smalle straat met een kerk aan het einde in Catania
Sicilië

24 uur in Catania, Sicilië: tips voor wat te doen

Langs de stoepen liggen kleine bergjes zwart lava-as, een bewijs dat de nabije Etna-vulkaan nog altijd even actief is. Vanuit Catania, na Palermo de grootste stad van Sicilië, kun je de vulkaan vanaf verschillende plekken zien liggen. Mooi, maar de Etna is natuurlijk niet de enige bezienswaardigheid van de stad. Catania mag dan wat minder bruisend zijn dan Palermo, er zijn genoeg bezienswaardigheden om je een volle dag bezig te houden. Dit zijn mijn tips voor wat te doen in Catania in 24 uur.

1. Begin de dag op de vismarkt van Catania

Catania is een echte marktstad. En hoewel de Italianen er over het algemeen niet heel vroeg bij zijn, is dat op de markten van Catania anders. De vismarkt (La Pescheria of A’Piscaria) is de grootste vismarkt van Sicilië en vanaf 07.00 uur brengen de koopmannen fanatiek hun waren aan de man. De kramen zijn volgeladen met zwaardvis, garnalen, oesters, mosselen en alle andere vissoorten en schelpdieren die je maar kunt bedenken. Rond de vismarkt vind je meer marktkramen, vol groenten en fruit. Krijg je er geen genoeg van, loop dan door naar Fera ‘o Luni, een markt die al sinds de middeleeuwen een vaste waarde is in Catania. Catania heeft een rauw randje en dat zie je extra goed terug in het marktgedeelte van de wijk. Leuk om hier de smalle straatjes in te duiken!

2. Wat te doen in Catania? Bekijk Castello Ursino in hartje stad

Midden in de stad ligt het vierkante Castello Ursino. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw en ligt aan een mooi plein. Het is leuk om even rond het kasteel te wandelen. Binnen vind je een museum en een archeologische collectie, maar die heb ik overgeslagen.

3. Verken de indrukwekkende Piazza del Duomo

In 1669 werd Catania overspoeld door kokende lavastromen en in 1693 werd de stad platgelegd door een verwoestende aardbeving. Voor de inwoners geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten: Catania werd herbouwd in barokke stijl, met gebouwen die aan alle kanten grandeur uitstralen. Voor de herbouw werden op veel plekken zwarte lavastenen gebruikt. Catania staat samen met zeven andere succesvol herbouwde steden in de Val di Noto op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wil je al dat moois bekijken, begin dan op de Piazza del Duomo, met de immense Cattedrale di Sant’Agata, de Chiesa della Badia di Sant’Agata en Fontana dell’Elefante. Een opvallende fontein, want hij bestaat uit een obelisk met een olifant gemaakt uit lavagesteente.

4. Wandel naar de Piazza Università naar de Via Etnea

Via Etnea is dé winkelstraat van Catania en bij helder weer kun je vanaf hier de Etna zien liggen. Loop je van de kathedraal naar deze straat, dan kom je over de Piazza Università, met twee enorme palazzo’s. Als de deuren open zijn, kun je hier even op de binnenplaatsen kijken.

5. Bewonder de enorme kerken langs de Via dei Crociferi

Via dei Crociferi vond ik de mooiste straat van Catania. Deze fotogenieke straat wordt omlijnd door enorme barokke kerken en 18e-eeuwse paleizen. Het begin van de straat is makkelijk te herkennen aan de boog Arco di San Benedetto, die volgens de overlevering in één nacht gebouwd werd.

Tip! Onderweg dorst gekregen? Het kan erg heet worden in Catania en een fris drankje is dan erg welkom. Stop in dat geval bij een chiosco. Deze kiosken zijn al sinds de 19e eeuw onderdeel van het straatleven in Catana. Een aanrader is het drankje seltz limone e sale, een mix van spuitwater, versgeperst citroensap en zout. Simpel, maar echt het opkikkertje wat je nodig hebt op hete dagen!

6. Wandel door de tuin van Villa Cerami

Villa Cerami was ooit een private villa, maar tegenwoordig fungeert het gebouw als de rechtenfaculteit van de universiteit van Catania. Geen verkeerde plek om les te krijgen! Villa Cerami werd gebouwd op de ruïnes van een Romeins amphitheater en vanuit de tuin (met een prachtige trap) heb je mooie zicht over de straten van Catania. Je hebt niet lang nodig om Villa Cerami en de bijbehorende te bekijken, maar het gebouw is een prima korte stop tijdens een wandeling door Catania.

7. Loop naar het plein met Teatro Massimo Bellini

Teatro Massimo Bellini ligt aan een bijzonder indrukwekkend plein, met in het midden de Fontana dei delfini. Het theater dateert uit 1890 en het is een rijk versierd gebouw. De moeite van het bekijken waard.

8. Bezoek de Romeinse en Griekse amfitheaters van Catania

Net als in de rest van Sicilië vind je in Catania talloze herinneringen aan de volken die het eiland in de loop van de geschiedenis hebben veroverd. Het Anfiteatro Romano di Catania was ooit helemaal bedolven onder lava, maar tegenwoordig zijn de resten weer te zien vanaf Piazza Stesicoro. Je moet er wel een beetje fantasie voor hebben om te zien hoe het ooit geweest moet zijn. Veel indrukwekkender is daarom het Parco Archeologico Greco Romano, een Romeins theater uit de tweede eeuw. Dit grote theater met steile trappen ligt midden in een woonwijk en is alleen daarom al erg bijzonder. Het theater is in de zomermaanden geopend van 09.00 tot 19.00 uur en de entreeprijs bedraagt 6 euro (in 2024).

