Home Azië De Ha Giang Loop rijden in Vietnam? Bereid je voor met deze tips!

De Ha Giang Loop rijden in Vietnam? Bereid je voor met deze tips!

Door Karlijn

Grillig karstgebergte zover als je kunt kijken. Traditionele dorpen van lokale volken. Eindeloze rijstterrassen. Kleurrijke weekendmarkten. De provincie Ha Giang in Vietnam, in het uiterste noorden aan de grens met China, was het hoogtepunt van mijn rondreis Vietnam. De mooiste bezienswaardigheden van Ha Giang liggen langs de Ha Giang Loop, een route die je met de motor of met de auto kunt afleggen. Wil je ook de Ha Giang Loop rijden? Met deze tips bereid je je goed voor.

Ha Giang is de laatste provincie in Vietnam die toegankelijk werd voor het toerisme. Het heeft daardoor lang geduurd voordat het gebied bekendheid kreeg, maar inmiddels weten steeds meer reizigers Ha Giang te vinden. En terecht, want ik vond dit veruit het mooiste deel van Vietnam. Na elke bocht wacht een nieuw uitzicht op het steile karstgebergte. Bovendien kun je hier op cultureel gebied je hart ophalen, want in Ha Giang leven maar liefst 22 verschillende volkeren. Tijdens de Ha Giang Loop zie je alle hoogtepunten van Ha Giang.

Hoe rijd je de Ha Giang Loop? Motor of auto?

1. De Ha Giang Loop zelf rijden op de motor

De Ha Giang Loop is gemaakt om met de motor te rijden. Dat lijkt me dan ook echt geweldig, maar je hebt hiervoor officieel een internationaal rijbewijs met een geldig motorrijbewijs nodig. Nu zijn er genoeg mensen die de Ha Giang Loop zonder motorrijbewijs rijden (daar wordt niet zo moeilijk over gedaan bij de motorverhuurders), maar dat zou ik zelf nooit doen. Als er iets gebeurt, dan keert de verzekering bij ongelukken of schade niets uit. Motorrijden in de bergen van Vietnam is sowieso niet geschikt voor beginners en rijervaring is echt vereist op de soms lastige bergwegen. Voor ons was deze optie dan niet geschikt, ik heb zelfs nog nooit brommer gereden.

2. Ga mee met een groepstour en spring achterop de motor bij een Easy Rider

Veel backpackers kiezen voor deze optie en je komt dan ook volop groepen motoren tegen. Je rijdt samen met een aantal andere reizigers, veilig achterop bij een ervaren Vietnamese motorrijder, een Easy Rider. Hij kent de weg, weet precies wat de mooiste plekken zijn en jij hoeft je nergens druk over te maken. Je kunt bij verschillende touraanbieders tourtjes boeken, zoals bij Mama’s House Hostel en Jasmine Hostel. Ook online zijn er volop complete tours met Easy Riders te boeken.

Voor meer tips

Zie je de Ha Giang Loop met de motor wel zitten? Lees dan deze blog met tips voor de Ha Giang Loop op de motor.

3. De optie hierboven is ook beschikbaar als privé-tour

Heb je geen behoefte aan het reizen in een groep of wil je graag je eigen route samenstellen? Dan kun je ook een privé-motortour regelen om de Ha Giang Loop te rijden. Je kunt deze tour bijvoorbeeld boeken bij YESD, de lokale reisorganisatie die ook onze trip organiseerde.

4. De Ha Giang Loop met de auto rijden

Je kunt de Ha Giang Loop ook met de auto rijden. Dit is de optie waar wij voor gingen, hoe gaaf het motorrijden me ook leek. Het leek me heel vermoeiend om vier dagen achterop een motor te moeten zitten en de kans op slecht weer was me in dit deel van Vietnam ook te groot. Het is een minder avontuurlijke optie, maar wel eentje die je veel flexibiliteit biedt. Tijdens onze roadtrip stapten we regelmatig uit om wandelingen door de bergen te maken, waarna de auto ons een stuk verderop weer oppikte. Bovendien konden we na de Ha Giang Loop direct met de auto doorreizen naar de provincie Cao Bang en hoefden we niet eerst terug naar Ha Giang.

Waarom de Ha Giang Loop boeken bij YESD?

Tijdens mijn zoektocht naar een aanbieder van bijzondere rondreizen in Noord-Vietnam, kwam ik YESD tegen. Deze duurzame organisatie is opgericht door drie Vietnamese vrouwen, die zich inzetten om lokale mensen zoveel mogelijk te laten profiteren van het toerisme. 10% van alle inkomsten gaat naar een speciaal fonds waarmee lokale gemeenschappen geholpen worden en YESD ondersteunt lokale ondernemers bij het opzetten van een homestay.

Duurzaam reizen in Vietnam

YESD vindt het belangrijk dat je als reiziger de lokale cultuur leert kennen en je overnacht dan ook vaak in fijne homestays bij gastvrije families.

