Maasai krijger met speer in de hand

Tanzania

Review Original Maasai Lodge: kennismaken met de Maasai

Voor ons gevoel hobbelen we al uren over de stoffige wegen van Tanzania als in de verte eindelijk een dorpje opdoemt. We zien wat hutjes, kleurrijk geklede Maasai-vrouwen en zwaaiende kinderen. Een stuk voorbij het dorp ligt dan eindelijk de Original Maasai Lodge Tanzania, waar we worden begroet door een groep zingende Maasai-mannen, allemaal met de breedste glimlach die we ooit gezien hebben. In deze review van de Original Maasai Lodge lees je of de lange rit de moeite waard is. 

Kennismaken met de Maasai in Tanzania

Tijdens onze reis door Tanzania komen we regelmatig Maasai tegen. De Oost-Afrikaanse krijgers zijn altijd onderweg, vaak met enorme kuddes vee, hun speren stoer over de schouders. Ze lopen in de meest desolate gebieden, zonder ook maar een nederzetting in de buurt. Altijd in hun rode gewaden, trots, met kaarsrechte rug. En onbereikbaar ver weg. Ik vind de Maasai fascinerend, maar in contact komen met de echte Maasai in Tanzania is lastig. Ik wil niet zomaar stoppen voor beschilderde Maasai-jongens die voor geld op de foto willen, maar ik wil meer over de stam leren.

Review Original Maasai Lodge

Daarom besluiten we om twee nachten in de kleinschalige Original Maasai Lodge – Africa Amini Life te overnachten, op een paar uur rijden vanuit Arusha. De Maasai Lodge is opgezet door de Oostenrijkse arts Christine Wallner. Zij kwam als toerist langs het naastgelegen Maasai-dorp en ze besloot hier een schooltje op te richten. Veel Maasai-kinderen gaan niet naar school, omdat ze op het vee van hun familie moeten letten. Een school in hun eigen dorp maakt naar school gaan makkelijker, hoewel het een uitdaging blijft om de kinderen elke dag naar school te sturen.

Lodge wordt gerund door de Maasai

De Maasai waren Christine erg dankbaar voor de school en gaven haar een stuk land, zodat ze daar haar eigen huisje kon bouwen. In overleg met de Maasai besloot Christine in plaats van een huisje een lodge op te zetten, die helemaal gerund zou worden door de Maasai uit het dorp. Alleen Maasai mogen er werken: de lodge is bedoeld om in hun levensonderhoud te voorzien.

Geweldige lodge Tanzania

De lodge is helemaal geweldig. De slaapplekken bestaan uit traditionele hutten, die prachtig zijn ingericht met meubels van natuurlijk materialen en kunstwerken die gemaakt zijn door de Maasai-vrouwen. Elk hut heeft een veranda met prachtig uitzicht over de vlaktes van Tanzania, met aan de ene kant Mount Kilimanjaro en aan de andere kant Mount Meru. De lodge heeft een sfeervol restaurant, een fantastisch zwembad met uitzicht en je krijgt drie keer per dag een heerlijke maaltijd. Het is hier ongelofelijk rustig en stil, want de lodge ligt erg afgelegen. Een hele fijne plek om helemaal tot rust te komen.

Activiteiten Maasai: op pad met Maasai-krijger Bony

Overdag kun je verschillende activiteiten doen. Wij gaan een ochtend wandelen met Maasai-krijger Bony, die ons ook kwam ophalen uit Arusha. Hij is enorm trots op zijn Maasai-afkomst en is altijd in vol ornaat gekleed, met volop kettingen, armbanden en andere versieringen. Bony spreekt redelijk Engels en hij praat graag. Hij vertelt over de planten in het gebied en waar de Maasai die voor gebruiken. Wij vragen hem van alles over zijn leven en jeugd en vertelt ons alles in geuren en kleuren. Zelfs zijn besnijdenis komt aan de orde (“The pain! The pain! It was crazy!”). Bony neemt ons ook mee naar het Maasai-dorp waar de school staat, en stelt ons voor aan de onderwijzers en een aantal kinderen. Terwijl wij een rondleiding krijgen, gaat hij sjansen met één van de leraressen, die al zucht als ze hem aan ziet komen. “I want to get married soon”, vertrouwt Bony ons achteraf toe.