9. Bekijk de zonsondergang vanaf Chiesa della Badia di Sant’Agata

Tegen zonsondergang is het tijd om terug te lopen richting de Piazza del Duomo en de Chiesa della Badia di Sant’Agata te beklimmen. De toren biedt één van de beste uitzichten over de daken van Catania. Aan de ene kant kun je tot aan de haven kijken, aan de andere kant heb je een perfect zicht op de Etna. Mits de wolken natuurlijk een beetje willen wegtrekken!

10. Extra tip: Monastero dei Benedettini di San Nicolò

Zelf ben ik er niet aan toegekomen, maar een kwartier lopen vanuit het centrum vind je het klooster Monastero dei Benedettini di San Nicolò. Dit benedictijnenklooster is één van de grootste van Europa en heeft een mooie barokke façade, een indrukwekkende marmeren trap, een oude bibliotheek en een binnentuin gebouwd op lava. Het klooster hoort nu bij de universiteit van Catania.

Dagtrips vanuit Catania

Heb je meer tijd dan 24 uur in Catania? Dan kun je verschillende dagtrips maken, waarvan de meest populaire naar Taormina en -natuurlijk- de Etna-vulkaan gaan. Je kunt een georganiseerde tour boeken, maar beide plekken zijn ook prima op eigen houtje te doen. Zelf koos ik er overigens voor om twee nachten in Taormina te verblijven en vanuit daar de Etna te beklimmen. In dit artikel lees je alles over het beklimmen van de vulkaan en de verschillende manieren om hem te bezoeken.

Top Etna vulkaan met wolken eromheen

Lekker eten in Catania: pasta alla Norma

Een lijstje met dingen om te doen in Catania is natuurlijk niet compleet zonder tips voor het eten. Catania heeft verschillende lokale specialiteiten, met als topper pasta alla Norma. Dit pastagerecht met aubergine, knoflook, tomaat en Parmezaanse kaas is enorm populair in Catania en dit is dan ook dé plek om het te proeven.

Goede restaurants in Catania

  • Wij lunchten bij Caffetteria Villaroel, vlakbij de Via Cruciferi. In dit kleine restaurantje met terras eet je goede pinsa’s (een soort kleine pizza) en pasta’s en ook de bruschetta is er heerlijk.
  • Aan de Via Gisira (herkenbaar aan de paraplu’s die erboven hangen) zit een groot aantal restaurants. Vuciata heeft een menukaart vol Sicialiaanse gerechten en de pasta alla Norma is er erg goed. Ons voorgerecht, de rauwe tonijn, was niet zo’n succes, dus die zou ik overslaan.
  • Ook bij L’ISKA Catania in dezelfde straat kun je lekker eten. Dit was een tip van onze B&B-eigenaar. Ga hier zeker naartoe als je van verse vis houdt.
  • Zin in goede pizza? Dan moet je bij Piazza Scammacca – Ristorante Pizzeria zijn. Hier kun je ook vegan pizza’s krijgen en de menukaart staat ook vol met visgerechten en pasta’s.

Tip: fijn hotel in Catania

Wij sliepen tijdens onze rondreis Sicilië voornamelijk in B&B’s en die in Catania was één van de mooiste. B&B Locando Della Vittoria is gevestigd in een prachtig oud pand, dat stijlvol is gerenoveerd. De kamers zijn sfeervol, de locatie is prima en bij aankomst krijg je links naar digitale Google Maps-kaarten vol persoonlijke tips voor de leukste restaurants en bezienswaardigheden. Een hele fijne plek om te verblijven.

Vliegtickets naar Catania

Vlieg je naar Sicilië, dan kun je kiezen tussen Catania en Palermo als aankomstplaats. Vanuit Amsterdam kun je met Transavia naar beide plekken vliegen. Is het vliegveld van Eindhoven voor jou dichterbij, dan heeft RyanAir de beste vliegopties naar Catania.

Een auto huren in Catania

Catania was onze eerste bestemming op Sicilië en het begin van onze roadtrip over het eiland. We haalden daarom onze huurauto meteen op op het vliegveld. We huurden een auto via Sunnycars.nl, omdat dit verhuurbedrijf de beste voorwaarden heeft. Alle extra’s en verzekeringen die je nodig hebt zijn inclusief in de huurprijs, dus er komen ter plekke geen kosten meer bij. Bovendien is er 24/7 noodhulp en kun je tot een uur van tevoren gratis annuleren. Wil je graag prijzen voor autohuur vergelijken? Kijk dan ook op Easyterra.nl en Discovercars.com. In dit artikel lees je meer over autohuur en rijden op Sicilië.

Parkeren in Catania

Parkeren is in heel Sicilië een uitdaging en Catania is daarop geen uitzondering. Wij parkeerden onze auto bij Pollina Park, een kleine parkeergarage niet verder van Castello Ursino. Je moet wel een beetje geluk hebben met vrije plekken, dus fingers crossed 😉. 

Meer lezen over Sicilië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven