Home Azië Survivalguide China: zo wordt je China-reis een succes

Survivalguide China: zo wordt je China-reis een succes

Door Karlijn

Ah, China. Het enige land waar ik ooit ben geweest waar ik echt een haat-liefdeverhouding mee heb. In 2007 was ik er drie maanden, in 2015 een maand, en beide keren was ik blij dat de reis erop zat. Hoeveel moois we ook gezien hadden. Maar China kruipt onder je huid. En als ik er nu aan terugdenk, denk ik vooral aan het mooie van China. In deze survivalguide deel ik mijn tips, zodat jouw China-reis geweldig wordt.

Er is geen enkel land waar ik zulke dubbele gevoelens over heb als over China. In 2007 woonde ik in Shanghai en reisde ik twee weken alleen door het land, en dat laatste was geen succes. Ik vond de Chinezen over het algemeen niet hulpvaardig, reizen soms erg lastig en ik werd gek van de drukte. Toch genoot ik ook van de energieke steden, het geweldige Chinese straatleven en de unieke culturele bezienswaardigheden. Daarom durfde ik het in 2015 wel opnieuw aan en reisde ik met Ward dwars door het land: van Kashgar in het uiterste westen tot Beijing in het oosten. Een route die maar weinig Westerse toeristen afleggen en waar ik een aantal belangrijke lessen leerde over reizen door China.

1. Tips reis China: kies de juiste reistijd

Beide keren dat ik door China reisde, deed ik dat in de zomer. In 2015 waren we er in augustus en dat is geen goede reistijd. De Chinezen zelf zijn massaal op reis in eigen land en we werden stapeldol van de enorme aantallen tourgroepen, op werkelijk elke plek waar we kwamen. Reis ook niet in oktober tijdens de jaarlijkse vakantieweek van de Chinezen of tijdens het Chinese Nieuwjaar. Kun je niet anders, wees dan voorbereid op mensenmassa’s bij elke bezienswaardigheid.

2. Reizen met de trein in China: maak het jezelf niet te moeilijk

Treinreizen in China is geweldig. Je legt op een relaxte manier enorme afstanden af en kunt op je gemak van het landschap genieten. Bovendien maak je in de trein makkelijk contact met locals. Houd er wel rekening mee dat treinen in drukke tijden en op populaire trajecten snel volgeboekt zijn. Het is een aanrader om van tevoren kaartjes te reserveren, zodat je de trein en reisklasse kunt pakken die je wilt. Zonder dat je zelf uren in de rij hoeft te staan op het station. Wij boekten onze kaartjes via Treinkaartjeschina.nl, gerund door een Nederlander die in China woont. Mark reserveert je gewenste kaartjes en stuurt je een code met afhaalinformatie in het Nederlands en het Chinees. Je laat je code zien op het station, krijgt je papieren treinkaartje en instappen maar. Ik vond dit ideaal en zou het de volgende keer weer zo doen.

3. Treinreizen China: neem instant noodles mee

Een lifesaver tijdens lange treinreizen: instant noodles. In de trein kun je kokend water krijgen, dus zo maak je binnen no time je noodles klaar. Wij gingen altijd de trein in met allerlei snacks, drinken en onze bakken noodles. Prima te doen en je bent niet afhankelijk van het eten in de trein.

4. Zoek contact met individuele Chinezen

De Chinezen dreven me maar al te vaak tot waanzin. Voordringen en duwen in de ‘rij’, vechten om de metro in te komen, grote groepen die alles ophielden, massa’s mensen op stations, eindeloze selfie-sessies: gek werd ik ervan. Zeker als er dan ook nog af en toe mensen uit de groep ontsnapten die voor me kwamen staan, hun camera in mijn gezicht duwden en een foto van mij maakten. Ik kreeg een veel fijnere indruk van de Chinese bevolking als ik contact maakte met individuen. Met onze medereizigers in de treincoupé bijvoorbeeld. Of in een klein restaurantje ergens in West-China waar ze maar zelden buitenlanders zagen. Dan waren de contacten opeens leuk en waren de Chinezen extreem behulpzaam.

5. Wend al je creativiteit aan (en neem een Point it-boekje mee)

In West-China komen veel minder buitenlandse reizigers dan in bijvoorbeeld Yunnan, Beijing en Shanghai. Mensen spreken echt geen woord Engels, ook niet in de hotels. We moesten daarom van tevoren heel goed nadenken als we ergens een vraag wilden stellen. Zo duurde het ongeveer een half uur voordat we de receptioniste in een hotel duidelijk hadden gemaakt dat we onze was wilden laten doen. We moesten een heel toneelstuk opvoeren, met hulp van ons Point it-boekje, voordat het duidelijk was wat we wilden. Dat boekje met foto’s kwam ons ook goed van pas in lokale restaurantjes, al werkte gerechten van andere gasten aanwijzen ook prima.

6. Loop altijd nét een stukje verder door

Grote toergroepen zijn niet fijn, maar er is één voordeel: ze hebben altijd haast. Ze rennen langs de belangrijkste highlights en dan gaan ze weer terug de bus in. Wil je aan de drukte ontsnappen, loop dan altijd net een stukje verder door, of wijk af van de geijkte route. In de Verboden Stad in Beijing liepen we bijvoorbeeld niet door het midden, maar sloegen we rechtsaf. Zo kwamen we bij de kleine paviljoens, waar maar weinig mensen waren en we alles op ons gemak konden bekijken. Heel vroeg ergens zijn wil ook nog wel eens helpen, al bleek dat in het schattige stadje Pingyao niet de moeite waard. Daar waren de selfie-makende lokale toeristen net als wij op bij zonsondergang ;)

7. Neem je elke dag opnieuw voor om je geduld te bewaren

Er waren tijdens onze reis dagen dat ik volledig China-moe was. Dan kwamen we aan op een plek waar ik weinig tourgroepen verwachtte, maar moesten we de ervaring toch weer delen met zevenhonderd busladingen toeristen. Of werd ik voor de miljoenste keer in mijn ogen gestoken met een paraplu, die de Chinezen bij zon én regen vrolijk uitklappen. Ik heb er een complete paraplu-aversie aan overgehouden. Of wilden we iets simpels regelen, dat vervolgens stukliep op eindeloze communicatiestoornissen. Het is zaak om je geduld te bewaren, de dag positief te beginnen en overal om te lachen. Dat lukte me niet altijd, maar ik probeerde het. Veel van de irritaties in China worden veroorzaakt door cultuurverschillen en het heeft geen zin om je daar druk over te maken. Het is wat het is. Boos worden is zinloos, alhoewel ik heel, heel graag eens zo’n paraplu in tweeën had willen breken.

8. Begin uitgerust aan je reis

Tegen de tijd dat wij China aankwamen in 2015, hadden we er al ruim drie maanden in hoog tempo reizen over de Zijderoute opzitten. We waren toe aan rust en de chaos van China was ons af en toe teveel. Zorg dan ook dat je goed uitgerust aan je reis begint, dompel je onder in de Chinese gekte en geniet van het feit dat alles er anders is. Niet alleen anders dan Nederland, maar anders dan waar dan ook ter wereld. Want China is een planeet op zich en het bestaat niet dat je je hier ook maar een seconde verveelt. Het straatleven, de markten, de eetcultuur, de culturele bezienswaardigheden en de natuur: China is een fantastische reisbestemming. En hoe gek ik er af en toe ook werd, de mooie ervaringen voeren duidelijk de boventoon. Wie weet ga ik zelfs nog eens een derde keer terug ;)

Meer lezen over China?

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

22 Reacties

Ellen 4 maart 2018 - 10:47

Ik vind China een geweldig reisland. Ik reis dan ook twee keer per jaar naar China met een voorkeur voor Tibet en het westen van China (waar ook grote Tibetaanse cultuur gebieden zijn). Jouw tip om niet te reizen op tijdstippen dat de Chinezen zelf vakantie hebben is helemaal waar. Chinezen reizen tegenwoordig zelf veel en vooral het openbaar vervoer is dan een rampenplan. De Chinezen zelf vind ik erg aardig en behulpzaam. De taalbarrière is inderdaad een ding. Maar je kunt ook goed Google translate gebruiken. Grote groepen Chinezen kunnen inderdaad irritant zijn, maar ik heb eens met twee reisgenoten een tweedaagse trip naar Leshan en Eneishan geboekt met een Chinese groep (busreis) en dit was heel erg leuk. We werden helemaal opgenomen in de groep hoewel er maar één jonge vent was die Engels sprak. Hij was dan ook onze vertaler. Verder kom ik niet zoveel problemen tegen met het reizen in China. Maar ik reis dan ook een groot deel van mijn reizen met een Tibetaanse gids en chauffeur met auto, die beide ook goed Chinees spreken en heel veel op de plekken van bestemming regelen, zoals het hotel, bestellen van eten in restaurants etc. En het eten in China is echt heerlijk! Wat ik nog wel als tip kan geven, logeer in China vooral in hostels waar ze ook Engels spreken en veel voor je kunnen regelen.

