Home citytrips De leukste tips voor bezienswaardigheden in Amman, Jordanië

De leukste tips voor bezienswaardigheden in Amman, Jordanië

Door Karlijn

Op het eerste gezicht lijkt de Jordaanse hoofdstad Amman een eindeloze zee van dezelfde gebouwen in verschillende tinten geel en bruin. Maar zodra je de stad induikt, ontdek je een mix van eeuwenoude monumenten, drukke souks, hippe cafés en indrukwekkende street art. Amman is een geweldige stad, waar je zeker een paar dagen voor uit moet trekken tijdens je rondreis Jordanië. Dit zijn mijn tips voor de leukste activiteiten, cafés, restaurants en bezienswaardigheden in Amman.

Bezienswaardigheden Amman: de Citadel

De Citadel staat bovenaan het lijstje van belangrijkste bezienswaardigheden in Amman en terecht. Bovenop Jebel Al Qala’a, de hoogste heuvel van de stad, ligt deze archeologische vindplaats. De Citadel ontstond al in 1800 voor Christus en maakte in haar lange geschiedenis heel wat veranderingen door. Je vindt er nu onder andere overblijfselen uit de Romeinse tijd en het Byzantijnse Rijk, dus je maakt een soort tijdreis als je door de Citadel wandelt. Vanaf de Citadel heb je een geweldig uitzicht over Amman, met als hoogtepunt het zicht op het Romeinse theater midden in de stad.

Tip voor het beste uitzicht

Voor het beste uitzicht over Amman ga je direct na de ingang tot de Citadel linksaf. Loop langs de toiletten af en wandel naar de rand van de Citadel, naar het Panorama Viewing Platform. Dat staat ook onder die naam in Google Maps.

Wat te doen in Amman? Tempels en ruïnes in de Citadel

De Citadel zelf heeft verschillende bezienswaardigheden die je niet mag missen. Het hoogtepunt is de Tempel van Hercules, met zijn enorme pilaren. Het Ummayed Paleis is ook erg de moeite waard en natuurlijk is ook de beroemde Hand van Hercules een highlight. Deze hand was ooit onderdeel van een gigantisch beeld van Hercules, waar verder helaas niets meer van over is. Ik vond het Archeologisch Museum ook interessant om te bezoeken. Dit kleine, enigszins stoffige museum werd in 1951 geopend en sinds die tijd lijkt er in de basis maar weinig aan veranderd. Je vindt hier volop goed bewaard gebleven archeologische opgravingen en oude beelden.

Openingstijden en prijzen Citadel

De openingstijden van de Citadel verschillen per seizoen. De actuele tijden vind je hier. Je kunt de Citadel bezoeken met je Jordan Pass.

Fotografietip

Ik wilde graag de Citadel tijdens zonsondergang zien, omdat je dan prachtig licht op de tempels en de stad hebt. Helaas was het elke avond bewolkt tijdens mijn dagen in Amman. Hoe is het mogelijk, in zonnig Jordanië! Heb jij wel mooi weer en ben je fotografiefan, dan is de zonsondergang hier een aanrader.

Mijn favoriete plek in Amman: de souk

Je kunt mij niet blijer maken dan met een markt in het buitenland en de souks in het Midden-Oosten zijn altijd een feestje. In Amman is dat niet anders. Naast de Grand Husseini Mosque aan King Talal Street ligt Souq Al-Sukar en dat is een heerlijk markt om overheen te dwalen. Stalletjes met sappige granaatappels, stapels meloenen, versgebrande noten, koffie, bergen kleurrijke kruiden, vis…hier vind je alles wat je van een versmarkt in Jordanië verwacht. Het hoogtepunt van de markt zijn de marktkoopmannen zelf: supervriendelijk en altijd bereid tot een praatje of een fotomomentje. Overal word je een welgemeend ‘welcome to Jordan!’ toegeroepen en dat maakt de markt extra leuk.

Bezoek de King Abdullah I-moskee in Amman

Bij de King Abdullah I-moskee, direct herkenbaar aan de helderblauwe koepel, ben je ook als niet-moslim van harte welkom. Alleen vrijdagen zijn tricky: dan heb je 90 minuten voor de start van het gebed geen toegang, en een half uur erna ook niet. Kijk ook even naar de gebedstijden op andere dagen in de week, want ook dan is de moskee een half uur voor en na het gebed niet toegankelijk voor niet-moslims. De entree tot de moskee is 2 JD en je krijgt als vrouw een abaya, zodat je bedekt de moskee in kunt. Ik vond dit bezoek erg de moeite waard: het bouwwerk is van binnen en buiten indrukwekkend. Leuk detail: tegenover de moskee ligt een grote kerk: beide geloven bestaan hier letterlijk en figuurlijk vreedzaam naast elkaar.

