Home citytrips Is Athene leuk voor een stedentrip? Spoiler: jazeker!

Is Athene leuk voor een stedentrip? Spoiler: jazeker!

Door Karlijn

Ben je op zoek naar een verrassende bestemming voor een stedentrip in Europa, dan kan ik de Griekse hoofdstad Athene van harte aanbevelen. Ik ben er nu twee keer geweest en beide keren vond ik de stad geweldig. Ik dwaalde uren door de smalle straatjes van sfeervol Plaka, beklom de indrukwekkende Acropolis, genoot van de drukke markten en bewonderde de meest creatieve street art. Als je je afvraagt: is Athene leuk voor een stedentrip? Dan beantwoord ik die vraag volmondig met ‘ja’! 

Is Athene leuk voor een stedentrip? Ja, want je vindt historie op elke straathoek

In Athene struikel je over antieke ruïnes en indrukwekkende tempels. De Acropolis torent hoog boven de stad uit en de klim naar boven is prachtig. Het Parthenon schittert je tegemoet en het uitzicht over de stad is eindeloos. Maar niet alleen de Acropolis is de moeite waard, ook de Ancient Agora, de bibliotheek van Hadrianus en de Tempel van de Olympische Zeus brengen je weer even terug in het Athene van zo’n 2500 jaar geleden. Ik probeerde me steeds voor te stellen hoe overweldigend Athene in de oudheid geweest moet zijn. De bezienswaardigheden in Athene zijn talrijk en in dit artikel vertel ik welke plekken je zeker niet mag missen.

Ook gaaf: Athene heeft fantastische street ar

Athene is een stad met een rauw randje. Je ziet duidelijk dat de crisis haar sporen nalaat en sommige wijken zijn erg vervallen. Toch proberen de inwoners er het beste van te maken. Een voorbeeld daarvan is de street art-cultuur, die sinds een paar jaar ook door de gemeente omarmd wordt. Op talloze plekken in de stad vind je fantastische muurschilderingen, gemaakt met verschillende technieken en in talloze stijlen.

Athene is een stad met veel gezichten

Het ene moment sta je nog street art te bekijken in een wijk die wel oorlogsgebied lijkt, het volgende moment zit je in een hip café in de trendy buurt Gazi. Athene heeft van alles wat. Zelf vond ik de smalle straatjes van de wijk Plaka erg gezellig, maar ook Anafiotika is een aanrader. Dit is een klein buurtje aan de voet van de Acropolis, bestaande uit witgeverfde huizen en smalle, schattige straatjes. Ideaal voor fotografiefanaten en één van de leukste bezienswaardigheden van Athene. In deze post lees je er alles over.

Athene heeft vriendelijke, behulpzame inwoners

Je hoeft maar tien seconden op je kaart te kijken of er staan al drie Grieken om je heen om te vragen of ze kunnen helpen. In perfect Engels, want tot mijn lichte verbazing spreken de inwoners van Athene die taal uitstekend. Overal waar ik kwam, vond ik de mensen ontzettend vriendelijk en hartelijk.

In Athene kun je lekker, gezellig en betaalbaar eten

Gevulde rolletjes van wijnbladeren. Stevig gekruid gehakt. De lekkerste feta in een kleurrijke salade. Bakkerijen met zeeën van koekjes, taartjes, hartige snacks en Griekse broodjes. De lekkerste Griekse frappé (koude koffie met een schuimlaagje). Bakken vol ijs. De Grieken houden van lekker eten en drinken en daar heb ik dan ook heerlijk van genoten. Je kunt echt overal goed eten en ook een voordeel: het is helemaal niet duur.

Is Athene leuk? De stad heeft volop terrasjes, restaurants en hippe barretjes

Ben je moe van het slenteren, dan hoef je in Athene niet lang te zoeken naar een terrasje of café. Athene barst van de plekken om even iets te eten of te drinken. In Plaka en Monasteraki heb je volop gezellige terrasjes, in Gazi vind je hippe bars en restaurants. Dat maakt Athene op elk uur van de dag een gezellige, levendige stad.

Stedentrip Athene: Mekka voor marktliefhebbers

Ben je fan van markten, dan kun je heel wat plezierige uurtjes doorbrengen in de marktwijk van Athene. De enorme vismarkt wordt gerund door enthousiaste marktkoopmannen, die er een wedstrijd van maken om hun vis zo mooi mogelijk uit te stallen. Op de vleesmarkt vind je naast netjes gesneden vlees ook schapenkoppen en karkassen en op de groenten- en fruitmarkt is het genieten van prachtig opgestapelde, kleurrijke producten. Ben je meer van het schatzoeken tussen oude spullen, dan kun je je hart ophalen op de zondagse Flea Market in Monasteraki of op die van Thissio.

Praktische tips stedentrip Athene

Vliegtickets Athene

Ik vloog met Transavia naar Athene, vanuit Eindhoven. Je kunt de actuele ticketprijzen checken op Transavia.nl.

Start roadtrip vasteland Griekenland

Athene is natuurlijk ook een ideaal startpunt als je een roadtrip Griekenland wilt gaan maken. Het vasteland van Griekenland is erg de moeite waard. In deze blog geef ik praktische tips over onze reisroute, bezienswaardigheden en hotels.

Leuke hotels in Athene

  • Mijn favoriete hotel in Athene is New Hotel, een gaaf designhotel in hartje stad.
  • New Hotel is wel prijzig, dus tijdens mijn tweede bezoek aan de stad koos ik het iets beter betaalbare Athens Cypria Hotel. Ook een grote aanrader, zeker vanwege het gave dakterras met uitzicht op de Acropolis.

Voor meer informatie

Meer lezen over deze leuke stad? Op GriekenlandOntdekker.nl vind je volop leuke en nuttige Athene-informatie.

*Deze post bevat affiliatelinks. Hier lees je er alles over.

Meer lezen over Griekenland?

Ook leuk om te lezen

27 Reacties

Tikva 4 november 2014 - 21:28

Vond Athene ook een hele verrassende stad met lekker veel afwisseling. Moet enorm lachen om je Loser streetart foto, ben benieuwd naar de rest.

Antwoord
Karlijn 5 november 2014 - 09:26

Hoi Tikva, er komen nog veel gave street art-foto’s aan! Moet alleen nog even flink selecteren ;)

Antwoord
Ester 4 november 2014 - 23:21

Je hebt me enthousiast gemaakt! Ik ben zelf al fan van Griekenland, maar heb tot nu toe alleen eilanden bezocht. En daar zijn er ook nog heel veel van te bezoeken ;-) Ik heb er ook niet zulke goede verhalen over gehoord, vooral stoffig en vies. Wat je beschrijft, klinkt ontzettend leuk. En eerlijk gezegd houd ik wel van dat rauwe randje aan een stad. Ben je nu net geweest? Is de herfst qua weer een aanrader?

Antwoord
Karlijn 5 november 2014 - 09:32

Hoi Ester, wat leuk dat ik je enthousiast heb gemaakt! Ik ben juist niet op de eilanden van Griekenland geweest, maar na Athene wil ik daar heel graag naartoe. Vooral Santorini staat hoog op de lijst :) Griekenland heeft zoveel te bieden! Ik was eind oktober een weekje in Athene, maar weertechnisch zou ik een maand eerder gaan. Ik had een dag prachtig weer, twee dagen regen en twee dagen bewolking. In september is het volgens mij altijd goed. Als je meer wilt weten, dan kun je me altijd mailen. En er volgen de komende weken nog meer blogjes over de stad, want ik ben er echt heel enthousiast over!

Antwoord
Esther 5 november 2014 - 09:23

Mooie foto’s!! Ik was zelf in Thessaloniki en het Noorden van Griekenland, was er ook helemaal gek op.

Antwoord
Karlijn 5 november 2014 - 09:34

Dank je Esther! Na Athene staat het ontdekken van de rest van Griekenland hoog op mijn verlanglijstje. Ik had me er nooit zo in verdiept, maar er is zoveel te zien!

Antwoord
Manon 5 november 2014 - 12:07

Wauw na het lezen van dit artikel wil ik er heel graag eens heen. Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me een hele mooie stad.

Antwoord
Karlijn 5 november 2014 - 13:04

Hoi Manon, bedankt voor je reactie! Athene is echt een mooie, veelzijdige stad. Mocht je erheen gaan en tips nodig hebben, dan kun je me altijd mailen!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 5 november 2014 - 12:07

Leuk leuk leuk! Bij Griekenland denk ik niet meteen aan Athena (shame on me), maar het lijkt me een gave stad! Ga ik onthouden :).

Antwoord
Karlijn 5 november 2014 - 13:01

Leuk Stéphanie, ik kan Athene echt aanraden :) !

Antwoord
antonette - we12travel 8 november 2014 - 21:19

Wat een fijne foto’s weer Karlijn! Als ik dit zo lees, realiseer ik me dat ik écht te weinig van de stad heb gezien om me er een goed beeld over te kunnen vormen. Gelukkig kan ik weer even wegdromen tijdens het lezen van jouw blog :-)

Antwoord
Karlijn 9 november 2014 - 10:39

Dank je Anto! Misschien komt het er nog eens van om terug te gaan. In combinatie met een gave wandel/outdoortrip door de binnenlanden van Griekenland dan ;)

Antwoord
Marcella 9 november 2014 - 22:04

Athene lijkt me echt heel leuk, mooie foto’s van de stad! Ik heb de stad weer wat hoger op mijn wishlist gezet, ik zou er graag eens rondlopen. Leuk!!

Antwoord
Karlijn 10 november 2014 - 09:44

Dank je Marcella, Athene is echt een aanrader!

Antwoord
Let's travel and see 12 november 2014 - 15:32

Wauw dat ziet er idd erg gaaf uit! Grappig dat een stad je dan zo kan verrassen als je op voorhand andere dingen gehoord hebt van anderen..

Antwoord
Karlijn 12 november 2014 - 15:56

Ja, leuk is dat he! Ik had het ook met Georgetown op Penang in Maleisië. Allemaal negatieve verhalen van vrienden en wij vonden het er geweldig ;)

Antwoord
Henriette 14 november 2014 - 00:21

Leuk om jouw belevenissen terug te lezen en god wat hebben we gelachen op die markt;)

Antwoord
Karlijn 14 november 2014 - 09:42

Inderdaad Henriette! Goed voor ons zelfvertrouwen was het ook :)

Antwoord
Het mooiste en het beste van reisjaar 2014 - Karlijn Travels 17 december 2014 - 21:35

[…] Ik hoorde dat het een vieze stad was, met weinig te zien. Viel dat even mee! Ik vond Athene de ontdekking van het jaar. De historie op elke straathoek, de street art, het goede eten, de levendigheid op straat…een […]

Antwoord
Marjolein 11 februari 2015 - 14:34

Ik ben nog op zoek naar een zonnige culturele bestemming niet te ver weg. Ik geloof dat Athene mijn voorselectie is binnengedrongen… Van je artikel heb ik gelijk zin gekregen die kant eens op te gaan!

Antwoord
Karlijn 11 februari 2015 - 15:49

Wat leuk, Athene is ook zo gaaf! Ik had me er echt weinig van voorgesteld en ik vond het zo’n fijne plek! Wel een beetje rauw, maar dat maakte het juist interessant. En als je van cultuur houdt, dan kun je in Athene je hart ophalen :)

Antwoord
De mooiste ruïnes van Athene - Karlijn Travels 31 maart 2015 - 15:29

[…] niet veel verwacht van de Griekse hoofdstad, die bekend staat als chaotisch, vies en druk. Maar Athene bleek geweldig. De street art op elke straathoek, verborgen wijkjes als Anafiotika, gezellige terrassen en […]

Antwoord
Terugblik: June favorites - Karlijn Travels 2 juli 2017 - 10:21

[…] prachtig (en ging daar fotografietechnisch helemaal los), genoot voor de tweede keer van het geweldige Athene en was dolgelukkig tussen de rotsen van Meteora. Echt een fijne trip vol […]

Antwoord
Roadtrip Griekenland: tips voor een mini-rondreis vasteland en Santorini - Karlijn Travels 17 december 2017 - 07:00

[…] vind Athene zo’n leuke stad! Ward was er nog nooit geweest, dus gingen we alle bekende highlights af, zoals de Acropolis, de […]

Antwoord
Anne 31 augustus 2018 - 16:51

Hoi Karlijn,

Kun je me vertellen in welke buurt de leuke de voedselmarkten zijn? Ik ben erg benieuwd!

Bedankt voor je reactie! Anne

Antwoord
Tips voor twee dagen in magisch Meteora in Griekenland - Karlijn Travels 5 december 2019 - 11:55

[…] Waarom Athene zo’n leuke citytrip is […]

Antwoord
Metrocazar 7 maart 2020 - 19:07

Athene is echt een super leuke stad. Naast de vele bezienswaardigheden, heeft Athene ook nog een leuk stadcentrum met vele zelfstandige winkels. Ik kan een bezoek aan Athene echt aanbevelen. Vanwege de hoge temperaturen zou ik echter niet midden in de zomer gaan.
Misschien is ons navigatie-systeem voor de metro van Athene ook wel de moeite waard
https://www.metrocazar.com/athens/

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.