groene vallei omringd door bergen met traditionele huizen Sumatra

Indonesië

Rondreis Sumatra, Indonesië: de ultieme reisroute van drie weken

Inhoudsopgave

Groene jungle, wilde orang-oetans, rokende vulkanen, eindeloze rijstvelden en traditionele dorpen: het eiland Sumatra in Indonesië is in alle opzichten een fantastische reisbestemming. Het eiland is bovendien een stuk minder toeristisch dan Java of Bali. Wij maakten een rondreis Sumatra van drie weken, met een huurauto en chauffeur. Een fijne manier van reizen, want de reisafstanden op het eiland zijn vaak lang. Dit was onze reisroute voor drie weken Sumatra.

Inhoudsopgave

Dag 1: aankomst in Medan, de hoofdstad van Sumatra

Je kunt het beste via Singapore of Kuala Lumpur naar Sumatra vliegen, afhankelijk van de vliegtijden en de ticketprijzen. Vanaf Kuala Lumpur gaan er meer vluchten naar Medan dan vanaf Singapore. Wij vlogen via Singapore en kwamen in de ochtend aan in Medan. We sliepen in het mooie Deli River Hotel, compleet met goed restaurant en zwembad in een tropische tuin. Een prima plek om even bij te komen na de lange reis.

Hotel Medan Sumatra

Dag 2: de highlights van Medan en naar Bukit Lawang

’s Ochtends deden we een stadstourtje door Medan. Medan heeft een slecht imago (vies, druk), maar ik vond het best meevallen. Het is een typische grote Indonesische stad, met als bezienswaardigheden een enorme moskee, een grote Chinese tempel en het Tip Top-restaurant, dat dateert uit de koloniale tijd. Het is leuk om op het terras koffie te drinken (met een vers gebakje of koekje) en het drukke straatleven van Medan te bekijken. Na de stadstour reden we richting de jungle, naar Bukit Lawang aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Zeker het laatste stuk zijn de wegen niet best, dus je kunt gerust drie uur voor deze rit uittrekken.

Reizen met een privéchauffeur: onze tips en ervaringen.

Hotel Bukit Lawang

Wij sliepen in Ecolodge Bukit Lawang, direct aan de rivier. Het hotel heeft prima kamers, een mooie tuin en een heel gaaf bamboe restaurant.

Bukit Lawang Ecolodge

Let op! Ga niet naar Bukit Lawang in het weekend

Je mag Bukit Lawang niet missen tijdens je rondreis Sumatra, maar wat je ook doet, zorg dat je er niet in het weekend bent. Op zaterdagmiddag komen lokale toeristen in groten getale naar Bukit Lawang voor een krankzinnig karaokefestijn dat tot een uur of vier ’s ochtends doorgaat. De Ecolodge ligt precies verkeerd voor dat geluid, dat vanuit alle hoeken rechtstreeks onze kamer in kwam.

Dag 3: trekking naar de orang-oetans

’s Ochtends stonden we al vroeg klaar om met onze gids de jungle in te trekken. Het doel: orang-oetans zien natuurlijk! We liepen een kleine vier uit door Gunung Leuser National Park en zagen maar liefst vijf orang-oetans, waarvan één moeder met baby. In dit artikel over lees je alles over onze jungletrek.

Orang oetan en baby

Dag 4: fietsen over het platteland bij Bukit Lawang

De meeste mensen gaan na hun orang-oetantrek weer weg, maar wij bleven nog een dagje in Bukit Lawang om een mountainbiketocht te maken. Het platteland rond Bukit Lawang is prachtig, met rijstvelden, bergen, mooie dorpjes, kleine werkplaatsen en traditionele markten. Deze fietstocht was één van de hoogtepunten van onze rondreis Sumatra. In dit artikel lees je er alles over, en geef ik extra tips voor een bezoek aan Bukit Lawang.

