Home Azië Zesdaagse trekking Nepal: de prachtige Jomsom-trek

Zesdaagse trekking Nepal: de prachtige Jomsom-trek

Door Karlijn

Als je mijn verslag van de zesdaagse W-trekking in Chili hebt gelezen, denk je misschien dat het altijd kommer en kwel is als ik actief ben op vakantie. Maar ondanks het afzien vind ik meerdaagse wandeltochten heerlijk. Inmiddels hebben we in Nepal drie trekkings gedaan: de Mount Everest Base Camp Trek, de Langtang Valley-trek en de zesdaagse Jomsom-trek, onderdeel van het beroemde Annapurna Circuit. Tijdens de Jomsom-trek liepen we door slaperige dorpjes en langs besneeuwde toppen van zo’n zevenduizend meter hoog en we genoten van elke dag. Eén van mijn mooiste reiservaringen!

Trekking-Nepal

Trekking Nepal: spectaculaire vlucht naar Jomsom

Onze reis door Nepal was onderdeel van onze eerste wereldreis en tegen de tijd dat we in Nepal aankwamen, was ik voor mijn doen behoorlijk fit. We hadden de maanden daarvoor veel gelopen en volop lange wandelingen gemaakt, dus ik begon met vrij veel vertrouwen aan de Jomsom-trek. Ik was het meest bang voor de eerste etappe: de vlucht van Pokhara naar Jomsom, diep gelegen in de Himalaya. Nu vind ik Nepal een briljant land, maar het vervoer is er geen pretje. Bussen storten regelmatig in ravijnen en ook de kleine propellorvliegtuigjes die mini-vliegveldjes in de bergen bedienen, halen regelmatig de landingsbaan niet. Maar soms moet je een risico nemen, dus stapte ik met angst en beven in zo’n klein vliegtuigje. Maar na een paar minuten in de lucht vergat ik mijn angsten. We vlogen tussen bergtoppen van zeven- tot achtduizend meter hoog en het uitzicht was ongelofelijk mooi. Na een halfuurtje landden we veilig in Jomsom. De wandeling kon beginnen!

Wil je meer lezen over vluchten in Nepal? We vlogen in 2019 naar Lukla, het gevaarlijkste vliegveld ter wereld.

Trekking-Nepal

Jomsom-trekking Nepal: combinatie van kloosters en natuur

We hadden een gids en een drager bij ons, dus spullen hoefden we vrijwel niet te dragen. Misschien dat het wandelen ons daarom relatief makkelijk afging. De eerste dag liepen we vanuit het droge Jomsom door een prachtige vallei en bezochten we een kleurrijk klooster. Het mooie van wandelen in de Himalaya is dat er niet alleen qua natuur veel te genieten valt. Je loopt ook regelmatig door kleine dorpen, maakt kennis met bewoners en met hun manier van leven. Slapen doe je in lokale guesthouses, waar je meestal ook eet. Allemaal heel basic, maar het is heerlijk om ’s avonds in een gewoon bed te kunnen liggen en met een beetje geluk een warme douche te kunnen nemen.

De route van de Jomsom-trek met Poon Hill

Wij deden de trek in zes dagen, waarbij we elke dag wandelden. In Nepal is de afgelopen jaren behoorlijk wat veranderd en er is onder andere een weg aangelegd in dit gebied. Als ik nu online kijk, zie ik bijna alleen programma’s van acht dagen. Er is een variant van zes dagen, maar daarbij rijd je één dag naar je volgende bestemming. De planning ziet er dan zo uit:

  • Dag 1: vlucht naar Jomsom (2720 meter) en trek naar Kagbeni (2800 meter)
  • Dag 2: trek Kagbeni naar Muktinath (3760 meter)
  • Dag 3: rijden naar Tatopani
  • Dag 4: trek Tatopani naar Ghorepani (2530m)
  • Dag 5: ’s ochtends de klim naar Poon Hill, dan van Ghorepani naar Tadapani (1190m)
  • Dag 6: trek naar Kimche en vanuit daar terugrijden naar Pokhara

Het is aan te raden om twee dagen extra uit te trekken voor de hike. Overleg met je trekkingbureau wat de opties zijn. Onderweg kun je makkelijk je planning bijstellen: eerder stoppen of verder doorlopen naar het volgende guesthouse.

Trekking Nepal

Trekking-Nepal

Heldere zonsopkomst tijdens Jomsom-trekking Nepal

Op onze eerste dag pakten aan het eind van de middag donkere wolken zich samen. Onze gids durfde het niet aan om door te lopen naar het volgende dorp, dus stopten we iets eerder dan gepland. De rest van de middag en avond goot het, tot tevredenheid van onze gids. “Tomorrow, you’ll have clear skies.” Dus stonden we om half zes op om vanaf het dak van ons guesthouse de zonsopgang mee te maken. Helemaal alleen, omringd door kilometers hoge bergen, die we de dag van tevoren helemaal niet hadden gezien. De opkomende zon zette de bergen in de vuur en vlam en wij stonden er met open mond naar te kijken. Mooier dan dat wordt het niet.

Himalaya Nepal

Groene rijstvelden tijdens trekking Nepal

De dagen die volgden liepen we door de meest afwisselende landschappen. Natuurlijk waren de bergen er altijd (als ze niet verhuld werden door een heiige lucht), maar we liepen ook langs groene rijstvelden, snelstromende rivieren, watervallen en door magische, roze rododendron-bossen. We lieten zwaar beladen ezeltjes passeren, bewonderden de kracht van de sherpa’s die ons met kilo’s spullen op hun rug voorbij snelden. We kletsen ’s avonds met andere reizigers, speelden met de kinderen in de dorpjes waar we overnachtten en stopten op de meest schitterende plekken om te lunchen.

Trekking Nepal

De heldere lucht na een regenachtige nacht.

Trekking-Nepal

Poon Hill beklimmen tijdens Jomsom-trek

Natuurlijk was de wandeling niet overal even makkelijk. We moesten regelmatig flink afzien om een bergtop te bereiken, de wandeldagen waren soms lang en de zonsopkomst bij Poon Hill vereiste een klim die ver voor zonsopgang begon. In het donker klommen we naar een hoogte van ruim 3200 meter. Niet gemakkelijk en bij ons was de beloning niet zo spectaculair. Normaal gesproken zie je vanaf Poon Hill de hoogste Himalaya-toppen, maar in april is de lucht vaak heiig. Dat was bij ons ook het geval. Als je kijkt naar de beste tijden voor een trekking in Nepal, dan wordt er altijd gezegd ‘voor- en najaar’. Maar ik zou niet in het voorjaar gaan. Er zit erg veel stof in de lucht en dat maakt de uitzichten minder helder. In Bhutan zagen we in maart hetzelfde.

Trekking Nepal

Trekking Nepal

Urenlange afdaling na Poon Hill

De vijfde dag bestond uit een urenlange afdaling via vrij hoge trappen. Dat liep lekker snel, maar je knieën moeten steeds een harde klap opvangen. Tegen de tijd dat we in het guesthouse aankwamen kon ik niet meer op of neer. En de volgende dag strompelde ik het eerste half uur het pad over. Maar aan het einde van de dag arriveerden we weer in Pokhara, na toch een prima laatste wandeldag. Met enorme spierpijn sjokte ik door het dorp, wat een groep jonge Nepalezen hilarisch vond. “Did you do trekking?”, riep er eentje brutaal. Jazeker, grapjas! En het was geweldig.

Trekking Nepal mensentrekking Nepal

Je Nepal-trekking organiseren

Wij boekten onze trekking in Nepal bij Nepal Mother House Treks in Kathmandu. Het is in Nepal tegenwoordig verplicht om een gids in te huren voor je trekking. Een andere optie is de duurzame reisorganisatie Better Places. Hier stel je je reis helemaal op maat samen in overleg met een lokale reisspecialist in Nepal. Zij woont in Nepal en kan de mooiste trekkings samenstellen. Ook in gebieden waar niet zoveel reizigers komen.

Wat neem je mee als je een trekking gaat doen?

Natuurlijk is het belangrijk om een goede uitrusting te hebben als je een trekking gaat lopen. Mijn complete paklijst vind je hier.

Meer lezen over trekkingen in Nepal?

Ook leuk om te lezen

54 Reacties

Robert | Traveljunks 29 maart 2015 - 14:45

Prachtig. Vooral die “brandende” bergtop! Ik zou best willen, maar Ingrid is vanwege haar slechte knieën niet van de meerdaagse trekkings.

Daarom doe ik regelmatig outdoor weekenden met een paar vrienden ;-)

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 17:48

Hoi Robert, met slechte knieën zijn zulke trekkings inderdaad niet te doen. Jammer! Gelukkig dat je vrienden ook van outdooractiviteiten houden, kun je af en toe toch even losgaan op dat gebied!

Antwoord
Lisette | Travellust.nl 29 maart 2015 - 14:47

Dit is ook echt een droom van mij. Al veel verhalen over Poon Hill, Annapurna en Himalaya base camp. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van de Jomsom trekking gehoord! Klink in ieder geval geweldig en de foto’s spreken boekdelen.

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 17:50

Hoi Lisette, dank je voor je reactie! De Jomsom-trekking is onderdeel van het Annapurna Circuit, dat geloof ik 21 dagen wandelen is. Dat ging ons toen toch wat te ver ;) Dit was een mooi, afwisselend deel dat in zes dagen prima te doen was. Met Poon Hill als hoogste punt (en hoogtepunt bij helder weer ;)! Hopelijk kun je het ooit nog eens van je lijst afstrepen!

Antwoord
Maire 29 maart 2015 - 15:14

Wauw, wat onwijs mooi! En die foto’s, prachtig! Nepal staat hoog op mijn wishlist en ik zou dan zeker ook zo’n trekking willen doen ja. Helaas heb ik de komende jaren alleen vakantie in de zomer (juli of augustus), dus dan is Nepal niet zo’n goed plan. Even wachten dus nog!

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 17:51

Dank je Maire! Nepal in de zomer is inderdaad niet zo’n goed idee, dat is zonde van de reis. Hopelijk krijg je de kans om over een paar jaar in een beter seizoen te gaan, dat zou geweldig zijn!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 29 maart 2015 - 15:24

Mooi!

Helaas heb ik Nepal alleen in het regenseizoen gezien, en zelfs toen maar een klein stukje. Veel bergen gemist helaas. Goed reden terug te gaan :)

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 17:52

Een hele goede reden om terug te gaan Jenny! In het regenseizoen reizen in Nepal lijkt me inderdaad geen succes. Hopelijk krijg je de kans om Nepal nog eens te bezoeken, ik hoop dat wij er ook nog eens naar teruggaan!

Antwoord
Kimber 29 maart 2015 - 15:33

Ja! Sinds we thuis zijn van Sri Lanka dromen we al weer over de volgende bestemming en mijn vriend heeft Nepal heel hoog op zijn lijstje staan. Dus wie weet… volgend jaar….

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 17:55

Hoi Kimber, Nepal is echt fantastisch, een heel goed idee om er volgend jaar naartoe te gaan ;) Erg he, dat je net thuis bent en alweer nadenkt over de volgende bestemming. Dat doe ik ook altijd (of al voordat we vertrekken ;). Het bewijs van een echte verslaving, haha!

Antwoord
Manouk bob 29 maart 2015 - 15:36

Wat een mooie mensen weer Karlijn :)! En wat een natuur! Zou zo graag naar Nepal willen en zo’n trekking lijkt mij echt supergaaf!

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 17:55

Dank je Manouk! Nepal zou ook echt wat voor jou zijn, denk ik! Cultuur, natuur, lieve mensen, volop avontuur…geweldige bestemming!

Antwoord
Marlies 29 maart 2015 - 15:49

Wat leuk om jouw beschrijving te lezen. Herinneringen aan heeeel lang geleden, maart 1983, zelfde tocht, andersom, gelopen. Tot jomoson en zelfde weg terug. Op heenweg Poonhill: toen wél heel heldere ochtend: volle maan en opkomende zon tegelijk, en dan besef dat je de 5 hoogste toppen van de wereld zo ziet…. Onvergetelijk!!!
Net zo onvergetelijk

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 17:59

Dank je voor je reactie Marlies! Wat gaaf dat jullie deze tocht in 1983 al gemaakt hebben. Toen was het vast nog veel ongerepter dan nu. En wat ontzettend mooi, zo’n heldere zonsopkomst bij Poon Hill. Wat een geluk, daar ben ik wel een beetje jaloers op! En het klopt, die pijnlijke knieën vergeet je nooit meer. Hoe mooi die trap ook was ;) Je denkt altijd dat stijgen zwaarder is, maar voor je lijf zijn juist die afdalingen ontzettend verraderlijk. Maar helemaal de moeite waard, dat zeker!

Antwoord
Marlies 29 maart 2015 - 15:51

Vervolg Net zo onvergetelijk

Antwoord
Marlies 29 maart 2015 - 15:53

Ik snap niet dat die vervolgtekst er maar niet op komt??? Die herinnering aan de pijnlijke knieën na die afdaling alsof je urenlang een trap af loopt? Overigens wel een heel mooie “trap”…

Antwoord
Chantal 29 maart 2015 - 16:03

Nepal is zo mooi. Afgelopen december hadden we echt goed weer: koud, maar strakblauwe luchten.
Ik was echt in de veronderstelling dat jij ook naar het Mount Everest basecamp was gegaan haha.

Antwoord
Chantal 29 maart 2015 - 16:08

Ah nu weet ik het weer. Dat was in Tibet!

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 17:46

Hoi Chantal, fijn dat bij jullie het weer zo goed was! De volgende keer gaan wij ook in november/december. Liever wat kouder en strakblauwe luchten, dan warm en heiig! In Tibet hadden we gelukkig wel die strakblauwe luchten, inderdaad ook bij Mount Everest aan de Tibetaanse kant. Maar de Nepalese kant van die berg wil ik ook graag zien ;) Mijn vriend ziet zeventien dagen wandelen alleen nog niet zo zitten, dus ik zal mijn best nog moeten doen om dat erdoor te krijgen!

Antwoord
Daphne 29 maart 2015 - 16:47

Mooi geschreven. Nepal is een van de weinige Aziatische landen die mij echt trekken.

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 17:44

Dank je Daphne! Nepal is geweldig, ik denk dat elke reiziger daar wel iets vindt wat bij hem past. Aanrader!

Antwoord
Denise vN 29 maart 2015 - 20:10

Wauw, wat een mooie foto’s. Het lijkt mij echt geweldig om te doen!

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 20:22

Dank je Denise! Het was echt zo mooi, een prachtige ervaring :)

Antwoord
Linda 29 maart 2015 - 20:15

Mooiiiie foto’s! Ik heb de zesdaagse Annapurna gedaan, maar Jomsom is ook besproken. Die rododendrons, mooi. Balen he als je knieen het begeven, same here.

Antwoord
Karlijn 29 maart 2015 - 20:23

Dank je Linda! De Annapurna leek me ook super, ik kon sowieso moeilijk kiezen tussen al die geweldige trekkings :) Maar die knieën…echt een ellende!

Antwoord
Ester 30 maart 2015 - 04:42

Wat gaaf Karlijn:-) Weer mooie foto’s gemaakt. Overmorgen begin ik aan de Colca trail hier in Peru, heel veel zin in! Al ben ik wel een beetje bang dat het vanwege de hoogte ( tot 4000 meter ) vrijzwaar kan worden.

Antwoord
Karlijn 30 maart 2015 - 10:51

Dank je Ester! Wat gaaf dat je in Peru bent, had ik helemaal gemist! Ik heb in Peru de Colca Trail niet gelopen, maar wel een hike rond de Colca Canyon gedaan. Vanwege de hoogte inderdaad pittig, maar zo ontzettend mooi! Heel veel succes en geniet ervan :)

Antwoord
Sacha | Turtlesandgiraffes.nl 30 maart 2015 - 20:47

Wauw, zo mooi! Zo’n wandeling zou ik ook wel willen maken!

Antwoord
Karlijn 31 maart 2015 - 11:08

Hoi Sacha, een trekking is echt zo de moeite waard! Het is af en toe afzien, maar de uitzichten zijn de perfecte beloning :)

Antwoord
Let's travel and see 30 maart 2015 - 21:51

Wauw Wauw Wauw! Kan niets anders zeggen! Wat een prachtige foto’s en wat een indrukwekkend land lijkt het me!

Antwoord
Karlijn 31 maart 2015 - 11:07

Dank je :) ! Nepal is inderdaad heel indrukwekkend. Ik ben al stiekem aan het plannen wanneer ik er weer naartoe kan ;)

Antwoord
Tikva 31 maart 2015 - 07:12

Wij hebben de annapurna circuit gelopen (17dagen zonder poon hill), maar jouw foto met bloemen hebben echt wel wat. Dat heb je in oktober dan weer niet en bovendien hadden we heel veel landverschuivingen dus elke periode heeft zijn voor en nadelen.

Antwoord
Karlijn 31 maart 2015 - 11:05

Hoi Tikva, gaaf dat jullie het Annapurna Circuit hebben gelopen! Dat had ik achteraf ook wel gewild. Het klopt dat de bloemen erg mooi waren en die landverschuivingen klinken niet echt prettig. Toch is een heldere lucht wel een groot voordeel…Ach ja, zo is er altijd wel wat!

Antwoord
Marijke 31 maart 2015 - 08:16

Wondermooi!!! Ik zou zo graag eens naar Nepal gaan en zou dan zeker ook gaan trekken! Die ene foto waarop één berg verlicht is, is mijn favoriet! Zo mooi dat het bijna lijkt alsof het Photoshop is, maar ik vermoed dat het er effectief zo uitzag? Hoe dan ook, prachtige fotoreportage!!

Antwoord
Karlijn 31 maart 2015 - 11:04

Dank je Marijke! Ik vind zelf de verlichte berg ook het mooiste. Er is geen Photoshop aan te pas gekomen, dit is echt het eerste zonlicht dat de hoogste berg om ons heen raakte. Zo prachtig!

Antwoord
Marijke 1 april 2015 - 08:06

Echt bijna niet te geloven dat zo’n mooie dingen kunnen hé :)

Antwoord
marlies 28 april 2015 - 21:35

en nu, een maand later… ik weet niet wat jullie onderweg gehoord hebben over de aardbeving in Nepal. Zoals mooi als Nepal op je foto’s te zien was, en ik ooit ook beleefd heb -zie 29 maart – : (groot deel) was, is niet meer… Tragisch…
Ik hoop dat jullie nieuwe ervaringen er niet al te veel door beïnvloed worden, maar dat jullie heel erg blijven genieten. ik geniet van je berichten steeds!

Antwoord
Karlijn 29 april 2015 - 07:55

Hoi Marlies, de aardbeving in Nepal houdt ons inderdaad ook in Turkije bezig. Zo’n prachtig land en zulke lieve mensen, het is echt afschuwelijk. Het is al zo’n arm land, het zal wel lang duren voordat ze dit te boven zijn…We blijven genieten van wat we allemaal meemaken, maar we staan zeker ook regelmatig stil bij Nepal :(

Antwoord
Waar moet je écht naartoe in 2016? - Karlijn Travels 13 mei 2016 - 21:01

[…] eeuwenoude cultuur, vriendelijke, zachtaardige mensen, lage prijzen en alle mogelijkheden voor het avontuur van je leven. Na de zware aardbeving van vorig jaar hebben de Nepalezen het toerisme nu harder nodig dan ooit. […]

Antwoord
Kelly 23 februari 2017 - 08:39

Dag Karlijn,
Wow!
Een 15-daagse reis naar Nepal staat voor mij eind oktober op de planning, met een trektocht van 5 dagen, blijkbaar dezelfde als wat jij gedaan hebt.
Heb je last gehad van hoogteziekte of gaat de tocht daarvoor niet hoog genoeg? En hoe laad je daar je batterijen op van je fototoestel? Neem ik best een externe lader mee of…? Heb je nog een paar praktische tips?

Antwoord
Karlijn 25 februari 2017 - 14:11

Wat een gaaf vooruitzicht! Nepal is prachtig :) Van hoogteziekte hebben we totaal geen last gehad, daar gaat de tocht inderdaad niet hoog genoeg voor. Wat betreft de batterijen: daar moest ik even over nadenken. We hadden af en toe wel stopcontacten in de kamers van onze guesthouses, maar ik had ook twee extra accu’s bij me (en mijn gewone externe oplader). Ik heb nooit problemen gehad met opladen volgens mij, al weet je het nooit met de elektriciteit in Nepal. Als het koud is loopt je batterij sneller leeg, dan kan het handig zijn om hem op je lichaam te bewaren tot je hem nodig hebt. Verder heb ik niet echt bijzondere tips. Neem weinig spullen mee en goede schoenen, en geniet! Ik denk nog steeds met heel veel plezier terug aan de trekking, het is geweldig!

Antwoord
Astrid 11 mei 2017 - 19:58

Hallo Kelly en Karlijn,

@Karlijn, wat een heerlijk verhaal, het heeft mij ook geïnspireerd om tijdens onze reis dit najaar naar Nepal ook een vergelijkbare trekking te gaan doen. @Kelly, wil jij delen waar/welke trekking jij geboekt hebt, ik zie vooral 8 daagse trekkings of 4 daagse waar je feitelijk maar 3 dagen echt loopt. Ik ben op zoek naar 4 of 5 dagen wandelen…

Alvast bedankt!

Antwoord
Karlijn 12 mei 2017 - 10:02

Hoi Astrid, wat gaaf dat je naar Nepal gaat! Wij hebben zes dagen gewandeld tijdens onze Jomsom-trek, maar er zijn talloze soorten trekkingen te maken in Nepal, ook kortere. Misschien is het een idee om eens te kijken bij BetterPlaces.nl. Hun lokale reisexpert Maaike woont in Nepal en zij is getrouwd met een Nepalese man die de bergen op zijn duimpje kent. Je hebt direct contact met Maaike en zij kan voor persoonlijk advies zorgen. Hopelijk heb je daar iets aan!

Antwoord
Kelly 17 januari 2018 - 02:52

Hey,
wegens te weinig inschrijvingen ging deze tocht met het Zuiderhuis niet door, maar we hebben wel een alternatieve toer gedaan: de Mardi Himal Trek. Een aanrader! Hij bestaat nog maar 5j en zou nog niet zo toeristisch zijn als de Poon Hill trek.
Dag 1 was 6u klimmen, dag 2 2u, dag 3 3u. Dag 2 en 3 mochten we niet combineren omwille van acclimatisatie (maar zou wel kunnen als je zonder gids loopt). Dan sta je in High Camp 3800m; s’ Ochtends om 4u in het donker vertrokken naar het Upper View point op 4450m voor de zonsopgang. Helaas voor ons was er heel veel bewolking, waardoor we hier en daar maar een flard zagen, maar zelf dat was imponerend! Daarna in 2d terug naar beneden… en ja, stram en stijf erna :)
Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van Kathmandu dus voor een volgende keer zou ik iets meer tijd in Pokhara willen doorbrengen.

Voor eind dit jaar staat Chili op de planning met de W-trek en na het lezen van je verslag, begin ik me toch wat zorgen te maken over mijn fysiek. Dat wordt trainen!

Antwoord
Karlijn 17 januari 2018 - 10:37

Die trekking klinkt geweldig! Nepal heeft zoveel gave treks, het is leuk om daar ook wat onbekendere routes uit te kiezen. De W was voor ons inderdaad behoorlijk zwaar, maar we hebben er toch enorm van genoten. Een beetje trainen en het komt zeker goed!

Antwoord
Marina 12 december 2018 - 17:36

Hey Karlijn, heb met veel plezier je blogs gelezen! Wij willen half februari ook ergens een gave wandeling maken alleen zitten we in dubio over de bestemming. We hebben jammer genoeg maar 10 dagen en twijfelen over Nepal of Chili. Wat raad jij aan? Ik ben benieuwd!

Antwoord
Karlijn 12 december 2018 - 20:52

Hoi Marina, heb je voor de hele reis tien dagen, of alleen voor de wandeling? Als je in totaal maar 10 dagen hebt, zou ik eerder voor Nepal gaan. Chili is enorm groot en je bent dan teveel tijd kwijt met reizen, zou ik denken. Nepal biedt bovendien een mooie combinatie tussen natuur en cultuur. Het is een van mijn favoriete landen :) Succes met kiezen!

Antwoord
Beklimming Rinjani vulkaan Lombok: afzien voor spectaculair uitzicht - Karlijn Travels 31 oktober 2019 - 07:00

[…] Mijn verslag van de Jomsom-trek Nepal […]

Antwoord
Vier dagen hardcore hiken in Kirgizië - Karlijn Travels 6 december 2019 - 17:18

[…] liepen we de W van natuurpark Torres del Paine in Chili en wandelden we in zes dagen een deel van het Annapurna Circuit in Nepal. Vooral de eerste trekking vonden we zwaar, maar de prachtige landschappen waren een schitterende […]

Antwoord
Praktische tips Mount Everest Base Camp Trek - Karlijn Travels 12 januari 2020 - 13:55

[…] Ook gaaf: de Jomsom Trek in Nepal […]

Antwoord
Vliegen naar Lukla: het gevaarlijkste vliegveld ter wereld - Karlijn Travels 23 februari 2020 - 12:51

[…] 2010 waren we ook al in Nepal en toen moesten we voor onze trekking vliegen naar Jomsom. In zo’n Nepalees koekblik dat voor vliegtuig moet doorgaan, tussen bergen van ruim 7000 […]

Antwoord
Chele La-pas: picknicken op 4000 meter hoog in Bhutan - Karlijn Travels 18 mei 2020 - 11:57

[…] reisgids zegt dat de beste reistijd voor de Himalaya het voor- en najaar is. In Nepal hadden we al gezien dat dat niet helemaal klopt: het is in april wel mooi weer, maar er zit veel […]

Antwoord
Sarah Jones 3 oktober 2023 - 12:56

Hi Karlijn, ik heb dezelfde trek in 1996 gelopen maar dan andersom. Ik
Hoorde dat de trek nu ook over de weg gaat? Klopt dat? Of kun je de wegen vermijden en alleen het oorspronkelijke pad volgen nog steeds? Mijn vriend gaat nl binnenkort en knapt af op de berichten rond de ‘wegen’.

Antwoord
Karlijn 3 oktober 2023 - 13:09

Hoi Sarah, het is voor mij alweer lang geleden dat ik deze trek heb gelopen (2010). Maar zelfs toen ging een stuk al over de weg en waren ze bezig om die verder uit te breiden. Ik heb net even snel wat gegoogled en ik zie dat er voor een aantal stukken wel alternatieve paden zijn. Ik denk dat het het beste is om bij een trekkingbureau in Nepal informatie op te vragen. Je moet nu toch verplicht een gids hebben. Ik kan Nepalmotherhousetreks.com van harte aanbevelen :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.