Home Azië Wat te doen in Ubud op Bali: fietsen door de rijstvelden

Wat te doen in Ubud op Bali: fietsen door de rijstvelden

Door Karlijn

Links en rechts van me liggen uitgestrekte, knalgroene rijstvelden. Kinderen stoppen even met spelen om naar me te zwaaien en voor ik het weet fiets ik door een dorp vol tempels. Het binnenland van Bali is fantastisch en het is erg leuk om al dat moois met de fiets te ontdekken. Vraag je je af wat te doen in Ubud? Een fietstocht maken in Ubud en omgeving is een grote aanrader.

Twee jaar geleden was Bali onze eerste stop na vier maanden reizen over de Zijderoute. De ouders van Ward waren toevallig tegelijk met ons in Ubud en zij hadden een fietstocht in de omgeving van Ubud op de planning staan. Ward ging mee, maar ik kon mezelf niet wegslepen van het zwembad. Achteraf had ik daar een beetje spijt van, want de tocht klonk ontzettend leuk. Het maken van een fietstocht stond dus hoog op mijn verlanglijst voor mijn Bali-reis van dit jaar. Reisorganisatie Better Places organiseerde de trip voor mij en ik ging een dagje mee met gidsen Komang en Made van Happy Bike Bali Cycling Tour.

Fietsen UbudWat te doen in Ubud? Fietsen!

Keurig op de afgesproken tijd stopt er een breed lachende Balinees op een brommer voor mijn hotel. “You go mountainbiking?”, vraagt hij. “I’ll take you to the starting point on my motorbike.” Aha. Dat weet ik zo net nog niet, want ik ben niet enorm dol op brommerrijden in het drukke Balinese verkeer. Maar de andere deelnemers aan fietstocht worden op het moment ergens opgehaald in de omgeving van Ubud en anders moet ik heel lang wachten. Ik heb al lang geleden geleerd dat je niet te moeilijk moet doen in Azië, dus stap ik maar achterop bij Komang. En grappig: dit ritje is één van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan op Bali. Komang rijdt rustig, kletst de hele weg en kiest mooie binnenweggetjes langs rijstvelden, dorpjes en mooie uitzichten. Heerlijk!

Fietsen Ubud

Wat te doen in Ubud: koffie, thee en chocolade proeven

We rijden naar een koffieplantage in het hart van Bali, het startpunt van de trip. We moeten nog even wachten op de andere deelnemers, maar dat is geen probleem. Komang spreekt heel goed Engels, vertelt me van alles over zijn leven, zijn werk en familie en ik mag hem alles vragen. Hij legt bovendien uit hoe koffie geproduceerd wordt en daarna proeven we een groot aantal verschillende soorten koffie en thee. De kokoskoffie en de gemberthee zijn heerlijk! Ik krijg zelfs diverse smaken chocolade voorgeschoteld om te testen en dat is natuurlijk altijd welkom. Die met sinaasappel is duidelijk favoriet, die met chili is enigszins een uitdaging ;) .

Fietsen Ubud

Fietsen in Ubud: hoogtepunt van Bali

Ik maak de fietstocht samen met een Australisch gezin. De jongste dochter gaat mee in het kinderzitje, de oudste van zes probeert eerst zelf te fietsen, maar stapt dan toch maar op de tandem met Komang. Gelukkig, want dan zit er nog wat vooruitgang in ;) We stoppen eerst bij een uitzichtpunt van waar je een geweldig zicht hebt op de vulkanen Mount Batur en Mount Agung. We eten daar een bananenpannenkoek en dan kan het fietsen beginnen. De hele tocht fietsen we voornamelijk naar beneden en de rit leidt over het Balinese platteland. Bali mag dan beroemd zijn om haar kusten, het is het binnenland wat echt magisch is. Ik geniet enorm van de dorpjes, de ontelbare tempels, de smalle, door palmbomen omzoomde wegen en de groene rijstvelden. Elke local die je tegenkomt glimlacht breed en ik heb het gevoel alsof we de enige toeristen in de wijde omtrek zijn.

Fietsen Ubud

Fietsen in Ubud: kijken op een Balinese compound

Onderweg is er volop ruimte om te stoppen. We bezoeken onder andere een dorp en een compound, waar verschillende Balinese families samenwonen. Het is een blik op het gewone leven op Bali, wat je anders eigenlijk niet ziet. We zien de huistempel, we bekijken waar de kippen, eenden en varkens gehouden worden en we maken een praatje met drie generaties vrouwen die hier wonen. We stoppen ook regelmatig op mooie plekken in de rijstvelden en Komang vertelt van alles over het leven op Bali.

