baai met twee stranden, gescheiden door rotspartij
Portugal

Fishermen’s Trail lopen: gids voor de zeven noordelijkste etappes

De Fishermen’s Trail in Portugal geldt als één van de mooiste kustwandelingen ter wereld. Ik liep de noordelijkste zeven etappes en inderdaad: veel mooier wordt het niet. Ruige rotsbaaien, helderblauw water, eindeloze stranden en broedende ooievaars op de meest grillige rotspunten: deze langeafstandswandeling is fantastisch. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om een week de Fishermen’s Trail te lopen.

Wat is de Fishermen’s Trail?

De Fishermen’s Trail is een kustpad in Portugal, dat loopt van São Torpes (een kleine twee uur onder Lissabon) tot Lagos in de Algarve. Het pad beslaat 227 kilometer en bestaat uit dertien etappes van één dag. De kortste etappe is slechts tien kilometer, de langste zo’n 24. Je hoeft natuurlijk niet alle dertien etappes te lopen, je kunt ook een deel van de wandeling doen. De Fishermen’s Trail is onderdeel van het enorme Portugese wandelnetwerk Rota Vicentina en volgt oude paden die vissers gebruikten om vanaf de rotsen hun hengels uit te gooien. Vissers zie je ook nu nog over de meest onmogelijke rotspartijen klauteren.

Fishermen’s Trail lopen: de noordelijke helft

Ik liep de noordelijke helft van de kustwandeling. In zeven dagen legde ik zeven etappes af en hieronder vind je alle informatie per dag. Inclusief leuke adresjes om te slapen en te eten!

Dag 1: van São Torpes naar Porto Covo

  • 10,5 kilometer
  • 3 uur lopen inclusief stops
  • 173 meter stijgen
  • 159 meter dalen
  • Faciliteiten onderweg: geen wc’s, onderweg kom je langs café Magic Cactus.

Veel mensen slaan dit eerste stukje over, omdat het zo’n korte afstand is en São Torpes niet bereikbaar is met het openbaar vervoer. Maar de officiële start van de Fishermen’s Trail is op het strand van São Torpes en onze vlucht van Eindhoven naar Lissabon kwam al halverwege de ochtend aan. Tijd genoeg om een Uber te nemen naar het strand van São Torpes en vanaf daar naar Porto Covo te wandelen. Je kunt er ook voor kiezen om de bus naar Sines te pakken en vanaf daar een Uber naar het startpunt te bestellen, maar dat kost wel veel tijd.

Etappe 1 Fishermen’s Trail lopen

De Uber zet ons af op een parkeerplaats langs het strand en zo kunnen we meteen beginnen met lopen. De route van vandaag is makkelijk, lekker om erin te komen. We lopen eerst een stukje langs de weg en gaan dan de duinen in. Deze etappe staat bekend als minder interessant, maar wij vinden het al prachtig. We lopen boven stranden, met weidse uitzichten en baaitjes. Het mooiste stuk ligt voor Porto Covo, met volop rotsige baaien, idyllische stranden en hoge kliffen. Zo loop je via de mooiste plekken het leuke Porto Covo in, een typisch Portugees wit dorp met leuke restaurants en een gezellig pleintje. Een prima eerste dag!

Hotel in Porto Covo

Wij slapen bij Ocean House Alentejo en dat is meteen de leukste accommodatie van onze reis. Fijne, leuk ingerichte kamers, een toplocatie in het hart van het dorp en ’s ochtends een fantastisch ontbijt op het terras. Met uitzicht op een groene tuin, zelfgebakken brood en een kom porridge met fruit waar we een halve dag op kunnen teren.

Eten en supermarkten in Porto Covo

  • Porto Covo is klein, maar heeft verschillende restaurantjes. Wij gaan voor een lekkere pizza bij La Bella Vita.
  • Bij supermarkt Meu Super Porto Covo hebben ze ’s ochtends verse broodjes en pastel de nata. De kleine supermarkt heeft een goed assortiment en dit is een prima plek om je lunch voor je tweede wandeldag in te slaan.

Dag 2: Porto Covo naar Vila Nova de Milfontes

  • 20 kilometer
  • 6,5 uur lopen inclusief stops
  • 323 meter stijgen
  • 320 meter dalen
  • Faciliteiten onderweg: geen. Koop in Porto Covo lunch en snacks voor onderweg, wc’s zijn er niet.

Etappe 2 Fishermen’s Trail lopen

Vandaag begint de Fishermen’s Trail echt en staan er twintig wandelkilometers op de planning. We doen eerst inkopen bij de supermarkt in Porto Covo en dan lopen we meteen het pad op. Dit is een schitterende etappe, waarbij je direct in de mooiste landschappen loopt. Brede stranden, verborgen baaitjes, ruige kliffen: het is prachtig. Af en toe moeten we even wat klauteren om een riviertje over te steken, maar dat is prima te doen. Halverwege de ochtend worden we omgeleid door het binnenland, omdat de rivier langs de kust te breed is om over te steken. De route staat steeds heel goed aangegeven, dus verdwalen kun je niet.

Lopen door het losse zand

De tweede helft van de dag is nog mooier dan de ochtend, met mooie uitzichtpunten bij elke baai. Hier maken we ook kennis met het beruchte losse zand van de Fishermen’s Trail, want we lopen kilometers door duingebied. Zeker als het pad even omhoog leidt is dat best pittig, maar heel zwaar wordt het nooit. Het pad is gevarieerd en je klimt en daalt continu. Als we het duingebied verlaten, is het nog drie kilometer over de weg naar het dorp Vila Nova de Milfontes. Op het kruispunt tussen kustpad en weg zit een restaurantje, mocht je wat nieuwe energie op willen doen voor het laatste stuk. Maar je kunt ook prima doorlopen het dorp, waar volop leuke plekken zijn om iets te eten en te drinken.

Hotel in Vila Nova de Milfontes

We slapen bij River Inn, onderdeel van Duna Parque Resorts & Hotels. Het is een prima hotelletje met eigen balkon en we kunnen bij het naastgelegen resort ontbijten. Goed geregeld.

Eten en supermarkten in Vila Nova de Milfontes

Vila Nova de Milfontes is een leuk dorp met een kasteel en leuke straatjes. Er zijn genoeg plekken om te eten:

  • Wij eten bij Bar Cá P’Ramin, waar je ook leuk kunt borrelen op het terras. De burgers en de salades zijn hier erg goed.
  • Het dorp heeft verschillende supermarkten, die pas om negen uur opengaan. Wij deden daarom boodschappen voor de lunch bij bakkerij Pão Café e Companhia, waar je ook lekker kunt ontbijten.

Dag 3: Vila Nova de Milfontes naar Almograve

  • 17 kilometer
  • 5,5 uur gelopen inclusief stops
  • 236 meter stijgen
  • 227 meter dalen
  • Faciliteiten onderweg: geen

Etappe 3 Fishermen’s Trail lopen

Om vanuit het dorp weer op het kustpad terecht te komen, moet je eerst een brede rivier oversteken. Dat kan met de ferry, maar dat vinden we valsspelen. Daarom nemen we de officiële wandelroute en beginnen we met vijf kilometer omlopen om via de brug de rivier over te kunnen steken. Eerlijk is eerlijk: dat is geen boeiend stuk. Vandaag is sowieso niet de spannendste wandeldag. Er zitten mooie stukken bij, maar we lopen ook veel door bossen en weilanden. En, irritant: over smalle, dichtbegroeide paadjes met lage takken en scherpe struiken. Ik weet niet of dit altijd zo is, maar ik ben blij als de paden weer normaal worden. De laatste zes kilometer van vandaag lopen we gelukkig weer langs de kust en daarna wandelen we langs weilanden vol bloeiende bloemen het dorp Almograve in.

Tip! Loop meteen door naar het strand van Almograve. Het strand is fantastisch en je vindt hier de geweldige beachbar Bar dar Praia do Almograve. Je krijgt hier complete Bali-vibes bij! Zoek een plekje aan de bar, bestel een drankje (de caipirinha’s zijn heel betaalbaar 😉) en geniet van het uitzicht op het strand.

Hotel in Almograve

We sliepen bij Casa Isa by Natasha Gomes. Dit is een vrij eenvoudig guesthouse, maar de kamers zijn netjes en schoon en de eigenaresse is supervriendelijk. Prima plek om te overnachten.

Eten en supermarkten in Almograve

Almograve heeft wat minder opties dan andere dorpen aan de Fishermen’s Trail. We eten bij Torralta, wat ok is, maar niet bijzonder. Ontbijten doen we bij supermarktje/café Mercearia Café Amanhecer. Dat is een typisch lokaal tentje waar ’s ochtends de locals ook hun verse broodjes komen halen. Leuk om te zien!

Dag 4: Almograve naar Zambujeira do Mar

  • 23,6 kilometer
  • 7 uur gelopen inclusief stops
  • 291 meter stijgen
  • 280 meter dalen
  • Faciliteiten: onderweg kun je lunchen bij Adélia in het dorp Cavaleiro. Drie kilometer voor het eindpunt van de etappe zitten ook twee restaurants, O Sacas en A Barca Tranquitanas.

Etappe 4 Fishermen’s Trail lopen

Bereid je voor een geweldige dag, want dit was mijn favoriete etappe van de Fishermen’s Trail. We lopen door het dorp naar het strand van Almograve en vanaf dat moment is het meteen schitterend. De uitzichten over de grillige baaien zijn spectaculair en het landschap is een regenboog van kleuren. Rode, witte, gele en paarse bloemen staan uitbundig in bloei, het losse zand onder onze voeten is oranjerood en de zee is knalblauw. Witte stranden liggen onder ons en boven ons hoofd vliegen ooievaars. Vlak voor het corp Cavaleiro hebben de rotsen alle tinten wit, geel en oranje en de ene baai is nog mooier dan de andere. Neem de moeite om over elk randje te kijken. Bijna iedereen liep bijvoorbeeld het uitzichtpunt op de foto hieronder voorbij. Zonde!

Flinke tocht na de lunch

Dit is de eerste dag dat we geen lunch voor onderweg hebben meegenomen. Na tien kilometer kunnen we lunchen bij Adélia in Cavaleiro. Dat komt best vroeg in de wandeling, maar is echt de moeite waard. De sandwiches die je hier krijgt, zijn te groot om in één keer op te eten, dus kun je mooi nog wat meenemen voor later op de dag. Met volle magen lopen we verder, naar de vuurtoren en de baaien eromheen. Dit is wat mij betreft het mooiste deel van de Fishermen’s Trail, met zwarte steile rotsen, grillige baaien en ooievaars die hun enorme nesten op de meest onmogelijke rotspunten hebben gebouwd. Na al dat moois lopen we een hele tijd over een saaier pad door het binnenland en daarna wacht gelukkig nog een stuk mooie kust. Om in het dorp Zambujeira do Mar te komen, lopen we na een leuk vissershaventjes de weg weer op. Dat is drie kilometer rechtdoor over het asfalt. Even doorbijten dus! Het is gelukkig de moeite waard, want het dorp blijkt heel gezellig, met een prachtig strand erbij.

Hotel in Zambujeira do Mar

We slapen in het fijne Casa da Praia, met mooie kamers en een relaxed terras. De locatie in het midden van het dorp is ook ideaal.

Eten en supermarkten in Zambujeira do Mar

Zambujeira is een superleuk dorp, met prachtig strand en volop leuke tentjes. Wij aten bij:

  • Gorkha Restaurant & Bar. Dit Nepalees-Indiase restaurant heeft heerlijke momo’s en die konden we wel gebruiken na een dag lopen. Het deed ons denken aan onze trekkings in Nepal!
  • We aten ’s avonds bij Costa Alentejana, het beste restaurant van onze Fishermen’s Trail. Een hele plank vol lekkers, mét goede lokaal geproduceerde Alentejo-wijn.
  • Ontbijten deden we bij koffiehuis Pôr-do-Sol, naast ons hotel. Hier kochten we ook broodjes voor de lunch, maar er zijn verschillende bakkerijen in het dorp als je meer keuze wilt hebben.

