West-Australië is mijn favoriete gedeelte van Australië. Dat wil wat zeggen, want de oostkust en de Outback zijn ook fantastisch. Maar de westkust van Australië wint voor mij, vanwege de prachtige nationale parken, de eindeloze lege wegen, het avontuur en de schitterende kust. Wij reisden in onze 4WD met daktent van Broome naar Perth. Dit is de ideale reisroute voor een roadtrip West-Australië van vier weken.
Reisroute in Stippl
Je vindt onderstaande reisroute, hotels, vervoer, bezochte plekken, tours en hotspots ook in de app Stippl. In Stippl kun je makkelijk je eigen reisplan samenstellen. Neem mijn route over als basis, pas aan wat je wilt en boek wat je nodig hebt. Zo staan je complete reisplanning én al je boekingen overzichtelijk op één plek.
Dag 1-2: reis naar Australië en Broome
Het plannen van je roadtrip West-Australië start met een belangrijke vraag: wat wordt het beginpunt? Wij waren al een maand in Australië toen we naar de westkust reisden en vlogen van Alice Springs naar Broome. Vliegen naar Broome is een erg dure optie, want het is een afgelegen plaats en zoveel vluchten gaan er niet. Reis je vanuit Nederland naar Australië, dan zou je kunnen overwegen om je roadtrip in het grotere Darwin te starten en het stuk naar Broome met de auto af te leggen. Dat kost natuurlijk wel extra tijd, dus weeg de verschillende opties goed af. Wij reden overigens van noord naar zuid vanwege het weer. We waren in augustus/september in West-Australië en in september is de kans op goed weer in Perth groter dan in augustus.
Dag 3 en 4: Broome en omgeving
Broome is een apart plaatsje met aan de ene kant het Outback-gevoel en aan de andere kant een leuk centrum met cafeetjes en boutiques. Leuk om een middagje doorheen te wandelen en het voormalige Chinatown te bekijken. Ga ook zeker naar het spectaculaire Gantheaume Point, waar de turquoise zee de rode Outback ontmoet. Het brede strand van Cable Beach is ook een bezoek waard. Gebruik deze dagen verder om bij te komen van je reis en inkopen te doen voor je roadtrip. Wij overnachtten in Broome bij Moonlight Bay Suites, een vrij luxe accommodatie. Fijn, want daarna was het 2,5 week kamperen wat de klok sloeg.
Dag 5: start roadtrip West-Australië: 600 kilometer naar Port Hedland
Onze auto werd deze ochtend al vroeg afgeleverd. We huurden een Toyota Landcruiser Troopy van WA Experts, een compleet uitgeruste 4WD met daktent. Je kunt aan de westkust van Australië wel in huisjes of hotels verblijven, maar de keuze is beperkt, duur en vaak staan die huisjes alsnog op een camping. Kamperen is daarom je beste optie. Een 4WD is ook erg fijn, want zo kom je makkelijk op plaatsen die anders niet bereikbaar zijn. Onze Troopy was helemaal zelfvoorzienend, alleen een wc zat er niet bij. Deze dag reden we in één ruk door naar Port Hedland, ruim 600 kilometer rijden. Een lange dag dus. Kamperen deden we bij Port Hedland Discovery Parks.
Dag 6-7 rondreis westkust Australië: het prachtige Karijini National Park
Deze dag stond het eerste nationale park van West-Australië op het programma en misschien ook wel het mooiste: Karijini National Park. We reden in vier uur naar de Dales Gorge Camping toe. Een basic camping met alleen een toilet, andere voorzieningen zijn er niet. Zorg dus dat je in Port Hedland genoeg inkopen doet en voldoende eten bij je hebt. We maakten verschillende wandelingen in de buurt van de Dales Gorge en de volgende dag vertrokken we al vroeg naar de Weono Gorge. Ook daar wandelden we weer volop en ’s avonds kampeerden we bij het Karijini Eco Retreat. Mét douche en heel goed restaurant. Let op: boek je campings in Karijini National Park van tevoren. Toen wij er waren zaten ze allemaal vol en buiten deze twee campings kun je nergens slapen.
Dag 8: via Hamersley Gorge naar Tom Price
Al vroeg reden we naar Hamersley Gorge, één van de mooiste delen van Karijini en één van mijn favoriete plekken in Australië. Om half acht waren we al weg en we hadden de gorge helemaal voor onszelf. Toen er meer mensen arriveerden hadden wij alles al gezien en reden we door naar het mijnstadje Tom Price. Een prima plek om boodschappen te doen en te tanken. ’s Middags reden we naar Mt. Nameless, de op één na hoogste berg van West-Australië die je met 4WD op kunt rijden. Een pittig ritje, maar het uitzicht is de moeite waard. Kamperen deden we bij het prima Tom Price Tourist Park.
Dag 9: reisdag naar Exmouth
Op dag 9 van onze roadtrip West-Australië reden we in zo’n zes uur naar Exmouth aan de kust. Exmouth heeft een paar leuke cafeetjes en de gezellige microbrewery Froth en er lopen veel wilde emu’s rond. We overnachtten op het RAC Exmouth Cape Holiday Park. Dat is een grote camping waar alles hutjemutje op elkaar staat, zoals zo vaak op de Australische campings. Achteraf hadden we liever een nacht in het Cape Range National Park geboekt, waar je midden in de natuur bij het strand staat. Deze parkcampings moet je zeker van tevoren reserveren, want ze zijn populair.
Roadtrip West-Australië: reisroute Broome-Perth
Dag 10 en 11: Cape Range National Park verkennen
Het Cape Range National Park is prachtig en we trokken er twee dagen voor uit. We reden onder andere naar Shothole Canyon (4WD gewenst), naar de vuurtoren en naar oude scheepswrakken voor de kust. De tweede dag wandelden we naar Yardie Creek, snorkelden we bij het paradijselijke Turquoise Bay en zochten we verschillende witte strandjes op. We zagen onderweg verschillende kangoeroes en emu’s en de landschappen waren fantastisch.
Dag 12 en 13: snorkelen bij Coral Bay
Coral Bay is maar twee uur rijden vanaf Exmouth. We reden daarom eerst naar Charles Knife Canyon in Cape Range NP en gingen daarna door naar het mini-dorp Coral Bay. Hier vind je alleen een paar campings, een bakker en een supermarkt. De stranden van Coral Bay zijn spectaculair en je zit hier direct aan het Ningaloo Reef. We gingen daarom een ochtend snorkelen en zagen haaien, schildpadden en roggen. Er moeten ook enorme manta’s zitten, maar toen wij er waren waaide het te hard buiten het rif, dus daar konden we niet naar op zoek. Vanwege de drukte moesten we op twee verschillende campings verblijven: Ningaloo Coral Bay en Peoples Park Coral Bay. Boek dus zeker op tijd, zeker als je in een drukke periode reist.
Dag 14: naar het afgelegen Red Bluff
Na alle veel te drukke campings was het tijd om de natuur op te zoeken. We reden naar Red Bluff, grotendeels over een onverharde weg. En echt: het is hier spectaculair mooi. De blowholes langs de ruige kust, de walvissen die we regelmatig zagen springen, de leegte: het is geweldig. Er is maar één camping bij Red Bluff, direct aan het strand. Dit is zo’n plek waar surfers weken blijven hangen en waar verder niets is. Alleen een bushtoilet en een fantastische omgeving met springende kangaroes en langszwemmende dolfijnen. We konden zelf onze kampeerplek kiezen en kozen een plek zonder andere kampeerders in de buurt. Eindelijk de ruimte! Vooraf reserveren voor deze camping is niet mogelijk. Reis je in juli, dan moet je vooraf wel even bellen of er nog plekken beschikbaar zijn.
Dag 15: de Fruitloop in Carnarvon
Een kort ritje van anderhalf uur vandaag: Carnarvon is vlakbij. Dit is een leuk dorpje met een goede bakker en grote supermarkt en in de omgeving is genoeg te doen. We reden de Fruit Loop langs fruitgaarden, een cactustuin en een cafeetje met heerlijke mangosmoothies en bezoeken het leuke Space & Technology Museum. Kamperen deden we op het Coral Coast Tourist Park.
Roadtrip West-Australië: Shark Bay als highlight
Dag 16-17: hoogtepunt West-Australië: Shark Bay en Francois Peron NP
Het UNESCO-gebied Shark Bay is zonder twijfel één van de hoogtepunten van je roadtrip West-Australië. Het landschap hier is onbeschrijfelijk kleurrijk en desolaat en er zijn verschillende bijzondere stops te maken. De stromatolieten van Hamelin Pool bijvoorbeeld, het eerste bewijs van leven op aarde. En spierwit Shell Beach, dat bestaat uit ontelbare kleine schelpjes. Aan het eind van de dag kwamen we aan in Monkey Mia, dat bekend staat om haar dolfijnen. Hier overnachtten we op het RAC Monkey Mia Dolphin Resort, met uitstekende voorzieningen.
4WD in Francois Peron National Park
De volgende ochtend reden we naar Francois Peron National Park. Dit park heeft alleen zandwegen met een dikke laag los zand. Alleen toegankelijk met 4WD dus, en we moesten onze banden bij de ingang van het park eerst laten leeglopen. Het park is spectaculair mooi, met schitterende stranden, rode rotsen en kraakhelder water. Ga zeker ook naar Skipjack Point voor een spectaculair uitzicht. We spotten een thorny devil, we zagen dolfijnen jagen op vis en er zwom zelfs een zeekoe met haar jong langs. Kamperen deden we op camping Bottle Bay. Direct aan zee, met alleen een bushtoilet als voorziening en met maar een paar andere auto’s. Geweldige dag.
Meer lezen over alle bezienswaardigheden in Shark Bay? Lees dan deze blog.
Dag 18-19: Kalbarri National Park en omgeving
Het was vier uur rijden naar onze volgende stop, Kalbarri. Het landschap veranderde snel, van droge vlaktes naar weilanden met grazende koeien en velden vol lentebloemen. In Kalbarri zochten we een camping en dat werd Murchison River Caravan Park. Onze enige volle dag in Kalbarri brachten we door in Kalbarri National Park, dat bestaat uit een deel met rivierkloven en een kustgedeelte. We liepen The Loop, een gave wandeling van negen kilometer langs en door een diepe kloof. We liepen ook nog naar een uitzichtpunt, de Z-Bend, en na de lunch reden we naar de kust, waar we verschillende uitzichtpunten bezochten.
Dag 20 roadtrip West-Australië: roze meren en de gouden Pinnacles
Op weg naar Cervantes maakten we verschillende leuke stops. Stop 1: Hutt Lagoon, het roze meer vlakbij Kalbarri. Daarna reden we naar Lesueur National Park, dat in de lente één spektakel van wilde lentebloemen moet zijn. Na Lesueur is het nog maar een klein stukje naar Cervantes, dat bekend staat om The Pinnacles in de Nambung Desert. Dit is een woestijngebied met duizenden stenen pilaren in allerlei vormen. Extra mooi net voor zonsondergang. Vandaag kampeerden we bij het RAC Cervantes Holiday Park. Onze laatste camping, want het was ’s nachts verschrikkelijk koud. Geen kampeerweertje meer!
Dag 21: via witte duinen en koala’s naar Fremantle
We reden vandaag stedelijk gebied in, voor het eerst in West-Australië. We stopten bij de witte duinen van Lancelin, een schitterend gebied met hoge duinen van spierwit zand. Daarna stond Yanchep NP op het programma, waar we verschillende koala’s zagen. En toen reden we Fremantle binnen, een voorstadje van Perth. Fremantle is geweldig, met sfeervolle oude gebouwen, hippe koffietentjes, street art, de leuke Fremantle Markets en fijne restaurants en microbreweries. We sliepen in het fantastische The National Hotel in hartje centrum, heerlijk na 2,5 week kamperen.
