Bewuster op reis

Praktisch reisadvies

Goede voornemens: bewuster op reis

Tot een paar jaar geleden was ik niet zo bezig met duurzaam reizen. Nog steeds valt er in mijn reisstijl heel wat te winnen. Kijk alleen maar naar de vele vliegreizen die ik elk jaar maak. Ik denk wel steeds beter na over hoe ik zo verantwoord mogelijk kan reizen, zodat ik mijn bestemming zo min mogelijk belast met mijn bezoek. Ik heb daarom een aantal goede voornemens gemaakt, die me helpen om duurzamer en bewuster te reizen.

Eco hotelToerisme biedt veel ontwikkelingslanden volop kansen. Het brengt welvaart en economische groei met zich mee. Maar toerisme kan ook een bedreiging zijn voor natuur en cultuur. Dat zie je aan bestemmingen als de Galapagos Eilanden en IJsland, die stevig onder druk staan vanwege de stroom toeristen die de eilanden overspoelt. Ik heb de afgelopen vijftien jaar veel mogen reizen en ik zie steeds duidelijker dat er iets moet gebeuren als het om duurzaamheid gaat. Ik schrok bijvoorbeeld erg van de enorme afvalbergen in de zee rond de bewoonde San Blas-eilanden in Panama. Dat er nog steeds (Westerse) toeristen zijn die olifantenritjes maken in Sri Lanka verbaasde me ook enorm.

Goede voornemens

Zelf maak ik nog regelmatig fouten als het om duurzaam reizen gaat. Ik koop nog te vaak plastic flessen en ik neem regelmatig een binnenlandse vlucht als dat veel reistijd scheelt. Een echte groene reiziger zal ik misschien nooit worden, maar ik heb wel een aantal goede voornemens op het gebied van duurzaam reizen, die makkelijk in de praktijk zijn te brengen.

IJsland

1. Waar mogelijk slapen in een eco-lodge

Met een eco-lodge sla je twee vliegen in รฉรฉn klap: je slaapt in een hotel dat het milieu en de lokale cultuur zo min mogelijk belast รฉn je overnacht vaak op een spectaculaire plek midden in de natuur. Bovendien worden de medewerkers van deze lodges eerlijk betaald en komen ze vaak uit de directe omgeving. Goed voor de lokale gemeenschap dus!

2.ย Maak gebruik van lokale hotels en gidsen

Dit is er eentje waar ik al bewust mee bezig ben. Ik kies zoveel mogelijk hotels die door locals worden gerund, en huur regelmatig een lokale gids in. Qua overnachtingen zijn homestays bijvoorbeeld een aanrader. Die heb je in alle soorten en maten en in alle gevallen help je er de locals direct mee. Lokale gidsen huur je ook deels uit eigenbelang, want wie kent zijn eigen stad of land nu beter dan een local? Zo ontdek je gegarandeerd de mooiste plekken. Wij reisden in Myanmar bijvoorbeeld rond met onze chauffeur Oscar, die ons naar goede lokale restaurantjes bracht en ons โ€™s nachts meenam naar de bloemenveiling van Mandalay. Die hadden we zelf nooit gevonden.

Lokale gidsen

3.ย Boek excursies met en bij locals

Het is erg leuk om het dagelijkse leven op je reisbestemming te leren kennen. Homestays zijn daar een goede manier voor, net als excursies bij lokale gemeenschappen. Wij sliepen in de Filipijnen tijdens onze TAO-tocht bijvoorbeeld in afgelegen vissersdorpjes, die hiermee een centje bij konden verdienen. In Iran gingen we op pad met Abbas, die ons meenam naar zijn nomadische schoonfamilie. Een plek waar je zonder lokale gids niet komt, en wat een heel bijzondere ervaring was.

Iran

ย 4.ย Kies (vaker) voor openbaar vervoer

Dit is voor mij een aandachtspunt, aangezien ik het liefste met eigen vervoer reis. Een binnenlandse vlucht vind ik vaak ook een stuk fijner dan twaalf uur in een bus zitten. Vliegen zorgt voor veruit de meeste CO2-uitstoot van heel je reis, dus ik ga in elk geval proberen om binnenlandse vluchten zoveel mogelijk te vermijden. Als ik met de trein kan reizen, dan doe ik dat. Veel relaxter dan de bus!

Reizen met de trein

5.ย Voorkom dat dieren of mensen onder je bezoek lijden

Mensen of dieren mogen geen last hebben van toerisme. Dat betekent dat ik altijd nadenk voordat ik een activiteit boek. Op de foto met verdoofde tijgers? Een ritje op een olifant maken? Op bezoek bij een afgelegen stam die daar eigenlijk niet op zit te wachten? Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap? Lokale kinderen geld geven? Allemaal not done. Bedenk van te voren of een activiteit of excursie schade kan toebrengen aan mens, dier of natuur. Is dat het geval, dan gewoon niet doen. Alternatieven zijn er altijd genoeg.

ย 6.ย Verbruik zo min mogelijk afval

Afval is een groot probleem op veel reisbestemmingen. Bhutan, Panama, India: allemaal landen die de stroom afval niet aankunnen. En dat zie je als je door deze landen reist. Sinds dit jaar neem ik een Dopper mee op reis, een hervulbare waterfles. Dat scheelt in elk geval weer plastic flesjes. Plastic zakjes in winkels nemen we ook niet meer aan.

Dopper

Reizen met Better Places

Wil je zeker weten dat je duurzaam op reis gaat? Kijk dan eens naar het aanbod van Better Places. Deze organisatie brengt je in contact met een lokale reisspecialist, met wie je je reis helemaal op maat kunt samenstellen. Bovendien staat Better Places voor duurzaam reizen. Je maakt van dichtbij kennis met de locals, slaapt in bijzondere, kleinschalige accommodaties en maakt gebruik van lokale gidsen. Bovendien compenseert Better Places de complete CO2-uitstoot van je reis, inclusief de vlucht.

Ben jij bezig met duurzaam (of in elk geval bewust) reizen? Ik ben heel benieuwd!

21 reacties op dit artikel

  1. Een Dopper gebruik ik al 5 jaar en we nemen altijd een boodschappentas mee (ook in Amerika), maar het kan verder wel wat bewuster. Mooi artikel, een stukje bewustwording is goed.

    1. Dank je wel! Ik vind het ook best lastig om duurzamer te reizen, maar ik denk dan maar ‘alle kleine beetjes helpen’. Bewustwording is alvast een begin!

  2. Goede tips. Ik vind het zelf ook erg belangrijk en ook leuk om te zien dat hier steeds meer aandacht voor is :). Elk klein beetje helpt!

  3. Goede tips! De eigenaar van een b&b in Sri Lanka vertelde ons ook dat het ook goed is voor collega ondernemers in het dorp als je overnacht in een homestay of b&b. De eigenaren daarvan doen namelijk ook vaak weer hun boodschappen bij collega-ondernemers (kraampjes, kleine winkeltjes), in tegenstelling tot hotels die vaak kopen bij groothandels o.i.d. Twee vliegen in รฉรฉn klap!

    1. Dat is een hele goeie! Dan is verblijven in een kleinschalige accommodatie helemaal een goed idee ๐Ÿ™‚

  4. Oe, hier worstel ik ook ontzettend mee, dus ik vind het fijn dat je er een artikel over geschreven hebt. Ik vind het heel vervelend om te zien hoe toeristisch de hele wereld aan het worden is. Ik draag hier natuurlijk zelf ook aan bij, maar het feit dat we allemaal onze “rommel” achterlaten vind ik niet zo fijn. Je goede voornemens klinken in ieder geval heel goed! Ik ga dit jaar ook mijn best doen om iets bewuster te zijn op reis!

    1. Helemaal mee eens! Ik vind de enorme groei van het toerisme ook erg zorgwekkend, maar natuurlijk heb ik geen alleenrecht op het bezoeken van mooie plekken. Jammer eigenlijk ๐Ÿ˜‰

  5. Goed artikel! Ik verbaas me ook enorm over hoeveel reizigers nog steeds met dieren op de foto gaan waarbij dat niet hoort, of zwemmen met dolfijnen of de arme olifanten… Ik kan er echt boos om worden als ik weer eens zo een foto voorbij zie komen. Net als op bezoek bij Seaworld oid. Blijkbaar is het nog steeds niet bekend. Ik reis ook altijd met mijn fles van KRNWTR. Op veel plekken kun je water uit de kraan drinken en dat scheelt enorm aan plastic flessen (en geld). In Colombia is milieu sowieso een vrij groot probleem, met name omdat de bevolking zelf er niet goed mee omgaat. Als reiziger echter is het dan juist zaak het goede voorbeeld te geven. Ik heb altijd een stoffen tas mee voor boodschappen en alle plastic zakjes die binnenkomen hergebruiken we. Voor afval bijvoorbeeld of om weer wat anders in te doen. En we eten vegan, dat is de beste remedie tegen milieuvervuiling ed. We gaan we op reis naar IJsland. Met de auto ook nog. We gaan zeker onze waterflessen meenemen en zorgvuldig omgaan met afval.

