Home Colombia Wat te doen in Minca, Colombia? De leukste tips en activiteiten

Wat te doen in Minca, Colombia? De leukste tips en activiteiten

Door Karlijn

In Noord-Colombia, hoog in de bergen en midden in de jungle, ligt het kleine dorpje Minca. Een stoffig backpackersdorpje, waar op het eerste oog niet veel te beleven is. Het is dan ook niet het dorp zelf waar je voor komt. Het zijn de bergen, de watervallen, de vogels en de relaxte sfeer die Minca een hele fijne bestemming maken. Wat te doen in Minca, Colombia? Dit zijn de leukste tips.

Wat te doen in Minca, Colombia?

1. Kies een fijn hotel om ultiem te genieten van de natuur rond Minca

Na drie weken intensief reizen door het binnenland van Colombia, vlogen we naar de Caribische kust in het noorden van het land. Relaxen aan het strand stelden we nog even uit, we gingen eerst relaxen in de bergen rond Minca. Dit was lange tijd een FARC-bolwerk, maar sinds de guerillagroep is verdwenen, wordt het dorp steeds meer bezocht door reizigers. Wij werden op het vliegveld van Santa Marta opgehaald en in drie kwartier naar Minca gebracht. We verlieten al snel de snikhete Caribische kust en reden de bergen in, waar het gelukkig iets koeler was dan de 38 graden in Santa Marta. Minca ligt op 600 meter hoogte, wat toch weer scheelt. “There is your hotel”, wees onze chauffeur op een gegeven moment. En inderdaad: we zagen de futuristische witte domes van Trekker Glamping tegen de groene bergwand aangeplakt liggen. Wat een locatie!

Slechte weg naar Minca

Tot Minca is de weg verhard, maar daarna niet meer. De mooiste accommodaties liggen hoger in de bergen en die zijn alleen bereikbaar via een belachelijk slechte weg. Zonder 4WD of motor kom je nergens. Na twintig minuten hobbelen over enorme stenen en diepe stoffige gaten waren we er dan eindelijk: Trekker Glamping, de accommodatie die ons verblijf in Minca zo fijn maakte.

Trekker Glamping Minca

De omgeving van Minca is prachtig en om daar ultiem van te genieten is het leuk om een hotel of glamping in de bergen te boeken. Trekker Glamping is echt een grote aanrader. We sliepen in een prachtige dome met groot terras, comfortabel bed en een raam in de top om ’s nachts sterren te kunnen kijken. Rond onze ‘tent’ fladderden talloze kolibries, we werden elke ochtend gewekt door het gezang van allerlei vogels en we hadden vanaf het terras een perfect uitzicht over de bergen en de kust.

Jacuzzi met een view

Trekker Glamping ligt in een prachtige tropische tuin, er is een jacuzzi met een view (top voor de zonsondergang!) en overal vind je zithoekjes om lekker te relaxen. Het nadeel is dat de glamping twee kilometer van het dorp ligt. Op zich te doen, maar in de hitte niet per se een pretje. Naar het dorp toe lopen is goed te doen, maar terug omhoog zou ik een motortaxi nemen. Gelukkig kun je bij de glamping ook prima eten, dus ’s avonds hoef je niet op pad als je geen zin hebt.

2. Ga mee met een birdwatching tour in Minca

In Minca kreeg ik de bevestiging van wat ik al vermoedde: ik word oud. Drie dagen lang genoot ik ultiem van alle vogels die rond onze tent fladderden en ik wilde dan ook heel graag een birdwatching tour doen. Rond Minca leven ruim zeshonderd vogelsoorten, van kolibries tot toekans en van spechten tot felgekleurde parkieten. We regelden een tourtje en om zes uur ’s ochtends stond gids Dani voor ons klaar. Het bleek dat de directe omgeving van Trekker Glamping de beste vogelspot-plek van Minca is en we zagen dan ook enorm veel. Dani was bovendien superenthousiast en oprecht blij als we weer een nieuwe vogelsoort gespot hadden. Hij leerde ons ook het geluid van een toekan herkennen en dat zorgde ervoor dat ik dezelfde middag nog drie toekans spotte, die achter ons hotel van tak tot tak vlogen. Supergaaf om te zien! Verblijf je dichter bij Minca zelf? Dan is deze birdwatching tour ook een aanrader.

Tip! Download de app Merlin Bird ID, zodat je alle vogels en hun geluiden kunt herkennen. Niet alleen in Colombia te gebruiken, maar wereldwijd.

3. Bezoek de Marinka Waterfalls in Minca

Rond Minca vind je verschillende watervallen, die niet allemaal even indrukwekkend zijn. Over de Marinka Waterfalls was ik wel enthousiast. Ook in het droge seizoen stroomde er genoeg water door de watervallen, die verdeeld zijn over twee niveaus. Rondom de watervallen zijn paden aangelegd, die je langs bloeiende tropische bloemen en planten leiden en je kunt hier lekker zwemmen. Het kan goed zijn dat je het terrein rond de watervallen niet zo natuurlijk meer vindt (het is allemaal keurig aangelegd), maar ik vond het toch een aanrader. Een andere populaire waterval in Minca is Pozo Azul, maar die is een stuk minder interessant.