Tips Amman: beklim de hoge trappen van het Romeinse theater

Het Romeinse theater is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Amman. Het enorme theater biedt plaats aan zesduizend bezoekers en het ligt fantastisch tussen de zee van gebouwen in de stad. Ik vond het leuk om helemaal naar boven te klimmen en daar een tijdje te genieten van het uitzicht over de stad en de Citadel, die overal bovenuit torent. Rond het theater liggen nog wat kleinere Romeinse opgravingen, zoals een rij met zuilen, het Forum en het Odeon.

Wandel van de Citadel naar het Romeinse theater

Je kunt natuurlijk een taxi of Uber nemen van de Citadel naar het Romeinse theater en het centrum, maar het is leuker om naar beneden te wandelen. Er zijn twee routes naar beneden. De eerste is de ‘secret way’. Loop naar de rand van de Citadel tegenover de Tempel van Hercules, met je gezicht naar de stad. Rechts zie je trappen naar beneden, omzoomd door bomen en midden in een woonwijk. Volg gewoon de trappen en dan kom je uit in downtown Amman. Vanaf daar loop je zo naar het theater toe. Een tweede route leid je linksom naar beneden, via het ‘viewpoint Roman Theatre’ dat in Google Maps staat. Dit is ook een leuke route, met steile trappen je direct naar het theater leiden.

Ontdek de gave street art van Amman

Ik ben gek op steden met street art en wat dat betreft kon ik in Amman mijn hart ophalen. Overal in de stad vind je geweldige muurschilderingen, met als grootste blikvanger The Column by Persona. Dit is een schilderij van een Jordaanse man in spijkerbroek en met traditionele tulband, die een oude steen uit Petra boven zijn hoofd draagt. Dit kunstwerk van dertig meter hoog kun je goed zien vanaf de Citadel en het is ook mogelijk om er naartoe te wandelen. Het ligt vlakbij het ‘viewpoint Roman Theatre’.

Street art-tour in Amman met Underground Amman

Ik wilde graag meer weten over de street art-cultuur in Amman, dus boekte ik de Downtown Graffiti Tour van Underground Amman. Tijdens deze wandeltour loop je dwars door de stad langs de mooiste kunstwerken en leer je over de boodschappen en de makers van de kunst. Mijn tour werd begeleid door danser en kunstenaar Aladdin, een geweldige gids met veel liefde voor zijn stad en voor de street art-scene. Hij vertelde onder andere dat 70% van de street artist in Jordanië vrouw is – dat had ik niet verwacht! De vrouwen maken vaak werken rond gelijkheid, vrije keuze en mentale gezondheid en daar zagen we verschillende voorbeelden van in de straten van Amman.

Tips Amman: mooie plekken voor street art

Wil je zelf street art ontdekken in Amman, kijk dan op deze kaart. Ik vond de Al Kalha Stairs en de straten daar omheen prachtig: je vindt daar volop grote muurschilderingen. Bovendien ligt langs de trappen het Zghairon Cafe, een kleurrijk koffiehuis met terras waar je gezellig kunt zitten.

Bezienswaardigheden Amman: wandel door downtown Amman

Amman heeft vier miljoen inwoners en is daarmee een drukke wereldstad. Downtown Amman is lekker chaotisch en daarom ook zo leuk om doorheen te wandelen. Loop langs King Faysal Street, duik de Gold Souq in, ga shoppen met de vrouwen van Amman op de Women’s Souk en drink een vers sapje bij een fruitkraampje. Dit is het bruisende hart van Amman en er is genoeg te beleven. Leuk om te fotograferen zijn de Umbrella Stairs (zie Google Maps), een steile trap overdekt met kleurrijke paraplu’s.

Tip: ga falafel eten bij Hashem Restaurant

Het is een instituut in Amman: Hashem Restaurant. Hier eet je volgens locals de beste falafel van de stad. Het is een enorm restaurant zonder poespas, waar je heerlijke falafel, vers brood, hummus en bijgerechten naar wens kunt krijgen. Locals en toeristen eten hier gebroederlijk naast elkaar en het is een ideale plek voor een snelle lunch waar je de hele middag op kunt teren.

Caféhoppen in het kleurrijke Rainbow Street

Rainbow Street is één van de hipste straten van Amman en zeker aan het einde van de middag en ’s avonds is het hier altijd druk. Je kunt hier terecht voor volop leuke cafés en restaurants, en voor een goed broodje falafel bij AlQuds Falafel. Zoek je een goed restaurant, dan is Sufra een aanrader. Net een stukje buiten Rainbow Street vind je het hippe Wild Jordan Center, voorzien van enorme ramen en een perfect uitzicht over Amman en de Citadel. Een leuke plek om iets te drinken, een taartje te eten, te lunchen en om te shoppen in de bijbehorende winkel met traditionele Jordaanse producten.

