Home Europa Hotel Lunia: fijne uitvalsbasis voor Friesland én Overijssel

Hotel Lunia: fijne uitvalsbasis voor Friesland én Overijssel

Door Karlijn

Na al die weken thuiszitten was het deze maand eindelijk tijd voor een paar dagen weg. De bestemming: Hotel Lunia in het Friese Oldeberkoop. Dit prachtige hotel ligt midden in het groen, je kunt er heerlijk eten en het is een ideale uitvalsbasis voor Friesland én Overijssel. Je bent zo in Sneek en ook Giethoorn is nog geen half uur rijden.

Hotel Lunia Oldeberkoop

Zodra je de tuin van Hotel Lunia in wandelt weet je het al: dit wordt een relaxed verblijf. Het grote witte pand ligt midden in een enorme groene tuin, er zijn twee gezellige terrassen en een moestuin vol kruiden (en eetbare bloemen). Het originele gedeelte van het hotel heeft hoge plafonds met traditionele ornamenten en het is sfeervol ingericht met antieke spullen. Zelf sliepen we in het nieuwe gedeelte van het hotel, dat later werd aangebouwd. De kamers zijn kleurrijk en comfortabel en  hebben een fijn terrasje met uitzicht op de tuin.

Hotel Lunia Oldeberkoop

Hotel Lunia: hotel met geschiedenis

Hotel Lunia is een hotel met een verhaal. Het pand dateert al uit 1861 en werd gebouwd als villa voor een rechter. In de loop der jaren had het pand verschillende eigenaren, er werden appartementen van gemaakt, het was een gezinsvervangend tehuis voor meisjes en ook de medewerkers van de lokale zuivelfabriek vonden er onderdak. In 1985 werd het een hotel en vijftien jaar geleden werd Kim Linse er verliefd op. “Wij woonden in Den Haag, maar kenden Friesland nog van de vaarvakanties van vroeger”, vertelt ze. “Ik wilde al sinds mijn vijftiende een hotel runnen en werkte als hotelier in Den Haag, toen mijn vader naar Oldeberkoop verhuisde. Hij hoorde dat Hotel Lunia in de verkoop kwam en mijn man en ik vonden het prachtig. Acht weken later waren we verhuisd.”

Hotel Lunia Oldeberkoop

Hotelier, reisblogger en reisbegeleider

Kim en Marcel verbouwden het hotel flink. Ze openenden een eigen restaurant, restaureerden het pand en sloopten de verouderde kamers. Ze bouwen een nieuwe vleugel met veertien luxe kamers en een sauna. Alles voor een compleet verblijf. Naast haar werk in het hotel is Kim ook reisbegeleider en heeft ze een reisblog, In de reiskoffer. “Ik vind reizen begeleiden ontzettend leuk”, zegt ze. “Binnen of buiten Europa, dat maakt me niet uit. Ook met mijn gezin ga ik vaak op pad. Backpacken in Azië, vakantie in Griekenland: ik vind het allemaal geweldig. Mijn blog is daar een mooie aanvulling op. Ik schrijf over mijn reizen, maar ook over ons hotel en over mijn persoonlijke leven.”

Ontbijt Hotel Lunia

Veel te doen in de omgeving van Oldeberkoop

Hotel Lunia ligt aan de rand van het dorpje Oldeberkoop, een schattig plaatsje met zo’n 1600 inwoners. Leuk om even doorheen te wandelen, maar in de omgeving van Oldeverkoop is nog veel meer te doen. Wij besloten de leuke stadjes van Zuidwest-Friesland te verkennen, maar ook Leeuwarden en Nationaal Park De Alde Faenen liggen vlakbij. Je kunt meer gaan zien van het onbekendere Oost-Friesland, doorrijden naar Groningen of juist afzakken naar het zuiden. Giethoorn is nog geen half uur rijden en nu nog lekker rustig.

Hindeloopen

Wandelen op de Delleboersterheide

Vlakbij Oldeberkoop ligt bovendien een mooi natuurgebied, de Diakonievene en de Delleboersterheide. Hier kun je verschillende mooie wandelingen maken, zowel kort als lang. En wat je ook gaat doen: de ochtend begint met een heerlijk ontbijt in Hotel Lunia, helemaal coronaproof natuurlijk. Aan het eind van de middag zit je hier lekker met een biertje of wijn op het zonnige terras en ’s avonds ga je luxe uit eten in het hotelrestaurant. Kijk hieronder naar de kunstwerkjes die je op je bord kunt verwachten. Ons eerste post-coronatripje was echt heerlijk. Alles in het hotel is zo soepel geregeld, dat je helemaal geen last hebt van de extra coronamaatregelen. Kortom: ben je op zoek naar een fijne uitvalsbasis voor Friesland en omgeving? Dan kan ik Hotel Lunia van harte aanbevelen. Voor meer informatie en prijzen: de website van Hotel Lunia.

Eten hotel Lunia

 

*Ik verbleef op uitnodiging in Hotel Lunia, maar natuurlijk geef ik hier alleen mijn eigen mening weer.

Ook leuk om te lezen

3 Reacties

Wat te doen in Friesland? Idyllische plaatsjes bewonderen! - Karlijn Travels 30 juni 2020 - 13:36

[…] een grote tuin en ontbijt én diner zijn erg goed. Wil je meer weten over het hotel? Lees dan mijn review of kijk dan op deze […]

Antwoord
Marcella Molenaar 29 juli 2020 - 11:17

Wat een fijne accommodatie in het groen! Ik ken dit deel van Friesland helemaal niet, dus ik zou hier graag eens overnachten. Ik zet ‘m op mijn wensenlijstje :-)

Antwoord
Karlijn 29 juli 2020 - 11:46

Dat kun je gerust doen, het is een hele fijne plek!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.