Home Azië I Ik ga naar Bali – alleen!

Ik ga naar Bali – alleen!

Door Karlijn

Twee maanden heb ik getwijfeld, bijna tickets geboekt, toch weer weggeklikt en voors en tegens afgewogen, maar gisteren was het zover: ik heb mijn ticket naar Bali geboekt! Eind augustus vlieg ik naar Bali en dan ga ik 2,5 week rondreizen en werken. Want mijn freelance tekstschrijverswerk kan ik natuurlijk ook prima vanuit het buitenland doen. Ward blijft deze keer thuis en dat maakt het spannend. Helemaal alleen naar Bali!

Bali

Ik weet heus wel dat Bali zo’n beetje de makkelijkste bestemming ter wereld is voor solo-reizigers. Ik ben ook veel vaker in mijn eentje weggeweest. Ik heb gebackpackt door Australië en Nieuw-Zeeland, werkte alleen in Shanghai en reisde ook een paar weken solo door China. De afgelopen jaren maakte ik verschillende kortere tripjes alleen en vorige maand was ik nog een weekje in Londen. Ik reis natuurlijk veel liever met Ward, maar af en toe alleen reizen heeft ook echt wel wat.

Bali sunset

Lang getwijfeld

Toch heb ik lang getwijfeld voordat ik mijn ticket naar Bali boekte. Ik zag vooral op tegen de lange vliegreis alleen (want vliegangst) en tegen het tijdsverschil met Bali. Dat klinkt heel stom, maar ik weet uit ervaring hoe irritant ik het vind dat ik Ward niet zomaar kan bereiken omdat onze ritmes totaal anders zijn. Ik heb vroeger veel last gehad van heimwee (verschrikkelijk gevoel) en dat kan ik alleen voorkomen als ik regelmatig contact met thuis kan hebben.

Bali

Contact met thuis

Aan de andere kant: het is 2,5 week. Waar hebben we het over? Het is Bali, waar ik al drie keer eerder ben geweest en waar alleen reizen een eitje is. Ward bleef ook maar zeggen: “Boek nou gewoon. Je hebt de vrijheid om dit soort dingen te doen, je wilt al zo lang proberen om een paar weken als digital nomad te werken en je vindt Bali zo’n beetje de fijnste plek op aarde.” En dat is ook zo. Ik heb allerlei alternatieven in Europa bekeken, maar ik zag mezelf niet in mijn eentje op Lanzarote, Zakynthos of in Tarifa, Zuid-Spanje zitten. Het moest Bali zijn. Ik ben Ward heel dankbaar dat hij het helemaal prima vindt dat ik alleen op pad ga. Dit is natuurlijk puur een luxe-tripje dat nergens voor nodig is, dus superfijn dat hij me zo aanmoedigt om gewoon te gaan.

Bali

Geboekt!

Kortom: gisteren heb ik voor de miljoenste keer Skyscanner geopend, een gunstige vlucht met Qatar Airways gevonden en gewoon geboekt. Op 21 augustus vertrek ik! Waarschijnlijk ga ik een rondje Ubud-Sidemen-Bukit-Canggu doen, maar de precieze planning moet ik nog even bekijken. Ik weet in elk geval dat ik in Ubud een soort do it yourself-retreat ga plannen, met veel spa’s, gezond eten, wandelen en fietsen. Heerlijk lijkt me dat!

Heb jij nog tips voor Bali? Ik ben heel benieuwd, alles is welkom!

Ook leuk om te lezen

65 Reacties

Laura 15 mei 2017 - 10:50

OOoeeh leuk hoor! Wedden dat het alleen maar mee gaat vallen en je straks denkt ‘waar heb ik in hemelsnaam zo over getwijfeld?’

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:41

Haha, dat denk ik ook! Zo is het meestal met dit soort dingen :)

Antwoord
anto 15 mei 2017 - 11:00

Yeuj! Wat gaat en goed dat jet het besluit genomen hebt. Ik weet nog niet precies wanneer ik zelf op Bali aan kom, maar laat het je weten, zou leuk zijn als we elkaar daar nog kunnen treffen! x Anto

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:41

Dat zou heel leuk zijn! Hopelijk komt het precies goed uit qua planning :)

Antwoord
Sieds | Sieds My Travels 15 mei 2017 - 11:01

Heel dapper van je dat je toch besloten hebt om alleen te gaan en het gewoon te doen! Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen, ook omdat je er gaat werken.. :-)

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:40

Ik ben ook benieuwd Sieds! Ik ga proberen om het werken enigszins te beperken hoor. Dat is ook de reden dat ik nog in augustus ga, in de zomer is het qua werk meestal vrij rustig :)

Antwoord
Jenny IkReis 15 mei 2017 - 11:39

Mooie plannen!

