witte huizen in de wijk Anafiotika in Athene

Griekenland

Zo bezoek je Anafiotika in Athene, een eiland in het hart van de stad

Eén van de leukste dingen van Athene vond ik de afwisseling. Het ene moment sta je je nog te vergapen aan eeuwenoude ruïnes, op de volgende straathoek vind je opeens fantastische street art. Iets wat ik zeker niet had verwacht in deze drukke, energieke stad, was de rust van het witgeschilderde buurtje Anafiotika in Plaka, aan de voet van de Acropolis.

Waar ligt Anafiotika?

Anafiotika is geen wijk waar je tegenaan loopt, je moet echt even op zoek gaan naar de ingang. Het buurtje ligt aan de voet van de Acropolis en om er te komen loop je de straat Thrasillou in Plaka in. Die straat gaat over in de Stratonos en als je die uitloopt, sta je bij de enige ingang naar Anafiotika. En dan ben je meteen in een andere wereld.Anatiofika Athene

witte huizen in Plaka Athene

Doen in Athene: dwalen door Anafiotika

Weg zijn de drukke straten van Athene, de bruisende stad en het gekrioel van toeristen. Ik was hier op zondagmorgen en ik was helemaal alleen. Ik liep het smalle straatje in, met aan weerszijden witgeschilderde huizen. Naast gietijzeren blauwe deuren stonden aardewerken potten met grote, groene planten. Boven mijn hoofd groeide een zee van roze Bougainvillebloemen. Vanaf het straatje had ik aan de ene kant een prachtig uitzicht op de Acropolis, die hoog boven Anafiotika uittorent. Aan de andere kant spreidde de enorme stad zich uit en kon ik van een weids uitzicht genieten.

Wijk Athene 3Smalle kronkelstraatjes: het gevoel van een Grieks eiland

Anafiotika is in de negentiende eeuw gebouwd door bewoners van het eiland Anafi, die in Athene kwamen werken. Ze bouwden huizen in de stijl van het eiland waar ze vandaan kwamen. Al snel kwamen er ook arbeiders van andere Griekse eilanden die zich hier vestigden. Tegenwoordig zijn er nog maar 45 huizen over, gelegen in smalle kronkelstraatjes waar je soms maar net doorheen past. Het is een heerlijk rustige wijk om doorheen te wandelen, de vele soezende katten te aaien en even te ontsnappen aan de drukte van Athene. En je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen: de straatjes leiden je vanzelf weer naar de plek waar je Anafiotika in bent gegaan. Anafiotika was voor mij echt één van de verrassingen van Athene. Meer lezen over de leukste bezienswaardigheden van Athene? In dit artikel deel ik mijn tips voor Athene.

Wijk Athene 5

Wijk Athene 1

Meer lezen over Griekenland?

12 gedachten over “Zo bezoek je Anafiotika in Athene, een eiland in het hart van de stad”

    1. Dank je Jennifer! Ik was ook helemaal verliefd op dit wijkje. Echt een eilandgevoel midden in de hectiek van Athene!

    1. Dank je Marcella 🙂 Athene is een beetje miskend als citytrip, maar ik vond het echt een heerlijke stad vol verrassingen!

  1. Haha ik heb precies zo’n post die er nog aan komt. De secret is out, volgend jaar zit het er vast vol met Nederlanders 😉
    Voor mij was het ook de verassing van Athene, een beetje alsof je opeens getransporteerd bent naar een heel andere plek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven