Home Midden-Oosten Bezienswaardigheden Cappadocië: wat te doen in vier dagen?

Bezienswaardigheden Cappadocië: wat te doen in vier dagen?

Door Karlijn

We hebben dertien uur in de nachtbus gezeten en we zijn zo gaar als wat. Om me heen zie ik vooral vlaktes en hoewel we dicht bij Gorëme zijn, zijn de bekende grillige rotsen van Cappadocië, Turkije nog niet in zicht. Maar dan maakt de bus een scherpe bocht en houd ik even mijn adem in. Voor ons ligt de vallei van Gorëme, vol sprookjesachtige pieken en zwevende luchtballonnen. We brachten vier volle dagen in Cappadocië door en eigenlijk was dat nog niet genoeg. Dit zijn mijn tips voor de bezienswaardigheden in Cappadocië, plus een planning voor vier dagen. 

Goreme Open Air Museum

Waar ligt Cappadocië?

Laten we bij het begin beginnen: waar ligt Cappadocië? Cappadocië ligt in het midden van Turkije, in de provincie Anatolië. Het gebied is miljoenen jaren geleden ontstaan door twee enorme vulkaanuitbarstingen. De lavastromen die daarmee gepaard gingen vormden gesteenten, en regen en wind sleten een sprookjesachtig landschap vol grillige rotsen uit.

Reizen naar Cappadocië: hoe kom je er?

Cappadocië ligt vlakbij  Kayseri Airport en Nevsehir Airport. Je kunt daar met Turkish Airlines of Pegasus Airlines naartoe vliegen, met een overstap in Istanbul. Vanaf beide luchthavens rijden shuttlebussen naar Gorëme in Cappadocië. Maak je een rondreis door Turkije (aanrader!) dan kun je Gorëme makkelijk met prima bussen bereiken.

Dag 1:  Gorëme Open Air Museum en Pigeon Valley – mooie Cappadocië bezienswaardigheden

Doordat wij heel vroeg in de ochtend aankwamen in Gorëme, hadden we meteen de hele dag.  Eerste stop: de beschilderde rotskerken van het Gorëme Open Air Museum, waar je zo naartoe loopt vanuit Gorëme. Dit was onze eerste kennismaking met de fairy chimneys van Cappadocië. Deze grillige rotspartijen ontstonden miljoenen jaren geleden door vulkaanuitbarstingen en het gloeiende gesteente van de lavastromen. De asregens vormden de rotspartijen en door wind en regen ontstonden de grillige vormen. De rotsen worden al honderden jaren bewoond en er zijn complete huizen en kerken in uitgehouwen. In het Gorëme Open Air Museum bewonder je een groot aantal kloosters en kerken, voorzien van prachtige schilderingen. Zorg dat je vroeg bent, of ga tijdens lunchtijd, want op deze plek stoppen alle tourbussen.

Pigeon-Valley

’s Middags: wandelen in Pigeon Valley

Cappadocië is een paradijs voor wandelaars en bestaat uit verschillende spectaculaire valleien die je te voet kunt verkennen. Wij namen een busje naar het nabijgelegen Uçhisar, om daar het pad door de Pigeon Valley terug naar Gorëme te volgen. Dat was een mooie wandeling, maar we leerden daar al dat een gids heel handig is in Cappadocië. De weg vinden bleek behoorlijk lastig en we konden de trail niet afmaken omdat we niet wisten waar we naartoe moesten. Uiteindelijk zijn we terug naar de weg geklauterd en hebben we een busje terug aangehouden.

Ilhara Valley Cappadocie

Dag 2 in Cappadocië: ballonvaart en Ihlara Valley

Iedereen moet natuurlijk zelf weten waar ‘ie z’n geld aan uitgeeft. Een ballonvaart is een dure grap en ik kan me best voorstellen dat je er daarom vanaf ziet. Maar als je ook maar ergens het budget vandaan kan halen, boek dat een ballonvaart tijdens je Cappadocië-reis. Onze ballonvaart was één van de hoogtepunten van alle reizen die we ooit gemaakt hebben en in deze blog lees je er alles over. Een mooiere start van de dag is er niet!

ballonvaart Cappadocie

Bezienswaardigheden Cappadocië: de Ihlara Valley

Na het ontbijt vertrokken we met onze huurauto (ter plekke gehuurd bij een lokaal bureautje) naar de Ihlara Valley, waar we wandelden door een rozerode kloof met talloze verborgen rotskerken. Onderweg naar de vallei stopten we eerst om bij het grillige Selime Monastery, één van de mooiste bezienswaardigheden van Cappadocië en mijn persoonlijke favoriet. Een prachtige stop en een aanrader om helemaal naar boven te klimmen.

hiken Cappadocie

Dag 3: wandelen in Cappadocië door sprookjesachtige valleien

De mooiste plekken van Cappadocië ontdek je tijdens een wandeling. Wij maakten samen met onze wandelgids Mehmet een hike van vijf uur door verschillende spectaculaire valleien, waaronder Love Valley, Red Valley en Rose Valley. De grillige rotsformaties, de kleuren, de verborgen kerken en rotshuizen: Cappadocië is uniek en zo ontzettend mooi. Wij regelden Walking Mehmet (of Talking Mehmet, zoals wij hem noemden), via ons hotel. Wandelen met een gids is echt een must, zonder hem hadden we nooit deze route en kerken kunnen vinden. Wij waren hier in 2015, dus misschien dat er inmiddels iets veranderd is, maar destijds was de bewegwijzering niet-bestaand.

Zelve Open Air Museum

Dag 4: Zelve Open Air Museum Cappadocië

Om vijf uur stonden we al naast ons bed, want we wilden de zonsopgang met alle luchtballonnen bekijken. We hadden geluk, want ze stegen op in de vallei onder het dichtstbijzijnde uitzichtpunt in Gorëme. Na het ontbijt gingen we weer met een huurauto op pad, want er waren nog meer plekken die we wilden bekijken. Zo was het hoog tijd om het fantastische kasteel van Uçhisar te beklimmen, voor een prachtig uitzicht. Ook bezochten we het Zelve Open Air Museum, dat liet zien hoe mensen vroeger leefden in de grotten. De rotshuizen hier leken rechtstreeks uit de Efteling te komen en het was prachtig om hier een wandelroute te volgen. Onderweg stopten we verder nog bij de prachtige Pasabagi Valley, met indrukwekkende fairy chimneys en bij de Devrent Valley, met rotspartijen waar je allerlei vormen in kunt herkennen. Een geweldige dag!

rotsen Cappadocie

Bezienswaardigheden Cappadocië: ondergrondse steden

Cappadocië heeft ook een aantal ondergrondse steden, die je kunt bezoeken. Een voorbeeld is Derinkuyu underground city. Wij hebben dit niet gedaan, omdat ik daar veel te claustrofobisch voor ben, maar het is wel interessant als je geen problemen met kleine ruimtes hebt.

vallei Cappadocie

Cappadocië: hoe kom je er?

Je kunt Cappadocië natuurlijk bezoeken als onderdeel van een rondreis Turkije, wat trouwens een enorme aanrader is. Turkije staat bekend om de kusten en all inclusive-hotels, maar het heeft zoveel meer te bieden. Natuurlijk is het ook mogelijk om een losse rondreis Cappadocië te maken, eventueel in combinatie met Istanbul. Je kunt dan kiezen uit twee aankomstvliegvelden: Kayseri Erkilet Airport of Nevsehir Kapadokya Airport. Er gaan rechtstreekse minibusjes van deze vliegvelden naar Gorëme.

Uchisar CappadocieHet kasteel van Uçhisar.

Waar verblijven in Cappadocië?

Wij bezochten Cappadocië tijdens een rondreis Turkije en we arriveerden per nachtbus vanuit Fethiye in het stadje Gorëme. Dit is het belangrijkste plaatsje van Cappadocië en hier vind je alles wat je nodig hebt. Van betaalbare hotels tot goede restaurants, het is er allemaal. Je kunt ook kiezen voor andere plaatsjes in de buurt, zoals het prachtige Uçhisar of Ürgüp, of het kleinere Çavuşin. Wij kozen voor het gemak en dus voor het centrale Gorëme, maar zeker als je een auto huurt, is één van de andere plaatsjes ook een aanrader.

ballonvaart-Cappadocie

Leuk hotel in Cappadocië

Als Cappadocië geen onderdeel van onze wereldreis was geweest, was ik me zonder twijfel te buiten gegaan aan een luxe boutique hotel in een fairy chimney. Kijk maar naar Elite Cave Suites bijvoorbeeld, of naar het Mithra Cave Hotel. Wij kozen voor een iets budgetvriendelijkere optie, Walnut House. En dat bleek een meer dan prima alternatief: het wordt gerund door een vriendelijke familie, je zit in hartje Gorëme, het ontbijt is fantastisch en de kamer zijn heel comfortabel. Aanrader!

Avontuurlijke groepsreis: Cappadocia Travel

Wil je Cappadocië graag met een kleine groep ontdekken en ben je op zoek naar een avontuurlijke reis? Kijk dan zeker bij Cappadocia Travel van Travelbase. In vijf dagen bezoek je de mooiste bezienswaardigheden van het gebied, inclusief gave hikes naar onbekendere plekken.

Meer lezen over Cappadocië en Turkije?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

13 Reacties

Robert 13 februari 2019 - 08:57

Wat is het toch een gaaf gebied. Erg mooi in beeld gebracht ook. Ik kan me nog herinneren dat ik met open mond tussen de rotsen wandelde. Phoe, dat is voor mij alweer zo’n 24 jaar geleden dat ik daar was. Helaas was er toen geen optie om een ballonvaart te maken.

Antwoord
Karlijn 13 februari 2019 - 10:54

Dank je! Het is inderdaad fantastisch daar. En jee, 24 jaar geleden…da’s een hele tijd. Misschien een keer teruggaan voor die ballonvaart ;)

Antwoord
Angela 13 februari 2019 - 12:58

Ja, deze staat al heel lang op mijn verlanglijstje. ? Het is er waarschijnlijk toeristisch genoeg om je met Engels uit de voeten te kunnen maken, maar ik kan een beetje Turks, dus ik heb mezelf het doel gesteld dat ik eerst een redelijk woordje Turks wil spreken voordat ik daar naartoe ga. Fijn om alvast deze praktische blogpost te lezen!

Antwoord
Karlijn 13 februari 2019 - 16:44

Wat leuk dat je wat Turks spreekt! Snel nog meer bijleren en op naar Cappadocië, zeg ik ;)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 17 februari 2019 - 14:16

Ik ben voorlopig alleen in Istanbul geweest, maar ik zou graag meer van het land willen zien! Ik heb wel gehoord dat de luchtballonen veelal in handen zijn van Russische bedrijven, dat vind ik erg jammer. Zeker voor de lokale bevolking! Toch lijkt het me heel gaaf om een keer mee te maken!

Antwoord
Karlijn 17 februari 2019 - 14:58

Hoi Dominique, ik wist helemaal niet dat veel luchtballonnen in handen zijn van Russische bedrijven. Ik heb zelf met Butterly Balloons gevlogen, dat is opgericht door een Turk. Ik zie ook alleen maar Turkse piloten op de site staan, hoewel wij zelf een Engelsman hadden destijds. Inderdaad goed om even naar te kijken voordat je een organisatie kiest. Al zegt een site ook niet alles, want je weet natuurlijk nooit wat er precies achter zit.

Antwoord
Maudy 24 februari 2019 - 22:17

Mijn moeder roept al eeeeeuwen dat ik hier echt een keer naartoe moet, omdat het een van de mooiste plekken is die ze ooit gezien heeft (en geloof me, ze heeft er een flink aantal gezien). Je foto’s hebben me er nog meer van overtuigd, dus hij schuift iets omhoog in mijn bucketlist. Gaaf! :)

Antwoord
Karlijn 25 februari 2019 - 08:47

Hoi Maudy, ik ben het helemaal eens met je moeder, Cappadocie is fantastisch! Toch maar snel gaan dan ;)

Antwoord
Eva 2 maart 2019 - 09:53

Ontzettend mooi. Zo’n ballonvaart zou ik zeker willen maken als ik in het gebied zou zijn.

Antwoord
Karlijn 2 maart 2019 - 13:10

Dat is echt een must! Nog steeds een van de gaafste dingen die ik ooit gedaan heb :)

Antwoord
Zweven door de sprookjesvalleien van Cappadocië - Karlijn Travels 7 december 2019 - 15:14

[…] Het is nog donker als we Göreme uitrijden. Het is nog geen vijf uur ’s ochtends, maar het is al druk op de weg. Busjes rijden af en aan en langs de weg lichten stukken gras op door de vele luchtballonnen die klaar zijn om op te stijgen. Mijn hart klopt wat sneller en ik twijfel even of ik wel durf. Maar dan stopt onze bus en we zien onze piloot Mike zwaaien. Opeens ben ik helemaal klaar voor onze ballonvaart in Cappadocië. […]

Antwoord
De Grote Terugblik op acht maanden reizen - Karlijn Travels 7 december 2019 - 17:12

[…] natuur: lastig kiezen, maar ik ga voor Cappadocië in Turkije, de Pamir Highway in Tajikistan, de vulkanen van Flores (Indonesië) en de lagoons van […]

Antwoord
Behind the scenes: twee maanden op wereldreis - Karlijn Travels 7 december 2019 - 17:48

[…] natuurgebied: Cappadocië. Dat hoort zelfs thuis in mijn wereldwijde top […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.