Het lopen van de Mount Everest Base Camp Trek in Nepal, inclusief de Cho La Pass en Gokyo, is een fantastische ervaring. Ik ben er nog steeds trots op dat ik deze trekking heb volbracht, want zestien dagen lopen op hoogtes van 5000 meter is niet niks. Wil jij dit geweldige avontuur ook aangaan? Met deze tips voor de Mount Everest Base Camp Trek zorg je dat je goed voorbereid aan de trekking begint.ย
Tijdens de trekking heb ik een flink aantal tips verzameld, die je kunnen helpen om je wandeling wat makkelijker te maken. Die gaan over van alles, van eten tot cash geld, en ik zet ze hieronder graag op een rijtje.
Uitrusting Mount Everest Base Camp Trek
Het is nog best lastig om te bepalen wat je allemaal mee moet nemen op deze trekking. Heel belangrijk: neem vooral niet teveel mee. Je mag maar tien kilo meenemen op je binnenlandse vlucht naar Lukla en dragers mogen ongeveer 25 kilo tillen. Met twee personen zit je daar natuurlijk zo aan. Hier vind je mijn complete paklijst voor een meerdaagse trekking. Mijn belangrijkste tips:
- Neem dry-fit kleding mee en geen katoen. Ik had zelf รฉรฉn katoenen shirt bij me en dat was in vergelijking met mijn dry-fit shirts heel oncomfortabel. Hetzelfde geldt voor goede wandelsokken, die wij te weinig bij ons hadden.
- Neem een hele goede slaapzak mee of vraag of je trekkingbureau die voor je kan regelen. Bij ons zat een warme slaapzak in de totale trekkingprijs inbegrepen.
- Een warm down jacket is ook heel belangrijk, zeker voor dagen dat je in het donker begint met lopen en op koude middagen in het tea house (elke middag dus). Onze jassen werden geregeld door ons trekkingbureau in Kathmandu.
- Neem een setje crampons (spikes) mee als je in een seizoen loopt dat het kan sneeuwen of als je hoge passen over gaat. Je kunt die voor een paar euro in Kathmandu kopen en wij waren op de Cho La Pass en op de besneeuwde Ngozumpa-gletsjer heel blij dat we ze hadden.
Twijfel je welke trekking je wilt maken in Nepal? Dit artikel helpt je kiezen
Ook niet vergeten tijdens de trek
- Zorg dat je een stok kaarten en genoeg te lezen (e-reader) meeneemt. Een kaartspelletje is leuk omdat je dat makkelijk met andere reizigers en gidsen kunt doen. Tijdens de trek kom je vaak net na het middaguur in je teahouse aan en daar is bijzonder weinig te doen. Wat vermaak is dus wel gewenst.
- Neem een Steripen mee om drinkwater te filteren. Ik wilde zo min mogelijk plastic waterflessen kopen tijdens de Mount Everest Base Camp Trek en de Steripen bleek ideaal. Hiermee filter je water helemaal schoon en je hoeft geen aanvullende chloortabletten te gebruiken. Wij konden bijna overal langs de trek water krijgen wat we zelf konden reinigen, behalve in Lobuche en Gorakshep. Daar was geen stromend water en daar moesten we wel waterflessen kopen.
- Neem genoeg wc-papier mee! Geen enkel guesthouse langs de trek heeft wc-papier. Je kunt het wel overal kopen, maar hoe hoger je komt, hoe duurder het wordt. En dan kun je denken aan 4 euro per stuk. De laatste plek waar je relatief goedkoop inkopen kunt doen is Namche Bazaar.
- Genoeg cash geld is heel belangrijk. Wij hadden onderschat hoe duur alles op de trek is, van wifi tot het opladen van je batterijen. Want ja, ook daar wordt fors geld voor gerekend en een goede Powerbank is dan ook geen overbodige luxe. Pinnen kan nog in Namche Bazaar, dus kijk even hoe hard je door je geld heen gaat en pin daar eventueel extra bij.
Eten Mount Everest Base Camp Trek
Het eten op de Mount Everest Base Camp Trek is verrassend goed, zeker als je het bij lokale gerechten houdt. Dal bhat is altijd een goed idee. Wat je zeker niet moet doen is vlees eten. Er zijn geen koelkasten op de trek en het meeste vlees wordt vanuit Kathmandu naar de trek vervoerd. Vlees eten verhoogt de kans op ziek worden behoorlijk. Onze gids adviseerde ons om ook geen taart of cake te eten bij รฉรฉn van de vele verleidelijke bakkerijtjes op de trek. Taarten worden ook niet koel bewaard en staan soms lange tijd in de vitrine. Wij durfden het risico in elk geval niet te nemen.
Route Mount Everest Base Camp Trek
Loop je de trek met de Chola Pas en Gokyo, dan kun je kiezen of je hem tegen of met de klok mee loopt. Wij kozen de route tegen de klok in, op advies van onze gids. Daar waren we heel blij mee: na Namche Bazaar loop je eigenlijk meteen het mooiste deel van de trek in, wat heel motiverend werkt. Bovendien is deze route net wat minder zwaar. Het stuk tussen Gokyo en Namche is naar beneden heel makkelijk, maar andersom moet je urenlang steil omhoog.
Van tevoren trainen voor Mount Everest Base Camp Trek
De Mount Everest Base Camp Trek is op zich niet extreem zwaar. Natuurlijk zitten er bijzonder pittige stukken tussen en de hoogte hakt er soms in, maar Base Camp halen is voor iedereen met een normale conditie te doen. Kala Patthar en de Chola Pas zijn overigens wel echt zwaar, dus daar moet je op voorbereid zijn. Zelf beschik ik van nature niet over een goede conditie, aangezien ik volledig a-sportief ben. Ik heb voor de trek dan ook goed getraind: cardio en kracht in de sportschool (met een personal trainer) en van tevoren hebben we veel gewandeld. Dat was makkelijk, aangezien we op wereldreis waren en we elke dag mooie hikes konden maken. Ik zou de trek zeker niet ongetraind lopen, maar je hoeft ook geen fitgirl- of boy te zijn. Hierbij moet ik wel opmerken dat alles afhangt van de vraag of je hoogteziekte krijgt of niet. Je kunt nog zo fit zijn, als de hoogtezieke toeslaat is er helaas niets wat je kunt doen.
Zijn pillen tegen hoogteziekte Nepal noodzakelijk?
Van tevoren twijfelden of we pillen tegen hoogteziekte mee zouden nemen, Diamox. Sommige mensen zweren erbij en ze schijnen goed te werken. Op advies van onze gids hebben wij het niet gedaan. We waren al vaker op hoogte geweest, zonder een centje pijn (alhoewel je nooit weet hoe het gaat lopen) en ons programma liet veel ruimte voor acclimatiseren. Als we genoeg water zouden drinken en ons aan het acclimatisatieplan zouden houden, voorzag de gids geen problemen. En inderdaad: we hebben geen last gehad van hoogteziekte. De keuze voor het slikken van Diamox is uiteraard een persoonlijke, dus weeg zelf de voor- en nadelen tegen elkaar af. Je kunt de pillen altijd voor de zekerheid meenemen.
Huur een gids voor de Mount Everest Base Camp Trek
Je hoeft de Mount Everest Base Camp Trek niet per se met een gids te lopen. Ook een drager is niet noodzakelijk. Voor ons was het meteen duidelijk dat we dat wรฉl wilden. Ten eerste vind ik het belangrijk om lokale gidsen en dragers in Nepal te steunen en ik wilde het mezelf makkelijker maken door een drager in te huren. Ten tweede kent een gids het gebied op zijn duimpje, kan hij je in de gaten houden als het gaat om hoogteziekte en regelt hij ter plekke alle teahouses en andere zaken voor je. Het maakt een trek een stuk relaxter en onze gids Subarna werd bovendien een goede vriend tijdens de trek. Nogmaals: zonder gids lopen kan best en er zijn genoeg mensen op de trek die alleen lopen, maar voor mij persoonlijk zou het niets zijn. Op advies van een lezer van mijn blog boekten wij onze trekking bij het lokale Nepal Mother House Treks en daar hebben we geen seconde spijt van gehad. Eigenaar Karna communiceert snel en duidelijk, we hadden aan Suburna een fantastische gids en ook onze drager Rudra was een hele fijne gast. Kortom: alleen maar complimenten.
Heb je vragen over het lopen van de Mount Everest Base Camp Trek, dan mag je die natuurlijk altijd stellen!
Ik zou graag een keer die wandeling willen maken! Fijn om te horen dat je niet zo’n zware training daarvoor nodig, ik ben ook redelijk a-sportief namelijk ๐
Haha! Ik vind het nog steeds bijzonder dat ook niet-sportievelingen blijkbaar in staat zijn om zestien dagen door de Himalaya te wandelen. En het nog leuk te vinden ook (meestal)!
Ik slik Diamox altijd van 1 of 2 dagen voordat ik naar de Tibetaanse hoogten reis tot enkele dagen nadat ik aldaar gearriveerd ben. Want het verschil tussen de “laagte” in Nederland en de Tibetaanse hoogvlakte is wel erg groot. Diamox helpt je lichaam echt om te wennen aan grootte hoogten. Ik heb jarenlange en hele goede ervaringen met Diamox.
Hoi Ellen, goed om te weten, fijn dat jij er goede ervaringen mee hebt! Van Nederland naar Tibet is inderdaad een heel groot verschil, dan is rustig acclimatiseren ook wel erg lastig.