Home Jordanië Review: verblijf bij de magische Feynan Ecolodge in Jordanië

Review: verblijf bij de magische Feynan Ecolodge in Jordanië

Door Karlijn

Midden in het Dana Biosphere Reserve in Jordanië ligt een unieke accommodatie: de Feynan Ecolodge. Deze lodge behoort volgens National Geographic Traveler tot de top 25 van beste ecolodges ter wereld en dat wil wat zeggen. Ik verbleef twee keer bij Feynan en ik was er weg van. Dit is een magische accommodatie, waar je een heel andere kant van Jordanië leert kennen.

De Feynan Ecolodge ligt in the middle of nowhere, in het Dana Biosphere Reserve (of Dana Nature Reserve) in Jordanië. Vanuit Amman is het 3,5 uur rijden. Geen vervelende rit, want er is onderweg genoeg te zien. We hebben eindeloze uitzichten over de helderblauwe Dode Zee en zodra we de snelweg verlaten worden we omringd door kamelen, die rustig over de weg sjokken. Ze zijn totaal niet onder de indruk van de auto en gaan ook niet snel aan de kant, dus hebben we alle tijd om ze uitgebreid te bekijken. En te fotograferen natuurlijk. We rijden verder langs Bedoeïenententen en kleine dorpen en worden uiteindelijk afgezet bij de verzamelplek van de Feynan Ecolodge. Daar wachten we op een jeep, die ons naar de lodge brengt.

Duurzaam reizen: de locals profiteren mee

Die jeeps zijn meteen een mooi voorbeeld van het duurzame karakter van de Feynan Ecolodgde. De lodge heeft een pool van 45 lokale chauffeurs uit de omringende Bedoeïnengemeenschappen, die om de beurt worden ingezet om toeristen te vervoeren. Gewoon met hun eigen jeep, in welke staat die ook verkeert. Zo kunnen ze wat bijverdienen en profiteren ze mee van het toerisme. Niet alle chauffeurs spreken even goed Engels, maar ik heb twee ritjes met chauffeurs die graag willen kletsen. Leuk, want zo kan ik meteen allerlei vragen stellen over het leven in dit afgelegen gebied. Gezellig en nog leerzaam ook.

Stoffige jeep

Ik stap in een stoffige jeep met een enorme scheur in de voorruit en een breed glimlachende bestuurder, die meteen ‘Welcome to Jordan!’ roept als hij me in het oog krijgt. Het is nog een half uur hobbelen over slechte wegen voordat de lodge in beeld komt. De landschappen zijn bergachtig, ruig en droog, maar er groeien ook volop groene planten in dit woestijnachtige gebied. Af en toe passeren we een andere jeep en dan stoppen de chauffeurs even om elkaar te begroeten alsof ze elkaar al jaren niet hebben gezien. Opeens verschijnt in de verte de Feynan Ecolodge, die qua bouwstijl en uitstraling perfect in de omgeving past. We zijn gearriveerd.

Een ecolodge die echt eco is

Ik heb wel eens in ecohotels geslapen waarbij ik me afvroeg waar dat ‘eco’ eigenlijk in zat. Bij Feynan is dat overduidelijk: over alles is nagedacht. Feynan is kleinschalig en heeft 26 kamers, zodat het nooit heel druk wordt. De kamers zijn heel sfeervol ingericht, er staat een kruik met gefilterd water klaar (de kruiken worden gemaakt door een vrouwencollectief in Petra) en je kunt water bijvullen in de lobby. De kamers zelf hebben geen licht. De badkamers wel, maar verder worden ’s avonds kaarsen gebrand om alles te verlichten. De elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en het eten dat geserveerd wordt komt uit eigen tuin. De vriendelijke medewerkers en gidsen komen allemaal uit dorpen rond het Dana Nature Reserve, dus het hotel creëert werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap.

Activiteiten bij Feynan Ecolodge

Feynan heeft een weekschema met activiteiten, waar je gratis aan deel kunt nemen als je hier verblijft. Elke dag is het programma anders, dus dat kan betekenen dat je niet de activiteit kunt doen waar je voorkeur naar uitgaat. Er worden verschillende hikes aangeboden, net als tripjes naar lokale dorpen. Ik deed de leerzame Plant Hike (met uitleg over de bijzondere planten en hun genezende werking) en een deel van de Wadi Dani-hike en ik vond het allebei aanraders. De natuur is hier prachtig en onderweg bezoek je ook een Bedoeïenen-kamp, waar je uitleg krijgt over de tenten waarin de Bedoeïnen wonen. Bovendien kom je volop boomklimmende geiten en schattige ezeltjes tegen.

