Home Afrika Serengeti Tortilis Camp: luxe slapen tussen de leeuwen

Serengeti Tortilis Camp: luxe slapen tussen de leeuwen

Door Karlijn

De hele dag hebben we de meest geweldige dieren gezien in het wildpark: jagende leeuwen, kuddes olifanten, luipaardwelpjes, tientallen zebra’s, het hield niet op. Nu rijden we naar het Serengeti Tortilis Camp in het hart van de Serengeti in Tanzania, waar we twee nachten gaan doorbrengen. Bij aankomst blijkt dat de tenten inderdaad midden in de Serengeti liggen: er staan geen hekken en er is ook helemaal niets anders wat de dieren tegenhoudt.

In de Serengeti liggen verschillende lodges, tentenkampen en campings. Er is accommodatie in alle prijsklassen: van kleine tentjes op een publieke camping tot de meest luxe lodges inclusief zwembad. Voor mij is kamperen in een klein tentje alleen een optie als er geen andere mogelijkheden zijn, maar een luxe lodge is ook niet nodig. Dus kiezen we voor een tentenkamp, Serengeti Tortilis Camp in het hart van dit wereldberoemde wildpark in Tanzania. 

glamping-serengeti

Op safari in de Serengeti, Tanzania

Kamperen tussen de wilde dieren

Bij aankomst valt mijn mond open van verbazing. We worden begroet door enthousiaste medewerkers, inclusief enkele Maasai-krijgers. In een rij staan acht enorme tenten, midden in de wildernis. Hekken staan er niet en alle dieren hebben vrij toegang tot het kamp. Een week eerder is er overdag een kudde olifanten op bezoek geweest, die de keuken van het kamp heeft vernield. En ’s nachts lopen er regelmatig leeuwen langs de tenten, te herkennen aan het snuivende geluid wat ze maken. Het eerste wat de manager ons vertelt is dan ook: “Never go outside alone when it’s dark.” Elke tent heeft een walkietalkie en daarmee roep je een krijger op die je van je tent naar het restaurant brengt. Eerder mag je niet naar buiten.

glamping-serengeti-4

Safari Serengeti: slapen in luxe tenten in Serengeti Tortilla’s Camp

De tenten zelf zijn helemaal geweldig. We hebben een voortent met fijne stoelen en een bankje, en prachtig uitzicht over de Serengeti. In de tweede ruimte staat het meest comfortabele bed ooit. Dan is er nog een kleinere ruimte met een extra bed en daarna volgt een badkamer, heel luxe voor een tent. Steven is onze vaste hulp en hij zorgt elke avond voor warm water, zodat we ook nog eens kunnen douchen in de wildernis. Met glamping in de Serengeti is helemaal niets mis!

glamping-serengeti-2

Tanzania safari: loungetent bij het kamp

In het centrale deel van Serengeti Tortilis Camp ligt het restaurant, ook in een enorme tent, een gezellige loungetent waar je spelletjes kunt doen en je batterijen op kunt laden en er is een kampvuur om ’s avonds lekker op te warmen. Het ontbijt, lunch en diner zijn allemaal inclusief en alles smaakt even goed. Voor de lunch krijg je een lunchbox mee, want overdag ben je op safari.

glamping-serengeti-3

Slapen in de Serengeti: ultieme stilte

’s Avonds kan ik ondanks mijn comfortabele bed maar moeilijk in slaap komen. Niet erg, want er is zoveel te horen buiten. Al na een uurtje horen we het gesnuif van de leeuwen en geschuifel langs de tent. Als de dieren stil zijn, is het ook echt doodstil. Heerlijk is dat. Van die stilte geniet ik ook de volgende middag. Ward is ziek en wil slapen, dus breken we de safari eerder af. Als we terugkomen in het kamp, blijken we helemaal alleen te zijn. Als ik naar het restaurant loop om thee voor Ward te halen, ben ik er toch niet helemaal gerust op. Stel je voor dat er nu weer olifanten naar het kamp komen, wat doe ik dan? Ik loop snel terug naar onze tent en ga in de voortent zitten. Daar geniet ik urenlang van de stilte, van het kwetteren van de vogels en van de ultieme rust. Geen internet, geen telefoon, geen mensen, helemaal niets. Glamping op z’n best!

Meer lezen over Tanzania?

Ook leuk om te lezen

23 Reacties

Ilona 7 november 2016 - 08:18

Gaaf hoor zo luxe kamperen, letterlijk in de wildernis. Indrukwekkende olifanten en gevaarlijke leeuwen die zomaar kunnen langssluipen. In het donker; wel iets horen maar niet weten wat. Wij gaan zelf eind deze maand naar Zuid-Afrika. Ook slapen in de wildernis maar niet glampingstijl. Wij zijn benieuwd.

Antwoord
Karlijn 7 november 2016 - 19:41

Wat gaaf dat jullie naar Zuid-Afrika gaan! Is echt een prachtig land :) Ik ben benieuwd hoe het slapen in de wildernis jullie bevalt!

Antwoord
Daphne | LiveTheLifeYouLove 7 november 2016 - 08:28

Zo gaaf dit! Ik kan niet wachten tot ik in m’n tentje in de Serengeti lig! Heb er zoveel zin in! En na het lezen voor jouw toffe verhaal alleen nog maar meer ;-)

Antwoord
Karlijn 7 november 2016 - 19:40

Heerlijk dat jullie al bijna gaan! Een geweldige reis gewenst, geniet ervan!

Antwoord
Robert | Traveljunks 7 november 2016 - 11:24

Dat is nog eens afzien op de “kamping” zeg… ;-) Als we een keer op safari gaan, dan ook op deze manier. Dit spreekt ons wel aan. Niet dat we zo op luxe zijn, maar een comfortabel onderkomen en bed is wel een pluspunt :-)

Antwoord
Karlijn 7 november 2016 - 19:40

Het was eigenlijk geen kamperen meer te noemen, maar dat is precies zoals ik het graag heb ;)

Antwoord
Dominique 7 november 2016 - 21:53

Wat gaaf! Glamping leek me altijd een leuk concept, maar in de Serengeti al helemaal! Wel heftig dat er leeuwen door het kamp kunnen lopen, dat is toch wel redelijk spannend :)

Antwoord
Karlijn 8 november 2016 - 09:09

Vond ik ook! Dat maakte de overnachtingen wel extra bijzonder :)

Antwoord
Malou 8 november 2016 - 20:02

Ziet er heel gaaf uit. Maar ik zou bijna m’n tent niet uit durven. Haha!

Antwoord
Karlijn 8 november 2016 - 21:17

Haha! Ik had het er ook niet zo op, om heel eerlijk te zijn ;)

Antwoord
Angela 9 november 2016 - 12:39

Wat gaaaaf!! Ik houd niet van kamperen, maar dit bevalt me wel! :-)
Mooi geschreven ook, het was alsof ik erbij was. :-)

Antwoord
Karlijn 9 november 2016 - 15:09

Thanks :) ! Deze vorm van kamperen bevalt mij ook wel!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 10 november 2016 - 08:20

Balen dat Ward ziek werd! Maar dit is wel de ultieme vorm van kamperen.

Gaaf met al die dieren om te heen, kon je ze ’s nachts ook zie in het licht van de sterren en de maan?

Antwoord
Karlijn 10 november 2016 - 16:02

Hoi Jenny, wij hadden geen heldere lucht ’s avonds en ’s nachts, dus voor ons bleef het bij het horen van de dieren ;) Alhoewel ik het ook best eng had gevonden om zo’n leeuw vlakbij langs te zien lopen, haha!

Antwoord
Jessica 14 november 2016 - 19:32

Geweldige foto’s weer Karlijn! Ik dacht vroeger dat kamperen echt niets voor mij was (net als het slapen in slaapzalen trouwens, hahaha…). Maar nadat ik het eenmaal een keer had gedaan vond ik het toch wel erg gaaf. Die vrijheid en die connectie met de natuur ;) Maar het lijkt me wel gaaf om dit ooit nog een keer te proberen! Alhoewel… Als ik naar Afrika zou gaan zou ik misschien eerder zo’n camper met zo’n tent bovenop ergens op de kop tikken. Het ziet er in ieder geval erg gaaf uit :D

Antwoord
Karlijn 14 november 2016 - 20:26

Het was ook echt gaaf! Een 4WD met tent op het dak zie ik ook wel zitten, maar dan op een bestemming waar zelf rijden wat beter te doen is dan in Tanzania. In Namibië en Botswana lijkt me dat echt briljant :)

Antwoord
Nynke 16 november 2016 - 19:14

Oh gaaf zeg! Super bijzonder om zo dicht bij de dieren te zijn en in alle stilte te kunnen genieten! Glamping met een echt bed en een wc in je tent enzo, dat lijkt me zelfs te doen voor mensen die niet zo blij worden van kamperen (like me). Hadden jullie dit zelf uitgezocht/geregeld, of via een touroperator oid?

Antwoord
Karlijn 16 november 2016 - 21:44

Hoi Nynke, we hebben onze hele reis bij Matoke Tours geboekt, dus die hebben voor deze glamping gezorgd ;) In gewoon kamperen had ik echt geen zin en deze luxe optie beviel me prima! Was echt een mooier ervaring :)

Antwoord
Yvon 20 november 2016 - 04:33

Spannend hoor! Het lijkt me best eng om met zo veel dieren om je heen in een tentje te liggen. Zeker als je weet dat een stel olifanten eerder nog de keuken heeft vernield…

Antwoord
Karlijn 20 november 2016 - 11:07

Ik vond de olifanten inderdaad het meest spannend! Leeuwen gaan echt niet zomaar een tent aanvallen, maar een olifant loopt ‘m zo omver…

Antwoord
Marcella 20 november 2016 - 20:58

Dat klinkt echt heerlijk joh, de perfecte accommodatie middenin de natuur! Maar vond je dat gesnuif om de tent heen niet eng? Lijkt me wel even wennen ;-)

Antwoord
Karlijn 21 november 2016 - 10:12

Ik vond het meevallen qua engheid, maar dat kwam ook doordat we zo’n enorme tent hadden. Die gaat een leeuw echt niet aanvallen (denk ik dan maar ;) ). Je kunt echter ook kamperen in kleine tweepersoonstentjes en dan lijkt het me wel doodeng ;)

Antwoord
De grote trek in Tanzania: rivieroversteek van duizend gnoes - Karlijn Travels 13 november 2018 - 20:59

[…] hebben al twee prachtige dagen doorgebracht in de Serengeti en op de derde dag trekken we verder naar het noorden. Hier ligt de Mara-rivier, tussen de […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.