Fietsen Ubud

Heerlijk Indonesisch eten op Bali

Na ruim twee uur zit de tocht er helaas op en rijden we naar het huis van Happy Bike-eigenaar Made. Daar staat een uitgebreide lunch klaar, met gado gado, saté, tempeh, heerlijke kip en nog een aantal andere Indonesische gerechten. Made’s vrouw geeft regelmatig kookworkshops (Bali Spice Cooking Class), en afgaand op dit geweldige eten zijn die cursussen de moeite waard. Ik schep twee keer op en het kost me moeite om een derde bordje te weerstaan. Kortom: fietsen in Ubud was een groot succes. Ideaal als je het platteland van Bali op een leuke manier wilt leren kennen!

Meer lezen over Ubud?

Ook leuk om te lezen

29 Reacties

Jessica 1 september 2017 - 16:40

Weer prachtige foto’s gemaakt meid, fijn dat je het daar zo naar je zin hebt! :)

Antwoord
Karlijn 2 september 2017 - 14:33

Dank je wel! Ik vind het echt heerlijk hier :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 1 september 2017 - 19:51

Mooi! Dit gedeelte van Bali ziet er zoveel leuker uit dan die drukke plaatsen bij de kust! Fietsen in het buitenland is altijd een aparte ervaring, omdat het bij ons net iets natuurlijker gaat dan bij andere. Ik moest mezelf vaak inhouden toen ik een fietstour deed op Borneo

Antwoord
Karlijn 2 september 2017 - 14:31

Haha! Niet iedereen groeit zo op met de fiets als wij. Levensgevaarlijk als je sommige mensen wiebelend langs die rijstvelden ziet gaan ;)

Antwoord
Sabine 1 september 2017 - 20:57

Prachtig zeg! Heerlijk zo een tocht! Ik ben in Griekenland voor het eerst (en de tweede en derde keer haha) op de motor gestapt bij iemand achterop. Had ik ook zo mijn bedenkingen bij maar waren ook prachtige en toffe ritjes!

Antwoord
Karlijn 2 september 2017 - 14:30

Leuk is dat he! Ward en ik huren heel af en toe een brommer op reis, als het ergens echt rustig is. Bali valt daar niet onder, maar bij een local achterop werd het alsnog een relaxed ritje :)

Antwoord
Martijn 1 september 2017 - 21:45

Dat is genieten!

Antwoord
Karlijn 2 september 2017 - 14:29

Zeker :) !

Antwoord
Alfons Taekema 2 september 2017 - 06:47

Volgens mij wordt Luwak koffie niet zozeer “gemaakt van de uitwerpselen van de civetkat”, maar halen ze de pitten uit zijn ontlasting. Klein detail ;)
Verder zijn de binnenlanden van Bali prachtig! Ik krijg iedere keer weer een glimlach op m’n gezicht als ik daar rondrijd.

Antwoord
Karlijn 2 september 2017 - 14:29

Je hebt helemaal gelijk! Heb het meteen aangepast, thanks ;) De binnenlanden van Bali zijn inderdaad geweldig, ik word er ook altijd helemaal blij van :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 2 september 2017 - 12:13

Dat ziet er goed uit. Fietsen is idd een leuke optie om een omgeving beter te bekijken. Ik ben ooit in het Cambodjaanse Takeo tussen de rijstvelden gefietst en vond het prachtig. Ook omdat het niet toeristisch gebied was natuurlijk ;-)

Antwoord
Karlijn 2 september 2017 - 14:28

Kan ik me voorstellen! Thuis ben ik geen fietser, maar op reis vind ik het echt enorm leuk :)

Antwoord
Eén week alleen op reis: hoe bevalt het? - Karlijn Travels 3 september 2017 - 12:59

[…] fantastisch. Op dag drie maakte ik de hike langs de mooie Campuhan Ridge en zaterdag ging ik een dagje fietsen in de omgeving van Ubud. Dat was echt superleuk. Vandaag reisde ik naar Sidemen, een dorpje in een […]

Antwoord
Lotte 3 september 2017 - 17:57

Dit ziet er echt een bijzondere ervaring uit. Fijn dat je een reisorganisatie steunt die het “goed voor heeft” om het zo te zeggen en dat de trip je ze goed bevalt. Prachtige foto’s weer! Je doet me echt zin krijgen om Bali een tweede kans te geven!

Antwoord
Karlijn 4 september 2017 - 11:29

Het fietsen was zo leuk! Dan zie je Bali echt van een andere kant, zeker de moeite waard. En Better Places is inderdaad een hele goede reisorganisatie, met prachtige bestemmingen en bijzondere, lokale excursies :)

Antwoord
Angela 3 september 2017 - 22:01

Wat een leuke manier om de omgeving te verkennen. Zou ik zelf zo ook doen!

Antwoord
Karlijn 4 september 2017 - 11:25

Het was echt zo’n leuk tripje! Echt een aanrader :)

Antwoord
Dit heb ik geleerd van mijn soloreis naar Bali - Karlijn Travels 6 september 2017 - 07:02

[…] steeds mogelijk om de rust te vinden op Bali. Ik werd bijvoorbeeld helemaal verliefd op Sidemen en fietsen in de omgeving van Ubud was ook geweldig. Om maar niet te spreken over de heerlijke Balinese massages, waar ik zo’n […]

Antwoord
Indonesië | Proeven van de Balinese keuken tijdens een kookcursus in Ubud - OmniTraveler.nl 8 september 2017 - 07:51

[…] – Wil je ook een kookcursus doen? Neem dan contact op met Better Places. Van hen mochten wij ons een ochtend uitleven in de keuken in Ubud. – Tijdens deze excursie is alles inbegrepen: transfer van/naar je accommodatie, het bezoek aan de markt, een stop met uitleg bij de rijstvelden, alle ingrediënten en onbeperkt drinkwater gedurende de kooksessie. – Naast deelname aan de kookcursus zijn er nog andere leuke excursies te maken. Wat dacht je van een zogeheten Herbal Walk? Je leert alles over kruiden, wandelt tussen de rijstterrassen en wordt gescubt. Of ga fietsen. Blogger Karlijn noemt het een van de highlights van Bali. ➡️ Highlight Bali: fietsen door de rijstvelden bij Ubud […]

Antwoord
Marcella 12 september 2017 - 12:38

Wat een heerlijke fietstocht, klinkt echt top! Lekker eten en actief zijn, wat kan er nog mis gaan? :-)

Antwoord
Karlijn 13 september 2017 - 09:25

Inderdaad! Het was zo’n leuke dag, echt een aanrader als je op Bali bent!

Antwoord
Indonesië | 5 x doen in Ubud, Bali - OmniTraveler.nl 26 januari 2018 - 06:27

[…] stapte op de fiets en noemt fietsen tussen de rijstvelden de highlight van haar bezoek aan Bali. Lees hier haar […]

Antwoord
Sjoerd verbruggen 23 januari 2019 - 10:45

Leuk! Ben erg benieuwd. Leuke verhalen hierboven. Waar heb je de fietstour geboekt? Ik zie dat Baja Bikes de fietstours ook aanbiedt en ik vind het altijd wel fijn om via hun te boeken

Antwoord
Karlijn 23 januari 2019 - 11:33

De fietstocht werd georganiseerd door Happy Bike!

Antwoord
Weekverslag #14: drukte op Nusa Penida en beklimming Rinjani - Karlijn Travels 22 september 2019 - 10:53

[…] week stond in het teken van twee bestemmingen: het eiland Nusa Penida bij Bali en de Rinjani-vulkaan op Lombok. Ik schrijf dit verslag met verschrikkelijke spierpijn en ik kan […]

Antwoord
Kookcursus Ubud | Proeven van de authentieke Balinese keuken 9 december 2019 - 13:57

[…] Naast deelname aan de kookcursus zijn er nog andere leuke excursies te maken. Wat dacht je van een zogeheten Herbal Walk? Je leert alles over kruiden, wandelt tussen de rijstterrassen en wordt gescrubt. Of ga fietsen. Blogger Karlijn noemt het een van de highlights van Bali. ➡️ Highlight Bali: fietsen door de rijstvelden bij Ubud […]

Antwoord
17x lekker eten in Ubud, Bali - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 10:04

[…] Fietsen in Ubud: één van de leukste activiteiten op Bali […]

Antwoord
Tips en highlights: route voor een reis over Flores, Indonesië - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 11:15

[…] Highlight Bali: fietsen in Ubud […]

Antwoord
Uluwatu tips: doen, zien, eten en slapen in dit hippe deel van Bali - Karlijn Travels 28 juli 2020 - 15:40

[…] Fietsen in Ubud: highlight van Bali […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.