Dagwandelingen Jordanië

Vanuit Feynan kun je twee van de mooiste dagwandelingen van Jordanië doen: de Wadi Dani-hike en de Wadi Ghwayr-hike. Hier heb je een hele dag voor nodig (dus twee nachten in de lodge) en je moet bijbetalen voor het vervoer terug naar de lodge. Je hebt ook een dag nodig voor de avontuurlijke mountainbiketour die wordt aangeboden.

Hiken in Dana Nature Reserve

Twee activiteiten bij Feynan zijn wel elke dag hetzelfde: de sunset hike en sterrenkijken op het dak. De sunset hike is een makkelijke wandeling van een half uur, naar een punt vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over de hele omgeving. Onderweg kom je langs een dorpje, waar jonge mannen regelmatig aan het voetballen zijn. Bijzonder detail: we zagen dat de spelers maar één schoen droegen. De reden: één van de spelers had maar één schoen om mee te voetballen. Om het eerlijk te houden, speelden ze allemaal met één schoen. Tussen de voetballers wandelen de geiten naar huis in het warme zonlicht, aangemoedigd door balkende ezels een stukje verderop. Een mooi inkijkje in het lokale leven!

Biologisch eten bij Feynan Ecolodge

Op de terugweg zie je halverwege de lodge al liggen, die feeëriek wordt verlicht met kaarsen. De hal, de eetzaal, het terras en de kamers: overal staan kaarsen die hun sfeervolle licht verspreiden. Het is magisch. Eten doen we buiten op het terras. Feynan heeft voor het ontbijt, de lunch en het diner een buffet met vegetarische gerechten vol groenten. Heel lekker én heel gezond. Het eten is inbegrepen bij je overnachting (diner, ontbijt en lunch).

Sterrenkijken Jordanië

Sterrenkijken bij Feynan is ook geweldig. Op het dak worden kussens klaargelegd en als je geluk hebt is bedrijfsleider Ali er zelf om zijn uitgebreide kennis over sterren en planeten te delen. Feynan heeft een indrukwekkende professionele telescoop, waarmee je zelfs Saturnus kunt zien. Heel gaaf, en bij helder weer is de sterrenhemel spectaculair. Omgevingslicht is er in Feynan namelijk niet.

Hoeveel nachten bij Feynan Ecolodge verblijven?

Ik verbleef één nacht bij Feynan. Dat is prima, maar wel een beetje krap. Ik kwam in de middag aan, deed de sunset hike en ’s avonds het sterrenkijken. De dag erop ging ik mee wandelen en na de lunch reisde ik verder naar Little Petra. Achteraf had ik graag een volle dag willen hebben om de Wadi Dani-hike of de Wadi Ghwayr-hike te doen. Zeker die tweede hike lijkt me fantastisch.

Hoe kom je bij Feynan Ecolodge?

Feynan ligt in het Dana Nature Reserve. Het ligt hemelsbreed nog geen twintig kilometer van het bekendere dorpje Dana af, maar auto’s moeten helemaal om via de snelweg. Dat is ruim twee uur rijden en het is goed om dat in je achterhoofd te houden. Dana en Feynan zijn echt twee aparte bestemmingen tijdens je rondreis Jordanië. Wil je naar Feynan toe, dan ben je aangewezen op de auto. In Jordanië kun je prima met je eigen huurauto reizen. Je auto kun je veilig parkeren bij het verzamelpunt waar de lokale jeep je ophaalt.

Hike van Dana naar de Feynan Ecolodge

Je kunt van Dana naar Feynan lopen, via de prachtige Wadi Dani hike. Het is zo’n zestien kilometer lopen en het is belangrijk dat je vanaf Feynan vervoer terug naar Dana regelt. Organiseer dat alvast voor je vertrekt uit Dana. Het schijnt dat het niet handig is om de hike andersom te doen, omdat het stuk na Dana meteen vrij steil is. Daar kun je beter naar beneden dan omhooglopen, zeker gezien de hoge temperaturen in Jordanië. Schaduw is er op dit traject niet.

Feynan Ecolodge boeken

Ik vind Feynan Ecolodge een grote aanrader. Het biedt een heel andere ervaring dan de bekende hoogtepunten van Jordanië, zoals Petra en Wadi Rum. Het is een heerlijk rustige plek, waar je geniet van de natuur en iets meekrijgt van het lokale Bedoeïnenleven. Mijn verblijf bij de Feynan Ecolodge was onderdeel van de reis die ik met Better Places maakte. Je kunt het hotel natuurlijk ook los boeken, via deze website.

Meer lezen over Jordanië?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.