Fietsen Bukit Lawang Bukit Lawang natuur

Dag 5: een mooie roadtrip naar Berastagi

Vandaag is een mooi voorbeeld van hoe lang reizen in Sumatra kan duren. De afstand tussen Bukit Lawang naar Berastagi is maar 123 kilometer, maar toch doe je er met de auto makkelijk 4,5 uur over. Maar dat is geen straf, want de route is erg mooi. Het hoogtepunt is je eerste zicht op de actieve Sinabung-vulkaan, met er omheen vruchtbare velden waar volop groenten en fruit groeien. Berastagi zelf is een marktstad en het is leuk om hier de fruitmarkt en een bloemenmarkt te bezoeken. Ook een bezoek aan de St. Francis of Assisi-kerk is een aanrader, aangezien deze is gebouwd in de unieke stijl van het Karo Batakvolk.

Bloemenmarkt Berastagi

Hotel Berastagi

Wij sliepen in het Kalang Ulu-hotel, een designhotel aan de rand van de stad, compleet met rooftop-restaurant.

Dag 6 rondreis Sumatra: het beklimmen van de Sibayak-vulkaan

De belangrijkste reden om naar Berastagi te komen, is het beklimmen van de Sibayak-vulkaan. Dit is een mooie klim naar de kraterrand, met als beloning een schitterend uitzicht over de krater en de vulkanen in de omgeving. In dit artikel lees je er alles over. Na de hike wandelden we naar warmwaterbronnen om even lekker te relaxen en ’s middags bezochten we de gouden Boeddhistische stupa in de buurt van Berastagi. Apart om te zien, op het islamitische Sumatra.

Beklimming Sibayak vulkaan Sumatra

Lees hier over de hoogtepunten van onze rondreis Sumatra

Dag 7: naar het eiland Samosir in Lake Toba

Weer een lange reisdag vandaag, want inclusief stops ben je zeven uur onderweg. Wederom niet erg, want dat is het fijne van reizen met auto en chauffeur op Sumatra: je kunt onderweg volop mooie tussenstops maken. We bezochten het traditionele Karo Batak-dorp Dokan, met prachtige karakteristieke huizen. Daarna reden we door naar de Sipisopiso-waterval aan de rand van Lake Toba. De waterval zelf is al indrukwekkend en vanaf hier heb je ook nog eens fantastisch uitzicht over het knalblauwe Lake Toba, omringd door vulkanische kliffen en groene rijstvelden. In Prapat namen we de ferry naar het eiland Samosir, dat in Lake Toba ligt. Niet dat we daar iets van konden zien, want we kwamen aan in een enorme hoosbui, maar dat terzijde.

Sipisopiso waterval Sumatra

Hotel Lake Toba

Tabo Cottages. Heel fijn hotel aan het meer, met zwembad, goed restaurant en zelfs een German Bakery.

Dag 8 en 9: het eiland Samosir verkennen

Samosir is zo’n plek waar je al snel niet meer weg wilt, dus plan hier zeker een paar dagen voor in. Je kunt hier traditionele dorpen bezoeken, zoals Ambarita en Tomok, je leert er veel over de Batak-cultuur en je kunt er mooie wandelingen maken. In dit artikel over Lake Toba lees je wat wij allemaal gedaan hebben.

Ambarita Samosir

Dag 10: een lange reisdag naar Padang Sidempuan

De reis van Noord- naar West-Sumatra is lang en die kun je overland niet in één keer overbruggen. Wij stopten daarom in de stad Padang Sidempuan, nog steeds ruim acht uur rijden. De tocht leidt over de Transsumatra Highway, een smalle tweebaansweg met veel vrachtwagens. De uitzichten zijn mooi en gelukkig konden we onderweg regelmatig stoppen voor koffie, een prima lunch en fotostops, bijvoorbeeld bij een ananasplantage. Heel bijzonder waren de kleurrijke warmwaterbronnen van Air Panas Sipoholon, waar we een korte wandeling maakten.

Hotel Padang Sidempuan

Deze stad is totaal niet toeristisch en de hotels zijn ook niet veel soeps. Wij sliepen in het Mega Permata Hotel. Prima verder, maar niets bijzonders.

Dag 11: op bezoek bij de olifanten van het Barumun Ngari Wildlife Sanctuary

Wil je in Azië een olifantenopvang bezoeken, dan moet je altijd heel goed kijken of die opvang wel verantwoord is. Je wilt niet naar een park dat nog olifantenritjes aanbiedt of de olifanten allerlei trucjes laat doen. Baramun Ngari Wildlife Sanctuary, op een uur rijden van Padang Sidempuan, vangt vijftien olifanten op, die gered zijn uit de illegale houtkap of het circus. De dieren kunnen overdag grotendeels hun gang gaan en vrij over het land zwerven. Als bezoeker krijg je de kans om de dieren te observeren, zonder dat je hen stoort. Een mooie ervaring! Ik schreef er dit artikel over voor reisorganisatie Better Places.

Olifanten Sumatra

Dag 12: weer een lange rit naar Bukittinggi

Vandaag breng je weer de hele dag door in de auto, want je bent zo weer tien uur onderweg. En heb je maar liefst 290 kilometer afgelegd, dus dat zegt genoeg 😉 Gelukkig stopten we onderweg nog bij een waterval, een kruidentuin en jawel…de evenaar! Aan het eind van de dag heb je wel de oversteek van Noord- naar West-Sumatra gemaakt en ben je eindelijk in het land van de Minangkabau. Bukitinggi is een aangename stad, die omringd wordt door hoge vulkanen. Ga zeker naar het Panorama Park, voor een fantastisch uitzicht over de schitterende Sianok Vallei.

Hotel in Bukitinggi

Padi Ecolodge is the place to be in Buktinggi en niet voor niets. Het guesthouse is gebouwd in traditionele Minangkabau-stijl en ligt midden tussen de rijstvelden in de Sianok Vallei. Een fantastische plek!

Dag 13: een trekking door de Sianok Vallei

Na al die dagen in de auto was het fijn om in beweging te komen en te gaan hiken. Wij maakten een trekking door de Sianok Vallei met een lokale gids, waarbij we Minangkabau-dorpjes en mooie uitzichtpunten bezochten. We liepen dwars door de rijstvelden, maakten kennis met een rijstboer die rijst aan het planten was en kwamen langs grillige rotswanden. Aanrader!


Dag 14: reisroute Sumatra: een dagtrip naar Lake Maninjau

Lake Maninjau is een prachtig meer, misschien nog wel mooier dan Lake Toba. Je kunt er overnachten, maar de accommodaties zijn erg basic. Zwemmen in het meer kan ook niet meer, omdat het tegenwoordig erg vervuild is. Daarom besloten wij om alleen een dagtrip te doen. Ook de moeite waard, want van bovenaf heb je geweldige uitzichten over het meer en het is leuk om de 44 bochten naar beneden te rijden. Aan het meer kun je bovendien lekker lunchen, bijvoorbeeld bij Restaurant Zalino Waterfront.

Dag 15: fietstocht rond Bukitinggi en naar de Harau Vallei

’s Ochtends maakten we eerst een fietstocht in de buurt van Bukitinggi, die ontwikkeld werd door de reisspecialist van Better Places en een lokale gids. Dit is een ideaal gebied om te fietsen, want het is vlak en er is onderweg veel te zien. We stopten bij verschillende kroepoek-fabriekjes, we dronken koffie bij een kleine warung en bewonderden talloze traditionele Minangkabau-huizen. Erg de moeite waard. Na de lunch reden we naar de Harau Vallei, één van de mooiste gebieden van West-Sumatra. In dit artikel lees je er alles over.

Homestay Harau Valley

Abdi Homestay. Abdi was de eerste homestay in de Harau Vallei, maar inmiddels is de concurrentie groot. Toch blijft Abdi een topper, want je hebt hier je eigen fijne huisje met veranda, de locatie tussen de rijstvelden is geweldig en de familie die het guesthouse runt is enorm vriendelijk.

Dag 16: hiken in de Harau Vallei

Rinal, de zoon van de gastfamilie, nam ons mee voor een trekking van een halve dag. Dat is geweldig, want de Harau Vallei is ontzettend mooi. We liepen dwars door de rijstvelden, door kleine dorpjes en door de jungle. Daar werden we begeleid door het indrukwekkende gezang en gehuil van zwarte gibbons, die zich helaas niet lieten zien. We bezochten een waterval in de jungle en lunchten bij een familie tussen de rijstvelden. Daar werden we opgepikt door een motorbecak, die ons naar verschillende watervallen en uitzichtpunten bracht. Een topdag!

Dag 17 individuele rondreis Sumatra: een kookworkshop en naar de eendenraces

We bleven nog een dag in Harau, waar we een kookworkshop volgden bij de gastvrouw van onze homestay. Dat betekende eerst inkopen doen op een grote markt in de buurt, waar we zelf de grootste attractie waren. Veel toeristen zien ze daar niet en dat maakte het extra leuk. Weer terug in de homestay doken we de keuken in en maakten we zelf verschillende lokale gerechten. Met als klapper kip rendang, volgens een spicy familierecept. Heerlijk!

Spektakel bij de eendenraces

’s Middag stelde onze gastheer voor om naar de eendenraces te gaan. We wisten niet zo goed waar we ja tegen zeiden, maar vooruit: we hadden toch nog geen plannen. Gelukkig maar, want de eendenraces zijn een fantastisch lokaal spektakel. Mannen uit de omliggende dorpen strijden hier elk jaar met hun eenden om de winst. Het idee is dat de eenden de lucht in worden gegooid, en dat ze vervolgens 800, 1000 of 1600 meter moeten vliegen tot de finishlijn. De eend die er het eerste is, wint. Ik moet nog een aparte blog schrijven over dit evenement, want het is één groot feest. Complete wegen worden ervoor afgezet, de eenden worden gekoesterd alsof het geliefde familieleden zijn en de spanning is te snijden net voor de race van start gaat.

Dag 18: relaxen op het strand bij de Rimba Ecolodge

Het is altijd fijn om een intensieve rondreis op het strand af te sluiten. Daarom reden we naar Padang en Bungus Bay, waar we werden opgehaald met een longtailboat. In drie kwartier voeren we naar de afgelegen Rimba Ecolodge, die aan een baai in de jungle ligt. We hadden hier een prima huisje op het strand, dus het relaxen kon beginnen. Houd er wel rekening mee dat er verder echt helemaal niks is: je hebt hier alleen de Rimba Ecolodge en er zijn geen andere hotels, winkeltjes of restaurants.

Dag 19 en 20: snorkelen, SUP’en en naar het paradijselijke Marak Island

Onze twee dagen bij Rimba stonden in het teken van heel weinig doen. We snorkelden in de baai (de moeite, want we zagen zelfs schildpadden), we SUP’ten een rondje en we relaxten wat in een ligstoel. We maakten nog wel een tripje naar Marak Island, een paradijselijk eiland op een half uur varen van Rimba. Hier vind je de witte stranden die Rimba niet heeft en de zee is hier kraakhelder. Weer een mooie plek om te snorkelen! Je kunt vanuit Rimba ook een jungletrekking doen en naar een waterval hiken, maar dat geloofden we vanwege de hitte wel.

Dag 21: vlucht naar je volgende bestemming

Wij vlogen deze dag van Padang naar Bali, via Jakarta. Wil je vandaag meteen doorvliegen, zorg dan dat je geen vroege vlucht boekt. Het kost vrij veel tijd om van Rimba op het vliegveld te komen, want je moet eerst de boot nemen en dan nog een taxi naar het vliegveld. Het verkeer in Padang is erg druk, dus je zit zo nog anderhalf uur in de auto. Die transfers regelen ze overigens prima bij Rimba, dus daar hoef je je niet druk over te maken.

Van de gebaande paden: mogelijke verlengingen op Sumatra

Bovenstaande reisroute voor Sumatra is ideaal als je Noord-Sumatra en West-Sumatra wilt bezoeken. Wil je wat meer van de gebaande paden gaan, dan is dat ook geen probleem. Verleng je reis bijvoorbeeld met een trip naar de unieke Mentawai-eilanden en leef een aantal dagen bij een traditionele stam. Of neem de boot naar de paradijselijke Banyak-eilanden. Opties genoeg!

Praktische tips rondreis Sumatra

Hoe reis je in Sumatra, Indonesië?

  • Wij lieten een individuele rondreis op maat maken bij duurzame reisorganisatie Better Places. Reisspecialist Emile kent Indonesië heel goed en hij heeft verschillende unieke activiteiten ontwikkeld op Sumatra. We reisden met een gids/chauffeur die onderweg leuke onverwachte stops plande, zodat we het lokale leven op het eiland wat beter leerden kennen. Ik vond het fijn dat ik ter plekke zelf niets meer hoefde te regelen en dat ik niet aangewezen was op lange busritten. Dit is een relaxte manier van reizen.
  • Vind je het belangrijk om alle vrijheid te hebben en juist niets vast te leggen? Dan kun je op Sumatra natuurlijk ook op de bonnefooi reizen. Bussen verbinden de grotere plaatsen op het eiland en er zijn gedeelde toeristenbusjes beschikbaar die tussen de toeristische plekken rijden. Je kunt het beste in je hotel naar de actuele opties vragen.
  • Het is ook mogelijk om privé-vervoer te regelen in je hotel. Je kunt een auto met chauffeur regelen voor een dag, of prijsafspraken maken voor meerdaagse trips.

Met een groepsreis naar Sumatra?

Wil je graag een groepsreis naar Sumatra maken? Kijk dan eens naar reizen van de volgende reisorganisaties:

Vliegtickets naar Sumatra, Indonesië

Op zoek naar de beste vliegtickets naar Sumatra? Kijk dan op Kiwi.com. De belangrijkste vliegvelden van Sumatra zijn Medan en Padang.

Beste reistijd Sumatra

De beste reistijd voor Sumatra is mei tot en met september. Dan is het relatief droog. De natste maanden zijn december tot en met maart. Zelf was ik van half september tot begin oktober op Sumatra en ik vond het weer behoorlijk wisselvallig. We hebben mooie dagen gehad, maar ook best vaak bewolking en stortbuien. Die regen viel wel vooral aan het eind van de middag en ’s avonds, dus overdag hadden we er gelukkig geen last van.

Tips Sumatra: een visum voor Indonesië

Voor Indonesië heb je een visum nodig en de visumregels zijn in 2023 veranderd. Elke reiziger die Indonesië wil bezoeken, moet van tevoren een visum aanvragen via deze website. Je kunt kiezen uit een visum voor 30 of 60 dagen en je kunt via de site ook meteen betalen. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een link toegestuurd waarmee je het visum kunt downloaden. Dat laat je zien bij aankomst op het vliegveld. Check ruim voordat je vertrekt de laatste stand van zaken rond de visumregels, want die kunnen nog wel eens veranderen.

Kleding op Sumatra: wat wel en wat niet?

Sumatra is een islamitisch eiland en het is respectvol om je kleding daarop aan te passen. Draag een broek of rok die tot over je knieën komt en bedek je schouders. Als ze gaan zwemmen, gaan de vrouwen op Sumatra geheel gekleed het water in. Het is dan ook niet handig (en het voelt ook niet comfortabel) om in je bikini te gaan zwemmen in watervallen en dergelijke. Draag een t-shirt en shortje als je op openbare plekken gaat zwemmen. Bij hotelzwembaden kun je gewoon je bikini aan, maar kijk zelf even hoe het voelt. Bij Lake Toba waren er veel lokale toeristen toen ik er was en daarom deed ik toch maar mijn korte jurk aan. Op veel bekijks zit ik niet zo te wachten 😉

Meer lezen over Indonesië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je hoe ik daarmee omga.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven