Home Europa Zo bezoek je de kloosters van Meteora in Griekenland

Zo bezoek je de kloosters van Meteora in Griekenland

Door Karlijn

Er zijn plekken waarvan je bijna niet gelooft dat ze echt zijn. Meteora in Griekenland is er zo één. Enorme rotspilaren van honderden meters hoog rijzen vanuit het niets op uit het landschap. Bovenop de rotsen balanceren de beroemde kloosters van Meteora en je kunt je niet voorstellen hoe monniken in de middeleeuwen die gebouwd hebben. We brachten twee dagen door in Meteora tijdens onze rondreis Griekenland en bekeken de mooiste plekken van het gebied.

Meteora Griekenland

We rijden vanuit Delphi naar Meteora en ik kan niet wachten om de kloosters van Meteora voor het eerst te zien. Ik ken de spectaculaire foto’s en in het echt moet het nog veel mooier zijn. Dat is het ook: de magie van Meteora is eigenlijk niet in foto’s te vangen. De prachtige rotspilaren alleen zijn al een bezoek waard, maar de kloosters die bovenop de rotsen zijn gebouwd, maken het helemaal compleet.

Meteora Griekenland

De eerste kloosters van Meteora

Al in de negende eeuw kwamen de eerste kluizenaars naar Meteora, op zoek naar de ultieme rust. In de veertiende eeuw bouwden monniken het eerste klooster. Een onmogelijke klus, gezien de loodrechte rotsen van honderden meters hoog. Alle materialen moesten met touwen, netten en ladders naar boven worden gebracht en de bouw van een klooster duurde dan ook tientallen jaren. Ooit waren er 24, maar tegenwoordig zijn er nog maar zes actieve kloosters in Meteora over. Die kun je allemaal bezoeken. Kijk wel even naar het rooster, want een aantal kloosters is een dag in de week gesloten. 

Meteora zonsondergang

Wat doen in Meteora, Griekenland?

Wij kwamen rond de middag aan in Meteora, per huurauto vanuit Delphi. Je kunt kiezen uit twee dorpen om te overnachten: Kastraki en Kalambaka. Kalambaka is het grootste en drukste stadje, Kastraki is een slaperig dorp met prachtig uitzicht op de rotsen van Meteora. Wij sliepen in Kastraki en dat was een prima keuze. In Kalambaka boekten we twee tourtjes bij Visit Meteora. Dit bureau biedt gave trips aan in Meteora, van hikes tot rotsklimmen en van mountainbiketours tot sunset-tours. Op de website vind je ook veel praktische informatie over Meteora.

Meteora Griekenland

Twee tours rond de kloosters van Meteora

We boekten de Meteora Sunset Tour voor dezelfde avond en de Meteora Hiking Tour voor de volgende dag. Met onze auto reden we vervolgens zelf langs de kloosters en stopten we op talloze plekken om foto’s te maken van de uitzichten. Er zijn overal parkeerplaatsen en het is de moeite om heel veel te stoppen, want je hebt steeds weer een ander zicht op de kloosters en de rotspilaren.

Meteora Griekenland

Bezienswaardigheden Meteora Griekenland

Sunset tour: zonsondergang Meteora bewonderen

Voor een deel hadden we de Sunset Tour zelf kunnen doen. De zonsondergang bekijk je ter hoogte van het klooster van Roussanou en daar kun je ook zelf naartoe rijden. Maar de tour biedt zoveel extra’s, dat hij zeker de moeite waard is. We bezoeken eerst een klooster, in ons geval Agios Stefanos. Dan rijden we door naar de eeuwenoude Byzantijnse kerk in Kalambaka, waar we uitleg krijgen over de Byzantijnse iconen en fresco’s. Vervolgens wandelen we naar de rots waar jarenlang een kluizenaar-monnik leefde, die nooit naar beneden kwam en zijn eten van de dorpelingen kreeg. Deze locatie hadden we zelf niet snel gevonden en onze gids vertelt er indrukwekkende verhalen over. We lopen door naar verschillende mooie uitzichtpunten over Kastraki en eindigen bij Sunset Point, waar de zonsondergang het beste te zien is.

Meteora Griekenland

Wandelen in Meteora: voor spectaculaire uitzichten

Wandelen in Meteora is geweldig en de Meteora Hiking Tour is een aanrader. Je wandelt vier tot vijf uur tussen enorme rotspartijen, terwijl de gids vertelt over alles wat Meteora bijzonder maakt. Je loopt over eeuwenoude paden die vroeger al door de monniken gebruikt werden en komt langs oude kloosters die je via de weg niet kunt bereiken. We bezoeken het enorme klooster Megalo Meteoro en wandelen door bossen en langs rotsformaties. Het is een geweldige wandeling die je de kans geeft om op je gemak van de natuur rond Meteora te genieten.