Antwoord
Karlijn 5 maart 2018 - 12:45

Wat leuk dat je met een Chinese busreis op pad bent geweest! Dat lijkt me echt bijzonder, en ook heel grappig. Een goede tip wat betreft de hotels, want het scheelt veel als ze daar wat Engels spreken. In West-China was dat eigenlijk nooit zo, al moest ik daar wel vaak om lachen. De simpelste dingen werden zo onmogelijk, echt communicatiestoornissen van de bovenste plank. Een mooie uitdaging om dan toch je vraag over te brengen ;)

Antwoord
Robert 4 maart 2018 - 16:43

Tjah, na mijn nieuwe ervaringen in Angkor met Chinezen is mijn drang naar China te gaan niet bepaald groter geworden. Iets met duwen en selfie-sticks.. Toch lijkt het me een fantastisch land om te bezoeken. Die massa’s laat ik dan maar gebeuren, want dat hoort er blijkbaar bij ;-)

Antwoord
Karlijn 5 maart 2018 - 12:43

Dat snap ik! Maar wat je zegt: het is een fantastisch land. Ik werd er af en toe stapelgek, maar ik denk er toch met veel plezier aan terug.

Antwoord
Ellen 4 maart 2018 - 17:15

Nog een aanvulling op mijn eerdere bericht. Het is een misverstand dat het altijd en overal enorm druk is in China. Afgelopen oktober (2017) was ik vlak na de golden week (de eerste week van oktober, als alle Chinezen vrij hebben) in het Stenen Woud in de provincie Yunnan. Het Stenen Woud is een van de hoogtepunten qua bezienswaardigheden in Yunnan. Ik had verwacht dat het daar dan nog behoorlijk druk zou zijn want de Chinezen verlengen ook vaak nog wel hun vakantie met een aantal dagen. Maar tot mijn verbazing was het er erg rustig. Dat vond ik natuurlijk heerlijk. Wat ik hiermee wil zeggen, zoek ook goed uit gedurende welke periode je in China reist en hoe het weer dan is. Zo kun je heel goed de hordes Chinese toeristen vermijden!

Antwoord
Karlijn 5 maart 2018 - 12:41

Zeker! Dat is ook mijn eerste tip: kies de juiste reistijd. Daar ben ik zelf twee keer mee in de fout gegaan, geloof ik ;)

Antwoord
Esther 4 maart 2018 - 20:17

De tip voor de treinkaartjes China heb ik ook gebruikt, het regelen en ophalen van de treinkaartjes verliep zonder problemen. Ideaal! Voor de communicatie gebruikten wij Google Translate, werkte ook erg goed. Mijn tips: China is groot, dat betekent zeer divers weer. Het is dus handig om verschillende soorten kleding mee te nemen. Een tweede tip: gebruik in de steden de metro’s, want vaak zijn de loopafstanden net iets te ver voor een wandeling. Een derde tip: ga naar de stadsparken. De oudere Chinezen hebben een zeer actief ochtendritueel. Het leukste aan China vind ik de nieuwsgierigheid van de mensen. Ze willen altijd van alles aan je vragen en zijn altijd aan het lachen. En ja, de drukte, dat moet je gewoon maar accepteren. Meebewegen met de menigte en positief blijven.

Antwoord
Karlijn 5 maart 2018 - 12:40

Helemaal eens met je tips, dank je wel! De stadsparken zijn bij mij ook favoriet, helemaal geweldig in de vroege ochtend :)

Antwoord
Nynke 5 maart 2018 - 18:47

Fijne tips!
Ik ben er maar kort geweest (2 weken) en volledig buiten ‘spitstijd’, dus herken gelukkig het ‘China-moe’ gevoel niet zo. Maar kan me er wel van alles bij voorstellen. Het lijkt me ook een type drukte waar je vlot gek van wordt als je al wat moe of ‘overvoerd’ bent (Japan vond ik ook druk, in de zin van veel mensen, maar niemand trekt/duwt/dringt voor/ komt ongevraagd in je personal space).
Het net even iets verder / anders lopen bij de grote attracties herken ik wel enorm, ik heb in de Verboden Stad alle kleine zijpaadjes en paviljoentjes gezien ?. Met deze tips in het achterhoofd ga ik vast China nog wel eens bezoeken, want ik vond het een fascinerende bestemming!

Antwoord
Karlijn 5 maart 2018 - 21:11

Het is zeker een fascinerende bestemming! Japan is inderdaad ook druk, maar daar heb ik er nooit last van. Inderdaad doordat niemand duwt en iedereen zich aan een miljoen ongeschreven regels houdt. Heerlijk land ;) China was bij mij beide keren haat-liefde, maar dat kwam deels ook door mezelf. De verkeerde reistijd en een beetje reismoe zijn geen goed recept voor een relaxte China-reis. Toch nog maar eens een derde keer terug!

Antwoord
travelwithmel 5 maart 2018 - 19:25

China lijkt mij super gaaf! Hopelijk ooit in de toekomst! En bedankt voor de handige tips, vooral die van het reizen met de trein. Top!

Antwoord
Karlijn 5 maart 2018 - 21:09

Graag gedaan Mel!

Antwoord
Esther 5 maart 2018 - 20:03

Leuk artikel! Zelf herken ik ook sommige dingen uit je verhaal, zoals dat Chinezen bij één-op-één contact vooral heel aardig en behulpzaam zijn. Een tip die ik zelf nog bedacht was het kijken van de twee series over China van Ruben Terlou, hierdoor krijg je een geweldig inkijkje in het dagelijks leven met bijbehorende problemen van verschillende Chinezen. Ik denk dat dit je begrip van de samenleving vergroot en misschien daardoor ook frustraties vermindert ;-) Na het kijken hiervan wil ik in ieder geval graag nog een keer terug!

Antwoord
Karlijn 5 maart 2018 - 21:09

Hele goede tip! Het klopt helemaal dat je daardoor meer begrip krijgt voor China en haar inwoners. Het heeft bij mij in elk geval wel geholpen ;)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 6 maart 2018 - 19:50

Heel herkenbaar! Ik wou dat deze post er al was in 2007, toen ik voor het eerst naar China ging. Ik wil nog een keer terug, omdat ik er niet tegen dat China het enige land is waar ik het niet naar mijn China had. Vooral vanwege de redenen die jij noemt. Nu wil ik terug, om te kijken of ik dit nog steeds zo ervaar. Bovendien wil ik meer van het land ontdekken, want het lijkt me prachtig! Jouw tips zullen goed van pas komen!

Antwoord
Karlijn 7 maart 2018 - 14:07

Wat grappig, ik was ook in 2007 voor het eerst in China. Ik ben benieuwd of jij het land nu hetzelfde zou ervaren als toen. Voor mij verschilden 2007 en 2015 niet zo heel veel, qua beleving. Maar China blijft een uniek land, zeker de moeite om er meer van te gaan zien!

Antwoord
Sabine 7 maart 2018 - 15:29

Wat een goede tips! Ben er nog nooit geweest (alleen Hongkong) en eigenlijk staat het door het idee van grote drukte ook niet op nummer 1 in mijn lijstje. Maar toch ben ik wel nieuwsgierig. Als ik ooit heenga ga ik deze tips grondig uit mijn hoofd leren :D

Antwoord
Karlijn 7 maart 2018 - 15:48

Haha! Als je goed voorbereid bent, kan het vast niet mis gaan ;) China is echt de moeite waard, ook al werd ik er af en toe horendol!

Antwoord
Lotte 20 maart 2018 - 09:27

Zeer herkenbaar: wij hebben slechts een tweetal weken door China gereisd, omdat we langer niet “durfden” als eerste bezoek aan China. Het was zeker een goede ervaring en ik zou zeker teruggaan, maar mijn grootste ergernis was toch dat eeuwige gerochel. Ga ik nooit aan kunnen wennen… Ik was er begin december en dat was algemeen gezien toch laagseizoen, waar ik toch blij mee was. :)

Antwoord
Karlijn 20 maart 2018 - 12:44

Dat rochelen is inderdaad ook een bijzonderheid ;) In december reizen lijkt me in elk geval een beter plan dan in augustus. Als ik ooit terugga, dan zeker in het laagseizoen!

Antwoord
Marcella 23 maart 2018 - 09:17

Ik ben inmiddels toch best wel benieuwd naar China. Ik heb de Chinezen zelf al op veel plekken ter wereld gezien, nu wil ik hun eigen land ook wel eens bewonderen. Ik heb geweldige foto’s gezien van de natuur! Ik reis zelf nooit in augustus, dus dat scheelt. Uitrusten voordat we op reis gaan lukt niet altijd. Als we ooit naar China gaan zal ik je tips nog eens uitgebreid lezen!

Antwoord
Karlijn 23 maart 2018 - 10:13

China is erg de moeite waard, al blijft het een andere planeet. De natuur is er inderdaad prachtig, en als je een goede reistijd kiest, kun je waarschijnlijk veel irritaties voorkomen ;)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.