Home Midden-Oosten De Grand Bazaar in Istanbul: een paradijs voor shopaholics

De Grand Bazaar in Istanbul: een paradijs voor shopaholics

Door Karlijn

Waar ik ook naartoe ga, op mijn to do-lijstje staat altijd ‘bezoek een markt’. Ik ben gek op markten: de kleuren, de geuren, de onbekende producten, de mensen. Op de oogverblindende Grand Bazaar in Istanbul kon ik dan ook mijn hart ophalen. Deze enorme markt is al sinds de vijftiende eeuw in bedrijf en geldt als één van de grootste overdekte markten ter wereld.

“Please, drink some apple tea with me”, smeekt een jonge tapijtverkoper als ik langs zijn winkel loop. Hij lacht breed. “I know you won’t buy any carpets, it’s just for a talk.” Ik ben alleen in Istanbul en probeer niet te erg verdwalen in de lange gewelfde gangen van de Grand Bazaar. Overal waar ik kijk schitteren kleuren. Van de honderden Turkse lampjes die in dikke rijen voor talloze winkeltjes hangen. Blauw, rood, groen, wit, alle kleuren, soorten en maten zijn te koop. Hoog opgestapelde gekleurde borden, bekers en koppen proberen kopers te verleiden. Turkse tapijtverkopers met trotse snorren zijn druk in discussie, boven een stapel traditionele tapijten met ingewikkelde patronen. Een vleugje van de zoete geur van appelthee dringt even mijn neusgaten binnen.

Grand Bazaar 1

Tapijtenbusiness heeft het moeilijk

Ik kan wel een pauze gebruiken en besluit in te gaan op het aanbod om thee te komen drinken. Ik word enthousiast neergeplant op een laag krukje en mijn nieuwe vriend Mehmet verdwijnt achter in zijn winkel om de thee te regelen. Mehmet (29) blijkt een gezellige kerel die inderdaad alleen op zoek is naar een praatje. Hij probeert geen seconde om me een tapijt te verkopen. “De tapijtenbusiness is niet meer wat het geweest is”, vertelt hij. “Jonge mensen kopen geen tapijten meer en zelfs oudere Engelsen, vroeger onze beste klanten, zijn niet meer zo geïnteresseerd. De concurrentie is helaas nog wel heel groot. We proberen ons hoofd boven water te houden, maar dit is op termijn niet vol te houden. We moeten iets nieuws bedenken om ons geld mee te kunnen verdienen.”

Grand Bazaar 4

Honderden winkeltjes

De onderlinge concurrentie op de Grand Bazaar is inderdaad enorm. Er zijn honderden winkeltjes die tapijten en lampjes verkopen. Ook het aardewerk is goed vertegenwoordigd. De verkopers doen dan ook hun uiterste best om je hun winkel in te trekken, hoewel ik het nooit vervelend vind worden. “I have a feeling you’re going to make my day”, roept een lampenverkoper enthousiast. Maar als blijkt dat ik alleen een foto wil maken van de glinsterende lampjes, zwaait hij net zo uitnodigend naar zijn collectie. Blijf ondanks alle vriendelijkheid wel scherp, want als je iets wilt kopen is hard onderhandelen geboden!

Grand Bazaar 3Grand Bazaar 2

Indrukwekkende cijfers

De ontspannen sfeer, de praatjes met verkopers, de kleuren en de geuren zorgen ervoor dat ik tijdens mijn dagen in Istanbul nog een paar keer terugga naar de Grand Bazaar. Het blijft een indrukwekkend geheel: het is een van de oudste en grootste overdekte markten ter wereld. In 61 straten huizen meer dan drieduizend winkeltjes en restaurants, die elke dag tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers trekken. Niet alleen toeristen, maar ook locals. Ga je naar Istanbul, plan dan een middag in voor de Grand Bazaar. En word je uitgenodigd voor een kopje appelthee zonder bijbedoelingen, zeg dan gerust ja. Dankzij de gesprekken met verkopers leer je ook de andere kant van deze drukke markt kennen.

Grand Bazaar 6

Praktische informatie Grand Bazaar Istanbul

Waarom is de Grand Bazaar een aanrader?

De Grand Bazaar is een gevaarlijke plek voor shopaholics. De kans is groot dat je met tassen vol lampen, kussens en sieraden de bazaar weer uit komt. Bovendien is de Grand Bazaar is een ideale plek om een praatje te maken met de verkopers. Altijd gezellig!

Wat kun je er kopen?

Turkse lampjes, tapijten, keramiek, tassen, sieraden, waterpijpen, kussens, sjaals, slippers…wat eigenlijk niet?

Wanneer is de Grand Bazaar open?

De Grand Bazaar is open van maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 19.00 uur. Op zondag is de markt dicht.

Grand Bazaar 5

Meer lezen over Turkije?

Ook leuk om te lezen

13 Reacties

Ester 23 november 2014 - 18:09

Ja, leuk! Ik ben dol op buitenlandse markten. Ik ben nog nooit in Istanbul geweest, al staat de stad al jaren op mijn lijstje. Ik vind deze markt wel wat van die van Marrakesh weghebben!

Antwoord
Karlijn 24 november 2014 - 09:59

Hoi Ester, het lijkt inderdaad wel een beetje op de markt van Marrakech! Alleen is de sfeer is Istanbul wat relaxter. Istanbul is echt een aanrader, ik vind dat zo’n gave stad!

Antwoord
Kimber 23 november 2014 - 20:04

De eerste zinnen had ik zelf kunnen schrijven: ik ga ook altijd naar een markt als ik in een nieuwe stad ben. Elke markt is anders en geeft het karakter van een stad goed weer. Heerlijk om te struinen, een praatje te maken en op een vrolijke manier te onderhandelen. Je foto’s zijn prachtig!

Antwoord
Karlijn 24 november 2014 - 10:01

Hoi Kimber, leuk dat jij ook een marktenfan bent! Ik ben er echt dol op en ik ben in staat om mijn hele reisroute om te gooien voor gave markten die maar eens in de week gehouden worden :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 24 november 2014 - 07:00

Gevaarlijke plaats om met mijn vriendin naartoe te gaan ;-) Ik ben twee keer in Turkije geweest, maar Istanbul heb ik nog niet gezien. Vond de grote bazaar in Izmir ook erg leuk, maar deze ga ik zeker in mijn achterhoofd houden.

Antwoord
Karlijn 24 november 2014 - 09:54

Hoi Robert, de Grand Bazaar is inderdaad een gevaarlijke plek voor veel mensen ;) Ik ga de grote bazaar in Izmir onthouden, want waarschijnlijk komen we daar volgend jaar wel langs!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 24 november 2014 - 10:26

Dit staat zooo hoog op mijn bucketlist! Lijkt me geweldig. En dan met een lege koffer heen, en een volle koffer terug ;)!

Antwoord
Karlijn 24 november 2014 - 10:42

Hoi Stephanie, je kunt je uitleven in de Grand Bazaar, haha! Die lege koffer komt wel vol ;)

Antwoord
Rianne 24 november 2014 - 15:52

Ik hou ervan om over markten in het buitenland te struinen. In Istanbul ben ik nooit geweest, maar mocht ik gaan dan ga ik zeker de grand bazaar bezoeken!

Antwoord
Karlijn 24 november 2014 - 17:03

Hoi Rianne, dank je voor je reactie! Als je van markten houdt, dan zit je in Istanbul goed. Want je hebt er ook nog de Spice Bazaar, ook erg gaaf. Istanbul is een hele mooie stad, zeker de moeite van een reisje waard!

Antwoord
Marcella 29 november 2014 - 10:24

Dit doet me echt denken aan Marrakech, maar goed om te lezen dat het hier wat relaxter is. Vooral die lampen vind ik echt onwijs mooi. Wij hebben er eentje gekocht en die pronkt in de kast. Appelthee klinkt lekker trouwens! Istanbul staat zeker nog op m’n wishlist!

Antwoord
Karlijn 29 november 2014 - 11:29

Hoi Marcella, Istanbul is inderdaad veel relaxter dan Marrakech! Maar ook weer heel anders qua sfeer en beleving. Leuk dat jullie ook zo’n mooie lamp hebben gekocht :) Ik kan Istanbul echt aanraden, fantastische stad met enorm veel te zien en te doen!

Antwoord
Verheugen op Istanbul: een voorproefje in foto's - Karlijn Travels 11 mei 2016 - 20:23

[…] kopen, want mijn rugzak zit al bomvol. Maar ook met koopverbod is het heerlijk om te dwalen door de Grand Bazaar, met al haar kleuren, drukte en gezellige verkopers. We gaan zeker ook terug naar de Spice Bazaar, […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.