Meteora Griekenland

Welke kloosters in Meteora bezoeken?

We hebben drie kloosters in Meteora van binnen gezien en die waren alle drie de moeite waard. Megalo Meteoro en St. Nikolaos Anapafsas sprongen er voor mij uit. De eerste vanwege de enorme omvang, het geweldige uitzicht op de omgeving en het beeld wat je krijgt van het leven in het klooster. De tweede vanwege de spectaculaire ligging tussen enorme rotspartijen. De uitzichten zijn er geweldig en het gedetailleerd beschilderde kapelletje is ook het bekijken waard.

Meteora Griekenland

Het uitzichtpunt op de kloosters van Meteora boven Roussanou

Hoog boven het klooster van Roussanou ligt een parkeerplaats en vanaf daar loop je naar het beste uitzichtpunt van Meteora. Je kunt hier ’s avonds de zonsondergang bekijken en ’s ochtends is het licht op de kloosters ook geweldig. Een prachtige plek om je dag in Meteora in Griekenland te beginnen én te eindigen!

Praktische tips voor reis Meteora

Meer lezen over Griekenland?

Ook leuk om te lezen

36 Reacties

Tikva 25 juni 2017 - 08:01

Wat is Meteora mooi he! We hebben het hier vast over gehad tijdens TBEX Griekenland want toen zat ik nog helemaal vol van deze waanzinnige mooie plek. Wat fijn dat je hier nu ook geweest bent..

Antwoord
Karlijn 26 juni 2017 - 15:49

Klopt! Voor TBEX had ik nog nooit van Meteora gehoord, maar vanaf dat moment stond het op mijn verlanglijst. Heel blij dat ik het nu ook heb gezien!

Antwoord
Daphne | Travelshot.nl 25 juni 2017 - 09:08

Prachtig die rotsformaties in sommige gevallen net niet echt. Ik zou er nog graag eens heen willen.

Antwoord
Karlijn 26 juni 2017 - 15:48

Het is enorm de moeite waard! Ik vond het een fantastische plek :)

Antwoord
Rowan 25 juni 2017 - 11:23

Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Het ziet er inderdaad magisch uit! Deze komt op mijn bucketlist denk ik! ;-)

Antwoord
Karlijn 26 juni 2017 - 15:48

Dank je wel! Meteora past prima op je bucketlist, echt een gave plek :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 25 juni 2017 - 11:40

Je hebt het mooi vast weten te leggen. Prachtige foto’s! Dit is zo’n wens-bestemming die vanwege een onduidelijke reden nog nooit heb bezocht. Het is niet ver, dus het moet er nu toch maar eens echt van gaan komen ;-)

Antwoord
Karlijn 26 juni 2017 - 15:47

Ik kan het zeker aanraden! Het vasteland van Griekenland is echt prachtig, ik vond dit een supertripje :)

Antwoord
De Wandelgek 25 juni 2017 - 16:32

Hele mooie plek die ik ook al heel lang wil bezoeken. Prachtig gefotografeerd weer. Dit deel vanaf Griekenland trekt me toch wel het meest ?

Antwoord
Karlijn 26 juni 2017 - 15:47

Het is ook echt de moeite waard! Ook Delphi is geweldig, dat kun je prima met elkaar combineren :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 26 juni 2017 - 06:19

Ik ben echt dol op Meteora! Ik houd heel erg van Byzantijnse kunst dus ik vind het sowieso heerlijk om Griekse kerkjes te bezoeken, maar het landschap van Meteora voegt daar echt nog iets aan toen! Prachtig gebied, ik was echt super onder de indruk!

Antwoord
Karlijn 26 juni 2017 - 15:27

Leuk dat jij er ook bent geweest! Ik was ook erg onder de indruk, zo mooi daar!

Antwoord
Jacomijn - Safe and Healthy Travel 26 juni 2017 - 13:44

Heel gaaf zeg! Wat een wonder op aarde is dit stukje wereld!!

Antwoord
Karlijn 26 juni 2017 - 15:26

Ja he! Het is echt fantastisch mooi :)

Antwoord
Janet 26 juni 2017 - 20:32

Wow! Dit ziet er prachtig uit!

Antwoord
Karlijn 26 juni 2017 - 20:55

Is het ook :) !

Antwoord
Nicetobeout 28 juni 2017 - 09:01

Wat ontzettend mooi en gaaf is dit! Zou ik zeker nog eens willen bezoeken. Mijn ouders hebben dat een paar jaar geleden wel gedaan met de auto vanaf Parga. Met de nieuwe snelweg die er toen heen is aangelegd was dit goed te doen zeiden ze.

Antwoord
Karlijn 29 juni 2017 - 10:24

Het is echt de moeite waard om Meteora te bezoeken als je de kans krijgt! Het is zo’n bijzondere plek :)

Antwoord
Jessica 29 juni 2017 - 19:41

Oh ik geniet echt van deze foto’s, wat een prachtige plek zeg! Ik zie het ook nog wel voor me dat ik zelfstandig op pad verdwaald raak, dus op zo’n plek lijkt een gids me inderdaad wel handig (en leuk omdat je toch veel meer te weten komt over de plek) :)

Antwoord
Karlijn 29 juni 2017 - 22:00

Meteora is echt geweldig! Het schijnt dat je inderdaad vrij makkelijk kunt verdwalen op de paden rond Meteora, omdat UNESCO het verbiedt om bewegwijzering te plaatsen…In dit geval had de gids ook echt meerwaarde, dus dan vind ik het een prima oplossing :)

Antwoord
Sabine 1 juli 2017 - 12:55

Zo mooi en zo mee eens! Dit is zeker een van de meest bijzondere plekken die ik ooit bezocht. De hiking tour heb ik ook gedaan en is zo aan te raden! Zou er zeker nog eens naar terug willen. Echt fantastisch!

Antwoord
Karlijn 1 juli 2017 - 18:18

Leuk dat jij de hikingtocht ook hebt gedaan! Zo’n mooie wandeling. Meteora heeft ook mijn verwachtingen helemaal overtroffen :)

Antwoord
Nynke 1 juli 2017 - 16:50

Oh, wow! Elke keer als ik hier foto’s van zie, komt t hoger op mijn wensenlijstje…. Kan me voorstellen dat het in het echt heel anders is dan op de foto, maar ik vind deze foto’s wel errug mooi hoor :). Fijn ook de gedetaileerde informatie!

Antwoord
Karlijn 1 juli 2017 - 18:15

Dank je wel! Meteora is echt ongelofelijk mooi. Griekenland is natuurlijk bekend om de eilanden, maar het vasteland is ook de moeite waard!

Antwoord
Nynke 27 juli 2017 - 15:56

Mede dankzij jouw post, die me even echt loet zien hoe gaaf Meteora moet zijn, ga ik in het najaar een weekendje die kant op! Lijkt me super! Bedankt voor je fijne tips, gaan zeker van pas komen ?

Antwoord
Karlijn 28 juli 2017 - 10:46

Wat gaaf! Ik weet zeker dat je Meteora geweldig gaat vinden, ik vond het echt een magische plek :)

Antwoord
Sarah Herforth 2 juli 2017 - 15:52

Wauw, wat een geweldig uitzicht! Ongelooflijk. Ik zou hier graag een keer heen gaan.

Antwoord
Karlijn 3 juli 2017 - 11:15

Het is een aanrader Sarah! Echt een geweldige plek :)

Antwoord
Marcella 13 juli 2017 - 14:50

Wauw, wat een geweldige plek! Meteora kende ik tot voor kort niet, maar het staat nu ook echt op mijn wishlist!

Antwoord
Karlijn 14 juli 2017 - 09:48

Ik hoorde ook pas voor het eerst van Meteora toen ik voor TBEX in Athene was! Gek, want het is een fantastisch gebied. Ik denk dat jij het inderdaad ook heel gaaf zou vinden!

Antwoord
Angela 5 augustus 2017 - 14:40

Deze plek kende ik nog niet, maar wauw wat mooi! Je zegt hier 2 dagen te zijn geweest. Was het een kort tripje naar alleen Meteora, of heb je deze plek bezocht in combi met andere plekken?

Antwoord
Karlijn 5 augustus 2017 - 17:01

We zijn in totaal anderhalve week in Griekenland geweest: eerst naar Santorini, toen naar Athene, Delphi en Meteora. Echt een heel mooi tripje, en Meteora is geweldig!

Antwoord
Ann l reisblog wANNderful 17 december 2018 - 08:46

Ziet er super uit. In welk seizoen ben je geweest?

Antwoord
Karlijn 17 december 2018 - 10:26

Wij waren er begin juni :)

Antwoord
Terugblik: dit was mijn (reisjaar) 2017 - Karlijn Travels 7 december 2019 - 17:45

[…] is lastig kiezen, maar ik was enorm onder de indruk van Meteora in Griekenland. Zo gaaf, die enorme rotsen waar eeuwenoude kloosters op balanceren. Zeker één van de mooiste […]

Antwoord
Roadtrip Griekenland: tips voor een mini-rondreis vasteland en Santorini - Karlijn Travels 7 december 2019 - 20:24

[…] Meteora. Meteora is spectaculair, met kloosters die op onmogelijke rotspunten zijn gebouwd. In deze post vertel ik wat we precies hebben gedaan in Meteora. We hebben onze anderhalve dag daar hard nodig […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.