Home Wereldreis Update: de voorbereidingen voor onze lange reis

Update: de voorbereidingen voor onze lange reis

Door Karlijn

Begin dit jaar schreef ik een post waarin ik onze reisplannen voor dit jaar op een rijtje zette. Met als grote klapper natuurlijk onze reis van ruim vijf maanden. En die gaat over minder dan twee maanden van start! Hoog tijd voor een update over de voorbereidingen van onze lange reis.

Route en planning lange reis

Ik zou soms best zo iemand willen zijn die gewoon een ticket koopt en verder niets regelt. Heel relaxed en ‘we zien wel waar we uitkomen’. Helaas is het woord ‘relaxed’ niet heel erg op mij van toepassing en ben ik erg van de planning. Ik wist vorig jaar al precies waar onze derde lange reis naartoe moest gaan en sindsdien is er niet zoveel gewijzigd. Ik heb er alleen wat bestemmingen uitgehaald, omdat ik minder van hot naar her wil racen en langer in één land wil blijven. De planning is nu als volgt: we vliegen naar Sydney voor een mini-stedentrip van twee dagen. Daarna gaan we door naar de eilandengroep Vanuatu, waar we vier weken gaan eilandhoppen. Het wordt een combinatie van wat meer bezochte eilanden en heel afgelegen plekken en we slapen afwisselend in hotels en homestays. Ik heb zulke hoge verwachtingen van Vanuatu!

fotografie Bali

Nu al afgezet

Al moet ik eerlijk vertellen dat we ook al zijn gescamd op Vanuatu, nog voor we voet aan land hebben gezet. Op één van de eilanden, Malekula, zit een lokaal reisbureautje dat het monopolie op alle accommodaties heeft (Malampa Travel). Boeken kan in principe alleen via hen. Ik had al wat verdachte verhalen over hen gelezen (niks geregeld, nooit geld teruggezien), maar ik dacht: we proberen het maar, op eigen risico. Op de bonnefooi aankomen op een eiland waar verder niks is leek me ook geen succes. De communicatie verliep helemaal prima en ik betaalde 100 euro aan. Toen ik wilde checken of ze dat bedrag hadden ontvangen, kreeg ik mijn mail terug. Geen contact meer mee te krijgen. Ik heb nu de Vanuatu Tourism Board erop gezet en die zoeken het tot op de bodem uit. Ik ben benieuwd of ik er ooit nog wat van hoor! En de accommodatie heb ik uiteindelijk via vele omwegen toch zelf kunnen benaderen. Die hadden natuurlijk geen boeking ontvangen van het beruchte Malampa Travel, dus goed dat ik het checkte. Soms zijn mijn control freak-neigingen helemaal niet zo verkeerd ;)

Sydney Opera House

Kamperen in West-Australië

Na Vanuatu staat Australië op het programma: drie weken Oostkust, een dikke week The Red Center en bijna vier weken West-Australië. Dat laatste wordt wel een avontuur, want we hebben een 4WD met daktent gehuurd. Kamperen dus, en dat doen we nooit. Vanuit Perth vliegen we dan naar Indonesië, voor twee weken Bali en Lombok. Op Lombok willen we eigenlijk de Rinjani-vulkaan beklimmen, maar het is de vraag of het pad dan weer open is na de aardbevingen van vorig jaar. De volgende stop is Bangkok, waar we ons drie dagen geestelijk gaan voorbereiden op de Mount Everest Base Camp Trek in Nepal. Het is alweer vijf jaar geleden dat we in Bangkok waren en ik kan echt heimwee hebben naar die stad. Na Nepal sluiten we af met vier weken Noord-India. De meeste grote dingen zijn nu geboekt, tot aan de trekking in Nepal en de rondreis India toe.

Reizen in Noord-India

India boekte ik via Better Places en ik kreeg zo’n fantastisch reisvoorstel toegestuurd. Bollywood-dansworkshops, homestays, slapen in oude paleizen en forten, kookcursussen, fietstours: echt supergaaf allemaal en ik kan niet wachten. Ik hoef nu alleen nog de laatste vier tickets te boeken en dan is alles wel zo’n beetje rond.

Praktische zaken regelen wereldreis

Natuurlijk valt er meer voor te bereiden voor zo’n lange reis. We hebben het twee keer eerder mogen doen, dus we weten inmiddels wel zo’n beetje wat er bij komt kijken. De reisverzekering is geregeld, we hebben gisteren onze vaccinaties gehaald en ik ben in training. Dat laatste gelooft volgens mij niemand in mijn omgeving echt, maar ik sport tegenwoordig drie keer per week, onder andere met een personal trainer. En dat voor de meest onsportieve persoon van Nederland! Ik heb vaker meerdaagse trekkings gelopen, ongetraind en wel. Het is niet voor niets dat mijn wandelverhalen altijd een verzameling bloed, zweet en tranen vormen. Maar voor de Mount Everest Base Camp Trek wil toch graag een beetje fit zijn en daarvoor leg ik nu de basis. Het bevalt nog best goed ook!

Trekking-Nepal

Werk en wereldreis

Ward heeft onbetaald verlof tijdens deze reis en voor hem is het een kwestie van projecten afronden. Ik ben freelance tekstschrijver en ik ben nu bezig om vooruit te werken en langzaam over te dragen. Ik heb gelukkig een goede tekstschrijver bereid gevonden mijn belangrijkste klanten over te nemen als weg ben. Dat heeft ze de vorige keer ook gedaan en dat is iedereen goed bevallen. De komende maanden wordt het nog flink druk, maar dat is geen punt. Zo kan ik alles netjes achterlaten en hoef ik me onderweg geen zorgen te maken over werk.

Wat moet er nog geregeld worden?

Het lijkt altijd zo’n megaproject, een lange reis voorbereiden. In de praktijk valt het eigenlijk best mee. We moeten echt nog wel wat praktische dingen regelen, maar niets wat enorm veel tijd kost. We laten ons huis in goede handen achter, dus daar hoeven we ons ook geen zorgen over te maken. Wat mij betreft mogen we gaan!

Kirgizië

Weekverslagen wereldreis

Tijdens onze vorige wereldreis heb ik elke zondag een weekverslag online gezet. Dat ging soms gepaard met kleine woede-uitbarstingen vanwege het verschrikkelijke internet op de Zijderoute, maar het lukte bijna altijd. Daar ben ik zelf achteraf heel blij mee, want het is superleuk om al die verslagen terug te lezen. Ik heb al verschillende keren de vraag gekregen of ik deze reis weer weekverslagen bij ga houden en het antwoord is dan ook ‘ja’. Hopelijk lezen jullie weer mee!

Ook leuk om te lezen

31 Reacties

Lotte 24 april 2019 - 09:10

Toffe update en leuk om te lezen dat je weer weekverslagen gaat lezen, vond ik vorige keren ook leuk. :-) Het klinkt als een bijzondere reis, veel voorpret nog en aftellen maar!

Antwoord
Karlijn 24 april 2019 - 10:18

Leuk dat je me weer gaat volgen Lotte! En inderdaad: het aftellen is in volle gang :)

Antwoord
Paul 24 april 2019 - 09:55

Dat wordt vast een fantastische reis met veel diversiteit! Gaan jullie ook naar de Banks-eilanden (https://www.rahparadise.com/?fbclid=IwAR2hNQ_s72Xu4P9opoA_N231itO0TXpdUgDVhJA4b99OINUbkZZ5RdyFg40)? Zo ja, ga dan overnachten in ‘Rah Paradise Bungalows’. Eenvoudige accommodatie maar o zo relaxt, vriendelijk en goed verzorgd: https://www.facebook.com/RahParadiseBungalows/

Alvast heel veel (reis)plezier!

Antwoord
Karlijn 24 april 2019 - 10:18

Hoi Paul, jazeker, die accommodatie is geboekt! Lijkt me echt een geweldige plek. En dank voor de tip, want ik heb ‘m via jou gevonden :)

Antwoord
Esther 24 april 2019 - 10:42

De vorige keer heb ik jullie reis over de Zijderoute met plezier gevolgd! Alvast veel plezier gewenst voor deze reis. Wij gaan tijdens onze lange reis ook naar Indonesië (lombok), misschien komen we elkaar nog tegen :) Succes met de voorbereidingen!

Antwoord
Karlijn 25 april 2019 - 12:38

Leuk om te horen! Ik ga jullie ook volgen, ik ben heel benieuwd naar jullie geweldige reis. En inderdaad, zou leuk zijn als we elkaar onderweg tegenkomen!

Antwoord
Milou 24 april 2019 - 10:42

Ik leef zo mee met jullie reis. ZO ontzettend tof! Veel plezier <3

Antwoord
Karlijn 25 april 2019 - 12:37

Wat lief! Gaat vast helemaal goed komen :)

Antwoord
Yvonne 24 april 2019 - 20:30

Heerlijk vooruitzicht Karlijn! Balen dat jullie zijn afgezet, volgende keer vóór het boeken je “control-freak-instinct” aanzetten, haha. Ik kijk al uit naar de verslagen van jullie reis, wordt vast weer een fantastisch avontuur.

Antwoord
Karlijn 25 april 2019 - 12:35

Ik hoop het ook! Ik wist wel dat dat lokale reisbureautje een risico was, ik had al meer slechte verhalen gelezen. Maar ik wilde toch proberen iets te boeken, want dit zijn van die eilanden waar je echt wel iets van accommodatie geregeld wilt hebben. Tenminste, ik ;) En directe contactgegevens van guesthouses waren nergens te vinden, die verwezen allemaal naar dat bureautje. Ach ja, misschien krijg ik mijn 100 euro nog terug en anders is het pech!

Antwoord
Ellen 24 april 2019 - 20:33

Goed vooruitzicht! Veel succes met de laatste voorbereidingen.

Antwoord
Karlijn 25 april 2019 - 12:32

Dank je wel Ellen!

Antwoord
Robert 24 april 2019 - 22:10

Mooie reis hebben jullie gepland. Ben weer erg benieuwd naar de verslagen. Hebben jullie de 4×4 van dezelfde als wij? Mocht je nog een paar leuke kampeerplekken willen weten, dan mag je je gerust melden.

Antwoord
Karlijn 25 april 2019 - 12:32

Jazeker, ik heb je tip opgevolgd! Zulke gave auto’s :) Ik meld me zeker nog voor de kampeerplekken, alle adviezen zijn van harte welkom!

Antwoord
Susan 25 april 2019 - 20:41

Hier nog een control freak. Ik wil altijd zo graag in de leukste accomodatie slapen en bepaalde dingen sowieso niet missen, dus dat boek ik gewoon als ik weet wanneer ik ergens ben. Er blijft altijd wel veel ruimte voor avontuur en spontane trips over natuurlijk (: Volgens mij gaan jullie een fantastische reis tegemoet en ik ga je weekverslagen zeker volgen!

Antwoord
Karlijn 26 april 2019 - 09:50

Dat doe ik precies zo! Ik vind het tegenwoordig ook echt lastig om op de bonnefooi te reizen op sommige bestemmingen. Het is overal zo druk, dat ik dan maar liever alvast iets leuks geregeld wil hebben. Leuk dat je me gaat volgen :)

Antwoord
Rachel 25 april 2019 - 23:17

ah wat gaaf ik ben ook een plan muts en wil ook alles hebben uitgezocht voor ik ergens naar toe ga… oeps! Ik ben enorm benieuwd naar jullie avonturen!

Antwoord
Karlijn 26 april 2019 - 09:48

Ja, dat plannen is een ding ;) Ik ben zelf ook heel benieuwd, ik kan niet wachten!

Antwoord
Eva 26 april 2019 - 12:35

Heel herkenbaar, dat plannen. Dan zie ik allemaal toffe accommodaties en dan ben ik bang dat ze vol zijn dus dan boek ik liever vooraf maar gewoon :-P Heb op reis trouwens ook helemaal geen zin om steeds bezig te zijn met accommodaties zoeken, plannen maken etc. Al helemaal niet als het internet ter plekke ook nog eens zeer schraal is. Ga jullie natuurlijk weer volgen middels de weekverslagen! :)

Antwoord
Karlijn 27 april 2019 - 12:11

Zo denk ik er precies over! Vorig jaar in Kroatië had ik wel hotels geregeld, maar geen vervoer. Toen vond ik het alweer enorm irritant om steeds te moeten denken: o ja, ik moet nog buskaartjes halen of een ferry boeken. Ik heb het veel liever gepland allemaal, dan ben ik veel relaxter. En dat met de accommodaties heb ik ook. Als het je niet uitmaakt waar je slaapt kun je altijd wel iets vinden, maar voor mij zijn gave accommodaties een belangrijk onderdeel van een reis. Dan maar liever vooraf boeken! En dan maar relaxte ‘we zien wel-reiziger ;)

Antwoord
Marcella Molenaar 27 april 2019 - 17:48

Jeej, wat gaat dat een toffe reis worden! Leuk om weer even een update te krijgen van alle plannen. Klinkt als een mooie afwisseling in bestemmingen. Ik kijk nu al uit naar de week-updates!! Succes met afronden van alle projecten en de laatste voorbereidingen!