Speerwerpen met de Maasai Tanzania

Aan het eind van de middag gaan we mee speerwerpen met de Maasai van onze lodge. En het mooie is: ik heb helemaal niet het gevoel dat ze voor ons een act opvoeren. De krijgers willen vooral van elkaar winnen en gaan fanatiek de strijd aan. Wij mogen het natuurlijk ook proberen (geen succes in mijn geval), maar het is vooral leuk om te zien hoeveel plezier ze zelf hebben. Rond zonsondergang lopen we met z’n allen naar de top van de heuvel, waar de Maasai dansen en hun indrukwekkende springkunsten demonstreren. Ook dit wordt natuurlijk voor onze lol gedaan, maar wederom: hun plezier lijkt echt.

Alles vragen over de Maasai in Tanzania

Na het eten komt Luca, de manager van Maasai Lodge, altijd even bij ons zitten om de volgende dag te bespreken. Luca is zo’n man waar je meteen dol op bent. Oprecht vriendelijk, met een brede glimlach: ik ben fan. Ook hem mogen we alles vragen over de Maasai en dat is erg leerzaam. Het is mooi om te horen hoe Luca over zijn leven en de stam denkt. En ook hij is ontzettend trots op zijn afkomst. Na het eten lopen we samen met een Maasai-krijger terug naar onze hut, onder een kraakheldere sterrenhemel, mét schitterende Melkweg. Er is iets magisch aan deze plek.

Reis Tanzania: zonsopkomst bij Kilimanjaro

Elke ochtend worden we net voor zonsopkomst gewekt door één van de Maasai-dames. Ze brengen ons koffie, thee en lekkere koekjes. Zo kunnen we rustig wakker worden op onze veranda, terwijl de zon opkomt boven Mount Kilimanjaro. Het gouden licht  verspreidt zich over de uitgestrekte vlaktes en zelfs de top van Kili komt even tevoorschijn. Ik vergeet spontaan dat vroeg opstaan niet mijn ding is.

Review Original Maasai Lodge Tanzania: geen toeristenkermis

Van tevoren heb ik even getwijfeld over de Maasai Lodge. Ik was bang dat het een toeristenkermis zou zijn, waarbij de Maasai hun ‘trucjes’ deden en wij foto’s konden maken. Gelukkig was dat totaal niet het geval. Natuurlijk is het een comfortabele lodge, die niets te maken heeft met het leven in een Maasai-dorp. Maar de Maasai die de lodge runnen zijn erg open en hartelijk. Daardoor krijg je alle kansen om vragen te stellen en de tradities van de stam beter te begrijpen. Lang niet iedereen spreekt Engels, maar degenen die dat wel doen, staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden. Bovendien kun je vanuit de lodge authentieke Maasai-dorpen bezoeken, die niet zijn opgezet voor toeristen. Daarnaast komen de opbrengsten van de lodge helemaal ten goede aan de Maasai-dorpen in de omgeving. Dat is fijn om te weten, want een verblijf in de lodge is verre van goedkoop. Het is mooi dat dat geld in elk geval op de juiste plek terechtkomt. Ik vond onze dagen in de lodge geweldig en ik kan iedereen een verblijf van harte aanraden.

Original Maasai Lodge boeken

De volledige naam van de lodge is Original Maasai Lodge Tanzania – Afrika Amini Life. Je kunt de lodge boeken via Booking.com. Meer informatie vind je hier.

Meer lezen over Tanzania?

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

22 gedachten over “Review Original Maasai Lodge: kennismaken met de Maasai”

 1. O.a. door jouw artikelen ben ik nieuwsgierig geworden naar Tanzania. Die logde is een mooi initiatief waarbij je als toerist de lokale cultuur kan leren kennen zonder dat het een commercieel ding is. Stiekem heb ik alvast even gekeken naar de lodge en ik schrok eerlijk gezegd wel erg van de prijs, maar dat zal het vast en zeker meer dan waard zijn 🙂

  1. Het is zeker de moeite waard! De prijzen zijn inderdaad wel een dingetje, in heel Tanzania…Dit is inderdaad een dure grap, maar omdat het in de totaalprijs van onze hele reis viel, viel het niet zo op 😉

 2. Ik vind het een mooie manier om meer te leren over en van de plaatselijke bevolking, maar ik zou zelf niet zo snel voor zo’n overnachting gaan. Goed om te zien en lezen dat het geen toneelstuk is, maar dat men er zelf ook plezier in heeft om jullie rond te leiden!

  1. Het was echt een leuke ervaring! Even nieuwsgierig: waarom zou je zelf niet snel voor zoiets kiezen? Het is een behoorlijk luxe lodge, geen afzien 😉

   1. het idee van “aapjes kijken”, mezelf al gauw teveel vinden, het feit dat die mensen dan zoveel moeite voor jou doen.. je bent niet zelfstandig en vrij in je doen en laten, je bent echt te gast lees ik zo. Ik ben veel liever anoniem. 🙂

 3. Wat een bijzondere plek. Ik ben me er ook steeds meer van bewust dat het lastig is om meer een gast dan een indringer te zijn. Vroeger was dat absoluut geen issue, want het waren vaak ongerepte gebieden. Dit is weer een voorbeeld dat het tegenwoordig nog gewoon kan, zonder dat het een te commercieel gedoe wordt.

  1. Het is inderdaad best lastig om zo’n plek te vinden zonder dat het ‘aapjes kijken’ wordt, of veel te commercieel. Ik vond dit een mooie vorm: je maakt toch kennis met hun cultuur, maar op een manier die voor iedereen prima werkt.

 4. Zo bijzonder! Heel leuk om te lezen en staat absoluut op de lijst om ook eens die kant op te gaan. Een heel mooie ervaring heb je gehad daar, interessant ook om meer over deze bevolking te leren. De lodge lijkt me ook erg leuk om te verblijven!

 5. Wat een geweldige ervaring lijkt me dat zeg. En wat een prachtige foto’s heb je gemaakt!
  De logde ziet er ook heel erg comfortabel uit :).

  1. Dank je wel! De lodge was inderdaad prachtig, één van de hoogtepunten van onze reis door Tanzania 🙂

 6. Mooi beschreven Karlijn! Maasai Lodge is ook nog steeds een van mijn favoriete plekken hier in Tanzania. Juist omdat het er heel puur is en inderdaad geen commercieel circus. Volgens mij beleefden ze zelf nog het meeste lol aan het dansen of onze hopeloze pogingen om een speer door de lucht te laten vliegen. Ik ga je post delen!

  1. Dank je wel Miranda 🙂 ! Leuk om te horen dat jij de lodge ook zo geweldig vindt. Ik vond het inderdaad mooi om te zien hoeveel plezier de Maasai zelf hebben. Echt een geweldige ervaring!

  1. Hoi Anne, hopelijk krijg je de kans om snel naar Tanzania te gaan! Ik vond het zo’n fantastisch land, en de lodge is zeker een aanrader 🙂

 7. Dit lijkt me echt heel bijzonder! Normaal gesproken vermijd ik uitstapjes om de bevolking van een bepaalde plek beter te leren kennen, omdat ik bang ben dat de mensen uitgebuit worden voor toeristen. Leuk om te zien dat het soms wel degelijk goed gaat! Ik zou het dan ook zeker overwegen om deze lodge te bezoeken!

  1. Hoi Dominique, dit is inderdaad een goed voorbeeld van hoe het ook kan! Bij deze lodge wordt niemand uitgebuit, de Maasai zijn er duidelijk heel trots op en de lodge zorgt ervoor dat er weer nieuwe voorzieningen kunnen worden opgezet in de dorpen 🙂

 8. Wat een mooie plek. En wat een goede combinatie van het gewone Maasai leven en kleinschalig toerisme, dat rechstreeks ten goede komt aan de plaatselijke bevolking!

  1. Het is inderdaad een heel goed opgezet initiatief! Het is in overleg met de Maasai zelf tot stand gekomen, het wordt helemaal door hen zelf gerund en de Maasai-dorpen in de omgeving profiteren er direct van 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven