Home Azië II Tips voor een geweldige week in de Kathmandu Vallei

Tips voor een geweldige week in de Kathmandu Vallei

Door Karlijn

Chaotisch, druk en een ramp qua verkeer? Ja, dat is Kathmandu allemaal. Maar de Nepalese hoofdstad is ook kleurrijk, met pleinen vol tempels, levendige straten en gezellige markten. Ik vond Kathmandu ongelofelijk fascinerend en ook in de omliggende Kathmandu Vallei is er enorm veel te zien. Dit zijn mijn tips voor een geweldige week in Kathmandu en omgeving.

Kathmandu Vallei

1. Kathmandu Vallei ontdekken: vind een goede taxichauffeur

Ik houd van Nepal, maar minder van het Nepalese verkeer. Toen we eenmaal een goede taxichauffeur hadden gevonden, spraken we steeds met hem af als we een plek in de Kathmandu Vallei wilden bezoeken. Het was een fijn idee dat onze bestuurder in elk geval kon rijden. In 2010 vonden we het verkeer nog enorm gevaarlijk, maar in 2023 (bij ons derde bezoek) viel het ons erg mee. Het is overal zo bizar druk dat er gewoon geen ruimte is voor al te doldrieste capriolen. Het verkeer komt amper vooruit.

Kathmandu Vallei

2. Duik ook de achterafstraten van Kathmandu in

Natuurlijk wil je het met tempels bezaaide Durbar Square zien als je in Kathmandu bent. Shoppen in backpackerswijk Thamel hoort er ook bij, net als proberen een glimp op te vangen van de levende godin Kumari. Maar de charme van Kathmandu ligt in het dagelijkse leven. De kleine winkeltjes die huizen achter prachtig bewerkte houten deuren. Kinderen die cricket spelen op straat. Vrouwen die de was doen in de buurtfontein. Markten vol kleurrijke producten. Kleine, druk bezochte tempeltjes waar je zomaar tegenaan loopt. Sla zeker af en toe een zijstraat in of wandel een pleintje op, want dan vind je de mooiste plekken.

Kathmandu Vallei

3. Wandel van Pashupatinath naar Bodhnath

Het is een onwerkelijk schouwspel: de lijkverbrandingen bij de heilige Hindoe-tempel Pashupatinath. Je kunt vanaf de overkant van de rivier bekijken hoe mensen gecremeerd worden. Het is even apart om te zien hoe een brandstapel aangestoken wordt, maar het zet je wel aan het denken. De omgang met de dood is in de Hindoe-cultuur zo anders dan bij ons. Het is het handigste om een taxi te pakken van Kathmandu naar de tempel. Vervolgens kun je in twintig minuten naar Bodnath wandelen, door relatief rustige straten. Bodhnath is het religieuze centrum voor Tibetanen in Nepal en hier staat een van de grootste stupa’s ter wereld. Inclusief honderden gebedsvlaggen! In de straten rondom de stupa vind je aparte winkeltjes waar Tibetaanse gebedsmolens, kleding en andere producten worden verkocht.

Kathmandu Vallei

4. Ga hiken of fietsen in de Himalaya

Dit hebben we zelf niet gedaan, omdat we al een trekking van een week hadden gemaakt in de Annapurna. Bovendien waren de uitzichten over de bergen eind maart erg beperkt. Maar heb je even genoeg cultuur gesnoven en wil je actief zijn, ga dan naar Nagarkot of Dhulikhel. Hier kun je wandelen of mountainbiken (er zijn meerdaagse tochten mogelijk) en bij helder weer genieten van prachtige uitzichten over de Himalaya.

5. Stap terug in de tijd in Patan en Bhaktapur in de Kathmandu Vallei

Vlakbij Kathmandu liggen de middeleeuwse steden Patan en Bhaktapur, die allebei een hele dag verdienen. Beide steden hebben een Durbar Square, net als Kathmandu. Vooral die van Patan is indrukwekkend, met talloze tempels en stupa’s. Bhaktapur is een enorme stap terug in de tijd. Er rijden geen auto’s in het centrum en je vindt hier volop werkplaatsen waar al eeuwen op dezelfde manier wordt gewerkt. Vooral het pottenbakken is indrukwekkend!

