Home Colombia Tips voor een bezoek aan de Tatacoa-woestijn in Colombia

Tips voor een bezoek aan de Tatacoa-woestijn in Colombia

Door Karlijn

Grillige rode rotsen, hoge groene cactussen en eindeloze uitzichten: de Tatacoa-woestijn was één van de hoogtepunten van mijn rondreis Colombia. De woestijn bestaat uit een rood en een grijs deel en je kunt een prachtige wandeling maken door beide landschappen. Neem daarbij de kraakheldere sterrenhemel en de kans om in de woestijn te overnachten je weet: Desierto de la Tatacoa mag niet ontbreken op je reisplanning. Met deze tips haal je alles uit je bezoek.

Waar ligt de Tatacoa-woestijn?

Je moet een aardige reis over hebben voor de Tatacoa-woestijn, want vanuit Bogotá ben je ruim acht uur onderweg. Het gebied ligt in het zuidwesten van Colombia, met Neiva als dichtstbijzijnde grotere plaats. Het dorpje vlakbij de woestijn heet Villavieja. Omdat de woestijn in zo’n uithoek ligt, staat hij nog niet op elke reisplanning. In december en januari schijnt het er behoorlijk druk te zijn, vooral met lokale toeristen, maar wij waren er in februari op een doordeweekse dag. En we hadden Tatacoa vrijwel voor onszelf alleen.

rood gesteente in Tatacoa-woestijn met cactussen

Wat is de Tatacoa-woestijn?

Tatacoa (wat ‘ratelslang’ betekent), mag dan Desierto de la Tatacoa heten, het is officieel geen woestijn. Het kan er wel 50 graden worden, maar er valt jaarlijks ook 1070 mm regen, met name in april en mei. Daarmee geldt Tatacoa als een droog tropisch bos. Het is een uniek ecosysteem in Colombia, waar volop bijzondere planten groeien en zo’n 72 vogelsoorten en andere dieren leven. Bovendien zijn er talloze fossielen gevonden en als je door de rode woestijn loopt, zie je nog steeds op verschillende plekken mini-fossielen liggen.

Wat te doen in de Tatacoa-woestijn?

Bezoek het spectaculaire rode deel van de woestijn

Het rode deel van de woestijn is het meest spectaculaire deel van Tatacoa. Vanaf de rand van de woestijn heb je verschillende uitzichtpunten, met een schitterend zicht over de geërodeerde rotsen, hoge cactussen en de bergen in de verte. Mooie uitzichtpunten zijn Mirador El Cuzco en Mirador Laberinto. Bij beide punten kun je iets drinken: het verse fruitsap en het suikerrietsap zijn aanraders.

Ga hiken in de rode woestijn

Vanaf de rand van de woestijn leidt een wandelpad naar beneden, de vallei in. Op Google Maps staat het punt aangegeven onder de naam Cuzco en el desierto de La Tatacoa. Voor je het weet sta je tussen de rode rotsen, met cactussen die hoog boven je uit torenen en geiten die voor je uitrennen. Het pad staat wel aangegeven, maar de rotsen vormen ook een labyrint waar het lastig kan zijn om je te oriënteren. Wij hadden een gids, die ons langs de mooiste plekken leidde. Wil je liever op eigen houtje op pad, zorg dan dat je Maps.me op je telefoon hebt staan. Dan weet je altijd waar je bent en is het niet moeilijk om de weg te vinden. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is heel makkelijk.

Tip: begin vroeg!

Het kan snikheet worden in de Tatacoa-woestijn en veel schaduw is er niet. Begin daarom zo vroeg mogelijk aan je hike en neem genoeg water mee. Eenmaal in de vallei kun je nergens meer iets kopen.

Wandel door de surrealistische grijze woestijn

De grijze woestijn van Tatacoa is op het eerste oog misschien wat minder spectaculair dan het rode deel, maar is ook zeker een bezoek waard. Er leidt een duidelijk wandelpad door de vallei en je loopt langs prachtig uitgesleten sprookjesachtige rotsformaties. Heel anders dan het rode deel, maar ook erg mooi. De vallei heeft de bijnaam ‘The Valley of the Ghosts’ en je kunt aan de rotsformaties goed zien waar die naam vandaag komt. Qua landschap deed het me een beetje denken aan een mini-Cappadocië, met glad afgesleten rotspunten. Het grijze deel ligt een half uur rijden van het rode deel en is met zonsondergang extra de moeite waard.

Zwemmen na afloop of toch niet?

Het pad door de grijze woestijn eindigt bij een zwembad, Piscina Mineral. Het zwembad ziet er aanlokkelijk uit na een dag wandelen in de hitte en het is dan ook erg populair. Helaas wordt het water voor het zwembad uit één van de weinige waterbronnen van Tatacoa gehaald, dus duurzaam of goed voor de woestijn is het niet. Zelf hebben we het zwemmen overgeslagen.

Tip: neem liters muggenspray mee

Ik heb nooit een mug gezien in Tatacoa, maar die onzichtbare ellendelingen hebben me heel goed te pakken gehad. Ik denk dat ik binnen een kwartier wel veertig muggenbulten op mijn armen had. Neem dus veel muggenspray mee en smeer je heel goed in, meerdere keren per dag. Lees hier mijn tips over het voorkomen van dengue op reis.

Sterrenkijken in de woestijn

De Tatacoa-woestijn is één van de beste plekken in Colombia om sterren te kijken. De woestijn ligt vlak boven de evenaar en er is bijna geen omgevingslicht. Je hoeft dus ’s avonds alleen maar omhoog te kijken om een kraakheldere sterrenhemel én de Melkweg te zien. Wil je meer weten over het sterrenstelsel? Dan kun je het Observatorio Astronómico Astrosur bezoeken, waar je uitgebreide uitleg krijgt en je door de telescoop mag kijken om planeten te spotten.

Hoe kom je in de Tatacoa-woestijn?

Wij reisden in Colombia met een auto en chauffeur, geregeld via reisorganisatie Better Places. Een heel relaxte manier van reizen! Ga je liever met de bus, dan pak je vanuit Bogotá de bus naar Neiva (een reis van 7 uur). In Neiva neem je een taxi of colectivo, die je in ruim een uur naar Villavieja brengt. Overnacht je in de woestijn zelf, dan moet je in Villavieja een tuktuk naar je accommodatie nemen. Je kunt ook vliegen naar Neiva als je geen zin hebt in een lange busreis. Je bustickets boek je makkelijk online via Busbud.

Hoeveel dagen heb je nodig in Tatacoa?

De reis naar Tatacoa is lang, het gebied ligt echt in een uithoek. Ik zou dan ook twee nachten en een volle dag uittrekken om op je gemak alle bezienswaardigheden te kunnen zien.

Het vervoer in de Tatacao-woestijn

Om de Tatacoa-woestijn te verkennen heb je vervoer nodig. De bezienswaardigheden liggen te ver uit elkaar om te lopen, zeker gezien de hitte. Er zijn verschillende opties:

  • Met een eigen auto. Heb je een huurauto of een auto met chauffeur (dat laatste hadden wij), dan kun je daar prima de woestijn mee in gaan. De hoofdweg is een gravelweg waar je zonder problemen kunt rijden. Buiten de hoofdweg zijn de wegen wel erg slecht, dus rijd daar voorzichtig.
  • Met de fiets. We hebben verschillende plekken gezien waar je fietsen kunt huren. Dat is een goedkope optie, maar of het ideaal is om alle bezienswaardigheden te bekijken, betwijfel ik. De hitte en de afstanden maken fietsen best zwaar.
  • Met een tuktuk. Dit is een hele leuke manier om de woestijn te verkennen. Je kunt makkelijk een tuktuk voor een dag regelen op het plein in het dorpje Villavieja.

Tip voor een goede gids

Je kunt de Tatacoa-woestijn op eigen houtje verkennen, maar als je op zoek bent naar een goede gids kan ik Brayan aanraden. Hij spreekt goed Engels en kan je enorm veel vertellen over de geologie en de biologie van de Tatacoa-woestijn. Zijn gegevens: Brayan Gonzalez, bereikbaar via WhatsApp +57 314 2222 578.

Overnachten in de woestijn

Je kunt ervoor kiezen om in het dorpje Villavieja te overnachten of om in de woestijn te slapen. Wij sliepen bij Infinito Glamping Tatacoa, een glamping in het hart van de Tatacoa-woestijn. De locatie is prachtig en de huisjes waar je slaapt ook. Er is een zwembad en de zonsondergang én sterrenhemel zijn hier fantastisch. Het nadeel is dat je heel afgelegen zit en ’s avonds voor het eten aangewezen bent op de glamping. Je moet ook duidelijk afspreken met de medewerkers dat je daar wilt eten, anders is er niets geregeld. Ik raad de accommodatie zeker aan voor een bijzondere ervaring, maar het is wel handig als je hier eigen vervoer hebt. 

Overnachten in Villavieja

Zit je liever in een iets levendigere omgeving, verblijf dan in Villavieja. Dit is een schattig dorp met een gezellig, schaduwrijk plein en een paar restaurants (het creatieve La Planta Brew Club is een aanrader), cafés en een supermarkt. Leuke accommodaties zijn:

Beste reistijd voor Tatacoa

Tatacoa is één van de heetste plekken in Colombia en het kan overdag makkelijk 35-40 graden worden. In april/mei en oktober/november valt de meeste regen. Regen in Tatacoa is verre van ideaal, want dan zijn de valleien en wandelpaden vaak dicht. Onze gids vertelde ons dat de woestijngrond bij regen één gladde klei-ellende wordt en dat wandelen dan niet meer gaat. Gelukkig zit het weer in Tatacoa meestal mee!

Meer lezen over Colombia?

* Dit bericht bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.