Zoals je weet heb ik op Bali gewoond en er veel over geblogd. Laat maar weten als je nog specifieke tips zoekt.

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:39

Zal ik zeker doen Jenny, en ik ga je blog op alle tips checken :)

Antwoord
Shirley 15 mei 2017 - 11:41

Yes, stoer dat je de beslissing hebt genomen. Mooi vooruitzicht!

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:38

Ja he! Ik heb er zoveel zin in :)

Antwoord
Kelly 15 mei 2017 - 11:50

Wat goed zeg en wat een fijn vooruitzicht! Ik ben vorig jaar ook alleen naar Thailand geweest, maar heb ook geen partner. Dan is de keus iets makkelijker ;) . Het viel uiteindelijk hartstikke mee en ik heb me meer dan prima vermaakt.

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:37

Goed om te horen Kelly! Het gekke is dat ik ook niet moeilijk zou doen over alleen reizen als ik vrijgezel zou zijn. Maar nu is ‘zonder Ward’ een heel ding. Lekker suf, en ook een reden om toch gewoon te gaan ;)

Antwoord
Yvonne 15 mei 2017 - 13:22

Jeeuuujjjjj! Hartstikke leuk Karlijn! Ik ben nog nooit op Bali geweest, maar kan me idd voorstellen dat alleen rondreizen daar zeker goed gaat komen. Goed dat je toch hebt beslist en alvast veel plezier gewenst!

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:36

Dank je wel Yvonne! Ja, Bali is supermakkelijk qua reizen. Een stuk makkelijker dan China, wat ik in mijn eentje heel vaak echt niet leuk vond ;)

Antwoord
Maaike 15 mei 2017 - 14:02

2 Maanden geleden zijn we bij het oorlogsmonument in Margarana geweest. Het ligt niet ver van Mengwi. Er was verder niemand (op 2 joggers na). Het complex wordt heel goed onderhouden. Toeristen komen hier nauwelijks. De sfeer is zo apart, je denkt dan al snel aan “de stille kracht”.
In ieder geval een heel fijne tijd op Bali.

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:35

Hoi Maaike, dank je wel, ook voor de tip! Ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet er heel bijzonder uit. Gaat op mijn lijst!

Antwoord
Robert | Traveljunks 15 mei 2017 - 15:10

Leuk zeg. Goed besluit om het na het hele wikken en wegen toch te doen en dat je van de flexibele situatie gebruik maakt. Ik zou er ook een favoriete plek voor kiezen. Dat maakt het alleen maar aangenamer :-)

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:34

Zo is het! Ik vind Bali zo geweldig, ik kan me geen betere plek bedenken om een beetje de digital nomad uit te gaan hangen ;)

Antwoord
Yvon 15 mei 2017 - 15:22

Goed besluit! Ben heel benieuwd hoe je het gaat ervaren om op Bali te werken. Het zal vast even wennen zijn.
En mocht het nou allemaal heel erg tegenvallen, dan ben je zo weer terug!

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:33

Ik ben ook heel benieuwd! Het zal vast wel goed komen, 2,5 week is vast sneller voorbij dan me lief is ;)

Antwoord
Loes 15 mei 2017 - 15:42

Heel gaaf, het lijkt me super spannend, maar volgens mij heb je al genoeg ervaring dat dit helemaal goed gaat komen! Bali lijkt me prachtig!

Antwoord
Karlijn 15 mei 2017 - 18:32

Hoi Loes, ik vind het ook wel een beetje spannend, maar ik heb er vooral heel veel zin in! Bali is eigenlijk altijd een goed idee :)

Antwoord
Linda 15 mei 2017 - 19:01

O heerlijk! Geniet van de voorpret!

Antwoord
Karlijn 16 mei 2017 - 09:27

Dank je wel, dat gaat lukken :) !

Antwoord
Sabine 15 mei 2017 - 20:53

Jeej wat gaaf!! Echt super dat je toch dat ticket hebt geboekt :D Geniet ervan straks en nu al van de voorpret!

Antwoord
Karlijn 16 mei 2017 - 09:26

Dat gaat helemaal goed komen, ik heb er zoveel zin in :) !

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 15 mei 2017 - 22:26

Gaaf dat je de beslissing genomen hebt om het ticket te boeken! Ik zou eigenlijk ook naar Bali gaan, maar heb toch besloten in september naar Maleisie af te reizen. Heel veel plezier alvast met de voorbereidingen! :-)

Antwoord
Karlijn 16 mei 2017 - 09:24

Ah, supergaaf! Maleisië is ook heerlijk, prachtig land :)

Antwoord
Marjolein 15 mei 2017 - 22:28

Wat stoer dat je de knoop hebt doorgehakt Karlijn! Het klinkt nu al fantastisch <3.

Antwoord
Karlijn 16 mei 2017 - 09:24

Ja he! Ik kan niet wachten :)

Antwoord
Edith | [travel.create.repeat] 16 mei 2017 - 18:01

Heeeeeerlijk, wat tof dat je geboekt hebt! En kan me voorstellen dat het ook een beetje spannend is. Maar een do it yourself retreat in Ubud klinkt fantastisch af en toe werken onder een palmboom is weer eens iets anders dan in een kantoor. Leuk hoor!

Antwoord
Karlijn 16 mei 2017 - 19:35

Leuk he! Het gekke is dat ik nu ook helemaal geen twijfels meer heb. Wekenlang zitten afwegen (en Ward aan z’n hoofd zitten zeuren) en nu ben ik alleen maar superenthousiast. Zeker over dat retreat ;)

Antwoord
tea 16 mei 2017 - 20:49

Wat tof dat je de knoop hebt doorgehakt! En met Facetime en alles zal het ook een beetje makkelijkers zijn om snel even te bellen – ipv zoeken naar internet cafe en wachten tot er een computer vrij is ^^

Antwoord
Karlijn 17 mei 2017 - 09:23

Helemaal waar! Contact met thuis is zo makkelijk tegenwoordig. En ik ben ook maar 2,5 week weg. Stelt helemaal niets voor ;)

Antwoord
Malou 16 mei 2017 - 22:05

Gaaf hoor Karlijn! Tof dat je het gaat doen. En leuk rondje heb je gepland.

Antwoord
Karlijn 17 mei 2017 - 09:22

Ik heb er ook zoveel zin in! Kan nu al niet meer wachten ;)

Antwoord
Marjolein 18 mei 2017 - 13:41

Gaaf dat je toch gaat. En Bali is denk ik een geode keus. Staat bij mij ook nog op de wensenlijst om er wat langer te verblijven.

Antwoord
Karlijn 18 mei 2017 - 14:17

Dat denk ik ook! Ik kan me voorstellen dat je er ook wat langer naartoe zou willen, het is zo’n fijn (en makkelijk) eiland :)

Antwoord
Eva 18 mei 2017 - 14:19

Jeej, wat leuk dat je geboekt hebt! Veel plezier op Bali :))

Antwoord
Karlijn 18 mei 2017 - 15:37

Dank je wel :) !

Antwoord
Emily van Hees 18 mei 2017 - 18:25

Heerlijk zeg! Ik heb op mijn blog een heel artikel staan over wellness in Ubud en aangezien ik er net weer geweest ben, komen er nog meer artikelen met Bali tips voor o.a. Ubud en Sidemen aan ;)

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 20 mei 2017 - 17:02

Yeah, wat goed dat je het gewoon gaat doen! Ik wil ooit ook eens alleen weg, maar ik durf niet en twijfel af en toe ook of ik het wil. Ik ben heel erg benieuwd naar je ervaringen, foto’s en verhalen! Bali lijkt me prachtig.

Antwoord
Karlijn 21 mei 2017 - 11:08

Hoi Linda, Bali is inderdaad geweldig! Ik ben benieuwd hoe het me daar alleen gaat bevallen. Als je niet weet of je wel wilt, zou ik het ook niet doen. Maar als het je toch wel gaaf lijkt om alleen te reizen, zou ik het zeker proberen! Ik vind af en toe alleen op pad heel fijn. Al is het maar een kort tripje naar een Europese stad :)

Antwoord
Alfons 23 mei 2017 - 11:27

Yay geboekt! Bali is natuurlijk altijd een goed idee ;)
Je route ziet er ook mooi uit. Misschien kun je Karangasem hier nog aan toevoegen als je toch al naar Sidemen gaat. En wellicht treffen we elkaar nog in Canggu :)

Antwoord
Karlijn 24 mei 2017 - 09:52

Eindelijk geboekt inderdaad! Ik ga eens kijken naar Karangasem, altijd leuk om nieuwe plekken te vinden :)

Antwoord
Marcella 30 mei 2017 - 16:28

Zo onwijs gaaf Karlijn! Supertof dat je gewoon geboekt hebt. Wordt vast heerlijk! Al die spa’s, dat klinkt al onwijs fijn!