Nog meer hipheid in Amman: de wijk Jebel Al Weibdeh

Ik sliep in Amman in het fantastische La Locanda Boutique Hotel in de wijk Jebel Al Weibdeh. Dit bleek een toplocatie, want de wijk barst van de leuke cafés, restaurants, winkeltjes en galerieën. Mijn favoriet is Rumi Cafe, waar je heerlijke koffie, bijzondere theesoorten en lekkere taartjes kunt krijgen. Rumi heeft bovendien een fijn overdekt terras waar je zo een paar uurtjes door kunt brengen. Andere aanrader in de wijk zijn We Farm (voor sapjes, smoothies en salades) en het Italiaanse restaurant Oliva Pizza and Pasta.

Tips Amman: leer koken bij Beit Sitti

Wil je kennismaken met de Jordaanse keuken, dan is een kookworkshop bij Beit Sitti (oma’s huis) een goed idee. In een prachtig familiehuis in Amman leer je koken van drie zussen, die met veel plezier de recepten van hun oma delen. Je gaat aan de slag op het terras van het huis, met prachtig uitzicht over Amman. Ik vond de workshop enorm leuk. Het is een mooie kennismaking met de verrukkelijke smaken van de Jordaanse keuken en de gerechten die we maakten waren heerlijk. Het enige nadeel is dat je thuis de gerechten moeilijk na kunt maken. Alle deelnemers zijn met hun eigen stukje van een gerecht bezig (en je volgt vooral directe instructies van de zussen op), waardoor je minder inzicht in de complete bereiding krijgt.

Wat te doen in Amman? Ontdek verschillende kunstgalerieën

Amman is een creatieve stad. Dat zie je terug in de street art en in de vele kunstgalerieën. Ik kwam bij toeval terecht bij de Amman Panaroma Art Gallery, toen ik de trappen richting het viewpoint op het Romeinse theater beklom. Hier vind je werk van tientallen Jordaanse kunstenaars en de eigenaren vinden het erg leuk om je daar meer over te vertellen. Ook een aanrader is de Jordan National Gallery of Fine Arts, met het gezellige Jungle Fever Café op de derde verdieping.

Maak een dagtrip naar de oude Romeinse stad Jerash

Ik ben nu drie keer in Jerash geweest en ik krijg er geen genoeg van. Dit is dé dagtrip vanuit Amman en ook een must als je normaal gesproken geen liefhebber van oude stenen bent. Jerash is een bijzonder goed bewaard gebleven Romeinse stad en je kunt nog steeds goed zien hoe de stad vroeger in elkaar zat. Het is een klein uur rijden vanuit Amman. Je kunt zelf rijden met je eigen huurauto, een tour boeken of een taxi of Uber regelen. Een (privé)tour is handig als je meteen meer bezienswaardigheden in de omgeving van Amman wilt meepikken, zoals het kasteel van Ajloun. De entree voor Jerash zit ingegrepen in je Jordan Pass.

Jerash zuilen

Praktische tips voor Amman, Jordanië

Goed hotel in Amman: La Locanda Boutique Hotel

In Amman sliep ik in het La Locanda Boutique Hotel en dat was een hele goede keuze. De wijk waarin het hotel ligt is heel gezellig, je kunt naar downtown Amman wandelen en het hotel zelf is ook top. Elke kamer is anders (maar allemaal even mooi) en steeds gewijd aan een andere Jordaanse muzikant of zanger(es). De bedden zijn perfect, het ontbijt wordt geserveerd in een sfeervolle tuin en ook ’s avonds kun je hier prima eten. Topkeuze!

Koop de Jordan Pass & visum Jordanië

Een tip als je een reis naar Jordanië gaat maken: koop van tevoren online de Jordan Pass. Hiermee krijg je bij aankomst op het vliegveld gratis een Jordaans visum en je krijgt toegang tot volop bezienswaardigheden. Ga je twee dagen naar Petra? Zorg dan dat je de Jordan Explorer-variant koopt.

Hoe zit het met het vervoer in Amman?

Ik heb alles lopend gedaan in Amman. Dat is soms nog best pittig, want Amman is gebouwd op heuvels. De straten zijn steil en de trappen ook, dus een wandeling door Amman is meteen een mooie workout. Je kunt in Amman ook makkelijk een taxi nemen, want er rijden er genoeg rond. De taxi’s hebben een meter, maar niet elke chauffeur wil die gebruiken. Vraag dus vooraf even of de meter aan kan (en check of dat ook daadwerkelijk gebeurt), of spreek vooraf duidelijk een prijs af. Je kunt in Amman ook Uber gebruiken. Ik kreeg de tip om als vrouw alleen vooral ’s avonds Ubers in plaats van taxi’s te nemen.

Zelf rijden in Amman

Zelf rijden in Amman is helemaal niet handig, maar je ontkomt er misschien niet aan als je een dagtrip wilt maken. Tijdens ons eerste Jordanië-reis reden we zelf naar Jerash, maar de weg terugvinden naar ons hotel was een heel avontuur. We hadden toen nog geen Google Maps en het hielp ook niet echt dat ik alleen had onthouden dat het hotel vlakbij een moskee lag. Fantastische tip, in een islamitische stad 😉 Zorg dus dat je een GPS hebt, of Google Maps op je telefoon, zodat de weg vinden geen probleem meer is.

Hoe lang heb je nodig voor Amman?

Ik zou twee volle dagen uittrekken voor Amman, zeker als je ook de street art-tour en de kookworkshop wilt doen. Je hebt dan voldoende tijd om ook Jerash te bezoeken.

Tijd in Amman, Jordanië

Het is in Amman één of twee uur later dan in Nederland, afhankelijk van de periode waarin je Jordanië bezoekt. Tijdens onze wintertijd is het in Jordanië twee uur later, in onze zomertijd is het één uur later.

Hoe kom je van het vliegveld naar Amman?

Mijn transfer van het vliegveld naar Amman zat inbegrepen bij mijn rondreis Jordanië, die ik regelde via Better Places. Het Queen Alia International Airport (QAIA) ligt een klein uurtje rijden van de stad en er rijdt geen openbaar vervoer tussen vliegveld en centrum. Je kunt een privétransfer boeken, een taxi nemen of de Airport Express Bus pakken.

SIM-kaart kopen in Jordanië

Op het vliegveld van Amman kun je een SIM-card kopen. Je kunt de verkooppunten niet missen, want je loopt in de aankomsthal vanzelf tegen de loketten aan. Ik heb een e-SIM en koos voor provider Zain, omdat die de beste dekking heeft. Ik had 50G aan data voor een maand (voor 30JD), dus veel en veel meer dan je ooit opmaakt. Vraag bij de loketten wel goed naar prijzen en pakketten, want er staat nergens een overzicht van het aanbod.

Wat voor kleding draag je als vrouw in Jordanië?

Jordanië is een islamitisch land en dat betekent dat je je conservatief hoort te kleden. Je ziet best veel toeristen rondlopen in korte broekjes en hemdjes, maar ik vind dat echt niet ok. Jordanië is behoorlijk modern, maar het is netjes om je aan te passen aan wat de locals respectvol vinden. Ik droeg in Jordanië altijd een lange broek of rok en t-shirts die mijn schouders bedekten. Hoofddoeken zijn alleen nodig in moskeeën.

Kun je het water drinken in Jordanië?

Ik las online berichten dat je het water in Amman kunt drinken en in de rest van Jordanië niet. Lokaal werd me toch afgeraden om het water in de hoofdstad te drinken, dus heb ik geen risico genomen. Ik gebruikte mijn Water-to-Go-fles, zodat ik gefilterd kraanwater kon meenemen.

Is Jordanië veilig?

Ik kan me voorstellen dat je twijfelt over een reis naar Jordanië, vanwege de oorlog in de buurlanden. Zelf was ik afgelopen oktober in Jordanië, toen de oorlog van start ging. Ik heb daar ter plekke helemaal geen last van gehad. Jordanië is een veilig land, dat het hoofd altijd koel heeft gehouden tijdens spanningen in de regio. De Jordaniërs hebben het toerisme keihard nodig en je bent dan ook enorm welkom. Ik kan je van harte aanraden om te gewoon te gaan en te genieten van al het moois dat Jordanië te bieden heeft.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

2 Reacties

Patrick Desombere 4 januari 2024 - 09:24

Hallo, heel leuke beschrijving met handige tips. Voor ons ook mooie herinneringen aan onze reis naar Jordanië afgelopen september toen we ook Amman bezochten. Echt een aanrader met heel vriendelijke bevolking.
Als je me toestaat, een kleine aanvulling over je vermelding van de “Jordan Pass”. Als je op de rondreis ook Bethanië, de doopplaats van Jezus, wil bezoeken dan kan je best bij de boeking onderaan ook nog het supplement daarvoor aanklikken voor een bijkomende 8 JD (in plaats van 12 JD ter plaatse). Weinigen in onze groep hadden dit opgemerkt.

Antwoord
Karlijn 4 januari 2024 - 11:08

Dank je wel Patrick! Dat is een goede tip, thanks :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.