Home Afrika Activiteiten Tanzania: mountainbiken over het platteland van Mto wa Mbu

Activiteiten Tanzania: mountainbiken over het platteland van Mto wa Mbu

Door Karlijn

Tanzania staat bekend om haar prachtige wildparken en als je niet uitkijkt, reis je je hele trip van lodge naar lodge. En dat is zonde! Want het is enorm de moeite waard om kennis te maken met de geweldige Tanzanianen en hun manier van leven. Wij gingen daarom een middag mountainbiken op het platteland van Mto wa Mbu en dat bleek één van de leukste activiteiten in Tanzania. Met een bezoekje aan de lokale bar (met bananenbier!) als hoogtepunt.

Tijdens onze weken in Tanzania was ik erg onder de indruk van de vriendelijkheid van de Tanzanianen. In de hotels waren de medewerkers enorm hartelijk, maar ook in de dorpjes werden we steeds enthousiast onthaald. Ik wilde het leven van de Tanzanianen van dichtbij bekijken en niet steeds in de ‘bubble’ van de wildparken zitten. Daarom deden we naar een koffietour in Arusha ook een fietstour in Mto wa Mbu. Dit is een dorp waar ruim 20.000 mensen wonen en er wordt gezegd dat alle 120 stammen van Tanzania hier vertegenwoordigd zijn. Van oudsher wonen er al tientallen stammen in Tanzania, maar het land zette haar grenzen ook open voor vluchtelingen uit andere Afrikaanse landen. Alle stammen wonen nu vreedzaam naast elkaar.

mto-wa-mbu-1

Activiteiten Tanzania: Swahili-lunch

Na een mooie safari in Lake Manyara National Park rijden we door naar Mto wa Mbu. Dit is een druk marktdorp met een klein centrum en het dorp spreidt zich uit over een groot stuk platteland. Onze chauffeur zet ons af bij een huis midden tussen de bananenbomen, waar een Tanzaniaanse vrouw staat te roeren in een stuk of zes grote pannen op een traditioneel fornuis. “Jambo! Welcome to our house!”, roept onze lokale gids Mkobi en we worden neergeplant op een houten bankje in de tuin, in afwachting van onze Swahili-lunch. Wij stellen ondertussen vragen aan Mkobi, die enthousiast vertelt over het leven in zijn dorp.

mto-wa-mbu-2

Eten Tanzania: compleet met optredens

De Swahili-lunch zelf is een luxe maaltijd met wel tien gerechten. Het is leuk om te zien hoe groot de Indiase invloed is, met heerlijke pappadums en naanbrood. Verder zijn er goede curries, rijst, gebakken banaan, salades en nog veel meer. Tijdens de lunch worden we getrakteerd op een voorstelling van een Tanzaniaanse acrobatengroep. Waar zoiets vaak te toeristisch kan aanvoelen, heb ik daar hier helemaal geen last van. De dansers zijn supergoed, de muziek is swingend en na afloop van de voorstelling proberen de lokale kinderen heel schattig de kunstjes van de acrobaten na te doen.

Activiteiten Tanzania: fietsen tussen de bananenbomen

Na de lunch stappen we op onze mountainbikes en rijden we met Mkobi het dorp in. Het gebied rond Mto wa Mbu is bananenland en we fietsen dan ook door een haag van reusachtige, weelderige bananenbomen, over een stoffig weggetje. Onderweg stoppen we bij een bananenboerderij en vertelt Mkobi ons alles over het groeien van bananen. De Tanzanianen zijn erg creatief met banaan en ze zijn trots op het Oost-Afrikaanse gerecht matoke, een soort stoofpotje met banaan.

mto-wa-mbu-3

Bananenbier drinken in Mto wa Mbu

Het fietsen is ontzettend leuk. Kinderen die langskomen zwaaien enthousiast en roepen ‘Jambo mzungu (blanke), mag ik een lift?’ Tenminste, dat is de vertaling die onze gids geeft ;) . We passeren nette houten huisjes, maar ook armoedige hutjes. Ook fietsen we langs groene rijstvelden, groeten locals op grote ouderwetse fietsen en rijden langs kleurrijk geklede vrouwen die op het land werken. We komen langs verschillende lokale barretjes, maar Mkobi leidt ons vastberaden naar de populairste bar van het dorp. Hier wordt vers bananenbier gemaakt en het is er altijd druk. Hoewel bars sinds kort pas om vier uur ’s middags open mogen gaan, zitten de locals hier om twee uur al stevig aan het bananenbier. De bar zelf is heel gezellig, vol houten bankjes en tafels en onder de schaduw van rieten afdakjes. Een vrouw roert in een enorme ketel met bananenbier, dat vrolijk staat te pruttelen.

mto-wa-mbu-4

Doen in Tanzania: proef h lekkerste bier ter wereld

We worden meteen uitgenodigd om bij twee Tanzaniaanse dames aan tafel te komen zitten, die duidelijk al een paar liters bananenbier achter de kiezen hebben. Er wordt meteen een grote beker voor ons besteld, net als een flesje bananenwijn. En dan moeten we proeven, onder toeziend oog van de halve bar. Ik ben al niet dol op bier, maar bananenbier is echt niet te drinken. Natuurlijk laten we ons niet kennen en zeggen we dat het heerlijk is. Dat is het goede antwoord. De mannen aan het tafeltje naast ons glimlachen en onze gids vertaalt. “Dit is het lekkerste bier ter wereld” zegt de één trots. “Het gewone Serengeti-bier is alleen goed om alcohol toe te voegen aan het bananenbier.” Onze tafelgenotes hebben inmiddels voor een dollar nog een beker van twee liter besteld en willen daarmee op de foto. Ze liggen helemaal in een deuk als ze hun lodderige ogen terugzien op beeld.