Dag 5: Zambujeira do Mar to Odeceixe

  • 20 kilometer
  • 6,45 uur gelopen inclusief stops
  • 378 meter stijgen
  • 404 meter dalen
  • Faciliteiten: Café Palhinhas is een populaire stopplek voor een drankje en iets lekkers. Lunchen kan hier eventueel ook. De openingstijden zijn wel onduidelijk, dus zorg voor de zekerheid dat je iets te eten bij je hebt.

Etappe 5 Fishermen’s Trail lopen

Vandaag is een wat technischere wandeldag dan de overige dagen op de trail. Niets heel spannends, maar er zitten wat meer steile klimmetjes in en je moet af en toe steviger afdalen. We lopen Zambujeira uit via de kust. In het begin hebben we nog veel zeezichten, daarna lopen we veel door bossen en langs velden. We twijfelen even aan ons verstand als er na een klimmetje opeens een zebra voor onze neus staat. Het dier blijkt achter een hek te staan, we zijn tegen een dierenpark aangelopen. Apart!

Uitzicht op Praia de Odeceixe

Na een stukje kust lopen we een stuk langs de weg en langs landbouw. Dan gaan we weer richting kust, tot we een vissershaventje in het vizier krijgen. Daarboven, op een klif, zit Café Palhinhas. Ideaal voor een pitstop! Na de stop dalen we stevig af, en klimmen we meteen weer flink omhoog, naar de kliftop. Daarna wacht een mooie route langs de kust, met een spectaculair uitzicht op het strand Praia de Odeceixe. Het laatste stuk is enigszins afzien: nog vier kilometer over de weg naar het schattige dorp Odeceixe, dat maar niet dichterbij lijkt te komen. Via een lange muur met mooie street art lopen we uiteindelijk de steile straten van sfeervol Odeceixe in.

Hotel in Odeceixe

Ons hotel is Casa Luar, een prima guesthouse met goed ontbijt. Het hotel zit in het dorp, direct aan de trail.

Eten en supermarkten in Odeceixe

Odeceixe is een heel leuk dorpje. We wandelen nog even naar de traditionele molen op het hoogste punt van het dorp, voor een mooi uitzicht, en strijken daarna neer op een terrasje op het plein. Eten doen we bij Pizzeria Dal Monello (echt goede pizza’s!) en de volgende ochtend kopen we onze lunch bij Odeceixe’s Bakery.

Dag 6: Odeceixe naar Aljezur

  • 24 kilometer
  • 6 uur gelopen inclusief stops
  • 300 meter stijgen
  • 294 meter dalen
  • Faciliteiten onderweg: supermarkten, cafés en openbaar toilet in Rogil.

Etappe 6 Fishermen’s Trail lopen

We beginnen de dag met regen en dat past wel bij deze dag. Dit is de saaiste, langste dag van de trail en daardoor is het ook mentaal de pittigste tocht. Het begint nog goed, want we lopen eerst naar het leuke dorp Odeceixe da Praia, wel voornamelijk langs de weg. Vervolgens duiken we het binnenland in en dat blijft bijna de hele dag zo: vlak, rechtdoor, langs akkers en af en toe een huisje. We kopen in het stadje Rogil iets te drinken en je zou hier kunnen lunchen. Er is ook een openbaar toilet, het enige wat we tijdens een week lopen tegenkomen. Daarna is het weer vrij saai, vlak en rechtdoor. Net voor een flinke afdaling is onze bestemming Aljezur te zien in de verte en na de afdaling lopen we de schattige witte straatjes van het dorp in. Na 24 lange kilometers!

Hostel in Aljezur

We boekten een tweepersoonskamer met eigen badkamer in Amazigh Hostel & Suites, direct aan de Fishermen’s Trail en in hartje Aljezur. Een prima kamer en hostel, dus een goede keuze.

Eten en supermarkten in Aljezur

Aljezur zelf maakt veel goed na onze lange wandeldag. Het is een sfeervol wit dorpje met een kasteel dat hoog boven de straten uittorent (leuk om te bezoeken, voor het uitzicht), het heeft leuke straatjes en volop goede cafés en restaurants. Veel meer dan je zou verwachten voor zo’n klein dorp. Dit zijn mijn aanraders:

  • Eet de beste cheesecake bij Bridge Coffee, waar je naast taart nog veel meer lekkere hapjes en zoetigheden kunt krijgen. Of iets sterkers te drinken, als je dat kunt gebruiken.
  • Gek op Thais? Wij ook, dus aten we bij Tambrab Thai. Heel lekker en heel betaalbaar.
  • Bij Koyo Speciality Coffees kun je terecht voor de lekkerste koffie in de wijde omgeving.
  • Het is wat verder lopen, maar The Hummus Kitchen krijgt geweldige recensies. Ik had na onze wandeldag de kracht niet meer om erheen te gaan, maar ik wil ‘m toch even tippen.
  • Ontbijt ’s ochtends bij bakkerij A Paderia (of haal er je lunch voor de volgende dag) of bij het bij locals populaire Café do Mercado.

Dag 7: Aljezur naar Arrifana

  • 18 kilometer
  • 5,5 uur gelopen, inclusief stops
  • 374 meter stijgen
  • 330 meter dalen
  • Faciliteiten onderweg: O Zé bij Praia de Monte Clérgio is leuk voor een pitstop.

Etappe 7 Fishermen’s Trail lopen

Onze laatste dag op het pad is gelukkig een hele mooie. Het zou zonde zijn geweest om met de zware dag 6 te eindigen. We lopen het dorp uit en wandelen in acht kilometer naar de kust, met mooie uitzichten over groene valleien. Vanaf de kust is het meteen weer mooi, met slingerende zandpaadjes en kleurrijke bloemen. Via een stuk weg komen we bij een dorpje aan het prachtige Praia de Monte Clérgio. Dat staat bekend als het mooiste strand van de regio en je kunt bij het café O Zé een lekker stuk taart eten. Daarna klimmen we weer naar boven en wandelen we een prachtige kustroute over zandpaden en langs baaien. Genieten! Dan wacht ons nog een paar kilometer door het binnenland, via een stijgend zandpad. Dan staan we opeens hoog boven het strand van Arrifana, onze eindbestemming. De kustwandeling zit erop. De volgende dag nemen we een Uber naar het vliegveld van Faro, om vanuit daar terug te vliegen naar Eindhoven.

Hotel in Arrifana

Arrifana bestaat uit verschillende delen. Een deel ligt aan het strand, een deel ligt meer het binnenland in. Wij sliepen in Casa Nook, dat twee kilometer van het strand ligt. De accommodatie is mooi (grote kamers, zwembad, gezellige woonkamer en keuken) en er zijn veel restaurants in de buurt, maar we moeten dus wel wat extra kilometers lopen. Ik zou proberen om een accommodatie aan het strand te vinden, al is de keuze daar wat beperkter.

Eten in Arrifana

Bij aankomst in Arrifana trakteren we onszelf op tonijntartaar en ceviche bij Bar da Praia da Arrifana. Grote aanrader! Een andere leuke plek om te eten aan de kust is het Sea You Surf Café. Ook leuk: sushi eten bij Sushinami PT (meer in het binnenland) en lunchen bij Toxic Magic, waar de iced lattes ook geweldig zijn.

Praktische informatie Fishermen’s Trail

Vliegen naar Portugal

Wij vlogen met Transavia van Eindhoven naar Lissabon en namen een Uber naar het startpunt van de hike. We vlogen terug vanaf Faro, ook weer met Transavia. Naar het startpunt en vanaf het eindpunt van onze wandeling namen we Ubers.

Trekking boeken met bagagevervoer

Je kunt de Fishermen’s Trail prima zelf regelen. Je boekt een vliegticket en hotels en je gaat lopen. Vind je het fijner om de organisatie uit te besteden en wil je je bagage elke dag laten vervoeren naar je volgende hotel? Kijk dan eens bij Bookatrekking.com. Zij bieden zowel de noordelijke als de zuidelijke helft van de Fishermen’s Trail aan. Zo hoef je niet met je grote rugzak het losse zand te bedwingen.

Wat is de beste tijd om de Fishermen’s Trail te lopen?

Je kunt het beste in het voor- of het najaar deze hike doen. Wij liepen hem begin mei en dat was perfect: vrijwel steeds goed weer, niet te warm en een lekker fris windje. Bovendien stond de hele natuur in bloei en dat maakte het landschap nog mooier en kleurrijker. In de zomer is de trail echt niet geschikt, want dan is het veel te warm. Er is weinig schaduw op het pad en op veel etappes kun je onderweg geen water bijvullen. Dan wordt het echt afzien.

Is de Fishermen’s Trail zwaar?

Ik vond de wandeling heel goed te doen, maar je moet wel ruim twintig kilometer op een dag kunnen lopen. Vaak ook door lange stukken diep los zand, wat de voortgang moeilijker kan maken. Het scheelt dat je maar een paar honderd hoogtemeters op een dag hebt, wat het wandelen voor mij stukken makkelijker maakte dan hiken door de bergen. Ik ben geen beste klimmer en zie dan altijd behoorlijk af. Op de Fishermen’s Trail heb ik dat soort momenten niet gehad, omdat het stijgen en dalen geleidelijk gaat. Kortom: train op lange afstanden lopen en dan komt het zeker goed.

Waar overnacht je?

Het mooie van deze langeafstandswandeling is dat de omstandigheden heel comfortabel zijn. Je hoeft niet te slapen in volle berghutten, maar kunt leuke B&B’s, hostels of hotelletjes boeken. De dorpen langs de Fishermen’s Trail zijn bovendien meestal heel sfeervol en gezellig, dus je kunt elke avond eten in een leuk restaurants en ’s ochtends verse broodjes (en pastel de nata) halen bij de lokale bakker.

Wat is het mooiste deel van de kustwandeling?

Natuurlijk kun je de hele trail lopen en dan hoef je niets te missen. Maar ik kan me voorstellen dat twee weken wandelen wat te veel van het goede is. Heb je minder tijd, dan kun je ook een deel van de wandeling doen. Er wordt gezegd dat het noordelijke deel het mooiste is, maar ik denk dat je sowieso niet fout kunt kiezen. Ik had een week om te wandelen in Portugal en koos voor het noorden, omdat ik in het zuiden al meer van de kust gehad gezien. Daar heb ik geen spijt van gehad, want de kust van de regio Alentejo is spectaculair mooi, één van de mooiste gebieden van Europa.

Wat neem je mee op de Fishermen’s Trail?

Zo weinig mogelijk! Ik had een wandelrugzak bij me die zonder water 7,5 kilo woog. Ik had qua kleding genoeg aan vier wandelshirtjes, twee broeken, een longsleeve, een dun vest, een regenjas, een regenbroek en ondergoed/wandelsokken. Wandelstokken en natuurlijk goede wandelschoenen bleken natuurlijk ook onmisbaar. Hier vind je een overzicht van alles wat ik meenam op eerdere meerdaagse wandeltochten. Een specifieke paklijst voor de Fishermen’s Trail volgt nog.

Extra tips

  • In elk dorp staat een bord met de route voor de komende etappe. Handig voor aandachtspunten en aanwijzingen, en zodat je weet wat je kunt verwachten qua kilometers en zwaarte. Onderweg staat het pad trouwens heel goed aangegeven.
  • Neem genoeg water mee, want onderweg is meestal geen water te krijgen. Je kunt het water in Portugal gewoon drinken en het smaakt prima.
  • Zorg dat je cash op zak hebt, want je kunt niet overal en altijd met kaart betalen. In elk dorp zijn pinautomaten.
  • Kijk hier voor meer informatie over de trail en de etappes.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

2 reacties op dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven