Old Harbour Cefalu
Sicilië

Wat te doen in Cefalù, Sicilië: 11x de leukste tips

Tussen een hoge rots en de blauwe zee ligt het oude centrum van Cefalù, een kustplaatsje in het noorden van Sicilië. Ooit was Cefalù een vissersdorp, maar tegenwoordig is het een populaire vakantiebestemming. Ondanks die populariteit heeft Cefalù toch het lokale gevoel weten te behouden en zie je hier ook nog iets van het gewone Siciliaanse leven. De sfeervolle straatjes, de brede stranden en de relaxte sfeer maakten het tot één van mijn favoriete bestemmingen in Sicilië. Dit zijn de elf leukste dingen om te doen in Cefalù.

1. Verken de kleurrijke straatjes van Cefalù

Deze tip staat bovenaan de lijst voor elk plaatsje in Italië, want geen land doet mooie straatjes beter. Cefalù is daarop geen uitzondering. Smalle straatjes met vrolijk gestreepte zonnegordijnen voor de balkondeuren, gietijzeren balkonnetjes en doorkijkjes naar zee en kathedraal: wandelen door Cefalù is een feestje op zich. Rond de middag vullen de straten zich met toeristen, maar ’s ochtends heb je het stadje vrijwel voor jezelf alleen. Het vroege opstaan meer dan waard!

2. Beklim La Rocca di Cefalù, de hoge rots die boven het stadje uittorent

De ligging van Cefalù is schitterend, mede dankzij de hoge rots die boven het dorp uittorent. La Rocca di Cefalù is 268 meter hoog en is te beklimmen via een steile trap, omringd door groene cactussen en de ruïnes van oude bouwwerken. Geen straf, want de uitzichten onderweg zijn al prachtig en eenmaal boven wacht je een fantastisch panorama. Bij de historische Tempio di Diana en de kasteelmuren heb je een geweldig uitzicht over de noordkust van Sicilië en onder je ligt de zee van oranje daken van Cefalù. La Rocca hoort dan ook zeker op je lijstje met wat te doen in Cefalù. Daarna klim je verder naar de resten van het voormalige kasteel dat La Rocca ooit domineerde. Hier ligt geen trap meer en het is best een steile klim naar boven. Eenmaal boven wacht je een geweldig panorama over de kust, met een turquoise zee en groene bergen.

Praktische informatie La Rocca

  • Waar is de ingang naar La Rocca? Je loopt naar de entree van La Rocca via de Via Giuseppe Fiore, een smalle steile trap die van Piazza Garibaldi naar boven leidt. Je vindt de precieze plek op Google Maps bij Parco della Rocca di Cefalù.
  • La Rocca is geopend van 09.00 tot 19.00 uur van april tot en met oktober en van 09.00 tot 16.00 uur van november tot maart. Probeer vroeg te gaan, om de drukte en de ergste warmte te ontwijken.
  • De entree per persoon bedraagt 5 euro (in 2024), te betalen via een automaat. Je kunt met je bankpas of cash betalen. Je krijgt een kaartje dat je nodig hebt om de entreepoortjes door te gaan.
  • Tip: draag dichte schoenen, want van de Tempio di Diana naar het kasteel ligt er geen trap meer en loop je over een pad vol losse stenen naar boven. Het is best een klim in de volle zon, dus zorg dat je genoeg water bij je hebt.
  • Bij de ingang beneden is een cafeetje waar je iets te drinken en te snacken kunt krijgen, maar verder kun je onderweg niets kopen.

3. Begin de dag (of sluit ‘m af) op Piazza Duomo

Elk stadje op Sicilië heeft wel een Piazza Duomo, maar die van Cefalù is extra mooi. Vanaf het plein kijk je uit op La Rocca en natuurlijk staat het vol terrasjes. Het is de ideale plek om ’s ochtends een schuimende cappuccino te drinken of aan het einde van de middag een aperitivo te doen met een sterke limoncello spritz.

4. Loop de Duomo binnen en bewonder de mozaïeken

Als je toch op het kathedraalsplein bent, kun je meteen de Duomo zelf even binnenlopen, één van de meest bekende bezienswaardigheden van Cefalù. Het bouwwerk met de twee verschillende torens is indrukwekkend en het interieur is ook de moeite waard. Binnen vind je prachtige Byzantijnse gouden mozaïeken, die tot de oudste en best bewaarde van Sicilië behoren. De entree tot de kathedraal is gratis, maar als je de torens wilt beklimmen moet je entree betalen. Omdat ik had gelezen dat je niet van bovenaf kan fotograferen vanwege de netten die er hangen, hebben wij dat niet gedaan. Vanaf La Rocca was het uitzicht op Cefalù (en de kathedraal) al meer dan spectaculair genoeg. De kathedraal is geopend van 08.30 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur.

Lees hier alles over de hoogtepunten van onze rondreis Sicilië!

5. Wat te doen in Cefalù? Verken de oude haven

De oude haven van Cefalù was mijn favoriete plek in het stadje. Vanaf de lange betonnen steiger heb je een geweldig uitzicht op het strandje, de oude stad en La Rocca. ’s Ochtends ben je hier alleen, op een paar vissers na, en ’s middags deel je deze plek met enthousiaste toeristen en lokale strandgangers. Je komt in de oude haven via een poort, de Porta Pescara of door buitenom te lopen. Loop zeker helemaal door tot het einde van de steiger voor het beste uitzicht op het stadje, maar let wel op de golven die over de steiger kunnen slaan. Je kunt hier ook een stukje de muur oplopen.

6. Bezoek het middeleeuwse washuis Lavatoio Medievale

Je loopt er makkelijk voorbij, want deze bezienswaardigheid in Cefalù ligt verborgen aan de drukke hoofdstraat Via Vittorio Emanuele in het oude centrum. Lavotoio Medievale is een washuis dat dateert uit de middeleeuwen en dat nog tot in de twintigste eeuw gebruikt werd. Het washuis werd gebouwd boven de rivier Cefalino, die volgens de legende ontstond door de tranen van een nimf, die per ongeluk de dood van haar geliefde had veroorzaakt. Altijd genoeg gevoel voor drama in Italië! Een brede stenen trap leidt naar het wasgedeelte, dat nog steeds gevuld wordt met rivierwater. Via tunnels verdwijnt het water uiteindelijk in zee.

7. Ga voor een drankje of een ijsje naar Piazza Garibaldi

Als je La Rocca gaat beklimmen, kom je vanzelf op Pizza Garibaldi terecht. Dit gezellige plein wordt omringd door terrasjes en cafés en je hebt hier een mooi uitzicht op de rots die je gaat beklimmen. Rust hier na de klim even uit met een drankje of een ijsje of laad hier op voordat je aan de klim begint.

8. Relax op het strand van Cefalù

Het strand van Cefalù is terecht één van de grote toeristentrekkers van het stadje. De baai is prachtig, met een eindeloos zandstrand en een mooi uitzicht op de oude stad en de bergen in de verte. Het strand staat bomvol strandbedjes en blauwwit gestreepte parasols en het is er bijna de hele dag druk, maar de sfeer is heel relaxed. Wil je een goed plekje veroveren, zorg dan wel dat je er vroeg bij bent. Je kunt hier makkelijk bedjes en een parasol huren, maar er zijn ook plekken waar je gewoon je handdoekje kunt neerleggen. Ook leuk: langs het strand loopt een lange boulevard, met leuke restaurants, terrasjes en zicht op de oude stad. Leuk om langs te wandelen, ook bij de zonsondergang.

9. Bekijk de zonsondergang vanaf Bastione di Capo Marchiafava

Dit kleine bastion aan zee is op zich niet zo bijzonder, maar het viewing platform maakt het de moeite waard. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht langs de kust en kun je zelfs de vuurtoren van Cefalù in de volgende baai zien. Dit is een populaire plek tijdens zonsondergang.

10. Maak een dagtrip naar Palermo, ga wijnproeven of relax op het water

Als je de tijd hebt, zou ik zeker twee nachten in Palermo verblijven. Dit is een geweldige stad waar enorm veel te beleven is. Maar kom je tijd tekort, dan kun je Palermo ook prima vanuit Cefalù bezoeken. Het is maar een uur rijden, dus je kunt er mooi een volle dagtrip van maken. Heb je meer zin in een relaxed daguitstapje? Ga dan voor deze mooie boottocht langs de kust, met verschillende snorkel- en zwemstops en een aperitief. Ben je van fan van Italiaanse wijnen, dan is het binnenland bij Cefalù een aanrader. Deze halve dagtrip brengt je naar het mooie dorp Castelbuono, waar je bij een lokale wijnboerderij de beste wijnen van Sicilië proeft.

11. Wat te doen in Cefalù? Ga lekker eten!

Cefalù heeft volop leuke restaurants, cafés en gelaterias. Dit zijn mijn aanraders:

  • Bij Bottega Tivitti aan de boulevard aten we de beste pizza van onze hele reis. Ingrediënten van topkwaliteit, perfecte korst, volop keuze: helemaal goed.
  • TINCHITE’Taverna e Putia was een aanrader van onze B&B-host en bij dit kleine restaurant eet je bijzondere traditioneel Siciliaanse gerechten. Wees er op tijd bij, want hier staat regelmatig een rij.
  • Al Porticciolo is een goede trattoria met veel seafood op het menu. De bediening is enorm vriendelijk en de locatie is top. Aan de straatkant zie je het niet, maar het terras van het restaurant loopt helemaal door tot achteren aan het water, zodat je heerlijk zit te eten met uitzicht op zee.
  • Locanda del Marinaio. Zelf liepen we een plekje in dit restaurant mis, maar ik wil het toch noemen omdat onze B&B-host er zo enthousiast over was. Dit is een wat duurder restaurant met veel bijzondere visgerechten op het menu.
  • Voor de lunch: de lekkerste Siciliaanse broodjes vind je bij Antica Focacceria Sapori Ze hebben hier verschillende Siciliaanse streetfoods, maar wij gingen voor de traditionele panini. Superlekker en nog goedkoop ook.
  • Wil je de traditionele Siciliaanse brioche met ijs proberen? Ga dan naar L’Angolo delle dolcezze, waar de locals ook in de rij staan. Liever geen ijs op een broodje, dan kan een hoorntje of bakje natuurlijk ook.

Hoteltip in Cefalù: Baronetto B&B

Wij vonden het leuk om op Sicilië overal in de stadjes zelf te verblijven. Daarom kozen we in Cefalù voor Baronetto B&B, vlakbij het strand en via de boulevard een kwartier lopen van de oude stad. Baronetto zit in een appartementencomplex, wat er van buiten een beetje kaal uitziet. Maar de verdieping van de B&B is heel gezellig ingericht, de kamers zijn mooi en comfortabel, er is een balkonnetje en het ontbijt vol zelfgemaakt lekkers is fantastisch. Eigenaar Salvatore is heel behulpzaam, deelt graag zijn Google Maps-kaart met de beste restaurants en cafés en er is parkeerplek op het terrein van de B&B. Vrij bijzonder op Sicilië, waar B&B’s met ‘we hebben parkeergelegenheid’ vaak bedoelen ‘er is vast wel ergens parkeerplek in de stad, kijk maar’.

Hoe kom je in Cefalù?

Wil je een rondreis Sicilië maken, dan heb je een auto nodig. Wij huurden een auto via Sunnycars.nl, omdat zij altijd de beste voorwaarden hebben, 24/7 bereikbaar zijn en je ter plekke geen extra kosten meer hebt. Wil je prijzen voor autohuur op Sicilië vergelijken, dan kun je ook kijken op Discovercars.com en Easyterra.nl.

Reizen met de trein

Je kunt Cefalú ook per trein vanuit Palermo en Catania bereiken. Tickets kun je makkelijk online boeken via Trainline.com.

De mooiste rondreizen op Sicilië

Wil je je rondreis Sicilië laten organiseren? Dan zijn er verschillende aanbieders die mooie reizen op maat hebben. Kijk bijvoorbeeld eens bij Riksja Travel en Footprint Travel voor bijzondere rondreizen en losse bouwstenen. Ook duurzame reisorganisatie Better Places heeft een mooi Sicilië-aanbod.

Parkeren in Cefalù

Parkeren is in al die schattige Italiaanse stadjes altijd een uitdaging en Cefalù is daarop geen uitzondering. Ik was dan ook blij met de eigen parkeerplaats van onze B&B. Extra moeilijkheid is de beruchte ZTL, de Zona Traffico Limitato, een zone in het oude centrum waar je niet mag rijden. Sinds we een enorme boete opliepen in Florence, kijken we daar altijd erg mee uit. Goede plekken om te parkeren (alles is betaald parkeren) zijn de Lungomare Giuseppe Giardina (direct aan de straat) of de Cefalù Beach Parking. Probeer vroeg te zijn, dan heb je de meeste kans op een plekje. Verblijf je in Cefalú, vraag je hotel dan om de beste parkeertips.

Hoe lang heb je nodig in Cefalù?

Om alle bezienswaardigheden van Cefalù te zien en ook La Rocca te beklimmen, heb je een volle dag nodig. Wij waren twee nachten in Cefalù (anderhalve dag) en hadden daar genoeg aan. Natuurlijk is langer blijven, van het strand genieten en dagtrips maken vanuit dit leuke stadje ook helemaal geen straf!

Wat is de beste reistijd voor Cefalù?

De beste reistijd voor Sicilië, en dus ook voor Cefalù, is het voor- en najaar. In de zomer is het enorm druk en heet op het eiland en dat is niet ideaal. Wij waren er in de tweede helft van september. Het was nog steeds lekker warm weer en er waren meer dan genoeg andere toeristen, maar qua drukte was het prima te doen.

Meer lezen over Sicilië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven