Home citytrips Wat te doen in Athene? Dit zijn de mooist bezienswaardigheden

Wat te doen in Athene? Dit zijn de mooist bezienswaardigheden

Door Karlijn

De zon staat al laag en schijnt haar warme licht over de Acropolis. De witte tempels krijgen een rozige gloed, de stad onder me baadt in het zonlicht. Dit is één van die momenten dat Athene even magisch is. Een moment waarop je je probeert voor te stellen hoe de stad er eeuwen geleden uitgezien moet hebben. Toen de oude Grieken hier leefden en toen er overal prachtige tempels en gebouwen te vinden waren. Het Athene van nu is groot en druk en heeft een rauw randje, maar de historie voel je op een groot aantal plekken nog steeds. Wat te doen in Athene? Je leest mijn tips hier.

Athene was dé verrassing van mijn reisjaar 2014. Ik had niet veel verwacht van de Griekse hoofdstad, die bekend staat als chaotisch, vies en druk. Maar Athene bleek geweldig. De street art op elke straathoek, verborgen wijkjes als Anafiotika, gezellige terrassen en het heerlijke eten…what’s not to like? En natuurlijk barst Athene van de historie. Op talloze plekken in de stad kom je ruïnes uit de Griekse oudheid tegen. Soms loop je opeens tegen een kleine poort aan, verborgen in een straatje. De andere keer zijn de overblijfselen enorm indrukwekkend, zoals op de Acropolis. Hieronder volgen mijn favoriete ruïnes in Athene!

Doen in Athene: beklim de Acropolis

Geen originele keuze, maar de Acropolis hoort gewoon op nummer 1. Hier vind je de meeste overblijfselen van de Griekse oudheid en het beklimmen van de berg is vooral voor zonsondergang een aanrader. De Acropolis is 156 meter hoog en ligt midden in Athene. Op talloze plekken in de stad zie je berg hoog boven de gebouwen uittorenen. Zowel bovenop de berg als op de flanken vind je talloze oude tempels. Het Parthenon is natuurlijk de bekendste, maar ik vond de beelden van de Oude Athenatempel ook prachtig. En natuurlijk mag je de Odeon van Herodes Atticus niet overslaan. Je komt langs dit stenen theater tijdens je klim naar boven en het uitzicht over het theater en de stad zijn erg indrukwekkend. Ben je op zoek naar het beste uitzicht over de Acropolis en haar tempels? Beklim dan Filopappou Hill, de berg die tegenover de Acropolis ligt.

De bibliotheek van Hadrian

In het hart van het drukke Monastiraki ligt de bibliotheek van Hadrian, die in het jaar 132 aan Athene werd geschonken door de Romeinse keizer Hadrian. De voorkant van de bibliotheek staat nog, inclusief hoge pilaren. Zodra je naar binnenloopt, zie je nog goed hoe de lay-out van het gebouw eruit moet hebben gezien. Boven de bibliotheek torent de Acropolis en je hebt helemaal niet meer het idee dat je midden in een drukke wereldstad staat. Een bijzondere plek!

De Ancient Agora

Deze plek vond ik zo mooi, dat ik ‘m twee keer heb bezocht. De Agora was een groot plein waar in de Griekse oudheid sociale en religieuze activiteiten werden gehouden. Van theatervoorstellingen tot atletiekwedstrijden, er was altijd iets doen. De Agora was niet alleen het sociale hart van het oude Athene, het was ook het hart van de democratie. Hier vonden de belangrijkste  juridische en politieke bijeenkomsten plaats. Tegenwoordig kun je op deze plek een museum bezoeken, maar ik vond het heerlijk om door het enorme park te dwalen, de oude gebouwen te bekijken en de losse beelden en steles te bewonderen. De sfeer is heel rustig en sereen en van alle kanten heb je een mooi zicht op de Acropolis. Heerlijk om hier even tot rust te komen.

Overal een prachtig uitzicht op de Acropolis, zie foto linksboven.

Doen in Athene: de tempel van de Olympische Zeus

Op mijn eerste ochtend in Athene liep ik tegen de tempel van de Olympische Zeus aan. Dit is de grootste van alle oude tempels van Athene en het is een indrukwekkend bouwwerk. Aan de ene kant heb je uitzicht over de heuvels die Athene omringen en aan de andere kant schittert de Acropolis in de zon. 

Ook leuk om te lezen

27 Reacties

Sieds | siedsmytravels.nl 31 maart 2015 - 15:41

Mooie post van één van de mooiste steden die ik in Europa heb bezocht. De Acropolis is fantastisch ook als de tempel ’s avonds mooi is verlicht. Verder vond ik het theater ook indrukwekkend. Heb zelf ook de Filopappou Hill beklommen, wat een uitzicht! Wederom prachtige foto’s Karlijn. :-)

Antwoord
Karlijn 31 maart 2015 - 19:22

Hoi Sieds, wat leuk dat jij Athene ook zo gaaf vond! Altijd goed om een medestander te vinden ;) Het uitzicht vanaf Filipappou Hill was inderdaad geweldig, zo’n mooie plek!

Antwoord
Nicetobeout 31 maart 2015 - 16:05

Ik zou zo graag eens naar Athene gaan. Ik heb al veel Griekse eilanden bezocht, maar het vaste land of de hoofdstad nog nooit. Schitterende foto’s!

Antwoord
Karlijn 31 maart 2015 - 19:24

Dank je :) ! Ik werd zo enthousiast van Athene dat ik nu ook naar de Griekse eilanden en het vasteland wil. Leuk dat jij al zoveel eilanden hebt gezien, lijkt me ook prachtig!

Antwoord
Robert | Traveljunks 31 maart 2015 - 16:13

Mooie post! Athene wil ik al lang graag eens bezoeken, al is het alleen vanwege de prachtige gebouwen uit de oudheid. Mijmer met een vriend al een tijdje om op de motor naar het Italiaanse zuiden te rijden en met het veer over te steken naar Griekenland. Dan weer richting noorden, maar eerst Griekenland proeven ;-)

Antwoord
Karlijn 31 maart 2015 - 19:25

Dat lijkt me echt een hele gave trip Robert! Zeker met de motor, geweldig! Op het Griekse vasteland zijn er heel veel gebouwen uit de oudheid te zien, ik heb er inmiddels ook een hele wensenlijst voor aangelegd. Wie weet, volgend jaar ;)

Antwoord
Eva - eighty7 31 maart 2015 - 20:38

Wat ontzettend mooi zeg! Ik had dit op de een of andere manier wel verwacht bij Athene maar dat het ook zo bruist en dat er op zoveel plekken street-art te vinden is verrast me wel. Ik had het eerder ook al ergens gelezen en ik zou er nu wel graag naartoe willen ;) Volgen er nog meer athene posts? :D

Antwoord
Karlijn 1 april 2015 - 11:46

Hoi Eva, Athene is inderdaad een hele bruisende stad, echt een stad met meerdere gezichten. Qua Athene-posts ben ik bijna klaar, ik wil er alleen nog eentje maken over de markten. Even kijken of ik daar voor de wereldreis nog aan toe kom ;)

Antwoord
Nanda 31 maart 2015 - 20:52

Athene staat nog wel op mijn wishlist, ik ben er wel geland voor onze rondreis over de Peloponessos, maar dus niet naar binnen gereden. Achteraf vind ik dat best raar! Haha. Ach…zo ver is het niet, dat gaat goed komen!

Antwoord
Karlijn 1 april 2015 - 11:45

Komt zeker goed Nanda! Dat is het fijne van Europese bestemmingen, je kunt er relatief goedkoop en makkelijk naartoe :) Athene is echt de moeite waard!

Antwoord
Kimber 1 april 2015 - 09:34

Gaaf! Ik ben al op veel plaatsen in Griekenland geweest, maar ik heb Athene nog niet bezocht. Ik heb namelijk precies hetzelfde idee bij deze stad als dat jij had: grauw en vies. Heel leuk dus om mijn vooroordeel onderuit gehaald te zien!

Antwoord
Karlijn 1 april 2015 - 11:41

Hoi Kimber, hopelijk krijg je de kans om Athene te bezoeken! Altijd leuk om zo aangenaam verrast te worden :)

Antwoord
Esther 1 april 2015 - 11:50

Oh, je moet zeker ook eens naar Noord-Griekenland! Als je houdt van ‘oude stenen’ (hehe, fijne ruïnes) dan heeft Veria/Vergina ook nog zo veel moois te ontdekken. Athene staat nog op mijn lijstje, ik ben benieuwd.

Antwoord
Karlijn 1 april 2015 - 12:03

Hoi Esther, van oude stenen krijg ik nooit genoeg! Sinds mijn bezoek aan Athene staat het vasteland van Griekenland hoog op de verlanglijst, samen met Santorini. Ik ga er zeker nog eens een mooie rondreis voor plannen!