    1. Hoi Sabine, jij bent al goed bezig! Zeker met het vegan eten erbij, dat helpt natuurlijk echt. Al ben ik daar zelf nog niet aan toe…En wat betreft IJsland: alle kleine beetjes helpen, denk ik dan maar!

      1. Dankjewel! Bij ons heeft het ook heel lang geduurd voordat we over gingen op vegan, pas sinds een paar weken nu. Na 10 jaar vegetarisch te eten trouwens. Het is toch een extra stapje waar je echt klaar voor moet zijn. Ik voelde opeens die knop die om ging haha, heel vreemd eigenlijk.

  6. Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Het is echt een wereldwijd probleem, dus een probleem van ons allemaal. Ik moet wel zeggen dat ik het als reiziger lastig vind om andere reizigers te zeggen hoe het niet moet. Ik maakte gemiddeld zo’n 10 tot 15 vluchten per jaar, dus vind het dan een beetje dubbel. Minimaal plastic afval produceren en lokale bedrijfjes inzetten doen wij ook zoveel als maar kan. Dat is niet veel, maar het is in elk geval alvast een begin ๐Ÿ™‚

    1. Ik wil inderdaad zeker niet vertellen hoe het niet moet! Ik ben zelf ook geen groene reiziger en alleen al die vluchten zijn natuurlijk al verschrikkelijk slecht. Ik probeer vooral praktische tips in de praktijk te brengen en kijken wat ik kan doen op de plaats van bestemming. Zoals je zegt: het is een begin ๐Ÿ˜‰

  7. Leuk en goed artikel Karlijn! Ecolodges en lokale tours hebben zeker al mijn voorkeur. Zo was de kookworkshop met locals in een piepklein dorpje in Costa Rica een van onze hoogtepunten. Binnenlandse vluchten maken we nauwelijks. Dierenleed Let ik ook heel erg op. Alleen reizen met OV doen we in buitenland niet vaak als gezin. We reizen graag met eigen auto. Maar dat compenseren we weer door te kamperen en zo min mogelijk afval te produceren. Beter Placrs zag ik eerder voorbijkomen en doe ga ik eens nader bekijken.

    1. Dank je Carolien! Als ik het zo lees ben je al heel bewust bezig met verantwoord reizen. En die eigen auto…dat is ook gewoon heel relaxed, zeker als gezin.

  8. Mooi dat je deze blog hebt geschreven! Zeker punt schade aan dier en mens zie ik op reis vaak misgaan helaas met toeristen. Dat van die plastic waterflessen moet ik ook echt verbeteren. Als er water uit kraan gedronken kan worden gaat dit heel goed, alleen deze landen zijn helaas zwaar in minderheid. Ik huiver een beter voor waterfiltertechnieken. Welke gebruik jij op reis?

    1. Hoi Eva, ik gebruik eerlijk gezegd nooit een waterfilter op reis, maar ik heb goede dingen gelezen over de SteriPEN. Die is wel wat duurder geloof ik, maar heel licht en handzaam. Die moet ik zelf ook eens gaan proberen…

  9. Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

    Ik vind het erg belangrijk dat mijn geld bij de lokale middenstand terecht komt. Ik boek mijn vervoer en excursies meestal ter plekke, het liefs bij een local zonder groot bedrijf. Ik geef de voorkeur aan langzaam reizen – al lukt dat niet altijd.

    Ik reis veel met het OV. De trein is mijn favoriet!

    1. Ik vind de trein ook ideaal! In bussen zit ik vaak niet rustig, afhankelijk van de rijstijl en het land, maar de trein is altijd relaxed. Ik ben het verder met je eens dat het belangrijk is dat je geld direct bij de locals terecht komt. Dat probeer ik zelf ook zoveel mogelijk.

  10. Veel goede tips alleen dat vliegen lukt me vaak door tijdgebrek niet minder dan ik al doe en dat is denk ik al minimaal. Vorig jaar nog de eurostar naar Engeland gepakt ipv het vliegtuig ? Slapen in tenten en steeds je eigen rommel opruimen en meenemen zijn ook een positieve bijdrage.

    1. Zeker waar! En minder vliegen is inderdaad een lastige, omdat je nu eenmaal niet eindeloos de tijd hebt. Gewoon doen wat je kunt, het gaat er volgens mij vooral om dat je er bewust mee bezig bent. En de Eurostar pakken vind ik al een mooi begin, want ik zat vorige maand gewoon weer in het vliegtuig naar Londen…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven