Tatacoa Desert Colombia

Colombia

Mooiste plekken Colombia: 10x de hoogtepunten van onze rondreis

De afgelopen vijf weken brachten we door in Colombia. We reisden het hele land door, van hoofdstad Bogotá naar de Tatacoa-woestijn en van Tayrona National Park naar Cartagena aan de Caribische kust. Colombia bleek een enorm afwisselend land, waar elk gebied en elke stad een compleet eigen karakter heeft. Een perfecte reisbestemming dus! Wat de hoogtepunten waren? Het is lastig kiezen, maar dit vond ik de tien mooiste plekken van Colombia.

1. Jardín, een sfeervol koloniaal dorp op drie uur rijden van Medellín

Sfeervolle koloniale pandjes. Een centraal plein bomvol met tafels en stoeltjes in alle kleuren van de regenboog. Mannen met cowboyhoeden die de hele dag op die stoeltjes de wereld aan zich voorbij zien trekken. Cowboys op hun paard die door de straten draven. Een groene, bergachtige omgeving met koffieboerderijen, bananenplantages, tropische bloemen en knalrode vogels. Goede restaurants, gezellige koffietentjes, fijne boutiquehotels: Jardín was echt mijn favoriete plek in Colombia. Er komen genoeg toeristen, maar het is ook nog steeds authentiek. De perfecte mix! In dit artikel lees je er alles over.

2. Salamina, nog relatief onontdekt dorp in de koffieregio

Veel reizigers kiezen ervoor om het koffiedorp Salento te bezoeken, maar wij kregen de tip om in plaats daarvan naar Salamina te gaan. Ook koloniaal, ook een kleurrijk koffiedorp in de bergen, maar dan zonder de drommen toeristen. Dat was zo’n beetje de beste keuze van onze hele rondreis Colombia. Salamina is een prachtig, zeer fotogeniek dorp, met steile straten, uitzichten over de vruchtbare bergen, een gezellig plein en mooie koloniale huizen. De mensen zijn er enorm vriendelijk (dat geldt overigens in het hele land) en je hoeft je ervaring maar met een paar andere toeristen te delen.

3. Mooiste plekken Colombia: hiken tussen de waxpalmen in Valle de las Cabras

De Cocora Valley is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Colombia, vanwege de unieke waxpalmen die hier groeien. Je bezoekt de vallei vanuit Salento, dus ook hier is het erg druk. Vanuit Salamina kun je eenzelfde soort vallei bezoeken, maar dan zonder andere toeristen: de Valle de las Cabras. Wij deden hier een wandeling van een hele dag en genoten van spectaculaire uitzichten, watervallen, hoge palmen en een lunch in een lokaal huis. We kwamen onderweg helemaal niemand tegen. Heerlijk!

4. Vogels (toekans!) spotten in de bergen bij Minca

Het is waarschijnlijk een teken dat ik echt oud word, maar ik heb tijdens onze rondreis Colombia erg genoten van vogels spotten. In Colombia leven ruim 1900 vogelsoorten en een deel daarvan kun je bewonderen in de bergen rond Minca, een dorp aan de Caribische noordkust van Colombia. We sliepen daar in een fantastische dome in de bergen en vanaf ons terras vlogen steeds kolibries en talloze andere kleurrijke vogels voorbij. We boekten zelfs een bird watching-tour om meer soorten te kunnen spotten. Van onze vogelgids leerde ik welk geluid toekans maken. En toen ik ’s middags nog even op pad ging met mijn camera, leidde dat geluid me naar drie toekans in een hoge boom. Heel gaaf om te zien!

5. Hiken door de Tatacoa-woestijn in het zuiden van Colombia

De Tatacoa-woestijn is eigenlijk geen woestijn, maar een tropisch droog bos. Wat de juiste aardrijkskundige aanduiding ook is, Tatacoa is een fantastisch mooi gebied dat totaal anders is dan de rest van de landschappen in Colombia. Het is er droog, met rood, grillig geërodeerd gesteente, en overal waar je kijkt knalgroene cactussen. Er is ook een grijs gedeelte, wat er weer totaal anders uitziet. We wandelden een hele ochtend door dit schitterende gebied en waanden ons af en toe in Arizona in de Verenigde Staten. In dit artikel lees je alles over een bezoek aan Tatacoa.

6. Mooiste plekken Colombia: koloniale parel Cartagena en de Bazurto-markt

Ik moest even wennen toen we aankwamen in de koloniale stad Cartagena, want dit was de drukste en meest toeristische plek van onze hele rondreis Colombia. Overal restaurants, fancy boetiekjes en luxe hotels: een heel andere sfeer dan de stoffige backpackersdorpen Palomino en Minca waar we net vandaan kwamen. Maar het wennen duurde niet lang en ik genoot op en top van Cartagena. De koloniale panden, de pleinen, de street art, de vele verkopers, de paardenkoetsjes, de oude stadsmuren bij zonsondergang: Cartagena is een tropische, bloedhete mix en ik kreeg er geen genoeg van. Kers op de taart was ons bezoek aan de drukke, kleurrijke Bazurto-markt, buiten het toeristische centrum. Dé plek om kennis te maken met de lokale Caribische keuken en het gewone leven buiten de toeristenchaos.

7. Ons bezoek aan Comuna 3 (niet 13) in Medellín

Medellín is de tweede stad van Colombia en heeft de afgelopen twintig jaar een metamorfose ondergaan. Het was ooit de stad van Pablo Escobar en één van de onveiligste steden ter wereld, maar tegenwoordig staat Medellín er een stuk beter voor. Het is een creatieve stad met een goed openbaar vervoersysteem, veel groen en voorheen slechte wijken zijn getransformeerd. In artikel lees je alles over de leukste dingen om te doen in Medellín.

Comuna 3: hoop voor de toekomst

Dat betekent niet dat het allemaal ideaal is in Medellín, verre van. Het is nog steeds een grote Zuid-Amerikaanse stad met alle problemen die daarbij horen, maar dat neemt niet weg dat er ook veel positiefs gebeurt. De voorheen slechte wijk Comuna 13 is zo’n beetje de belangrijkste toeristische trekker van de stad, met volop street art, cafés, bars en straatoptredens. Leuk om te zien, maar wel een beetje doorgeslagen. Wij bezochten daarom ook de wijk Comuna 3, die afgelopen jaar door de bewoners zelf is aanpakt. Toeristen vind je hier niet, maar wel vrolijk geschilderde huizen, goede projecten voor de inwoners (kinderen krijgen bijvoorbeeld Engelse les) en meer hoop voor de toekomst. Aanrader!

8. Hoogtepunten Colombia: de archeologische vondsten in Tierradentro Archeologisch Park

Colombia heeft geen wereldberoemde archeologische plekken zoals Machu Picchu in Peru, maar er zijn genoeg archeologische vondsten om te bewonderen. In het National Archeological Park of Tierradentro, in het zuidwesten van Colombia, liggen 162 tombes uit de zesde tot tiende eeuw, uitgehakt door een pre-Colombiaans volk. We maakten een prachtige wandeling door de groene bergen, waarbij we onderweg verschillende UNESCO-tombes en standbeelden bezochten. Een hele mooie combinatie van cultuur en natuur.

9. Het witte dorp Villa de Leyva ten noorden van Bogotá

Villa de Leyva is een prachtig dorp in de bergen, op 3,5 uur rijden van Bogotá. Je vindt hier witgeschilderde koloniale pandjes, het enorme Plaza Mayor, een bergachtige omgeving en een bijzonder relaxte sfeer. Het is geen dorp met enorme bezienswaardigheden, maar je kunt in de omgeving wel verschillende leuke plekken bezoeken. Het unieke Casa Terracota bijvoorbeeld, en het skelet van een kronosaurus, een soort krokodil uit de oertijd.

10. De stranden van Tayrona National Park aan de Caribische kust van Colombia

Het is voor veel reizigers één van de mooiste plekken van Colombia: een bezoek aan Tayrona National Park aan de Caribische kust. En dat gold voor mij ook. Je kunt hier een schitterende kustwandeling maken langs mooie stranden, door palmenbossen en door jungle waar verschillende soorten apen leven. We sliepen een nacht in een mooi huisje in het Ecohabs Resort, met een spectaculair uitzicht over de kust. Compleet met schitterende zonsondergang én zonsopkomst, begeleid door het angstaanjagende geluid van brulapen in de verte. Mooier wordt het niet! In dit artikel lees je alles over een bezoek aan Tayrona.

De komende weken schrijf ik meer artikelen over onze rondreis langs de mooiste plekken van Colombia. Stay tuned!

Meer lezen over Zuid-Amerika?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven