Home Europa Wandelen op Santorini: de hike van Fira naar Oia

Wandelen op Santorini: de hike van Fira naar Oia

Door Karlijn

Voordat we naar Santorini gingen, kende ik natuurlijk de mooie foto’s van witte dorpjes en sfeervolle straatjes. Daarom wilde ik er ook naartoe. Maar de setting van Santorini had ik niet zo goed voor ogen. Fijn, want daardoor werd ik even weggeblazen toen ik voor het eerst de caldera in keek, de vulkanische kraterrand waarop Santorini is gebouwd. Wat een fantastisch uitzicht! Wil je daar optimaal van genieten, ga dan vooral wandelen op Santorini. De wandeling van Fira naar Oia is spectaculair en voor mij hét hoogtepunt van Santorini.

Santorini Fira

Wandelen op Santorini: de mooiste uitzichten

De drie bekendste plaatsen van Santorini, Fira, Imerovigli en Oia, zijn gebouwd op een vulkaanrand. De witte stadjes plakken tegen de krater aan en lijken van een afstand bijna in zee te storten. In de maanvormige krater liggen verschillende vulkaaneilandjes en het uitzicht vanaf de rand is dan ook prachtig.

Santorini Fira hike

Hike Fira naar Oia

Wij zaten zelf in Imerovigli, het plaatsje tussen Fira en Oia in. Een ideale locatie, want je zit daar wel aan de caldera, maar het is er lang niet zo druk als in Fira of Oia. Tenminste, eind mei was het er nog prima te doen. Ik wilde de wandeling tusen Fira en Oia graag bij mooi weer maken, maar het weer was erg wisselvallig toen wij op Santorini waren. Daarom hebben wij ‘m in tweeën gehakt: eerst het stuk van Imerovigli naar Fira en weer terug, en de volgende dag het deel van Imerovigli naar Oia.

Santorini Fira Oia

Wandelen op Santorini: starten in Fira

Het startpunt van de wandeling Fira-Oia is het sfeervolle stadje Fira. Dat is sowieso een bezoek waard, ook als je niet gaat wandelen op Santorini. Het is wel een enorm toeristisch plaatsje, maar je ziet ook meteen waarom dat zo is. De ligging is natuurlijk prachtig, je vindt er mooie gekleurde kerkjes en volop leuke restaurantjes. Hoewel ik echt geen museumliefhebber ben, vond ik het Museum of Prehistoric Thera ook een aanrader. Heel gaaf om al die goed bewaard gebleven opgravingen uit 2000 jaar voor Christus te zien. Als je Fira hebt bekeken, start je de wandeling over de kraterrand. Het kan niet missen, want er is maar één pad. Je loopt naar Imerovigli toe, met onderweg prachtige uitzichten over Santorini.

Santorini hike

Sfeervol hotel Imerovigli

Imerovigli heeft net zo’n mooie ligging als Fira en je vindt hier de gaafste boutiquehotels, compleet met privé-zwembadjes. Dat was voor ons echt niet te betalen, dus wij zaten in het leuke familiehotel Abelonas Retreat, net iets buiten het centrum. Ook aan de caldera, maar dan betaalbaar. Na Imerovigli loop je door richting Oia en kom je geen dorpjes meer tegen. Je hebt vrijwel continu uitzicht op de vulkaankrater en op sommige plekken waande ik me even in IJsland. Al die kleuren, de ruige landschappen, het vulkanische gesteente: echt heel gaaf.

Santorini Fira Oia hike

Aankomst in Oia op Santorini

Tegen het einde van de wandeling zie je Oia al liggen en je loopt zo het dorpje in. Oia is het beroemdste stadje van Santorini en dat is niet zo gek. De smalle straatjes, de wit met blauwe kerkjes, de uitzichten en de Griekse molens: het is prachtig. Loop vooral helemaal door tot de molens. Daar is het niet meer zo druk en kun je de mooiste foto’s maken. De zonsondergang is echt een evenement op Santorini en busladingen mensen komen die vanaf het kasteel van Oia bekijken. Wij waren er in het voorseizoen en voor ons was het toen al te druk. Bovendien was het bewolkt, dus hebben we de beroemde zonsondergang op Santorini in Oia maar overgeslagen. Die is net zo mooi vanaf een relaxed terrasje in Imerovigli.

Santorini Fira Oia hike

Praktische informatie wandelen op Santorini: Fira-Oia

De totale wandeling van Fira naar Oia beslaat tien kilometer en wij hebben er ruim drie uur over gedaan, dankzij de ontelbare fotostops. De wandeling is totaal niet zwaar, het pad staat goed aangegeven en het is ook prima begaanbaar. We waren van plan om in Oia de bus terug te nemen, maar de bussen zaten aan het eind van de middag al stampvol. Uiteindelijk hebben we daarom een taxi teruggepakt naar ons hotel. Teruglopen kan natuurlijk ook, want van de uitzichten op Santorini krijg je nooit genoeg.

Santorini Oia hike

Meer lezen over Griekenland?

Ook leuk om te lezen

12 Reacties

Dominique | dominiquetravels.com 26 oktober 2017 - 17:50

Super mooi! Ik ben dol op grieks orthodoxe kerken, dus ik kan geen genoeg krijgen van dit soort foto’s!

Antwoord
Karlijn 27 oktober 2017 - 09:55

Gaaf he! Qua fotogeniekheid is Santorini echt een paradijs :)

Antwoord
Sabine 29 oktober 2017 - 20:55

Zo mooi! Alles in Griekenland staat op mijn lijstje en Santorini zéker! Hoop er echt ooit te komen.

Antwoord
Karlijn 30 oktober 2017 - 10:19

Griekenland is inderdaad heel fijn! Ik heb ook nog heel wat plekken op mijn verlanglijst staan daar :)

Antwoord
Marcella Molenaar 1 november 2017 - 14:54

Wat een geweldig mooi eiland lijkt me dit! Hier wil ik graag ook eens zelf rond lopen. Wauw!

Antwoord
Karlijn 3 november 2017 - 11:47

Santorini is echt geweldig! Niet in het hoogseizoen, vermoed ik, maar in mei vonden we het ideaal :)

Antwoord
Roadtrip Griekenland: tips voor een mini-rondreis vasteland en Santorini - Karlijn Travels 13 december 2017 - 08:47

[…] last van gehad. Santorini is ook zo mooi dat ik wat meer drukte niet eens erg had gevonden. Ik vond de wandeling van Fira naar Oia fantastisch, ik vond de stadjes zelf prachtig en ik kreeg maar geen genoeg van de uitzichten over […]

Antwoord
7x het beste en het mooiste van Santorini - Karlijn Travels 1 juni 2018 - 15:36

[…] ongeveer drie tot vier uur. Als je maar één ding wilt doen op Santorini, maak dan deze hike! In deze blog lees je er alles […]

Antwoord
Tolpe Rik 13 augustus 2019 - 20:58

hallo Karlijn,
wij zouden graag de wandeling maken in oktober van Fira naar Oia, en dan terug keren met een bootje.
Weet jij of dit mogelijk is?

Antwoord
Karlijn 15 augustus 2019 - 09:57

Hallo Rik, de wandeling kan natuurlijk altijd, maar of je met een bootje terug kunt weet ik eerlijk gezegd niet. Wij namen de taxi terug uiteindelijk, maar de bus wordt volgens mij het meest gebruikt. Sorry dat ik niet meer weet!

Antwoord
Maria 8 september 2019 - 20:01

Hoi allemaal,
Ik heb vandaag de hike gedaan en het was PRACHTIG maar zeker wél zwaar! Voor de gemiddelde mens is het in de volle zon behoorlijk aanpoten. Zorg dat je veel water mee hebt en rust genoeg uit tussendoor. Nogmaals, práchtig! Maar wel zwaar.

Antwoord
Karlijn 9 september 2019 - 03:00

De volle zon kan een wandeling inderdaad zwaar maken. Fijn dat het wel een prachtige tocht was!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.