Antwoord
Karlijn 30 mei 2017 - 18:26

Gaaf he! Ik kan nu al niet wachten op die spa’s, heerlijk!

Antwoord
Angela 2 juni 2017 - 22:32

Mega stoer dat je gaat! Ben onwijs benieuwd naar je blogs over dit avontuur… is het al Augustus??! ;-)

Antwoord
Karlijn 3 juni 2017 - 17:33

Ik heb er ook zoveel zin in! Kan niet wachten :)

Antwoord
Petra Brouwer 9 juni 2017 - 09:13

Wat stoer van je. Ik ben weer benieuwd naar je mooie foto’s. Wij willen volgend jaar mei/juni voor het eerst naar Bali. Dus alle tips zijn welkom. Weet jij bijvoorbeeld hoe je makkelijkst qua vervoer van noord bali naar zuid bali gaat? En hoelang doe je daarover? En boek jij al je accommodaties van te voren of daar ter plekke? Heel veel reisplezier alvast.

Antwoord
Karlijn 9 juni 2017 - 17:03

Hoi Petra, wij namen op Bali’s altijd taxi’s of regelden een auto met chauffeur. Als je van het noorden naar het zuiden gaat, is het bijvoorbeeld leuk om daar een dagtrip met verschillende stops van te maken. Je kunt zelf een route samenstellen en zo op een leuke manier naar het zuiden trekken. Hoe lang je er zonder stops over doet weet ik niet precies, het verkeer op Bali is enorm druk ;) Qua accommodaties kun je prima ter plekke boeken, maar voor Bali heb ik meestal een verlanglijst van hotels waar ik graag wil verblijven. Daarom boek ik die meestal van tevoren, zodat ik zeker weet dat er plek is. Maar nodig is het zeker niet!

Antwoord
Petra Brouwer 9 juni 2017 - 17:20

Hoi Karlijn,
Bedankt voor je snelle antwoord. Heb jij nog tips voor leuke hotels voor ons? Max. 100 euro per nacht ongeveer. Wel graag 3 persoonskamers/familyroom ook. Wij willen sowieso naar Ubud en 1 van de Gili eilanden. En dan nog ergens twee leuke slaapplekken. Dus als je iets leuks weet voor ons, dan hoor ik het graag. Alvast bedankt. Groetjes Petra

Antwoord
Karlijn 9 juni 2017 - 17:52

Hoi Petra, ik reis zelf nooit met meer dan twee personen, dus over familiekamers kan ik helaas weinig zeggen. Ik vond in Ubud Sri Ratih Cottages heel leuk, in Canggu Papaya Guesthouse en in Uluwatu Sal Secret Spot. Op de Gili’s was ik in 2010 en ik zou niet meer weten hoe dat hotel heette waar we toen sliepen…

Antwoord
Petra Brouwer 9 juni 2017 - 20:44

Bedankt weer voor je antwoord. Is Gili wel leuk en de boottocht goed te doen? Het eiland Lembongan lijkt mij leuk. Ben je daar bekend? Ik wil ook gewoon naar een wit strand, palmbomen en blauwe zee waar we kunnen snorkelen. Dat kan daar wel geloof ik. Of weet jij nog perfecte plekjes daarvoor? Ik ga je reis in Bali wel weer volgen op Instagram. Leuk!!

Karlijn 10 juni 2017 - 11:37

Hoi Petra, ik vond Gili Air en Gili Meno in 2010 heel leuk. Het zal er nu wel wat drukker zijn, maar het zijn vast nog steeds hele fijne eilanden. Nusa Lembongan is ook top, zie hier mijn tips: http://karlijntravels.com/nusa-lembongan-tips/. Wil je wit strand en snorkelen, dan passen de Gili’s misschien wat beter. De boottocht naar de Gili’s is meestal goed te doen, maar als het weer tegenzit, kunnen de golven echt wel fors zijn. Daar kan ik helaas geen garanties voor geven!

Roëll 9 juni 2017 - 23:37

Ooh dit is ook al heel vet!! Volgens mij kun je daar perfect als digital nomad werken en dan lekker pauze houden in die blauwe zee <3

Antwoord
Karlijn 10 juni 2017 - 14:23

Dat denk ik ook! Ik heb er echt zoveel in :)

Antwoord
Danique 10 juni 2017 - 02:22

Supertof om weer eens alleen te gaan! Ik kan me net voorstellen dat het ook maar tegen kan vallen ;). Heel veel plezier alvast!

Antwoord
Karlijn 10 juni 2017 - 11:37

Dank je wel, dat gaat lukken! Ik snap al nu niet meer waarom ik zo lang getwijfeld heb over boeken, ik kan echt niet wachten om te gaan :)

Antwoord
Klaar voor vertrek: morgen naar Bali! - Karlijn Travels 20 augustus 2017 - 12:48

[…] koffer is ingepakt, mijn cameratas ook en ik ben er klaar voor: morgen vlieg ik naar Bali! Ik ga 2,5 week weg en ik ga alleen. Normaal gesproken reis ik altijd met Ward samen, op wat […]

Antwoord
Tips Uluwatu, Bali: doen, zien, eten en slapen - Karlijn Travels 23 juli 2018 - 07:00

[…] leek toch een beetje alsof wij ons geliefde Bingin Beach hoogstpersoonlijk ontdekt hadden. In 2017 ging ik terug naar Uluwatu, nu naar Padang Padang Beach. En ik vond Uluwatu nog steeds erg leuk, maar het is wel definitief […]

Antwoord
Kim 16 oktober 2018 - 10:55

Ik ga over 2 weken! Heb je tips? Ben je veel alleen geweest? Xo

Antwoord
Karlijn 16 oktober 2018 - 17:36

Hoi Kim, wat leuk! Ik ben heel veel alleen geweest, maar dat komt vooral doordat ik geen gezelschap zocht. Tijdens tourtjes sprak ik genoeg mensen, en dan vond ik het wel even mooi geweest. Mijn laatste dagen op Bali sliep ik in The Chillhouse in Canggu en dat was een mooie mix. Ik kon daar makkelijk mensen leren kennen als ik wilde, maar het hoefde niet. Wil je graag veel mensen ontmoeten, dan zou ik naar dat soort accommodaties en wat meer budgetvriendelijke guesthouses kijken. Er reizen genoeg mensen alleen op Bali, maar het zijn ook veel stelletjes. Als je de juiste accommodaties vindt, is het supermakkelijk om mensen te ontmoeten. Alvast veel plezier gewenst!

Antwoord
Olaf 23 januari 2019 - 19:25

Hallo Karlijn,

Ik zie dat jij inmiddels de reis naar Bali heb gemaakt. Ik ga in maart naar Bali. Een maatje zou meegaan maar haakte af. Toch heb ik geboekt en dus ook alleen. Opzich denk ik wel dat het prima zal zijn maar ben toch benieuwd wat jij ervan vond en of je nog tips heb. Ik verblijf in Legian (boven Kuta).

Antwoord
Karlijn 23 januari 2019 - 19:33

Hoi Olaf, ik vond Bali super relaxed in mijn eentje, helemaal geen probleem. Ik wil alleen niet vervelend zijn, maar ik zou niet naar Legian gaan. Of tenminste, niet alleen naar Legian. Op het moment zijn Canggu en Uluwatu de meest populaire, hippe strandplekken op Bali en dat zijn allebei plaatsen waar je heel makkelijk mensen ontmoet. Op mijn blog vind je meer info. Ik zat zelf bijvoorbeeld in The Chillhouse in Canggu: https://karlijntravels.com/gaaf-yoga-surf-retreat-bali-the-chillhouse-canggu/ en dat was een ideale plek. Je kunt er gewoon je eigen gang gaan, maar je leert er ook heel snel mensen kennen als je daar behoefte aan hebt. Wil je iets meer van de cultuur van Bali zien, ga dan naar Ubud. En voor de mooiste natuur kan ik Sidemen enorm aanraden. Ik ben bang dat als je in Legian verblijft, je misschien te weinig meekrijgt van wat Bali bijzonder maakt, en dat je alleen maar de hele dag in drukte tussen de gezinnen zit. Zuid-Bali is nu eenmaal enorm druk en toeristisch, en het is fijn om daar even aan te ontsnappen. Ik hoop niet dat je het vervelend vind dat ik dit zeg, maar ik wil het toch even meegeven. En als je zegt: ik wil helemaal geen hippe plekken waar ik mensen kan ontmoeten, dan is dat natuurlijk ook goed ;) Veel plezier op Bali!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.