Kathmandu Vallei

6. Ontwijk het dierenbloed bij de tempel van Dakshinkali

In het zuiden van de Kathmandu Valley ligt de tempel van Dakshinkali, gewijd aan de bloeddorstige Hindoe-godin Kali. Twee keer per week komen de Nepalezen Kali dierenoffers brengen. Vooral op zaterdag worden kippen, eenden, geiten, schapen en varkens in grote getale onthoofd. Daarna worden ze achter de tempel geslacht. Als niet-Hindoe kun je het onthoofden (gelukkig) niet zien, maar rondom de tempel is het een drukte van belang. Rijen mensen staan te wachten met zenuwachtige dieren in hun armen, families zijn aan het picknicken, er lopen heilige mannen rond en kinderen spelen samen. Kijk wel uit voor het dierenbloed, want voor je het weet sta je er middenin. Langs het pad naar de tempel staan bovendien tientallen stalletjes met eten, fruit, snacks en heilige mannen die de pelgrims zegenen. Een bijzonder schouwspel.

Kathmandu Vallei

7. Klim naar de top van de Monkey Temple in Kathmandu

Je moet er even voor klimmen, maar dan heb je ook wat. Op een heuvel ligt de heilige Swayambhunath-tempel, ook wel Monkey Temple genoemd vanwege de apen die hier wonen. Deze tempel is het heiligste Boeddha-heiligdom van Kathmandu en wordt dan ook heel druk bezocht door Nepalese pelgrims. Goed om een paar uur rond te wandelen!

Kathmandu Vallei

Meer lezen over Nepal?

Ook leuk om te lezen

19 Reacties

Sieds | siedsmytravels.nl 30 januari 2015 - 16:54

Mooi en heel herkenbaar, je verhaal en de foto’s! Heb zelf ook de wandeling van Pashupatinath naar Bodnath gemaakt, prachtig, de locals die je verbaasd aan kijken en de kinderen die om je heen spelen. Ben in Kathmandu zelf ook nog naar de Garden of Dreams geweest, een botanische tuin vlakbij het Royal Palace. Heerlijk om even de drukte van de stad te onvluchten en te relaxen.. ;-)

Antwoord
Karlijn 30 januari 2015 - 17:28

Leuk dat het zo herkenbaar is, en dat jij die wandeling ook hebt gemaakt! De Garden of Dreams heb ik niet gezien. Jammer, want het klinkt wel relaxed midden in de chaos van Kathmandu!

Antwoord
Chantal 30 januari 2015 - 17:28

Ik ben net drie weken terug uit Nepal en vond het fantastisch! Leuk om alles te lezen wat wij ook gedaan hebben. Mijn fotoboek van Nepal is trouwens vandaag binnengekomen!

Antwoord
Karlijn 31 januari 2015 - 11:25

Hoi Chantal, gaaf dat jij ook in Nepal bent geweest! En wat snel, nu je fotoboek al klaar! Ik heb nog steeds zo’n enorme achterstand: wij waren in 2010 in Nepal en mijn fotoboek is nog steeds niet af…Knap dat jij het wel zo snel afgemaakt hebt!

Antwoord
Eva - eighty7 30 januari 2015 - 19:31

Gave tips!! Leuk om die minder toeristische delen te bezoeken en lekker rond te dwalen. (Oh er staat trouwens Nepalese hoofdstuk)

Antwoord
Karlijn 31 januari 2015 - 11:23

Dank je Eva, ook voor de melding! Wat stom dat ik helemaal niet heb gezien dat er ‘hoofdstuk’ stond, ik heb het meteen aangepast!

Antwoord
Robert | Traveljunks 31 januari 2015 - 11:46

Ik val in herhaling, maar weer zeer mooie kleurrijke foto’s. Die met de dame en de duiven is prachtig!

Antwoord
Karlijn 31 januari 2015 - 11:54

Hoi Robert, het verveelt mij nog niet om het te horen hoor ;) Van de vrouw met de duiven heb ik tientallen foto’s (ze heeft zeker een kilo voer in de rondte gestrooid) en alleen deze is gelukt. Verder vliegen er overal duiven voor haar gezicht of langs mijn camera, of kijkt ze net de andere kant op…Dit was echt een lucky shot! Jammer dat we elkaar gisteren alsnog niet hebben gesproken, we hadden eigenlijk een keer moeten rouleren!

Antwoord
Robert | Traveljunks 31 januari 2015 - 12:08

Ja idd, en met zoveel personen heb je dik 10 uur nodig om met iedereen te kletsen. Ondanks dat ik de enige man was vond ik het erg gezellig ;-) Ik had ook nog wat vragen over Bhutan, maar dat doen we dan een volgende keer.

Antwoord
Karlijn 31 januari 2015 - 12:12

Dat klopt! Ik vond het ook erg gezellig. Vragen over Bhutan kun je altijd stellen, je weet me te vinden!

Antwoord
Kirsten | Travelaar.nl 31 januari 2015 - 15:12

Fijne tips! Dit is ook zo ongeveer wat wij hebben gedaan inderdaad.. I love Nepal! Inderdaad vooral lekker door de stad en omgeving dwalen. Verdwalen in alle smalle steegjes. Zo kom je de mooiste beelden tegen!

Antwoord
Karlijn 31 januari 2015 - 19:35

Klopt, Kathmandu is bij uitstek een stad om lekker in te verdwalen! Leuk dat jullie Nepal ook zo geweldig vonden :). Ik hoop echt dat we nog een keer naar Nepal teruggaan, ik wil de Mount Everest Basecamp Trek lopen!

Antwoord
Fietsen Nepal - Better Places - Unieke Reiservaringen 17 februari 2015 - 16:06

[…] maar 4 dagen is eigenlijk te weinig om de hoogtepunten van de vallei te ontdekken. Op de reisblog Karlijntravels lees je alle tips van Karlijn inclusief […]

Antwoord
Kelly 17 januari 2018 - 02:42

Hey,
ik ben nu een twee-tal maanden terug uit Nepal en had deze bedenking:
voor Patan en Baktapur moet je toch 10 en 15 euro voorzien als toegangsprijs. Was handig geweest als we dit op voorhand wisten.
Ook zijn ze nu nog altijd bezig met de heropbouw, dus veel tempels zijn er nog niet te zien.
Ook wordt er tol gehoffen op bepaalde wegen, speciaal voor buitenlanders…

Persoonlijk had ik het niet zo op Kathmandu, Pokhara en de bergen waren meer mijn ding.

Antwoord
Karlijn 17 januari 2018 - 10:40

Hoi Kelly, wij waren er inderdaad voor de aardbeving, ik kan me voorstellen dat het er nu heel anders uitziet. In 2010 was er ook nog geen sprake van tol en ik kan me niet herinneren dat wij zoveel entree hebben betaald voor Patan en Bakthapur. Dan is er toch alweer veel veranderd. Hopelijk gebruiken ze dat geld voor de wederopbouw.

Antwoord
yvonne 10 oktober 2018 - 10:29

Dag Karlijn, Ik wil ook graag een weekje naar katmandhu maar mijn vraag is of je daar mooie sieraden kan kopen? Ik wil namelijk voor mijn marktkraampje mooie ringen en kettingen inslaan en naar Nederland versturen maar is dat daar wel te zien en te vinden?

Antwoord
Karlijn 10 oktober 2018 - 17:00

Hoi Yvonne, pin me er niet op vast, maar ik zou zeggen dat je in Kathmandu mooie sieraden kunt kopen! Ik heb er zelf een bewerkte zilveren armband gekocht die ik nu al acht jaar lang elke dag om heb, dus ik was er wel enthousiast over ;)

Antwoord
Weekverslag #19: uitrusten in Kathmandu en welkom in India - Karlijn Travels 4 november 2019 - 07:01

[…] 2010 brachten we al eens een week door in Kathmandu en de Kathmandu vallei en er waren verschillende plekken die ik opnieuw wilde bezoeken. Koningsstad Patan bijvoorbeeld. […]

Antwoord
Praktische tips Mount Everest Base Camp Trek - Karlijn Travels 12 januari 2020 - 07:01

[…] Een warm down jacket is ook heel belangrijk, zeker voor dagen dat je in het donker begint met lopen en op koude middagen in het tea house (elke middag dus). Onze jassen werden geregeld door ons trekkingbureau in Kathmandu. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.