Rondreis Noord-Vietnam op maat

Ik stelde samen met YESD onze hele reis door Noord-Vietnam samen en ik was vanaf het eerste moment superenthousiast. Ik heb een globale reisroute naar Ha Giang, Cao Bang, Mai Chau, Pu Luong, Ba Be en Ninh Binh doorgegeven, en YESD vulde die in met culturele stops, mooie hikes en bijzondere accommodaties. Ook ter plekke was alles top geregeld. We reisden met een uitstekende gids en een chauffeur en ik heb echt van elke dag genoten.

Lees hier alles over de reisroute van onze rondreis Noord-Vietnam

Wat is de route van de Ha Giang Loop?

Er zijn verschillende versies van de Ha Giang Loop. De meeste reizigers kiezen voor een route van drie of vier dagen. Ik raad je aan om de Ha Giang Loop van vier dagen te doen en langer als je de tijd hebt. Het is er zo mooi dat elke dag extra de moeite waard is. Ga je op de motor, dan wil je je dagen sowieso niet helemaal volproppen. Je gaat nu eenmaal niet zo hard en motorrijden is vermoeiender dan je misschien denkt. Je kunt de dagen tijdens de Ha Giang Loop indelen zoals je zelf wilt en online zie je dan ook verschillende varianten van de loop. De routes zijn vrijwel hetzelfde, alleen de overnachtingsplekken verschillen. Wij kozen ervoor om de loop te verlengen en een volle dag in Dong Van te blijven voor de zondagmarkt en een hike.

Route Ha Giang Loop vier dagen – onze route met de auto

Dag 0: van Hanoi naar Ha Giang – overnachten in homestay Thon Tha

Ha Giang is ook de naam van de hoofdstad van de provincie en is vanuit Hanoi ongeveer zes tot zeven uur rijden. Je kunt een nachtbus nemen, overdag de bus pakken of privé-vervoer regelen. Je bussen regel je het makkelijkste online via 12Go Asia. Wij waren zelf met de auto en overnachtten vlakbij Ha Giang in het dorpje Thon Tha, in de fijne Mr. Thien Thon Tha’s Homestay tussen de rijstvelden. We maakten een prachtige hike door de omgeving en ’s avonds schotelde onze gastfamilie ons een zeer uitgebreide maaltijd voor.

Dag 1: van Ha Giang naar Dong Van

Deze dag ging onze Ha Giang Loop echt van start en dit was meteen één van de spectaculairste dagen. We reden het Dong Van Karst Plateau Geopark in, een UNESCO-gebied met grillig karstgebergste, schitterende bergpassen en groene rijstvelden. Alleen in dit gebied wonen al zeventien verschillende etnische volken en het is dus ook een cultureel wonderland.

Heaven’s Gate Quan Ba

Onderweg stopten we bij onze eerste bergpas, de Heaven’s Gate in Quan Ba. Die pas zagen we meteen zoals we alle bergpassen in Noord-Vietnam zouden zien: in de mist. Gelukkig waren de Twin Mountains even verderop wel redelijk goed zichtbaar. De volgende stop was Lung Tam, een Flower H’mong-dorp waar we een weefdemonstratie kregen.

Weven Noord-Vietnam

Na de lunch reden we via een schitterende bergroute en de Tham Ma-pas naar Yen Minh en het paleis van de H’mong-koning in Sa Phin. Aan het eind van de middag stond de enorme vlaggenmast van Lung Cu op het programma, direct aan de Chinese grens. Daarna reden we door naar het gezellige stadje Dong Van, met een leuk oud centrum vol koffietentjes en zelf een cocktailbar. Wij overnachtten in Dong Van in het Hoang Ngoc Hotel, midden in het centrum.

Extra dag ingepland voor de zondagmarkt en een hike

De meeste mensen blijven maar één nacht in Dong Van, maar wij wilden op zondag genoeg tijd hebben voor de zondagmarkt. Deze markt was voor mij één van de hoogtepunten van onze hele reis door Vietnam. De verschillende volkeren uit de omgeving komen op zondagmorgen naar Dong Van, gekleed in hun traditionele kleding. Ze komen om inkopen te doen en te handelen, maar ook om elkaar te ontmoeten, veel happy water te drinken en lekker te eten. De markt is een fantastisch spektakel en wat mij betreft een reden om te zorgen dat je op zondag in Dong Van bent.

Hiken in Dong Van

Halverwege de ochtend zette onze chauffeur ons af bij een dorp in de buurt, waarna we een prachtige hike maakten naar het dorp Thien Huong, waar we picknickten. Vanuit daar liepen we terug naar Dong Van. Deze hike is prachtig, met uitzichten op eindeloze rijstterrassen, kleine dorpjes en traditionele huizen.

Dag 2 Ha Giang Loop rijden: van Dong Van naar Meo Vac

Deze dag begon meteen spectaculair: we reden naar de fantastische Ma Pi Leng Pass. Die uiteraard in de mist hing, maar dat mocht de pret niet drukken. Bovenaan de pas is een indrukwekkend museum over de onmogelijke aanleg van de weg en daarna liepen we via het Skypath naar het uitzichtpunt over de Nho Que River.

Boottocht Nho Que Rivier

We maakten een wandeling van zes kilometer dwars door de bergen en zagen hoe de lokale mensen hun rotsige land bewerkten. We liepen vervolgens naar het viewpoint over de turquoise Nho Que River en de hoge bergen die de rivier omringen. Vervolgens pikte onze chauffeur ons op en reden we helemaal naar beneden (met verschillende fotostops), om een boottochtje te maken op de rivier. Inclusief prachtige uitzichten natuurlijk. De meeste mensen overnachten deze dag in Meo Vac. Wij reden door naar Cao Bang (de buurprovincie van Ha Giang) om daar verder te reizen. Maak je de loop af, dan zien dag 3 en 4 er als volgt uit.

Dag 3: van Meo Vac naar Mau Due en Du Gia

Op de derde dag van de Ha Giang Loop rijd je via Mau Due naar Du Gia. Dit is weer een prachtige route, via bergen, rijstvelden en kleine dorpen. In Du Gia kun je een mooie wandeling maken of gaan zwemmen bij de watervallen van Du Gia Village.

Dag 4: van Du Gia naar Ha Giang

De laatste dag van de Ha Giang Loop rijd je van Du Gia terug naar Ha Giang. Hier kun je de nachtbus terug naar Hanoi nemen, of hier nog een nachtje blijven voordat je verder reist.

Wat is de beste reistijd voor de Ha Giang Loop?

De beste reistijd voor de Ha Giang Loop is de periode maart/april en september/november. Toch wil dat weinig zeggen, want het is in de Vietnamese bergen vaak nat en mistig. Wij waren in maart in Ha Giang en hoewel we vrijwel geen regen hadden, zaten de bergpassen vaak potdicht met mist. Het weer op de Ha Giang Loop is een gok, dus houd rekening met alle weersomstandigheden.

Fototip!

In oktober en november staan de boekweitvelden in Noord-Vietnam in bloei. Dat maakt het landschap extra kleurrijk en fotogeniek.

Is de Ha Giang Loop gevaarlijk?

De Ha Giang Loop is op zich niet gevaarlijk, maar je rijdt hier wel over smalle bergwegen met scherpe bochten, die zeker niet altijd in goede staat zijn. Bovendien kan het op de bergpassen flink mistig zijn, waardoor de situatie op de weg wat gevaarlijker wordt. Heb je geen ervaring met motorrijden, dan zou ik zeker niet zelf een motor gaan besturen. Kies er dan voor om achterop mee te rijden of met de auto te gaan. Zorg ook dat je op de motor beschermende kleding of knie- en elleboogbeschermers draagt.

Meer lezen over Vietnam?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

ZEKER MEENEMEN NAAR VIETNAM

Packing cubes
Waterfles met filter
Lonely Planet Vietnam
Lonely Planet

Ook leuk om te lezen

2 Reacties

Saskia van den Hout 12 maart 2024 - 13:36

Hoi Karlijn,
Als eerste onze complimenten voor je prachtige en praktische website.
We zijn ons aan het oriënteren voor een reis naar Vietnam, (56, 53, 24, 21 jaar)
We zagen een verwijzing naar de reisorganisatie YesD. Ook dat ziet er uit alsof we het helemaal op maat kunnen maken.
Onze vraag is kun je vanuit Nederland alles door YesD laten organiseren.?
Je kunt bouwsteen voor bouwsteen aanvragen maar hoe wordt het dan een aan een gesloten reis?
Omdat we 3 weken op reis kunnen willen we onze tijd zo effici:ënt mogelijk benutten. (klinkt wel heel Westers, ik weet het)
Heb jij een tip hoe onze losse wensen tot één geheel kunnen maken vanuit Nederland?
Of doe jij dat ook wel eens voor mensen?

Ben benieuwd naar je reactie.

Met hartelijke groeten, Saskia van den Hout

Antwoord
Karlijn 12 maart 2024 - 15:18

Hoi Saskia, dank voor je bericht! Ik heb onze reis helemaal op maat samengesteld met Yesd en dat is heel goed bevallen. Ik heb via de mail een globale reisplanning gestuurd en gevraagd of ze die voor ons verder in konden vullen. Yesd heeft daar vervolgens allerlei leuke wandelingen en excursies ingepast. Je hoeft dus niet met losse bouwstenen te werken, je kunt gewoon je wensen doorgeven en kijken waar zij mee komen. Ze kennen hun land daar door en door, dus je kunt erop rekenen dat ze er iets heel moois van maken! Ter inspiratie: dit was de reis die wij uiteindelijk hebben gemaakt: https://karlijntravels.com/rondreis-noord-vietnam/. Het stuk in Hoi An en de trein heb ik zelf los geboekt. Succes met plannen en bij vragen kun je me altijd een berichtje sturen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.