4. Wat te doen in Minca: drink een vers bakje koffie bij Finca Victoria

Zeg je Colombia, dan zeg je koffie. Overal in het land drink je goede koffie. Dat is in Minca niet anders, want dit is van oorsprong een echt koffiedorp. Hoog in de bergen ligt Finca Victoria, een koffieplantage die al sinds 1892 in bedrijf is. Het verwerken van de koffiebonen is hier grotendeels geautomatiseerd en er wordt nog steeds gewerkt met dezelfde machines als een eeuw geleden. Heel gaaf om te zien. Bovendien is er een leuk cafeetje op het terrein, waar je natuurlijk de beste lokaal geproduceerde koffie drinkt.

Wil je meer leren over het koffieproces? Kijk dan eens naar deze tour, die wandelen en de lokale koffiecultuur combineert.

5. Van cacaoplant tot chocolade: leer het proces bij Finca La Candelaria

Minca is een bijzondere vruchtbaar gebied. Naast koffiebonen groeien er ook veel cacaobonen. Ben je dol op chocolade, maak dan zeker een uitstapje naar de prachtig gelegen Finca La Candelaria. Hier leer je hoe het productieproces van cacaoplant tot chocolade eruitziet en daar komt veel meer bij kijken dan je misschien denkt. Natuurlijk met proeverij: je drinkt chocolademelk en eet chocolade die voor je neus wordt klaargemaakt. Zeker leuk voor op je lijstje met wat te doen in Minca.

6. Verken het backpackersdorpje Minca en lunch bij Duni Cafe

Minca is een stoffig dorpje met 800 inwoners en bestaat uit slechts een paar straten. Dat zijn wel leuke straatjes om doorheen te wandelen. Het is een echt backpackersplaatsje, met een paar leuke cafés, terrasjes, winkels en een kleine kerk. De sfeer is heel relaxed en het is leuk om hier vanaf een terrasje een tijdje mensen te kijken.

Wat te doen in Minca? Lekker eten!

Lunchen kan heel goed bij het hippe Duni Cafe, waar de arepas Mexicana een grote aanrader zijn. Verse koffie, lekkere sapjes en sandwiches staan ook op het menu. Andere leuke plekken om te eten zijn The Lazy Cat en Restaurant Marhaba Minca, voor als je zin hebt in hummus en andere Libanese gerechten.

Praktische informatie Minca

Waar ligt Minca, Colombia?

Minca ligt in het noorden Colombia, op kwartier rijden van de grote kuststad Santa Marta. Minca is makkelijk te combineren met andere bekende bestemmingen in Colombia, zoals Tayrona National Park, Palomino en Cartagena. Ook de meerdaagse hike naar Ciudad Perdida kun je in deze regio doen.

Beste reistijd Minca

De beste reistijd voor Minca is de periode december-maart, het droge seizoen. Houd er wel rekening mee dat december en januari erg drukke maanden zijn, waarin de Colombianen zelf vakantie hebben. Wij waren er in maart en vonden het nergens te druk. Het weer was bovendien perfect, al was het overal wel erg stoffig vanwege de droogte.

Hoe lang heb je nodig in Minca?

In principe kun je alle bezienswaardigheden in Minca in een dag aftikken, maar ik vond het fijn om een extra dag te hebben en een beetje te relaxen. Wij bleven drie nachten in totaal en dat was voor ons genoeg.

Hoe kom je in Minca?

Wij hadden onze Colombia-rondreis geboekt via Better Places en werden op het vliegveld van Santa Marta opgehaald en naar Minca gebracht. Het is vanuit Santa Marta ook makkelijk om de bus te nemen naar Minca. Vanuit Minca reis je per bus zo door naar Palomino of Tayrona NP (met overstap in Santa Marta). Tot slot kun je je hotel ook vragen om een taxi naar je volgende bestemming te regelen.

Vervoer rond Minca

Zodra je de bergen rond Minca ingaat, worden de wegen enorm slecht en de afstanden zijn vrij groot. Het is het handigste om in Minca een motortaxi te regelen en een prijs af te spreken voor alle plekken die je wilt bezoeken. De motortaxi’s zijn niet te missen: ze zijn goed georganiseerd en je ziet ze meteen zodra je het dorp in wandelt. Via je hotel kun je ook een tour met een 4WD regelen. Dat deden wij, maar dat vonden we achteraf een te dure optie. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om wandelingen te maken rond Minca, maar het kan wel erg heet worden. Neem in elk geval altijd genoeg water mee.

Extra tip: neem anti-muggenspray mee

Ik vond Colombia fantastisch, maar ik werd stapelgek van alle muggen. De onzichtbare muggen moet ik zeggen, want ik heb bijna niets zien vliegen en werd toch compleet lek gestoken. Niet fijn, aangezien ik al een keer dengue heb gehad. Neem dus genoeg anti-muggenspray mee en koop eventueel bij in Colombia zelf. In Minca kochten we een lokale, natuurlijke spray die verrassend goed werkte.

Meer lezen over Colombia?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.