’s vanaf het vliegveld te voorkomen. Je kunt ook makkelijk vervoer regelen via Grab.
  • Arriveer je met de trein in Hanoi? Het treinstation van Hanoi ligt niet ver van het Old Quarter. Vanaf hier kun je makkelijk met de taxi of Grab naar je hotel. Treinkaartjes in Vietnam regel je het handigste via 12Go.Asia.

Vervoer in Hanoi + iets over brommers

De meeste bezienswaardigheden in Hanoi liggen op loopafstand. Wij namen geen enkele keer een taxi of Grab, want een wandeling door de straten van Hanoi is nooit saai. Bovendien is het altijd druk, dus ben je lopend soms sneller af. Kijk wel goed uit tijdens je wandeling, want je wordt stapelgek van de brommers. Brommers op stoepen, brommers die met honderden tegelijk voor stoplichten staan (en tegelijk optrekken), brommers in smalle steegjes en brommers die je nét niet aanrijden als je oversteekt. Ga je oversteken, twijfel dan niet en stop nooit: loop in normaal tempo door en vertrouw op de ontwijkende talenten van de Vietnamese brommerrijders.

Beste reistijd Hanoi

De beste reistijd voor Hanoi is de periode februari tot en met april en september tot en met december. In de zomermaanden is het erg heet in de stad. Ik moet er wel bij zeggen dat ik in maart en november in Hanoi ben geweest. En hoewel het dan inderdaad niet zo warm is en het ook niet veel regent, is het meestal wel behoorlijk grijs en miezerig. Reken in Hanoi voor de zekerheid maar niet op stralende blauwe luchten. Gelukkig is het ook zonder zon een fantastische bestemming.

Hoeveel dagen in Hanoi nodig?

Wij hadden drie volle dagen in Hanoi en die hadden we ook wel nodig om alles te zien wat ik hierboven beschreven heb.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.