Kunstatelier op het platteland

We nemen met moeite afscheid van de bar en we fietsen langs een kunstatelier, waar tientallen schilderen uitgestald buiten liggen. Natuurlijk is dit een commerciële stop, maar we krijgen eerst een goede uitleg over de verschillende bekende kunstenaars en schilderstijlen in Tanzania en dan kunnen we zonder enige druk rondkijken. Als je niets koopt, even goede vrienden, maar wij schaffen toch een mooi schilderij aan. Daarna fietsen we door naar een lokaal huis, waar we even binnen mogen kijken. Het huis is gemaakt van klei en takken en er staat helemaal niets. Zelfs koken gebeurt buiten. Een groot contrast met het mooie huisje waar we onze lunch kregen.

mto-wa-mbu-5

Houtsnijwerk van de Makonde

Onze laatste stop is bij een werkplaats van de Makonde, een stam uit Mozambique waarvan veel leden tijdens de burgeroorlog naar Tanzania zijn gevlucht. De Makonde zijn beroemd om hun prachtige houtsnijwerk en dat is nog altijd hun vak. Ze maken nu houtsnijwerk voor alle stammen in Tanzania. We krijgen een rondleiding van een jonge kunstenaar, die vol liefde spreekt over zijn werk, de Makonde en Tanzania. “Voel je je meer Makonde, of meer Tanzaniaan?”, vraag ik nieuwsgierig. Hij denkt nog geen seconde na en er breekt een brede lach door op zijn gezicht. “Tanzania is my country and I feel Tanzanian. This is a wonderful place.” En dat klopt helemaal.

mto-wa-mbu-6

Voor meer informatie over activiteiten in Tanzania

Je kunt je mountainbiketour en andere lokale tours boeken bij Mto wa Mbu Cultural Tourism Enterprises

Meer lezen over Tanzania?

 

Ook leuk om te lezen

14 Reacties

Robert | Traveljunks 8 december 2016 - 10:35

Wat een leuke post. Echt! Ik krijg spontaan zin om op reis te gaan. Al hoeft dat bananenbier voor mij ook niet persé. Heb ooit tijdens een Afrikaanse dag in mijn stamkroeg kennis gemaakt met dit brouwsel. Die ene portie was voor mij ook voldoende ;-)

Antwoord
Karlijn 8 december 2016 - 17:45

Dank je Robert, dat is leuk om te horen! Dat bananenbier is inderdaad geen succes, al vind ik het wel grappig dat ze het in je stamkroeg ook een keer geserveerd hebben. In Tanzania zat er ook nog zo’n vies vel overheen. Brrr ;)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 9 december 2016 - 11:14

Haha wat een emmers alcohol zeg! Wel een hele leuke foto van de dames. Het ziet eruit als een erg bijzondere ervaring! Dit lijkt me zeker leuk om ook in Tanzania te doen!

Antwoord
Karlijn 9 december 2016 - 16:25

Dat is het echt, zo’n leuke trip! Een mooie afwisseling met al het safarigeweld, hoe gaaf dat ook is :)

Antwoord
Charlotte 9 december 2016 - 20:18

Leuk, Mto wa Mbu! Hey…Matoke…! Waar ken ik dat van?!? ??

Antwoord
Karlijn 10 december 2016 - 12:48

Geen idee ;) Mto wa Mbu was inderdaad erg leuk, ik vond de fietstocht zelfs één van de leukste dingen die we hebben gedaan tijdens onze reis! Ik vond de Tanzanianen zo fijn in de omgang en bij dit tourtje leerden we echt van alles over hun cultuur en manier van leven.

Antwoord
Malou 9 december 2016 - 22:25

Haha flinke buckets! De dames nemen het er goed van! Leuk verhaal weer. Lijkt me een mooi tochtje.

Antwoord
Karlijn 10 december 2016 - 12:45

De dames waren inderdaad ladderzat, maar ze hadden er in elk geval wel lol in ;)

Antwoord
Sabine 10 december 2016 - 04:09

Wat ontzettend leuk om te lezen! Alsof ik er zelf in zit ? Ik hoor normaal dus totaal niet van bier, vind de smaak echt vreselijk vies. Misschien is het bananen bier de oplossing ?

Antwoord
Karlijn 10 december 2016 - 12:45

Haha! Ik denk niet dat bananenbier je mening over bier gaat veranderen, het is echt niet te drinken :)

Antwoord
Miranda | Terugnaarafrika.nl 10 december 2016 - 08:47

Leuke post! Er is inderdaad zoveel meer dan alleen de nationale parken en wild spotten. Op de fiets krijg je weer een heel andere kant van Tanzania te zien. En prachtige foto’s hoor!

Antwoord
Karlijn 10 december 2016 - 12:44

Dank je Miranda! Ik vond deze tour echt superleuk. We hebben later in de reis nog een koffietourtje gedaan in de buurt van Arusha en dat was ook al zo goed georganiseerd door de lokale gemeenschap. Echt heel knap hoe ze dat opgezet hebben!

Antwoord
Angela 20 december 2016 - 12:41

Klinkt als een hele leuke tour, Tanzania klinkt ook als een fijn land om naartoe te gaan. :-)

Antwoord
Karlijn 20 december 2016 - 13:08

Tanzania is inderdaad een heerlijk land, echt een aanrader!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.