In het westelijke puntje van Sicilië ligt Trapani. Een stad die op het eerste gezicht vooral uit haven lijkt te bestaan, maar die bij nadere inspectie veel meer te bieden heeft. Een gezellig historisch centrum vol barokke gebouwen. Een stadsmuur met uitzicht op zee en de zonsondergang. Volop leuke terrasjes voor je dagelijkse aperitivo. En een omgeving vol bezienswaardigheden, van het eiland Favignana tot het middeleeuwse bergdorp Erice. Kortom: er is veel te doen in Trapani en dit zijn mijn twaalf leukste tips.
We rijden Trapani binnen via het havengebied en dat ziet er niet bijzonder uit. Ik vraag me zelfs even af of we er wel goed aan hebben gedaan om hier drie dagen te plannen. Maar zodra we het oude centrum inwandelen ben ik om. Trapani ligt in een westelijke uithoek in Sicilië en het is hier wat minder toeristisch dan in het oosten. Het historische centrum ligt op een smalle landtong, met indrukwekkende kerken, goudkleurige gebouwen en een relaxte sfeer. Mede te danken aan de vele terrasjes waar locals hun aperitivo’s doen en waar het bijna overal happy hour is aan het eind van de middag. Trapani heeft een wat rauw randje, zoals wel vaker het geval is in havensteden, maar juist dat spreekt me hier erg aan.
Wat te doen in Trapani?
1. Wandel door het historische stadscentrum
Deze tip geldt voor elke stad in Italië, want de mooie oude centra zijn gemaakt voor eindeloos slenteren. Als je door het historische centrum loopt, kom je vanzelf langs de mooiste bezienswaardigheden van Trapani. Trapani heeft een lange geschiedenis en de gebouwen in de stad herinneren daaraan. Een snelle samenvatting: in de klassieke oudheid heette de stad Drepana en het verhaal gaat dat Trapani is ontstaan uit de zeis van de god Saturnus. De eerste bewoners waren de Elymiërs, die zich vestigden op de berg waar Erice nu ligt en vervolgens de haven van Trapani stichtten. In de loop van de geschiedenis kwam Trapani in handen van verschillende overheersers, van de Romeinen en de Moren tot de Noormannen en de Byzantijnen. In de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de stad flink gebombardeerd en vervolgens weer herbouwd. Dat maakt Trapani tot een mooie mix van verschillende invloeden.
Een rondje Trapani
Begin je wandeling bij de Cattedrale di San Lorenzo, een barokke kathedraal in hartje stad. Loop daarna via hoofdstraat Corso Vittorio Emanuele naar de middeleeuwse kerk Chiesa dei Gesuiti en wandel daar even naar binnen. Aan het einde van de straat ligt het Palazzo Senatorio, met verschillende beelden in niches aan de buitenkant. Loop verder door naar de Via Torrearsa en de Piazza Mercato del Pesce, herkenbaar aan een bouwwerk met typisch Italiaanse porticoes, gewelfde portieken. Sla vervolgens rechtsaf de Via Garibaldi in om de verschillende barokke paleizen aan deze straat te bekijken.
2. Bastione Conca: voor het beste uitzicht op Trapani
Aan het einde van de stadsmuur van Trapani ligt Bastione Conca. Het fort zelf is niets bijzonders, maar het uitzicht is dat wel. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op het goudkleurige centrum van Trapani en kun je langs de hele kustlijn kijken. Eén van de leukste dingen om te doen in Trapani!
3. Doe een drankje op de stadsmuur van Trapani
Loop vanaf het bastion terug naar het centrum, via de stadsmuur (Via Mura di Tramontana Ovest). Vanaf hier kun je het stadstrand zien liggen en aan het eind zitten een paar cafés die van de muur een barretje hebben gemaakt. Dit is dé plek om van de zonsondergang te genieten, want die kun vanaf hier perfect zien. Test wel even uit hoe de wind staat. Toen wij in Trapani waren lag er enorm veel zeewier op het strand (ik weet niet of dat altijd zo is) en dat zorgde soms voor wat minder frisse geuren. In dat geval kun je beter een terrasje in het centrum opzoeken.
4. Zoek een strandje op in het westelijke puntje van de stad
Trapani ligt op een smalle landtong en je kunt helemaal naar het puntje lopen. Daar staat Torre di Ligny, een archeologisch museum (waar ik zelf niet geweest ben), en net daarvoor ligt het kiezelstrand Spiagga Torre di Ligny. Het is een klein strandje in een smalle inham, maar het is hier relatief rustig en je hebt een mooi uitzicht over de kust.
5. Of ga voor het grote strand Spiaggia di San Giuliano
Het strand langs de stadsmuur van Trapani vond ik zelf niets, vanwege de grote bergen zeewier. Er waren hier best wat mensen aan het zwemmen en zonnen, maar ik zou adviseren om een ander strand op te zoeken. Wil je in Trapani blijven, kies dan voor Spiaggia di San Giuliano, een breed, schoon zandstrand op tien minuten rijden vanaf het centrum. Een populaire plek, dus houd rekening met drukte.
6. Bezoek de kleine vismarkt in de haven
Het is maar een klein marktje en je moet er om zeven uur ’s ochtends zijn als je er iets van wilt zien, maar ik vond de vismarkt bij de haven een leuke plek om te bezoeken. Je ziet hier hoe de vissers hun versgevangen buit van hun boten laden en aan wal direct verkopen. De vissers zijn erg vriendelijk en het is mooi om hun enorme octopussen, grote garnalen en andere vissoorten te bekijken. Op de bootjes in de haven zitten vissers hun vangst schoon te maken, dus er is genoeg te zien.
7. Maak een dagtrip naar het eiland Favignana
Vlak voor de kust van Sicilië liggen de Egadische eilanden, waarvan Favignana het grootste is. Trek zeker een dag uit om dit eiland met de fiets te verkennen, want je vindt hier de mooiste baaien (Cala Rossa is één van de mooiste plekken van Sicilië), idyllische strandjes en een bijzonder landschap. Er gaan elke dag verschillende ferry’s van Trapani naar Favignana. Liberty Lines is je beste keuze en daarvoor kun je online kaartjes kopen. Doe dat vooraf, want zeker in het hoogseizoen kan het erg druk zijn. In dit artikel lees je alles over de leukste dingen om te doen op Favignana.
8. Verken het sprookjesachtige bergdorp Erice
Hoog op een berg boven Trapani ligt het middeleeuwse dorpje Erice. Erice deed me een beetje denken aan Sintra in Portugal: een sprookjesachtig dorp met kastelen, dat vaak gehuld is in de wolken en met een andere sfeer dan in de rest van het land. Erice dateert uit de twaalfde eeuw en is gebouwd rond het Normaanse Castello di Venere. Vanaf daar heb je een fantastisch uitzicht over de kust, het heuvelachtige binnenland en de zoutvlaktes in de verte. Bezoek verder de kathedraal en dwaal door de steile straatjes. En belangrijk: vergeet niet om langs te gaan bij Pasticceria di Maria Grammatico voor de lekkerste genovesi-koekjes van Sicilië! In een halve dag kun je alle bezienswaardigheden van Erice bekijken.
Hoe kom je in Erice?
Vanuit Trapani gaat een kabelbaan naar Erice en dat is de mooiste manier om naar het dorp te gaan. Een retourtje kost 11 euro en onderweg heb je geweldige uitzichten. De kabelbaan ligt wel aan de rand van de stad en je hebt er weinig parkeergelegenheid. Wij namen daarom de auto naar Erice en dan is het belangrijk om vroeg te zijn, anders kun je nergens meer parkeren. Je kunt ook met de bus gaan, om parkeerproblemen te voorkomen.
9. Bezoek de zoutmeren tussen Trapani en Marsala
Tussen Trapani en Marsala, langs de westkust, ligt de Zoutroute (de SP21). Vanaf de weg zie je uitgestrekte zoutpannen liggen, omringd door piramides van spierwit zout en karakteristieke windmolens. Dat zorgt voor een bijzonder landschap. Je kunt verschillende zoutwinningen bezoeken. Wij kozen voor Salina Culcasi di Nubia, een klein zoutmuseum met zoutpannen waar je een mooie wandeling omheen kunt maken. In het museum krijg je een uitleg over de historie van de zoutwinning in Trapani. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar het is interessant om te horen hoe belangrijk het zout was voor de regio. En over het proces van de zoutwinning zelf, wat vroeger een verschrikkelijk zware klus was.
Boottocht over de lagune
Een half uur verderop ligt nog een grote zoutpan die je kunt bezoeken: Saline of the Laguna Marasala. Hier vind je ook een zoutmuseum en bijzondere landschappen, en je kunt hier bovendien een boottocht over de laguna maken. Onderweg bezoek je onder andere het eiland Mozia, met verschillende archeologische opgravingen. En met wat geluk kun je flamingo’s spotten! Heb je tijd voor de boottocht, dan zou ik naar deze plek rijden. Anders is Salina Culcasi di Nubia, wat dichterbij Trapani ligt, een prima plek om meer over de zoutwinning te leren.
10. Doen in Trapani: naar de Griekse tempels van Segesta
Je verwacht het misschien niet op Sicilië, maar overal zijn goed bewaard gebleven Griekse tempels te vinden. Ook op 30 kilometer van Trapani, in het Siciliaanse binnenland. Je kunt hier het beste met de auto naartoe rijden, want Segesta ligt in the middle of nowhere. Je vindt hier de indrukwekkende Doric-tempel bestaande uit 36 massieve pilaren en een schitterend Grieks theater met uitzicht over de hele omgeving. Je kunt met een shuttlebus naar het theater (dat op een heuveltop ligt) of gaan lopen. De entreeprijs is 12 euro per persoon en het park is elke dag vanaf 09.00 uur geopend.
11. Hiken in Zingaro Nature Reserve en Scopello
Zin om een dagje actief te zijn? Dan is Zingaro Nature Reserve een aanrader. Ik vond dit één van de mooiste plekken van Sicilië en je kunt hier een prachtige wandeling langs de kust maken. Onderweg kom je langs verborgen baaitjes met kraakhelder water, je kunt snorkelen langs de rotsachtige kust en genieten van de mooiste uitzichten. In dit artikel zet ik op een rij hoe de wandeling er precies uitziet. Wij deden de hike vanuit Castellammare del Golfo, maar vanuit Trapani is het ook maar een uur rijden naar het startpunt. Heb je na de wandeling tijd over? Rijd dan door naar Tonnara di Scopello, een idyllisch baaitje bij een vroegere tonijnfabriek.
12. San Vito lo Capo: het langste strand van Sicilië
Nog een laatste strandtip: op een klein uurtje rijden van Trapani ligt San Vito lo Capo, het langste en witste strand van Sicilië. Het strand ligt in een droog gebied en je krijgt een beetje een einde van de wereld-gevoel als je hier naartoe rijdt. Je moet niet op dit strand zijn als je van rust houdt, want zeker in de weekenden ligt het hier afgeladen vol. Maar de sfeer is relaxed, het dorpje is leuk en het is de ideale plek voor een dagje niksen. En in de omgeving zijn ook veel rustigere strandjes te vinden, dus keuze genoeg als je iets minder levendigs wilt.
Tips voor lekker eten in Trapani
Trapani heeft volop leuke restaurants waar je goed kunt eten. Dit zijn mijn tips:
- Ciao.eatdrinkcook is een heel leuk, hip restaurant in de hoofdstraat van het oude centrum. De menukaart staat vol creatieve Italiaanse gerechten en ook de visgerechten zijn hier top.
- Pizzeria Stefy. Totaal niet fancy, want je zit gewoon buiten aan de straat, maar de pizza’s zijn hier goed en de sfeer is erg relaxed. Er komen veel locals, dus dat is een goed teken.
- Il Cappelliao is een fijne plek voor een aperitivo. Hier zit je perfect als je mensen wilt kijken, terwijl je je lekker sterke limoncello spritz drinkt.
- Sapirito Street Food & Goloserie is ook al niet fancy, maar je kunt hier lekker Siciliaans streetfood eten. Of een hamburger, als je daar zin in hebt. Ik vond de calamari hier top.
Praktische informatie
Tip! Leuk hotel in Trapani
Wij sliepen in Trapani bij Salamureci Camere. Dit is een hotel met restaurant tussen het oude centrum en de haven in, op een perfecte locatie. Er is betaald parkeren voor de deur en het is meestal niet moeilijk om een vrije plek te vinden. Het hotel zelf heeft prima kamers en een terras om buiten te zitten. Het ontbijt is erg goed en uitgebreid en het hotel is ook nog eens betaalbaar. Prima keuze!
Hoe lang heb je nodig in Trapani?
In Trapani zelf heb je alles in een halve dag wel gezien. Maar als je ook Erice, de zoutpannen en Favignana wilt bezoeken, dan heb je zeker twee volle dagen extra nodig. Wij verbleven drie nachten in Trapani en dat was perfect.
Wat is de beste reistijd voor Trapani?
De beste reistijd voor Sicilië in het algemeen is het voor- en het najaar. In de zomer is het erg druk en heet.
Vliegtickets naar Sicilië
Wil je Trapani bezoeken, dan kun je het beste naar Palermo vliegen. Dat kan bijvoorbeeld met Transavia vanaf Amsterdam.
Vervoer op Sicilië: huur een auto
Trapani was onderdeel van onze rondreis Sicilie van drie weken. Een rondreis kun je het beste maken met een huurauto, al is Trapani ook met de bus en trein goed bereikbaar. Wij huurden onze auto bij Sunnycars.nl, omdat zij altijd de beste voorwaarden hebben. Wil je prijzen voor autohuur vergelijken, kijk dan bij Easyterra.nl of Discovercars.com. In dit artikel vertel ik alles over mijn ervaringen met een auto huren op Sicilië.
Meer lezen over Sicilië?
- Wat te doen in Taormina, Sicilië? Tips en bezienswaardigheden
- 24 uur in Catania, Sicilië: tips voor wat te doen
- Tips Sicilië: alles wat je moet weten voor je vakantie
- Vulkaan Etna beklimmen: dit zijn de verschillende opties
- Wat te doen in Cefalù, Sicilië: 11x de leukste tips
*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.