Home Colombia Tayrona National Park in Colombia bezoeken: praktische tips

Tayrona National Park in Colombia bezoeken: praktische tips

Door Karlijn

Tayrona National Park is één van de populairste bezienswaardigheden in Colombia. Niet voor niets natuurlijk, want de witte stranden, idyllische baaien en de groene jungle aan de Caribische kust zijn prachtig. De stranden zijn bovendien met elkaar verbonden door een mooie wandelroute, waarbij je onderweg apen en vogels kunt spotten. Grote aanrader dus! Wil je het meeste uit je trip halen, dan is het belangrijk om je bezoek aan Tayrona National Park goed voor te bereiden.  

Wat doen in Tayrona National Park?

Tayrona is een prachtig nationaal park waar je een mooie dagwandeling kunt maken door de jungle en langs witte stranden. De meeste mensen brengen één of twee dagen door in Tayrona en overnachten op een camping of in een hotel in het park. Tayrona heeft twee ingangen, El Zaino en Calabazo. De hoofdingang is El Zaino en hier beginnen de meeste bezoekers met wandelen. De eindbestemming van de dag: het strand van Cabo San Juan. Je loopt over goed onderhouden paden door de jungle en langs de kust. De andere ingang, Calabazo, leidt je via de westkant het park in. Ik nam zelf El Zaino als ingang, dus ik heb geen ervaring met de andere optie. 

Hiken: de wandelafstanden in Tayrona National Park

Tussen El Zaino en Cabo San Juan liggen verschillende mooie stranden die een bezoek zeker waard zijn. Bovendien kom je door de jungle en loop je tussen prachtige palmbossen. Het perfecte tropische plaatje! Wij zagen onderweg verschillende apen: red howler monkeys en kapucijnaapjes. Er leven nog veel meer diersoorten in Tayrona, zoals capibara, kaaimannen en talloze vogels. Je hebt het meeste kans om wildlife te zien in de vroege ochtend of na zonsondergang. De route vanaf El Zaino is als volgt:

  • Vanaf El Zaino is het dik een uur lopen naar het startpunt van de wandeling. Je kunt voor een paar euro ook een shuttlebusje nemen en dat is veruit je beste optie. Op dit traject is weinig te zien, het is ver lopen en je hebt je tijd hard nodig. Met de shuttle ben je in tien minuten bij het startpunt.
  • Van het startpunt van de wandeling naar het strand Arrecifes: 75 minuten lopen.
  • Van Arrecifes naar het strand La Piscina: 20-30 minuten lopen. Tip: net voor La Piscina ligt Playa Arenilla, een rustig strandje dat veel mensen overslaan.
  • Van La Piscina naar Cabo San Juan: 20 minuten lopen. Klim bij Cabo San Juan ook even naar de hut op de rots die de baai in tweeën deelt, voor een topuitzicht.
  • Vanaf Cabo San Juan kun je doorlopen naar Playa Nudista, 10 minuten lopen. Dit is een prachtige baai waar weinig wandelaars naartoe gaan. Het is hier dan ook een stuk rustiger dan bij het drukke Cabo San Juan, dat echt overspoeld kan zijn door mensen.

Tip: download de app Maps.me, want daar staan alle wandelpaden op. De kans op verdwalen is ook zonder kaart klein, maar bij twijfel is het goed om achtervang te hebben.

Overnachten of teruglopen

Vervolgens kun je kiezen: overnachten in het park of helemaal teruglopen naar de ingang. Wij overnachtten in het park in een hotel (zie hieronder voor meer informatie), waardoor we naar het begin van de wandeling terug moesten lopen en daarna nog een extra stuk naar het hotel en het bijbehorende strand wandelden. In totaal legden we ruim zestien kilometer af. 

Is de wandeling in Tayrona National Park zwaar?