Antwoord
Karlijn 28 april 2019 - 13:25

Dank je wel Marcella! Ik ga mijn best doen met de weekverslagen :)

Antwoord
Dominique 30 april 2019 - 14:43

Klinkt echt super leuk allemaal (behalve dat verhaal van Vanuatu!). Ik ben heel erg benieuwd naar jullie weekverslagen, ik ga het allemaal op de voet volgen!

Antwoord
Karlijn 30 april 2019 - 16:17

Leuk om te horen :) ! En Vanuatu: ach ja, kan gebeuren. Ik ben al blij dat ik alsnog ergens een boeking heb kunnen maken!

Antwoord
Angela 16 mei 2019 - 11:40

Yay, leuk dat je weer van die weekverslagen online gaat zetten. Ik kijk er enorm naar uit!
Helaas van die 100 euro, maar aan de andere kant is het “maar” 100 euro. Het had zomaar veel meer kunnen zijn, 100 euro is dan nog te overzien. Ik ben overigens ook zo’n niet-zo-relaxte-allesplannende-reiziger. Ik vind het ook belangrijk dat bepaalde dingen als vervoer en accommodaties geregeld is. Zo ben ik net terug van een rondreis door Ierland en had ik de laatste stop in Dublin toch wat losser gelaten dan dat ik normaal zou doen. Onder het mom van “toch maar eens proberen, ik moet dat toch gewoon kunnen!” maar we zijn daardoor wel een gave rondleiding in de Kilmainham Gaol gevangenis misgelopen. Dat had van te voren online geregeld moeten worden en op de dag zelf was alles dus uitverkocht. Helaas pindakaas, het is geen ramp. Maar die” we zien wel” houding ga ik dus niet meer uitproberen! ? Helemaal niks mis met dingen van te voren regelen! ??

Antwoord
Karlijn 16 mei 2019 - 18:09

Vind ik ook niet! Ik vind het gewoon veel relaxter als ik op reis niet meer veel hoef te regelen. Anders zit ik in mijn hoofd weer met een to do-list en die wil ik juist eens een paar maanden kwijt. De kwestie in Vanuatu is trouwens opgelost: we hebben onze 100 euro terug ;)

Antwoord
Angela 16 mei 2019 - 20:07

Ah dat is fijn! :-D

Antwoord
Weekverslag #3 lange reis: stranden en stammen Vanuatu - Karlijn Travels 7 juli 2019 - 07:01

[…] De afgelopen week brachten we voor een groot deel door op het relaxte eiland Espiritu Santo in Vanuatu. Bovendien bezochten we het eiland Malekula, waar we vier nachten zouden blijven. Omdat hier wel erg weinig te doen bleek, zijn we vandaag al teruggegaan naar Santo. Dit is het verslag van de derde week van onze lange reis. […]

Antwoord
Land diving Vanuatu: bungeejumpen traditionele stijl - Karlijn Travels 10 juli 2019 - 07:00

[…] was de belangrijkste reden waarom we graag naar Vanuatu wilden reizen: land diving op het eiland Pentecost. We bouwden onze hele reis hier omheen en in juni was het […]

Antwoord
Weekverslag #4: warm welkom op afgelegen Rah Island - Karlijn Travels 15 juli 2019 - 08:46

[…] 4 van onze lange reis was een combinatie van vrij saaie dagen vanwege het wederom slechte weer en van hoogtepunten. Want […]

Antwoord
Weekverslag #6: walvissen spotten en naar Fraser Island - Karlijn Travels 28 juli 2019 - 07:00

[…] Wat is Australië toch een briljant land. Waarom ik hier nooit naartoe ben geëmigreerd is me een raadsel, maar we doen het nu maar met een prachtige reis. Ook niet verkeerd! De afgelopen week reden we langs de Oostkust, wandelden we door nationale parken, gingen we walvissen spotten en raceten we in twee dagen langs de hoogtepunten van het schitterende Fraser Island. Dit is het weekverslag van de zesde week van onze lange reis. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.