Home Azië De leukste tips voor Bandipur, het mooiste dorpje van Nepal

De leukste tips voor Bandipur, het mooiste dorpje van Nepal

Door Karlijn

Hoe gek ik ook ben op Kathmandu, na een paar dagen chaos ben ik meestal wel toe aan een beetje rust. Daarom reisden we door naar Bandipur, een prachtig bewaard gebleven Newari-dorp tussen Kathmandu en Pokhara in. Dat was een topidee, want Bandipur was liefde op het eerste gezicht. Het dorp zelf is heel sfeervol en gezellig en bovendien kun je in de omgeving mooie wandelingen maken. Dit zijn mijn tips voor Bandipur.

Veel reizigers in Nepal richten zich op Kathmandu, Pokhara, Chitwan National Park en een meerdaagse trekking. Logisch, wat dat zijn de bekende hoogtepunten van Nepal. Heb je wat meer tijd, dan kan ik Bandipur van harte aanbevelen. Zodra je hier aankomt, voel je hoe relaxed het hier is. Er rijden geen auto’s of krankzinnige brommers, de rode bakstenen huizen met gedetailleerd houtsnijwerk zijn gebouwd in de traditionele Nepalese Newari-stijl en de straten worden omlijst door bloeiende bloemen. Bandipur heeft leuke hotelletjes en prima restaurants, maar het toerisme is nog steeds kleinschalig.

Aanleg van een kabelbaan

Hier hoort wel een disclaimer bij: momenteel wordt een grote kabelbaan gebouwd, die Bandipur een stuk makkelijk bereikbaar maakt. Hij is nog steeds niet in bedrijf, maar heel lang kan dat niet meer duren. De locals zijn helemaal niet blij met dit initiatief, want zij houden hun dorp graag rustig, maar ze hadden helaas geen enkele invloed op de plannen. Check voor je naar Bandipur gaat even of de kabelbaan al open is. Zo ja, plan je trip dan niet in het weekend, want ik kan me voorstellen dat het dan erg druk wordt met lokale dagtrippers.

Wat te doen in Bandipur, Nepal? De leukste bezienswaardigheden

Wandelen door de sfeervolle straatjes

Eén van de leukste dingen om te doen in Bandipur is meteen de meest voor de hand liggende: wandelen door het dorp. Zeker ’s ochtends, als de kinderen naar school huppelen in hun uniformpjes en de locals de dag rustig beginnen. Bandipur heeft verschillende mooie tempels en veel oude gebouwen zijn voorzien van prachtig houtsnijwerk. Het dorp bestaat maar uit een paar straten, maar er is van alles te zien.

Bezoek de Thani Mai Temple voor het beste uitzicht

Bandipur ligt in de bergen en je hebt hier dan ook prachtige uitzichten over de omgeving. Het beste is uitzicht heb je vanaf het Thani Mai Temple Viewpoint, op een half uur lopen van het dorp. De trap naar boven is vrij steil, maar het klimmetje is zeker de moeite waard. Zeker bij zonsopkomst en zonsondergang, als zon een gouden licht over de bergen werpt.

Doen in Bandipur: hike naar het mooie dorp Ramkot

Bandipur is al een relaxed dorp, maar in Ramkot stap je echt een stuk terug in de tijd. Het is vijf kilometer hiken over een stoffige weg naar Ramkot en de wandeling is vrij vlak en prima te doen. Als je gewoon de weg volgt, kun je bovendien niet verkeerd lopen. We hebben nog even gezocht naar een wandelpad dat door de heuvels zou moeten leiden, maar we konden de start niet vinden. Geen probleem, want vanaf de weg heb je ook prachtige uitzichten over de bergen en kun je lekker doorlopen.

Vriendelijk dorp Ramkot in Nepal

Ramkot is een klein dorp met traditioneel gebouwde huizen. De inwoners zijn enorm vriendelijk en je bent van harte welkom om een wandeling door de steile straten van het dorp te maken. En natuurlijk om de vele geiten en kippen te begroeten. Er schijnt een plek te zijn om iets te drinken, de Mountain View Hotel, maar toen wij er waren was het niet open. Het is dus handig om genoeg water en iets te snacken mee te nemen. De wandeling heen en terug kost je ongeveer vier uur.

Doen in Bandipur: wandelen naar de Siddha Cave

Eerlijk is eerlijk: ik ben niet zo van wandelingen die alleen maar steil omhoog of steil omlaag gaan. En de hike naar de Siddha Cave is precies dát: je loopt 500 hoogtemeters omlaag naar de grot en daarna weer 500 hoogtemeters terug omhoog naar Bandipur. De uitzichten onderweg zijn mooi, maar het is wel enigszins afzien. Voor mij was het vooral een goede training, aangezien we twee dagen later aan de tiendaagse Langtang Valley-trek zouden beginnen. De Siddha Cave zelf is een grote grot, die je met een gids kunt bezoeken. De grot is niet heel bijzonder, dus die kun je eventueel ook skippen. De wandeling heen en terug duurt ongeveer drie uur.

Lekker eten in Bandipur

Bandipur heeft verschillende leuke restaurantjes waar je prima kunt eten. Dit zijn aanraders:

  • The Himalayan Café is een heel gezellig cafeetje met een buitenterras. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het dorp. Het café is geschikt voor ontbijt, lunch en diner, en de enorme kom vers fruit met yoghurt is een aanrader.
  • The Old Inn is een wat duurder restaurant, dat bij een hotel hoort. Ze hebben hier alleen menu’s met lokale gerechten en die smaken erg goed.
  • Bij Café Red Castle kun je lekker lunchen (de momo’s zijn top) en je kunt hier ook lekkere cake en taartjes krijgen. Wij namen hier iets lekkers mee voor onderweg naar Ramkot. Lunchen doe je hier lekker in de zon, op een terras dat de hele vallei overziet.
  • Bij The Hotel Bandipur in de hoofdstraat eet je voor een schijntje fantastische dal bhat, het nationale gerecht van Nepal.

Slapen in Bandipur

The Hotel Bandipur (altijd fijn, zo’n duidelijke naam ;)) is een klein familiehotel met twee locaties: een wat ouder gebouw in de hoofdstraat van Bandipur, waar je ook goed kunt eten, en een nieuwer gebouw aan de rand van het dorp. Wij sliepen op de nieuwere locatie en dat is goed bevallen. Mooie kamers, een zonnig dakterras met topuitzicht waar elke ochtend een uitgebreid ontbijt werd geserveerd en ontzettend gastvrije eigenaren: perfect!

Hoeveel dagen heb je nodig in Bandipur?

Op zich is twee nachten en een volle dag genoeg voor Bandipur. Dan heb je de tijd om het dorpje te bekijken, naar Ramkot te wandelen en naar het uitzichtpunt te klimmen. Omdat wij tijdens onze reis meer tijd hadden, bleven we er drie nachten en dat was heerlijk. Even een relaxte stop tussen de chaos van Kathmandu en het afzien tijdens de trekking!

Beste reistijd Bandipur, Nepal

De beste reistijd voor Nepal en ook voor Bandipur is het voorjaar en het najaar. Ik was zelf in maart in Bandipur en hoewel het warm, zonnig weer was, waren de uitzichten heel heiig. In het voorjaar zit er in de Himalaya veel stof in de lucht en heb je alleen op grote hoogte heldere uitzichten. Ik zou dan ook proberen om in oktober/november naar Nepal te gaan, want mijn ervaring is dat de luchten dan veel helderder zijn.

Hoe kom je in Bandipur?

Bandipur ligt grof gezegd tussen Kathmandu en Pokhara in en is dus een prima tussenstop op weg naar één van die steden. Wij kozen zelf de luxe optie en huurden via ons trekkingbureau een taxi om ons naar Bandipur te brengen vanuit Kathmandu. Dat is natuurlijk heel makkelijk, maar wel duur. De prijzen vind je hier. Met de bus reizen kan ook:

  • Vanuit Pokhara doe je er drie uur over om in Bandipur te komen. Je reist met de bus naar Dumre. Daar neem je een taxi (die staan overal) om naar Bandipur te reizen. Je rijdt acht kilometer hoog de bergen in, over een smalle slingerweg. Wil je nog goedkoper reizen, dan kun je ook de lokale bus van Dumre naar Bandipur nemen.
  • Van Kathmandu naar Bandipur doe je er vijf tot zes uur over, afhankelijk van het verkeer. Je neemt de bus naar Pokhara en vraagt de chauffeur om in Dumre te stoppen. In Dumre neem je dan een taxi of lokale bus naar Bandipur.

Bustickets en meerdaagse tours naar Bandipur boek je hier.

Meer lezen over Nepal?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.