Home Afrika Wat te doen in Arusha? Doe een authentieke koffietour bij Mount Meru

Wat te doen in Arusha? Doe een authentieke koffietour bij Mount Meru

Door Karlijn

De belangrijkste reden om een Tanzania-reis te maken zijn de beroemde safariparken. Maar als je alleen de parken bezoekt, mis je één van de hoogtepunten van het land: het contact met de lokale bevolking. Daarom planden wij tussen al het safarigeweld ook twee dagen in voor lokale tours. De eerste was een geweldige mountainbiketour over het platteland rond Mto wa Mbu. De tweede was een koffietour in Tengeru, gelegen aan de voet van de vruchtbare Mount Meru. Een heel leuke activiteit om te doen in Arusha.

Koffietour Arusha

Wat te doen in Arusha: lokale koffietour

Mount Meru is een slapende vulkaan en de flanken zijn enorm vruchtbaar dankzij de vulkanische grond. Er groeien bananenbomen, bonen, maïs, verschillende fruitsoorten én koffiebonen. Koffie van Mount Meru behoort tot de beste koffiesoorten ter wereld en je vindt in dit gebied een groot aantal kleine koffieboeren. Aan de voet van Mount Meru ligt het plaatsje Tengeru en hier startte een lokale ‘mama’ jaren geleden met haar project voor cultural tourism. Ze ontwikkelde verschillende lokale activiteiten voor reizigers en de opbrengsten gaan grotendeels naar de lokale gemeenschappen in Tengeru en omgeving. Zo worden weeshuizen, HIV-voorlichting en onderwijsprojecten mede gefinancierd.

Koffietour Arusha

Wat te doen in Arusha?

De vruchtbare omgeving van Tengeru

Bij Tengeru Cultural Tourism Programme kun je verschillende tours boeken, onder leiding van lokale gidsen. Zo zijn  er een markttour, een watervaltour en een kookworkshop, allemaal activiteiten die me aanspreken. Toch kiezen we voor de coffee tour, omdat me dat een leuke manier lijkt om wat meer van het lokale leven mee te krijgen. We worden bij ons hotel in Arusha opgepikt en rijden in een busje naar Tengeru. De chauffeur neemt allerlei stoffige binnenwegen, langs lokale markten, spelende kinderen en drukke dorpjes. Dat is alweer een heel andere ervaring dan de safariparken die we in de weken ervoor hebben gezocht. Hoe dichter we bij Tengeru komen, hoe groener het wordt. Hoge bananenplanten staan aan weerszijden van de weg en kinderen in hun schooluniformpjes zwaaien naar ons. En tussen het groen is daar opeens het huis van ‘mama’.

Koffietour Arusha

Even voorstellen: gids Joshua

We worden enthousiast ontvangen door onze gids Joshua, die is voorzien van een brede glimlach en glinsterende bruine ogen. Hij vertelt ons meteen van alles over het culturele programma en is duidelijk erg trots op wat de gemeenschap van Tengeru heeft neergezet. We krijgen ondertussen een kopje heerlijke gember-citroenthee van mama zelf, die ons al net zo hartelijk verwelkomt.

Koffietour Arusha

Wat te doen in Arusha: koffie maken op het platteland in Tanzania

De tour begint met een rondleiding door het huis en de tuin van mama. Koeien staan rustig te eten in de stal en Joshua wijst ons trots op een ingenieus systeem om gas op te wekken met koeienmest. Daarna maken we een mooie wandeling door Tengeru. Joshua legt van alles uit over de koffiebonen, de koffiehandel en de groenten en fruit die overal groeien. Het grappige is dat hij bij elk product een levendige receptbeschrijving geeft. Zijn ogen gaan extra glinsteren als hij het over de lokale lekkernij matoke heeft, een bananengerecht. “It’s rrrrrrreally delicious”, zegt hij met een prachtige rollende r. We wandelen langs het lokale schooltje, houten stalletjes met vers fruit en de lokale kapsalon. Het is leuk om wat meer van het lokale Tanzaniaanse platteland te zien en ondertussen leert Joshua ook nog wat Swahili-zinnetjes. Komt altijd van pas!

Koffietour Arusha

De beste koffie in Tanzania

Eenmaal terug bij mama moeten we aan het werk, want we gaan zelf koffie maken. Op het plukken en drogen na doorlopen we het hele proces, van boon tot kopje. En dat blijkt nog hard werken. We krijgen een mand met gedroogde bonen, die al eerder van hun rode schil zijn ontdaan. We stampen en schudden de bonen om de losse velletjes te verwijderen en we branden de bonen boven het vuur. Onze laatste activiteit is intensief, want dan malen we de geroosterde bonen helemaal fijn. Mama en Joshua demonstreren ook nog hoe goed hun gezamenlijke stamptechniek werkt. Uiteindelijk schenkt Joshua een heerlijk sterk bakje koffie voor ons in. De beste koffie ooit, en welverdiend na ons harde werk.

Koffietour Arusha

Koffietour Arusha: een aanrader!

Ik vond de koffietour in Arusha een grote aanrader. De tour duurt ongeveer een halve dag en biedt echt meerwaarde tijdens je Tanzania-reis. We kregen zo een kort inkijkje in het gewone leven in Tanzania en dat was een mooie afwisseling na alle – ook prachtige! – safari’s.

Meer lezen over Tanzania?

Ook leuk om te lezen

12 Reacties

Mei Qi 11 februari 2018 - 12:53

Wauw dat ziet er gaaf uit!!

Antwoord
Karlijn 12 februari 2018 - 10:27

Het was ook echt leuk!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 11 februari 2018 - 15:36

Wat leuk dat je zelf ook koffie kan maken. Ik ben benieuwd hoe dat in zijn werk gaat. Als ik denk aan Tanzania denk ik inderdaad vooral aan de safari’s, toch lijkt dit me ook een super leuke tour!

Antwoord
Karlijn 12 februari 2018 - 10:27

Is het ook echt! Dit soort tours voegt echt iets anders toe aan je reis :)

Antwoord
Miranda 12 februari 2018 - 18:27

Leuk geschreven over het plaatsje waar ik zelf woon! Veel toeristen stormen na aankomst inderdaad meteen door naar de wildparken terwijl Arusha (en omgeving) zelf ook zoveel te bieden heeft. Met dit soort tours krijg je de kans om echt iets van het lokale leven te proeven (letterlijk). En niet onbelangrijk, je steunt er de bevolking ook meteen mee. Mooi stukje Karlijn!

Antwoord
Karlijn 13 februari 2018 - 09:00

Wat bijzonder dat je daar woont Miranda! Ik vond onze ‘lokale’ tours echt ontzettend leuk. En ik vond het mooi om te zien hoe de gemeenschap de tours zelf invult en daar trots op is. Daardoor werkt het extra goed!

Antwoord
Nynke 12 februari 2018 - 21:39

Oh leuk zeg, wat een fijne manier om het land op een andere manier te leren kennen. Lijkt me inderdaad een mooie afwisseling met al het natuurwonder wat je ziet tijdens safari’s (hoewel ik daar ook heel erg gek op ben). Leuke tip!

Antwoord
Karlijn 13 februari 2018 - 08:57

Dank je wel! Safari’s zijn geweldig, maar in Tanzania zit je dan echt in een toeristenbubbel. Helemaal niet erg, maar wel leuk om af en toe even het gewone leven in te gaan :)

Antwoord
Sabine 14 februari 2018 - 21:32

Heel gaaf! Heb zelf al vele koffieplantages bezocht (in Colombia) en dit is echt altijd leuk. Gaat wel anders dan hier trouwens, leuk om dat zo te zien!

Antwoord
Karlijn 15 februari 2018 - 08:51

Ik vind koffieplantages bezoeken ook geweldig! We hebben het in Panama ook gedaan en als ik naar Colombia zou gaan, staat het weer op het lijstje :)

Antwoord
Terugblik: February favorites - Karlijn Travels 3 maart 2018 - 17:19

[…] eigen favoriet was ‘Zelf koffie maken in Tanzania’. Dit koffietourtje was één van de leukste activiteiten tijdens onze Tanzania-reis en ik vond het […]

Antwoord
Reis Tanzania: onze route en praktische tips - Karlijn Travels 13 juli 2018 - 11:26

[…] de lodge boekten we een tourtje naar een koffieplantage aan de voet van de vruchtbare Mount Meru en dat was heel leuk. In een dorpje werden we ontvangen […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.