Qua zwaarte valt deze hike mee. Je loopt grotendeels over vlakke paden, met in het begin af en toe wat klimmetjes. Het zwaarste onderdeel van de hike is de hitte. Je bent aan de Caribische kust, het kan ruim dertig graden worden en je zweet je een ongeluk. Neem dus genoeg water mee, koop onderweg af en toe een colaatje of een vers fruitsapje en doe rustig aan. Afkoelen in zee is ook geen overbodige luxe.

Let op: je mag niet overal zwemmen!

Kijk wel goed uit waar je die frisse duik neemt, want je mag in Tayrona niet overal zwemmen. De stroming kan hier levensgevaarlijk zijn. Zwemmen is streng verboden bij Arrecifes. Veilig zwemmen kan bij La Piscina, Cabo San Juan, Playa Arenilla en Playa Nudista.

Heb je drie dagen de tijd in Tayrona?

Verder het park in lopen kan, maar dan heb je wel een dag extra nodig. Slaap op de camping bij Cabo San Juan en loop de volgende ochtend naar Playa Brava. Dat schijnt een flinke klim van drie uur te zijn, over slecht onderhouden klauterpaden. Onderweg kom je langs El Pueblito, een voormalig dorp van de inheemse bevolking. Je kunt vervolgens overnachten bij Playa Brava in Ecolodge Playa Brava Teyumakke (lang van tevoren reserveren!) en de volgende dag loop je in 2,5 uur naar de uitgang Calabazo. Het voordeel van deze aanpak is dat je weinig andere reizigers tegenkomt.

Overnachten in Tayrona National Park

Het is een aanrader om in Tayrona National Park te overnachten. De dagtrippers zijn halverwege de middag weg en je kunt genieten van een prachtige zonsondergang en zonsopkomst. Er zijn verschillende opties om te overnachten:

Campings in Tayrona

Op verschillende plekken in het park vind je campings, met die van Cabo San Juan als populairste optie. Je kunt kiezen uit slapen in een hangmat, tent of een bungalow (niet op elke camping beschikbaar en snel vol). Je tent of hangmat boek je bij een loket bij de ingang El Zaino. Ik vond de camping bij Cabo San Juan er niet aantrekkelijk uitzien, met rijen en rijen tentjes die heel dicht op elkaar staan, maar het is wel een toplocatie.

Hotel Tayrona

Zelf koos ik voor een overnachting bij Ecohabs Cañaveral Tayrona National Park, de beste accommodatie in het park. Het is een fantastische plek, met mooie cabins die tegen een berg aan zijn gebouwd. De uitzichten zijn geweldig, er is een fijn strand en het eten is erg goed. Ons verblijf hier maakte ons bezoek aan Tayrona extra bijzonder. Boek dit hotel wel op tijd, want het zit meestal vol. 

Vanuit waar bezoek je Tayrona National Park?

Je kunt Tayrona bezoeken tijdens een dagtrip vanuit Santa Marta, maar dat zou ik alleen doen als je echt tijd tekort komt. Het is veel leuker om dichtbij het park te verblijven, zeker omdat de hotels bij de ingang supermooi zijn. Bovendien zit je dan alvast dichtbij El Zaino, zodat je de volgende ochtend niet enorm vroeg op hoeft.

Onze planning voor Tayrona National Park

  • Dag 1: van Minca naar Hotel Watapuy, op een paar honderd meter van El Zaino. Dit is een tophotel, met mooie huisjes met eigen zwembad, een heel goed restaurant en een rustige ligging aan de rivier.

  • Dag 2: om 08.00 uur bij de ingang, afgezet bij Ecohabs Cañaveral Tayrona National Park en daar onze dagrugzak afgegeven. Vervolgens de wandeling naar Cabo San Juan gemaakt. Aan het eind van de middag waren we terug in Ecohabs.
  • Dag 3: transfer naar Palomino, opgehaald bij Ecohabs door onze chauffeur.

Wij regelden onze Colombia-reis via reisorganisatie Better Places, dus onze transfers waren geregeld. Dezelfde route kun je ook met de bus of met een taxi afleggen.

