Rode krater Etna

Sicilië

Vulkaan Etna beklimmen: dit zijn de verschillende opties

De Etna is één van de meest actieve vulkanen ter wereld en ook dit jaar spuwde hij regelmatig enorme aswolken uit. Ik vind vulkanische landschappen prachtig en daarom stond de Etna beklimmen hoog op mijn lijstje tijdens onze rondreis Sicilië. Tot 2750 meter kun je zelfstandig wandelen op de Etna, maar daarboven mag je alleen met een gids komen. Wil je naar de top klimmen, dan moet je een georganiseerde hike boeken. Dat deden wij. Zie je dat niet zitten, dan zijn er verschillende andere manieren om de Etna toch van dichtbij te bewonderen.

Laten we beginnen met wat Etna-feitjes. De vulkaan ligt in het oosten van Sicilië, niet ver van de stad Catania. Toen we door de straten van Catania wandelden, zagen we overal zwarte as op straat liggen. Een herinnering aan eerdere uitbarstingen, waarvoor in augustus 2024 het vliegveld nog gesloten werd. Gelukkig niets vergeleken bij 1663, toen de stad werd overspoeld door kokende lava, maar toch. De Etna staat sinds 2013 op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is de grootste van Europa. De top van de zuidoostkrater is 3369 meter hoog en de hele Etna heeft een diameter van 45 kilometer.

De Etna bezoeken: vier verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om de Etna te bezoeken:

1. Rijd naar Rifugio Sapienza en maak daar korte wandelingen

Er zijn meerdere wegen die naar de Etna leiden, maar veruit de meeste mensen rijden via Etna Sud naar Rifugio Sapienza. Hier zijn alle toeristenfaciliteiten aanwezig en dit is dan ook een veel populairdere plek dat Etna Nord. Rifugio Sapienza is prima bereikbaar vanuit Catania of Taormina en je doet er een kleine anderhalf uur over om naar boven te rijden. Onderweg heb je al verschillende keren mooi uitzicht op de top. Extra spectaculair als de Etna rookwolken uitstoot, wat regelmatig gebeurt.

Beklim Crateri Silverstri

Bij Rifugio Sapienza krijg je een goede indruk van het ruige landschap rond de vulkaan. Je hebt vanaf hier prachtige uitzichten over de kust en de kraters op de flanken van de Etna. Bovendien kun je hier twee kleinere vulkaankraters beklimmen, waarvan Crateri Silverstri de mooiste is. Eet daarna een lekker stuk citroentaart bij de Rigufio (altijd een goed idee) en dan zit je vulkaanexcursie erop. Veel mensen doen het op deze manier en je moet dan ook rekening houden met behoorlijke drukte. Ik zou dan ook zo vroeg mogelijk proberen te gaan.

2. Neem de kabelbaan naar de Etna Cable Car Bar vanaf Rifugio Sapienza

Wil je meer zien van de Etna, dan kun je vanaf het rifugio de kabelbaan naar boven nemen, waar de Etna Cable Car Bar ligt (op 2500 meter). Wil je geld besparen, dan kun je dit hele stuk ook lopen, maar dat heeft weinig toegevoegde waarde. Je loopt dan steil omhoog over een vulkanisch gravelpad in de volle zon en je doet er zeker anderhalf uur over. De landschappen zijn ook niet enorm indrukwekkend, dus de kabelbaan is waarschijnlijk de beste optie. Eenmaal boven bij de Cable Car Bar aangekomen kun je van het uitzicht genieten of zelf een korte wandeling gaan maken (niet hoger dan 2750 meter).

Zelf een wandeling maken

Volg eerst de gravelweg waar ook de 4×4-bussen overheen rijden en sla na een minuut of tien rechts het pad in naar de Cratere del Laghetto, een krater van een eerdere uitbarsting. Verder is het gaaf om de uitgestrekte lavavelden te zien en door te lopen naar het Belvedere Valle del Bove. Wat je ook doet: blijf altijd op het pad. De Etna is geen gebied om risico’s te nemen. Bij het regufio hangen kaarten met informatie over de wandelpaden.

Let op: omdat de Etna zo actief is, veranderen de regels rond het zelfstandig wandelen nogal eens. Je vindt hier de meest actuele informatie.

Maak een wandeling met gids

Maak je deze wandeling liever niet op eigen houtje? Dan kun je bovenstaande tour ook met een gids boeken. Dat heeft als voordelen dat je zelf niet op de paden hoeft te letten (extra fijn als er mist binnentrekt, want dan zie je niks meer), zeker de beste plekken bezoekt en veel leert over het fascinerende vulkaanlandschap waar je doorheen wandelt. In dit geval ga je met de kabelbaan naar boven, neem je een 4×4-bus en ga je vervolgens wandelen. Deze tour is daar een goed voorbeeld van.

Kosten kabelbaan

Houd er rekening mee dat de kabelbaan duur is: een retourtje kost 50 euro (in 2024). Een hele prijs, maar wel verklaarbaar, aangezien het kabelbaanstation af en toe opnieuw moet worden opgebouwd na een uitbarstende Etna 😉

3. Beklim de Etna tijdens een wandeltour – verplicht boven de 2500 meter

Wil je hoger klimmen dan 2750 meter, dan is het verplicht om met een gids te gaan. Je mag dus niet op eigen houtje naar de topkraters van de Etna klimmen. Dat lijkt me ook helemaal niet verstandig, want ik heb geen idee hoe je op dat steeds veranderende terrein je weg moet vinden en de Etna is te actief om zulke risico’s te nemen. Wil je graag naar het hoogst bereikbare punt van de Etna wandelen, dan ben je aangewezen op een georganiseerde tour. Dit is de optie waar wij voor gingen en we boekten onze tour hier. Alles was prima geregeld, de gids was goed en ervaren en schoenen en verzekering zijn inclusief in de tour. Let op: je moet op eigen gelegenheid naar het Refugio komen en ter plekke nog 60 euro per persoon voor de kabelbaan en 4×4-bus betalen.

Onze tour naar de (bijna) top

We verzamelden om 09.00 uur op het ontmoetingspunt bij het refugio, waarna we onze uitrusting kregen. Iedereen kreeg een helm mee en eventueel schoenen en jassen als dat nodig was. Ik heb niet gevraagd naar wandelstokken en daar had ik achteraf spijt van, want in de wandeling zaten een paar flinke afdalingen waar stokken fijn bij waren geweest. We namen de kabelbaan naar boven en stapten vervolgens in een 4×4-bus die ons naar het startpunt van de hike bracht, op 2725 meter hoogte.

Tip voor de Etna beklimmen: kies voor een vroege tour

Elke ochtend vertrekken er op verschillende tijdstippen wandeltours naar boven en ik stond te kijken van de grootschaligheid ervan. Je loopt in een grote groep en komt onderweg volop andere groepen tegen die weer net een andere route nemen. Mijn tip: boek de vroegste tour. Het weer verandert snel op de Etna en ’s ochtends is de kans op goed weer het grootste. Bij ons trok het na een paar uur potdicht en we zagen geen hand voor ogen meer. De groepen die toen net begonnen hebben echt niets kunnen zien.

Desolate landschappen

Eenmaal boven stonden we meteen op de maan. Eindeloze zwarte lavavelden, stukken lavarots, de top van de Etna in de verte, vlagen mist en een algeheel gevoel van desolaatheid. Precies de reden waarom vulkaanlandschappen zo prachtig zijn: dat duistere en boze heeft iets mystieks. Zeker bij de Etna, die bijzonder actief was toen wij er waren. Onze gids Peppe vertelde dan ook meteen dat we die dag niet naar het hoogst bereikbare punt van de vulkaan zouden lopen. De Etna was te actief om dat veilig te doen (de week voor ons vertrek was het vliegverkeer nog stilgelegd vanwege enorme uitbarstingen) en daarom werd de wandeling aangepast, met als hoogste punt ongeveer 2900 meter in plaats van 3300 meter (de hoogte van de topkraters). Na een half uur omhoog zwoegen door het lavagesteente vond ik dat helemaal niet jammer meer 😉 Uiteindelijk liepen we ongeveer zeven kilometer en de hele tour duurde vier uur. Wandeltours naar de topkraters duren normaal gesproken vijf uur.

Lopen over de kraterranden

Sowieso was de wandeling ook zonder de top erg gaaf. We liepen over de kraterranden van rode kraters die ontstaan zijn tijdens eerdere uitbarstingen, terwijl wind en wolken om ons heen joegen. We klommen door een lavatunnel, aten een broodje tussen de grillige lavarotsen en voelden hoe heet het gesteente is waar de lava onder de vulkaan doorstroomt. Het weer zat bij ons niet mee, dus we moesten het doen met een vulkaantop die maar af en toe tevoorschijn kwam. Maar als dat gebeurde was het ook meteen extra indrukwekkend. Tegen het eind van de wandeling liepen we door dichte mist, dus we waren blij met de uitzichten die wel gehad hadden. En met het feit dat we na een paar uur weer naar beneden mochten, want onze handen waren inmiddels bevroren. Je moet iets over hebben voor het beklimmen van een actieve vulkaan!

4. Kies voor een alternatieve Etna-tour

Hoef je niet per se naar de top van de vulkaan en zie je alleen maar wandelen ook niet zo zitten? Dan zijn er ook tours te boeken die net andere insteek hebben:

Praktische tips voor Etna bezoeken

Kies de beste uitvalsbasis

Wil je de Etna beklimmen, dan kun je dat het beste vanuit Taormina of Catania doen. Catania is net wat dichterbij, maar Taormina is leuker om te verblijven. Goed om rekening mee te houden, want als je tour gecanceld wordt, kun je je in Taormina waarschijnlijk beter vermaken. Onze tour werd gecanceld vanwege het slechte weer en verplaatst naar de volgende dag. Wij reden er vanuit Taormina naartoe en reden daarna door naar onze volgende overnachtingsplek, Cefalù. Dat is 2,5 uur rijden, maar nog goed te doen. Wil je meer weten over Cefalù, lees dan dit artikel.

Hoe kom je bij de Etna?

Het is het handigste om een auto te huren en zelf naar de Etna te rijden. Wij huurden een auto via Sunnycars.nl voor onze hele roadtrip Sicilië. Je kunt er ook voor kiezen om vanuit het centraal station van Catania de bus te nemen naar Rifugio Sapienza. Boek je kaartjes de dag van tevoren, aangezien het vaak druk is. Heb je een vroege tour geboekt naar de top, dan is de bus trouwens geen optie, want je komt pas na 10.00 uur aan bij de rifugio.

Waar kun je parkeren bij de Etna?

Er is een groot parkeerterrein bij Etna Sud, wat verbazingwekkend snel volloopt. Vroeg komen is geen overbodige luxe. Parkeren bij Etna Sud kost 6 euro per dag. Je koopt je parkeerkaartje bij een loket.

Houd rekening met de hoogte

De wandeling die wij maakten was op zich niet zwaar, maar door de hoogte kan wandelen toch best pittig zijn. Het eerste stuk was meteen klimmen en onze gids hield een straf tempo aan. Aangezien ik op hoogte altijd even op gang moet komen, sjokte ik al snel achteraan de groep. Gelukkig wende de hoogte snel en was ik zo weer bij, maar toen stond ik al bekend als de loser van de groep 😉  Probeer in elk geval rustig aan te doen en let goed op je ademhaling.

Wat is de beste tijd om Etna te beklimmen?

In principe is de Etna het hele jaar open om te beklimmen, afhankelijk van het weer op dat moment. De winter is vanwege de sneeuw het minst ideaal. In april en mei kan er ook nog sneeuw liggen en kan het erg koud zijn. In de zomer is het druk op de Etna, maar heb je wel de meeste kans op goed weer. Wij waren er zelf in de tweede helft van september, tijdens onbestendige weersomstandigheden. Het waaide hard op de top en het was mistig. Dat gebeurt vaker in september en oktober en je moet dus een beetje geluk hebben met het weer. Als het te hard waait, wordt de kabelbaan stilgelegd.

Wat moet je meenemen?

Neem warme kleding en goede schoenen mee als je de Etna gaat beklimmen. Bij Sicilië denk je natuurlijk niet aan kou, maar het is echt fris op de Etna. Zeker als je regen en mist hebt, zoals wij hadden. Ik was erg blij met mijn lange broek, vest en winddichte jas. Goede schoenen zijn ook een must, want lavagesteente is erg scherp. Draag ook dikkere, hoge sokken in je schoenen. Bij je tourbureautje kun je wandelschoenen lenen en eventueel ook een warme jas als dat nodig is.

Kun je eten en drinken kopen bij de Etna?

Er zijn verschillende plekken om iets te eten bij Etna Sud en ook boven bij het kabelbaanstation. Ga je een tour doen, dan moet je iets te eten en te drinken voor onderweg meenemen.

Meer lezen over Sicilië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven