Australië is één van mijn favoriete reisbestemmingen. De relaxte sfeer, de afwisselende landschappen, de eindeloze leegte van de Outback en de hippe steden zorgen ervoor dat ik nooit genoeg krijg van reizen in Australië. Ik bracht er niet voor niets zeven maanden door! In die tijd verzamelde ik een aantal praktische tips, waarmee je je Australië-reis optimaal kunt voorbereiden.
1. Denk heel goed na over je reisroute
Australië is natuurlijk een enorm land en het is onmogelijk om alle hoogtepunten in één reis te zien. Dat betekent keuzes maken en dat is extra lastig, aangezien de mooiste plekken ver uit elkaar liggen. De meeste mensen kiezen voor hun eerste Australië-reis voor de oostkust en reizen van Sydney naar Cairns. Dat is een relaxte route, waarbij je onder andere het Great Barrier Reef, Fraser Island en de Whitsunday Islands bezoekt.
Wat is de beste route voor de eerste keer Australië?
Wat mij betreft is dit alleen niet de gaafste route die je kunt doen. Ik zou altijd proberen om Uluru en omgeving toe te voegen aan je reis, omdat de Outback zo uniek is aan Australië. Tijdens mijn eerste trip reisde ik van Sydney via Melbourne naar Adelaide, en toen dwars door het midden via Uluru naar Darwin. Ondanks mijn liefde voor de westkust is dat nog steeds mijn favoriete route, waarbij je de meeste hoogtepunten aandoet. Denk dus van tevoren goed na over je route: welke plekken wil je per se zien, hoeveel tijd heb je en wat is je budget? En ook: hoe relaxed wil je reizen? Want voor het ultieme vakantie- en surfsfeertje wint de oostkust altijd.
2. Onderschat de afstanden in Australië niet
Kijk bij het plannen van je reis ook goed naar de reisdagen en onderschat de afstanden niet. Zeker in Western Australië en de Outback zijn de afstanden vaak lang en is het beter om een lange rit op te breken in twee delen. De kans is anders groot dat je moe wordt of pas tegen donker op je bestemming aankomt. Er staan niet voor niets overal waarschuwingen tegen slaperigheid in de auto: het is makkelijk om weg te sukkelen op zo’n lange, rechte weg. Probeer je reis dus niet helemaal vol te proppen, maar neem af toe wat extra tijd. Het is ook zonde als je alleen maar in de auto zit.
3. Ga je voor kamperen of hotels?
Australië is het ultieme land voor een roadtrip en eigen vervoer is daarbij natuurlijk onmisbaar. Maar ga je voor een huurauto of een camper? Het hangt vooral af van je eigen voorkeur, maar kijk ook naar je reisroute en het weer. Zelf ben ik geen kampeerfan, maar aan de westkust en een deel van de zuidkust vond ik kamperen toch de beste optie. Het aantal hotels is hier beperkt en er zijn volop mooie kampeerplekken in de natuur te vinden. Aan de oostkust vind ik kamperen geen meerwaarde hebben. De campings zijn hier veelal stampvol en hier kun je wel leuke hotels boeken. Kijk verder ook naar het weer en je reistijd. Aan de westkust hebben we meestal gekampeerd, maar ten zuiden van Perth was het daar veel te koud en regenachtig voor. Als niet-kampeerfan haak je dan extra snel af 😉
4. Boek je accommodaties vooraf – ook de campings!
Tijdens onze Australië-reizen in 2019 en 2023 wilden we eigenlijk op de bonnefooi reizen en ter plekke onze campings boeken. Daar kwamen we al snel van terug. Australiërs zijn bloedfanatieke kampeerders en in het hele land reizen de grey nomads (gepensioneerden) rond met hun huis op wielen. Veel campings in Australië zitten dus snel vol. Wil je kamperen in nationale parken of op afgelegen plekken als Coral Bay aan de westkust, dan moet je zelfs maanden van tevoren reserveren. Wij boekten uiteindelijk steeds een week van tevoren onze campings, om zeker te zijn van een plekje.
5. Tips voor reizen in Australië: rijd nooit in het donker of bij schemer
Superleuk, die springende kangoeroes, maar liever wel op veilige afstand. Niets zo stressvol als een kangoeroe langs de kant van de weg te zien zitten, en maar moeten hopen dat ‘ie daar blijft. Als je door Australië reist, zie je volop road kill langs de weg liggen en de meeste ongelukken gebeuren bij schemer of in het donker. Rijd dan ook nooit in het donker in Australië en als het wel een keertje moet (omdat je de zonsondergang nog even wilde zien bijvoorbeeld), wees dan enorm voorzichtig. Zo’n beest wil je niet op je auto krijgen.
6. Verdiep je goed in de beste reistijd voor Australië
Je denkt misschien dat het altijd goed weer is in Australië, maar dat is helaas niet waar. In Sydney valt er meer regen dan in Londen en in Melbourne is het in de winter heel koud. De noordoostkust heeft regelmatig last van overstromingen en in de Outback wil je ook niet zijn als het er 45 graden is. Kortom: verdiep je van tevoren goed in de beste reistijd voor de route die je wilt gaan rijden. Zelfs binnen de staten kunnen er grote verschillen zijn. Dat krijg je, in zo’n enorm land!
7. Vraag ruim van tevoren je visum aan
Wil je reizen in Australië, dan heb je een visum nodig. Dat is gratis en je kunt het online aanvragen via deze website. Ga je googelen, dan kom je ook veel sites tegen die je laten betalen voor het visum, dus zorg dat je het via de officiële site regelt.
8. Het internet in Australië is niet best – regel een e-sim
Je zou het misschien niet verwachten bij een land als Australië, maar het internet is hier echt niet goed. Als we zelf geen data hadden gehad aan de westkust, waren we soms dagen onbereikbaar geweest. Wifi op campings werkt meestal niet tot slecht en hotspots zijn er ook niet veel. Het is daarom handig om een e-sim te regelen. Dat kan ter plekke in Australië, bijvoorbeeld bij een telefoonzaak of bij supermarkten Woolworth’s en Coles. Je kunt ook vooraf een e-Sim van Holafly aanschaffen, met ongelimiteerde data. Kijk ook even naar het netwerk. Qua dekking aan de westkust en outback is Telstra je beste keuze, maar voor de rest van het land is Optus net zo goed.
9. Neem waarschuwingen bij zee en rivieren serieus
Overal het algemeen vind ik Australiërs nogal panisch met het afgeven van waarschuwingen. Alles is ‘danger danger’ en als je ergens gaat wandelen word je continu gewaarschuwd voor allerlei risico’s. Dat past niet erg bij hun verder bijzonder relaxte ‘no worries’-houding. De plekken waar deze waarschuwingen wél hard nodig zijn, zijn plekken met water. Het werd een beetje een grap tijdens onze reis, want we konden echt nergens zwemmen. Er zaten dodelijke krokodillen. Of dodelijke kwallen. Of er waren dodelijke stromingen. Of dodelijke haaien. Het hield niet op. Maar hier wil je geen risico’s mee nemen, dus houd je aan de regels op de waarschuwingsborden.
10. Heb een creditcard en cash op zak
In Australië kun je op veruit de meeste plekken met je creditcard betalen, maar het is handig om ook wat cash op zak te hebben. Fooien geven is niet nodig. Houd er rekening mee dat Australië een duur land is en ook activiteiten zijn vaak aan de prijs. Bouw daarom wat extra budget in voor dingen die je graag wilt doen. Zo vaak kom je hier waarschijnlijk niet terug!
11. Vergeet je wereldstekker niet
Belangrijke tip: vergeet je wereldstekker niet! In Australië heb je wereldstekker type 1 nodig. Ter plekke is die moeilijk te vinden, dus koop er eentje voordat je vertrekt.
12. Bekijk de mogelijkheden voor een stopover in Azië
De vliegreis naar Australië is lang. Er is best iets voor te zeggen om je verstand op nul te zetten en zo snel mogelijk door te reizen. Zeker omdat je je vrije dagen hard nodig hebt voor je roadtrip ter plekke. Maar heb je wat meer tijd, dan is het een aanrader om je reis te breken en een stopover in Azië te plannen. Singapore is bijvoorbeeld een leuke stad voor een paar dagen. Heb je een overstap van minimaal vijf uur? Dan kun je al een mooi uitstapje maken naar de waterval van The Jewel.
13. Bereid je extra goed voor als je in de Outback gaat rijden
Ga je de Outback in, zorg dan dat je echt goed voorbereid bent. De Outback is leeg, heet en er zijn weinig voorzieningen. Sla genoeg water en eten in, zorg dat je auto in goede conditie is, rijd alleen op onverharde wegen met een 4WD en gooi je tank vol wanneer je kunt. Onderschat de eindeloze leegte niet!
*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.