Praktische tips voor een bezoek aan Tayrona National Park 

De beste reistijd voor Tayrona National Park

Het droge seizoen, van december tot en met maart, is qua weer de beste periode om Tayrona National Park te bezoeken. Het regent dan minder en je hebt volop kans op helderblauwe luchten. Houd er wel rekening mee dat de Colombianen zelf vakantie hebben in december/januari en dat het dan enorm druk is bij Tayrona. Geen pretje, op de smalle wandelpaden en op de stranden. Wij waren begin maart in het park en het was nog steeds druk, maar wel goed te doen. Ik had me ingesteld op het ergste, dus dan valt het altijd mee. Nog een tip: ga niet in het weekend, maar kies een doordeweekse dag om de grootste drukte te voorkomen. Controleer ook wanneer de feestdagen in Colombia zijn, want tijdens deze dagen gaan de Colombianen massaal op pad in eigen land.

Belangrijk! Tayrona is zes weken per jaar dicht

Tayrona National Park is een heilige plek voor de inheemse bevolking in de regio en daarom gaat het park drie keer per jaar twee weken dicht. Zo kunnen de locals rituelen uitvoeren, de wandelpaden onderhouden en kan de natuur herstellen. De sluitingsdata in 2024 zijn:

  • 1 februari tot en met 15 februari
  • 1 juni tot en met 15 juni
  • 19 oktober tot en met 2 november

Wat neem je mee naar Tayrona National Park?

Het is niet handig om je koffer of rugzak mee het park in te nemen. Pak een dagrugzak met alles wat je nodig hebt en laat je grote bagage achter in het hotel waar je de nacht van tevoren sliep. Dat kan vrijwel altijd gratis. Neem verder het minimale mee:

  • Zwemkleding.
  • Een setje schone kleding, aangezien je enorm zweet in Tayrona.
  • Sneldrogende handdoek.
  • Muggenspray.
  • Zonnebrandcrème.
  • Sokken en ondergoed.
  • De noodzakelijke toiletspullen.
  • Camera en lenzen (of je telefoon natuurlijk).
  • Eventueel een poncho voor als de weersvoorspellingen slecht zijn. Een regenjas is veel te warm.
  • Toiletspullen.
  • Cash geld (je kunt niet met creditcard betalen in het park en er zijn geen ATM’s in de buurt).
  • Paspoort (anders kom je niet binnen).
  • Draag dichte schoenen waar je lang op kunt lopen.
  • Ga je kamperen, neem dan ook een lakenzak mee voor in je tent of hangmat.

Zorg dat je op tijd bij de ingang bent

Tayrona National Park gaat om 08.00 uur open en dan staat er al een flinke rij. Zorg daarom dat je er voor die tijd bent, om niet teveel tijd te verspillen aan het kopen van een kaartje. Wil je op een camping overnachten, dan moet je bovendien vroeg zijn om een plekje te bemachtigen. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld rond 09.30 uur te komen, in de verwachting dat de grootste drukte dan wel voorbij is. Wij reden op onze tweede dag om deze tijd langs de ingang en het was onverminderd druk.

Kosten Tayrona National Park

De entree voor Tayrona is tussen de 73.500 en 87.000 Colombiaanse pesos (afhankelijk van het seizoen) en 6000 COP per dag voor de bijbehorende verzekering. Vergeet je paspoort niet, want dat moet je laten zien bij de ingang.

Eten en drinken in Tayrona National Park

Het is belangrijk dat je genoeg water meeneemt in het park, gezien de hitte. Maar wees gerust: er zijn ook overal plekken waar je drinken en iets te snacken kunt kopen. IJsjes bijvoorbeeld, en versgeperst sinaasappelsap. Bij Cabo San Juan zit een druk restaurant waar je prima kunt eten, dus dat is een goede plek voor de lunch en om even bij te tanken in de Caribische hitte.

Meer lezen over Colombia?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.