Antwoord
Sarah 1 april 2015 - 18:09

Ik vond Athene ook een verrassend toffe stad! Ik heb echter alle bezoekjes aan de ruïnes overgeslagen. Je kan er natuurlijk niet naast kijken, maar ik ben op geen enkele site geweest of tijd genomen om foto’s te trekken. Hoewel ik je foto’s ontzettend mooi vind, heb ik geen spijt van mijn keuze. Ik was bang dat de gebouwen waarover ik zoveel gelezen heb en verhalen gehoord heb in de lessen Grieks/Latijn, hun magie zouden verliezen als ik ze zou zien in een moderne stad met groepjes toeristen er omheen. Dat is me al eerder overkomen, dus heb ik ervoor gekozen om het te houden bij foto’s zien en mijn verbeelding gebruiken.

Antwoord
Karlijn 1 april 2015 - 19:06

Hoi Sarah, ik snap je keuze helemaal, een hele goede reden om al die oude tempels juist niet te bezoeken! Soms is het beter om je eigen verbeelding te laten spreken en te zorgen dat die magie behouden blijft :)

Antwoord
Laura 2 april 2015 - 09:42

Jaaa, Athene is zo prachtig en heeft mij ook echt verrast!

Antwoord
Karlijn 2 april 2015 - 11:31

Leuk dat jij Athene ook zo mooi vond! Altijd leuk als een plek je positief verrast :)

Antwoord
Marcella 6 april 2015 - 15:57

Prachtig Karlijn, Athene staat door jouw blogposts op mijn wishlist!

Antwoord
Karlijn 7 april 2015 - 10:13

Dan is mijn doel bereikt, haha!

Antwoord
Marlies 22 februari 2017 - 17:08

Ben ik blij om dit artikel tegen te komen! :) Ik heb net besloten om met mijn moeder een paar dagen naar Athene te gaan. Leuk geschreven en bedankt hiervoor. Ik ga dit zeker allemaal bezoeken :)

Antwoord
Karlijn 25 februari 2017 - 14:12

Wat leuk! Athene is super, heel veel plezier gewenst! Ik ga er zelf in mei ook weer naartoe :)

Antwoord
Roadtrip Griekenland: tips voor een mini-rondreis vasteland en Santorini - Karlijn Travels 13 december 2017 - 08:00

[…] Ward was er nog nooit geweest, dus gingen we alle bekende highlights af, zoals de Acropolis, de vele andere ruïnes uit de Griekse oudheid en het wijkje […]

Antwoord
Hoteltip: NEW Hotel in Athene - Karlijn Travels 13 juli 2018 - 14:50

[…] ben gek op boutique- en designhotels. Toen ik tijdens mijn zoektocht naar een hotel in Athene NEW Hotel tegenkwam, wist ik meteen dat ik daar wilde boeken. Dit is zo’n hotel dat je stedentrip […]

Antwoord
Waarom een stedentrip Athene een aanrader is - Karlijn Travels 5 december 2019 - 11:52

[…] Athene in de oudheid geweest moet zijn. De bezienswaardigheden in Athene zijn talrijk en in deze post vertel ik welke plekken je zeker niet mag […]

Antwoord
Fien 6 januari 2021 - 16:00

Ja. Ik volg nu Grieks-Latijn op school. Ik wil al lang naar Griekenland en Athene gaan. Wist jij al hoe Athene volgens de mythes aan haar naam is gekomen? De goden vonden een hele mooie stad in Griekenland, en ze wouden deze en de inwoners beschermen en helpen. Twee goden wouden beschermgod worden, Poseidon, de god van de zee, en Athena, de godin van de wijsheid. Ze gaven aan de mensen die in de stad woonden allebei een geschenk. Poseidon gaf hen een zout water, zodat er vissen in de zee konden leven. Athena gaf hen een olijfboom, zodat de mensen eten hadden. Alle mannen stemden op Poseidon en alle vrouwen stemden op Athena. Maar aangezien er meer vrouwen in de stad leefden werd de stad benoemd tot Athene.

Antwoord
Karlijn 6 januari 2021 - 17:49

Hoi Fien, bedankt voor je berichtje! Ik wist niet waar de naam Athene precies vandaan komt, leuk om te weten. Hopelijk kun je snel een bezoek brengen aan Athene, het is een hele gave stad!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.