Home Azië II Bangkok: verliefd op een exotische wereldstad

Bangkok: verliefd op een exotische wereldstad

Door Karlijn

Al in de aankomsthal van het chaotische vliegveld Don Muang voel ik de opwinding: ik ben weer terug in Bangkok. Terug in die onafzienbaar grote stad met enorme verkeersproblemen, vochtige hitte, scams op elke straathoek en bussen vol toeristen. Maar voor mij is Bangkok vooral een exotische wereldstad, met eetstalletjes vol verse groenten, kleurrijke tempels, voorbijrazende tuk tuks en een tomeloze energie. I love it!

Bangkok-Thailand

Zodra we de taxi instappen, ruik ik het: jasmijn. De taxichauffeur heeft, net als veel van zijn collega’s, een streng verse bloemen aan zijn achteruitkijkspiegel hangen. Die geur is voor mij typisch Thailand. Ik sla met een glimlach de deur dicht en bereid me voor op een lange rit naar de stad. Want Bangkok is synoniem aan ‘verkeersinfarct’.

Bangkok Thailand

Vieze stad? Welnee!

In 2007 zette ik voor het eerst voet in Bangkok en het duurde niet lang voordat ik in de ban was. Wat nou, vies en chaotisch? Het klopt, Bangkok is geen ‘mooie’ stad. De uitlaatgassen zijn geen feest en het is overal druk. Maar kijk daar doorheen en je vindt een stad die leeft. Die tradities en het moderne leven feilloos verbindt. Waar monniken over straat snellen met hun mobieltje in de hand. Waar luxe auto’s in de file staan naast snelle tuk tuks. Waar drukke zakenmensen even de tijd nemen om te bidden bij een tempeltje tussen de hoge gebouwen. En waar je de rivier maar hoeft over te steken om te kunnen fietsen langs een labyrint van slaperige waterwegen. Bangkok barst van de kleuren: van de vele uitbundig versierde tempels tot aan de orchideeën op de bloemenmarkt.

Bangkok Thailand

Bangkok Thailand

Alles is mogelijk

Bangkok is een stad waar je je wezenloos kunt shoppen in hypermoderne malls, maar waar je ook amuletten kunt uitzoeken op de traditionele Amuletmarkt. Je kunt er fancy uit eten gaan, maar street food smaakt er het allerbeste. De geur van verse pepers en koriander dringt steeds even je neus binnen, en wakkert de trek in weer een nieuw spicy gerecht aan. Je kunt er slapen in vijfsterrenhotels of in een goedkoop guesthouse aan backpackersmekka Khao San Road. In Bangkok is alles mogelijk.

Bangkok Thailand

Bruisend Bangkok

Bangkok leeft, pulseert en bruist. Het is onmogelijk om je er te vervelen. En het mooie is: er lijkt nooit iets te veranderen. We waren in Bangkok in 2007, 2010 en afgelopen maart en de stad voelde nog altijd als thuiskomen. Wanneer mag ik weer?

Wat vond jij van Bangkok? Vieze stad of boeiende metropool?

Bangkok Thailand

Ook leuk om te lezen

23 Reacties

Lisette | Travellust.nl 9 mei 2014 - 12:39

Prachtig beschreven, precies hoe ik de stad ervaren heb en waarom ik verliefd ben geworden op Bangkok. Het was geen liefde op het eerste gezicht trouwens, de eerste keer vond ik het mooi maar de chaos, hitte en stank overheerste. De 2e keer was ik opslag verliefd.

Antwoord
Karlijn 9 mei 2014 - 12:52

Bedankt voor je reactie Lisette! En leuk dat jij ook verliefd bent op Bangkok. Ik denk dat de eerste keer in zo’n stad inderdaad wel overweldigend kan zijn, maar als de sfeer je eenmaal te pakken heeft…

Antwoord
Yvon 9 mei 2014 - 15:52

Mooi! Wat een ontzettend kleurrijke foto’s ook.
Ik zag dit artikel in je sidebar (in je twitter-ding) en moest echt even klikken. Heel misschien ga ik eind deze maand voor een paar dagen (travel blogger event) en na het zien van jouw foto’s wil ik er nog liever naar toe / terug!