Dag 22: fietsen op Rottnest Island
We namen de ferry naar Rottnest Island en fietsten vervolgens de hele dag over dit schitterende eiland. We fietsten 22 kilometer langs de mooiste baaien, met knalblauw water en witte stranden. We zagen dolfijnen, tientallen relaxende zeehonden en natuurlijk de schattige quokka’s waar Rottnest Island bekend om staat. Rottnest Island is echt één van de hoogtepunten van West-Australië, niet te missen!
Dag 23-24: Margaret River en de prachtige kust van Zuidwest-Australië
Na Fremantle was het tijd om onze Landcruiser te pakken en naar Margaret River te rijden, gelegen in het zuidwesten van Australië. We reden eerst naar Busselton, waar we over de 1841 meter lange steiger wandelden. Dit soort steigers is wel vaker de trots van Australische dorpen, heel grappig om te zien. Daarna stond het Leeuwin-Naturaliste National Park op het programma, met bossen, bloeiende bloemen en glooiende heuvels. Witte stranden waren er natuurlijk ook. Slapen deden we in een schattige cottage in Margaret River, The Stewart.
Dag 25-26: auto inleveren in Perth en terug naar Nederland
We maakten nog een paar stops in het Leeuwin-Naturaliste National Park, bij de Canal Rocks en de prachtige Natural Spa en toen moesten we terug naar Perth. Tijd om de auto in te leveren en nog een paar dagen de stad en de omliggende stranden te verkennen. En natuurlijk om terug te blikken op een spectaculaire roadtrip West-Australië. Heb je nog meer tijd? Bereid je reis dan uit met een trip naar de witte stranden van Esperance en Cape Le Grand National Park.
Praktische tips roadtrip West-Australië
Koop een national park pass
Koop voor West-Australië de national park pass. Als je meerdere nationale parken bezoekt, is deze pas een stuk voordeliger.
Beste reistijd West-Australië
De beste reistijd voor West-Australië is lastig om exact aan te geven, omdat de verschillen in klimaat tussen noord en zuid vrij groot zijn. Het noordwesten kun je het beste bereizen tussen mei en september, het zuidwesten is het beste in maart-mei en oktober-november. Wij kwamen zelf 18 augustus aan in Broome en verlieten Perth op 12 september. We hebben overal goed weer gehad, het werd alleen vanaf Kalbarri ’s nachts erg koud.
Tips camper of auto huren West-Australië
Ik zeg het maar eerlijk: ik houd niet van kamperen. Toch leek me dat voor onze roadtrip West-Australië de beste optie. Hotels zijn er niet zo gek veel en je komt al snel uit op huisjes die ook op een camping staan. Wij wilden graag met een 4WD op pad en een Toyota Landcruiser is de droomauto van Ward. Onze Troopy was voor ons dan ook een geweldig vervoersmiddel: 4WD, compleet zelfvoorzienend en met een comfortabele daktent. Met één druk op de knop stond de tent, dus geen gedoe met opzetten. Wij huurden onze auto bij WAExperts en dat is heel goed bevallen. Huur je liever een camper? Kijk dan bij Travelhome.nl.
Tips campings West-Australië
Tja, de campings in West-Australië. Voor zo’n groot, leeg land is het verbazingwekkend hoe krap de campings bij de stadjes zijn. Voor ons gevoel zaten we altijd hutjemutje op de andere kampeerders. Bovendien is het op de campings verrassend druk. Zeker de eerste helft van de reis moesten we altijd vooruit boeken, omdat het overal vol was. Overdag zagen we geen mens, maar ’s avonds stonden de campings overvol. Vooral met ‘grey nomads’, de boomers van Australië die maandenlang met hun hele hebben en houwen op pad gaan. De voorzieningen op de campings zijn trouwens wel vrijwel altijd heel goed, met schoon en voldoende sanitair, een campingkeuken en barbecues. Ondanks dat is het aan te raden om de plaatsen regelmatig te ontwijken en naar mooie natuurcampings te gaan. Je hebt er qua voorzieningen vaak alleen een bushtoilet, maar de locaties maken alles goed.
Gratis kamperen Australië
Je kunt op veel parkeerplaatsen (rest areas) overnachten, maar dat hebben wij nooit gedaan. Dan heb je én geen voorzieningen (wel een wc trouwens) én geen mooie omgeving. Maar het is wel gratis, dus als je een krap budget hebt of als het je niet uitmaakt waar je staat: waarom niet. Je vindt alle plekken waar je mag kamperen via de app WikiCamps Australië. Van mijn mede-Australiëliefhebber Traveljunks.nl kreeg ik bovendien de tip om op Google Maps te zoeken naar ‘free camp western australia’ en ‘rest area western australia’.
Wildkamperen in Australië
Officieel is wildkamperen in Australië verboden. Je kunt hiervoor een boete krijgen.
Rondreis West-Australië: visum nodig
Als je naar Australië gaat, dan heb je een visum nodig. Dit kun je gratis aanvragen via de website van de Australische regering. Vind je het fijner om het visum in het Nederlands aan te vragen, doe het dan via visumbureau iVisa. Dat kost 20 dollar.
Voor meer informatie over autohuur Australië
Ga je een auto huren in Australië? Lees dan deze blog met mijn beste praktische tips.
Meer lezen over Australië?
- Onze route langs de Oostkust van Australië: van Sydney naar Cairns
- 20 redenen waarom Australië één van mijn favoriete bestemmingen is
- Tips voor een geweldige dag in de West MacDonnell Ranges
- Roadtrip Melbourne-Perth: route voor vier weken in Australië
- 25x de mooiste plekken van Australië: mijn favorieten
*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.
Wauw wat een gave reis!!!
Wij willen dit najaar ook deze route af gaan leggen…
Zou ik mogen vragen wat jullie deze route heeft gekost?
Dit is inderdaad een fantastische reis! Ik heb het even nagekeken en de reis kostte ons in 2019 7500 euro in totaal, exclusief vluchten. We hebben wel in hotels gezeten in Broome, Fremantle, Perth en Margaret River, omdat het in de laatste drie plaatsen te koud werd om te kamperen. En er zitten wat tourtjes bij, zoals een foodtour in Margaret River en snorkelen in Coral Bay. Hopelijk helpt dit!
Wauw wat een reis is dat geweest! Schitterende foto’s en ik hou ook niet van k(r)amperen.. Maar zo te zien en te lezen ga ik het het wel waard vinden! Dat drempeltje gaat eens genomen worden. ?
Zeker doen! Ik ben nog steeds geen fan van kamperen, maar voor deze reis is het echt de beste optie 🙂
Wauw, deze regio staat ZO hoog op de wishlist! Ooit komt het er van hoor – heb je post alvast opgeslagen om af en toe weg te dromen bij je prachtige foto’s.
Het is daar ook zo geweldig! Een van de mooiste gebieden waar ik ooit ben geweest 🙂
Precies deze reis zou ik de komende jaren heel graag een keertje willen maken! De combinatie van wildlife en natuur vind ik heel fijn! Het lijkt me een heel bijzonder gevarieerd landschap! Leuke post!
Dank je wel! Ik kan deze reis zo enorm aanraden. De landschappen zijn uniek, zeker bij Shark Bay. Zo’n heimwee naar Australië…
Ik kan het alleen maar onderstrepen. West-Australië is ook ons favoriete deel van dit geweldige land. Nu ik dit lees en je mooie foto’s zie krijg ik best zin om alweer te gaan. Die campings zijn overigens in het Australische laagseizoen goed te doen voor een wasje en goede douche, want dan ben je er bijna alleen. Plekken als Red Bluff en de campsites bij Karijine hebben natuurlijk ook onze voorkeur. De volgende route staat voor ons alweer vast 😉 Thanks voor de link!
Graag gedaan! Ik kreeg zelf ook heimwee van het schrijven van deze post 😉 Wat betreft de campings hadden wij inderdaad ‘pech’ dat het hoogseizoen was en overal erg druk. Vanaf Kalbarri was het veel rustiger. Maar helaas ook ijskoud, haha!