Antwoord
Karlijn 9 mei 2014 - 16:23

Dank je Yvon! Het zou wel heel gaaf zijn als je naar dat event kunt, al is het alleen maar omdat het in Bangkok is ;)

Antwoord
Tikva | Gezin op Reis 10 mei 2014 - 11:57

Heerlijke foto’s mooi verhaal!. Wij vinden Bangkok geweldig. We waren er in 2006, 2007 en 2008 een aantal keer en vierden er zelfs Oud en Nieuw. We waren enorm bang dat Bangkok 2014 met een baby tegen zou vallen maar gelukkig zelfs met kinderen is Bangkok super. Het is gewoon een stad die echt leeft en blijft verassen.

Antwoord
Karlijn 10 mei 2014 - 14:21

Bedankt voor je reactie Tikva! Mooi dat Bangkok ook met kind nog steeds geweldig is. En je hebt helemaal gelijk: Bangkok blijft verrassen!

Antwoord
DeniseM 12 mei 2014 - 07:37

Ha Karlijn,
Leuk! Altijd als iemand iets over Bangkok post denk ik: oei, wat gaat hij/zij schrijven? Ik heb er namelijk een jaar gewoond, tussen de Thai, werkte op een reisbureau, nam niet alleen tuktuks maar ook dagelijks een pontje en motortaxi, at op straat, kwam ook veel op Kha san maar ook op andere plekken, sprak op gegeven moment ook best een woordje Thai en nou ja, zo ken(de) ik de stad op gegeven moment best goed. Je hebt het echter heel goed omschreven, het is precies zoals jij beschrijft een stad van tegenstellingen. Alleen de scams op iedere straathoek herken ik niet, maar er kan veel veranderd zijn.

De eerste keer dat ik er kwam was in 1997 en toen wist ik niet hoe snel ik de stad uit moest komen, ik vind het echt een vieze stinkstad. Niet wetende dat ik er 4 jaar later zou gaan wonen! Een stad vol uitlaatgassen bleef het maar de rustiger plekjes weet je op gegeven moment ook en ik ben toch ook echt van de stad gaan houden.
Hoog tijd om er terug te gaan! :-)

Ook leuk trouwens dat je er veel beeld bij geplaatst hebt.

Antwoord
Karlijn 12 mei 2014 - 13:58

Hoi Denise, bedankt voor je reactie! Gelukkig dat mijn beeld van Bangkok klopt bij jouw beeld. Ik ben er natuurlijk alleen als toerist geweest, maar als je er woont leer je zo’n stad op een heel andere manier kennen. En een stuk beter. Heel gaaf dat je er gewoond hebt zeg! Dat lijkt me ook wel wat. Het lijkt me geen stad om voor altijd naartoe te verhuizen, maar een jaartje daar leven lijkt me helemaal fantastisch. Super om juist die rustigere en bijzondere plekjes te ontdekken!

Antwoord
Alfons 12 mei 2014 - 20:26

Mijn eerste kennismaking met Bangkok was ook in 2007 en ik was meteen verkocht. Ik had toen al in mijn hoofd dat ik daar best een langere tijd zou willen blijven. Sindsdien ben ik er nog een paar keer geweest en heb ik er vorig jaar een half jaar gewoond. De aankomst op Suvarnabhumi Airport voelt iedere keer als thuiskomen en vooral de geuren op straat blijven herkenbaar. Heerlijke stad en fan van de BTS en MRT!

Antwoord
Karlijn 12 mei 2014 - 20:41

Bedankt voor je reactie Alfons! Wonen in Bangkok lijkt me ook geweldig. Niet voor jaren, maar een jaartje zou ik het er prima uithouden. Heb je er een half jaar gewerkt?

Antwoord
Alfons 14 mei 2014 - 22:15

Ja, heb er een half jaar de ‘digital nomad’ uitgehangen en daarna nog 3,5 maand verder gereisd. Als je er wat langer bent raak je gewend aan de Thaise manier van leven, en dat beviel me prima :)

Antwoord
Thailand: 10 bezienswaardigheden in Bangkok | Travellust.nl 16 mei 2014 - 08:24

[…] kocht verse mango op de floating market en vierde zelfs het Songkran Festival. Toen ik deze week de prachtige liefdesverklaring aan Bangkok van Karlijntravels las, wist ik het zeker: óóit ga ik […]

Antwoord
Sheelagh 21 mei 2014 - 15:20

Bij mij was het liefde op het eerste gezicht, ondanks de viezigheid, drukte en lawaai. Ben nog ‘maar’ 1 x geweest maar zou graag teruggaan!

Antwoord
Karlijn 21 mei 2014 - 19:06

Hoi Sheelagh, bedankt voor je reactie! Leuk dat je ook een Bangkok-fan bent. Dat is echt zo’n stad waar je steeds terug kunt komen zonder dat het ooit gaat vervelen. Hopelijk krijg je de kans om snel terug te gaan!

Antwoord
Vakantie Thailand - Better Places - Unieke reiservaringen 26 mei 2014 - 11:32

[…] een bepaalde charme. Karlijn Meulman bezocht deze stad al drie keer en is er verliefd op. Lees hier wat Bangkok zo speciaal […]

Antwoord
Rondreis Thailand - Better Places - Unieke reiservaringen 26 mei 2014 - 11:33

[…] een bepaalde charme. Karlijn Meulman bezocht deze stad al drie keer en is er verliefd op. Lees hier wat Bangkok zo speciaal […]

Antwoord
Thailand rondreis - Better Places - Unieke reiservaringen 26 mei 2014 - 11:34

[…] een bepaalde charme. Karlijn Meulman bezocht deze stad al drie keer en is er verliefd op. Lees hier wat Bangkok zo speciaal […]

Antwoord
Thailand vakantie - Better Places - Unieke reiservaringen 26 mei 2014 - 11:36

[…] een bepaalde charme. Karlijn Meulman bezocht deze stad al drie keer en is er verliefd op. Lees hier wat Bangkok zo speciaal […]

Antwoord
Familiereis Thailand - Better Places - Unieke reiservaringen 26 mei 2014 - 11:37

[…] een bepaalde charme. Karlijn Meulman bezocht deze stad al drie keer en is er verliefd op. Lees hier wat Bangkok zo speciaal […]

Antwoord
Thailand met kinderen - Better Places - Unieke reiservaringen 26 mei 2014 - 11:38

[…] een bepaalde charme. Karlijn Meulman bezocht deze stad al drie keer en is er verliefd op. Lees hier wat Bangkok zo speciaal […]

Antwoord
Karlijn 30 juli 2014 - 16:35

Hoi Nanda, wat gaaf dat je naar Azië gaat, veruit mijn favoriete continent! Waar ga je precies naartoe? Als je vragen hebt, kun je me altijd mailen!

Antwoord
Chatuchak Weekend Market: koopjesjacht op z’n Thais - Karlijn Travels 28 maart 2016 - 13:58

[…] Weekend Market is niet bepaald meer off the beaten track. Deze enorme markt in Bangkok geldt als de holy grail voor fanatieke shoppers, zowel toeristen als Thai zelf. De markt bevat meer […]

Antwoord
Negen redenen om snel een stedentrip Lissabon te plannen - Karlijn Travels 19 december 2019 - 15:07

[…] de hele stad racen tuktuk’s in allerlei formaten aan je voorbij. Het lijkt Bangkok wel, erg grappig. Maar als je langs de rode 25 de Abril Bridge loopt, waan je je even in San […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.