Home Midden-Oosten Doen in Turkijke: het witte katoenkasteel van Pamukkale bezoeken

Doen in Turkijke: het witte katoenkasteel van Pamukkale bezoeken

Door Karlijn

In de verte zien we de witte berg al liggen, scherp afstekend tegen de groene velden er omheen. Pamukkale lijkt van een afstand de ideale plek om je ski’s onder te binden, maar in werkelijkheid bestaat de berg uit verhard, opgehoopt kalk uit warmwaterbronnen. Bovenop staan bovendien de oude Romeinse ruïnes van Hierapolis en die combinatie maakt het bezoeken van Pamukkale erg de moeite waard.

Pamukkale Turkije

Waar ligt Pamukkale?

Om bij het begin te beginnen: waar ligt Pamukkale? Pamukkale ligt in het binnenland van West-Turkije, op zo’n drie uur rijden van de kust (Marmaris bijvoorbeeld). Het is dus best een eind rijden. Wij bezochten Pamukkale tijdens onze rondreis door Turkije, waarbij we ook Efeze en andere Romeinse tempelsteden bezochten.

Pamukkale bezoeken: drukte in het weekend

Toen we Pamukkale binnenreden wilden we bijna meteen weer omdraaien. Overal tourbussen, een drukte van belang en een hoofdstraat met alleen maar hotels en reisbureautjes. We hadden niet verwacht dat het in april al zo druk zou zijn. Maar wat bleek: het was zondag en het waren vooral locals die rond het turquoise meer voor de witte berg wandelden, in de zon zaten en de vele eenden en ganzen voerden. Gezellig! 

Pamukkale Turkije

Helderblauwe waterpoeltjes van Pamukkale

Pamukkale is een aparte plek. Kalk in het water van warmwaterbronnen heeft zich opgehoopt, waardoor een witte berg met helderblauwe waterpoeltjes is ontstaan. Tot een paar jaar geleden kon iedereen in die poeltjes badderen, maar dat veranderde de witte berg in een bruine hoop. Inmiddels wordt hard gewerkt aan het herstel en alles is weer behoorlijk wit. Er zijn ter bescherming nog maar een paar poeltjes geopend voor toeristen en dat is natuurlijk een goede zaak. Toch waren we even teleurgesteld toen we eenmaal bovenop Pamukkale stonden. Het water is tijdens de herstelwerkzaamheden uit vrijwel alle poelen gelaten, op een stukje voor toeristen en een deel midden op de berg na. De witte travertines (zoals de poelen genoemd worden) met turquoise water van de foto’s waren bijna niet te vinden. Jammer, want nu was het effect minder bijzonder.

Pamukkale Turkije

Bezienswaardigheden bij Pamukkale: Hierapolis

Toch vonden we Pamukkale erg mooi. De uitzichten vanaf de berg zijn prachtig, er is een keurig wandelpad aangelegd dat je helemaal langs het witte katoenkasteel leidt en de paar poeltjes met water zijn schitterend wit. Is mensen kijken je hobby, dan kun je je ook uitleven. Ga rustig zitten bij de waterpoelen voor toeristen en kijk hoe de gekste selfies worden gemaakt en hoe onhandig iedereen door het water schuifelt. Wij lieten het badderen maar voor wat het was en maakten een wandeling langs de ruïnes van de oude Romeinse spa-stad Hierapolis, bovenop Pamukkale. Het hoogtepunt was een enorm theater, met een geweldig uitzicht over Pamukkale en de besneeuwde bergtoppen in de verte. Helemaal niet verkeerd!

Pamukkale Turkije

Tips voor Pamukkale bezoeken

  • Er zijn drie ingangen en de zuidelijke is het makkelijkste. De noordelijke entree leidt naar de waterpoelen voor toeristen en dat betekent dat je met blote voeten de berg moet beklimmen. Dat kan erg glad zijn. De zuidelijke ingang ligt bovenop de berg en vanaf daar kun je meteen een boardwalk volgen.
  • Wij sliepen in Hotel Ozbay. Niet heel bijzonder, maar wel heel schoon, met snelle wifi en een prima ontbijt. Niet slecht voor 25 euro per nacht.
  • Lekker eten kun je bij Mehmet’s Heaven. Mehmet zelf is heel hartelijk en enthousiast en het uitzicht vanaf het terras over Pamukkale is prachtig.

Meer lezen over Turkije?

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

23 Reacties

Jenny - ikreis.net 9 mei 2015 - 09:35

Ik dacht dat dit héél toeristisch zou zijn en je geen foto’s zou kunnen maken zonder andere mensen erop, maar als ik jouw foto’s zo zie blijft het fotogeniek.

Pemukkale is zo’n bestemming waar ik best nog eens naar toe wil, maar waarvan ik geen idee heb waarmee ik het zou willen combineren. Turkse badplaatsen zijn niet echt mijn ding – denk ik.

Antwoord
Karlijn 9 mei 2015 - 09:42

Hoi Jenny, een paar jaar terug was het inderdaad onmogelijk om foto’s zonder mensen te maken. Toen mocht iedereen in al die poeltjes. Nu waren mensen prima te ontwijken, die waren allemaal verzameld in de paar badjes die wel open waren ;) Pamukkale is goed te combineren met Ephesus en omgeving en vervolgens eventueel met Cappadocia. Die echte Turkse badplaatsen zijn ook niets voor mij, maar in hetzelfde gebied is ook zoveel cultuur te zien!

Antwoord
Robert | Traveljunks 9 mei 2015 - 09:39

Ik vond Pamukkale een verschikking, maar dat kwam ook door die massa’s aan toeristen. In die tijd waren er volgens mij geen regels. Als die er wel waren, dan lapten de meesten ze gewoon aan hun badslipper..

Ik vond het zo’n domper, dat ik er volgens mij niet eens foto’s heb gemaakt.

Antwoord
Karlijn 9 mei 2015 - 09:47

Hoi Robert, ik kan me helemaal voorstellen dat dat een ramp was! Alles met massa’s toeristen vind ik eigenlijk vreselijk en ik ben dan ook blij dat we hier in het voorseizoen zijn, want de drukte is nu nog beperkt. En het is fijn dat er nu wel regels zijn in Pamukkale, want nu konden we de mensen prima omzeilen. De meeste toeristen gaan niet verder dan die paar open badjes en gunnen zelfs de ruïnes van Hierapolis geen blik. Prima voor ons :)

Antwoord
Mark | Longwayhome.nl 9 mei 2015 - 14:05

Wij waren er in september vorig jaar tijdens onze rondreis, ook erg druk. En ook het bronnenwater waar je in kon zwemmen was erg druk. Maar ik vond het desondanks toch wel erg mooi en bijzonder. Het was inderdaad wel jammer dat er veel baden droog lagen.

Veel plezier nog verder!

Antwoord
Karlijn 10 mei 2015 - 15:05

Hoi Mark, ik kan me voorstellen dat het in september erg druk was! Dat is toch wel jammer van dat soort bestemmingen in Turkije. Maar wat je zegt: het blijft een bijzondere plek!

Antwoord
Nanda 9 mei 2015 - 14:27

Ik ben blij om te zien dat de poeltjes weer wit zijn! Als je de foto’s van een paar jaar terug zag. Oh, wat een ellende.

Antwoord
Karlijn 10 mei 2015 - 15:06

Hoi Nanda, dat is inderdaad fijn! Dan zie je dat een beetje regelgeving en beheer toch helpt. Ze zouden dat in Turkije bij meer bestemmingen moeten doen, want mensen vinden het hier blijkbaar erg moeilijk om van cultuurschatten af te blijven…

Antwoord
Linda | Meisje van de Wereld 9 mei 2015 - 17:01

Oh dit ziet er heel anders uit dan toen ik er vorig jaar was! Volgens mij heb ik ook nauwelijks foto’s gemaakt, want er stonden alleen maar dikke Russen in de weg. Je kon daar toen echt over de hoofden heen lopen. Dit ziet er beter uit:-)

Antwoord
Karlijn 10 mei 2015 - 15:07

Wat irritant! Als ik dit zo lees, ben ik maar weer blij dat wij hier in het voorseizoen zijn…

Antwoord
Sandra 10 mei 2015 - 09:27

Oh wat balen zeg van die herstelwerkzaamheden. En vooral dat jullie het nu niet op z’n mooist hebben kunnen zien. Het klinkt wel als een bijzondere plek, beetje Yellowstone-achtig (Mammoth Hot Springs). Ik heb trouwens ook altijd de herstelwerkzaamheden te pakken… Het went ;-)!

Antwoord
Karlijn 10 mei 2015 - 15:08

Het is inderdaad een beetje dubbel: het is super dat ze eindelijk met het herstel bezig zijn, maar voor mijn foto’s is het minder goed. Maar ja, ik snap ook wel wat belangrijker is ;)

Antwoord
Katie Featherstone 10 mei 2015 - 19:21

I don’t speak Dutch unfortunately, but your photos are incredible. I’ve really enjoyed scrolling through your old blog posts. :)

Antwoord
Karlijn 11 mei 2015 - 19:10

Thank you so much Katie :) ! Great to hear you enjoyed my posts even without speaking Dutch!

Antwoord
Liselore - GRAB YOUR BAGS 10 mei 2015 - 19:38

Nog steeds prachtig hoor! Volgens mij heb ik hiervan veel plaatjes op Pinterest (haha) voorbij zien komen, maar daar zaten dus wel mensen in het water. Snap dat het jammer is dat de herstelwerkzaamheden bezig waren, maar als ik het zo lees is het maar goed ook! Word de laatste tijd steeds enthousiaster om ‘andere plekken’ in Turkije te bezoeken, zo te zien moet ik dat in het voorseizoen doen.

Antwoord
Karlijn 11 mei 2015 - 19:18

Hoi Liselore, het is inderdaad heel goed dat ze Pamukkale aan het herstellen zijn! Het is blijkbaar alweer stukken beter dan een paar jaar geleden, gelukkig maar. Turkije is een enorme aanrader, ik vind het echt een prachtig land. Maar we zeggen wel tien keer per dag tegen elkaar dat het goed is dat we hier in het voorseizoen zijn. In de zomer lijkt het me een ramp met al die massa’s toeristen. Al zal het in het oosten wel meevallen, we hebben al dagen geen toerist meer gezien ;)

Antwoord
Marcella 15 mei 2015 - 11:16

Ik had al eens gelezen over dit prachtige gebied, ook op jouw foto’s ziet het er tof uit! Wel jammer dat je die blauwe poeltjes gemist hebt vanwege de werkzaamheden. Al is het fijn dat de rotsen weer wit zijn ipv bruin. Bah ;-)

Antwoord
Karlijn 15 mei 2015 - 16:47

Ik baalde eerst ook erg van het gebrek aan blauwe poeltjes, maar het is natuurlijk voor een goed doel. Ik vergeet soms een beetje dat fotograferen niet het allerbelangrijkste is ;)

Antwoord
Jessica 17 mei 2015 - 21:21

Gaaf dat je ook foto’s van verschillende hoeken hebt gemaakt :) Dat beeld vanaf het gras met zo’n spierwitte berg afgetekend tegen een blauwe lucht is prachtig en ben ik nog niet vaak tegengekomen. En dat amfitheater, geweldig! Inderdaad goed dat jullie in het voorseizoen daar zijn geweest, ik wil niet weten hoeveel mensen photobomben in de zomer,…

Antwoord
Karlijn 19 mei 2015 - 07:51

Dank je Jessica! Dat amfitheater was inderdaad prachtig, zeker met het uitzicht van bovenaf. En Pamukkale in het hoogseizoen…brrr! Maar dat geldt voor heel Turkije, het is typisch een bestemming voor het voor- of naseizoen :)

Antwoord
Wereldreisweek #1 in foto's - Karlijn Travels 25 november 2016 - 09:33

[…] reden we van Selçuk naar Pamukkale. Best een lange rit, mede door een bezoek aan, je raadt het al, weer een Romeinse stad. Aphrodisias […]

Antwoord
irene 9 maart 2023 - 00:07

Mooi om deze ervaring te lezen Karlijn, wij hebben dit voor april in de planning….. De tip voor de zuid ingang nemen we mee. Hoe veel tijd heb je daar rond gebracht?

Antwoord
Karlijn 10 maart 2023 - 01:53

Hoi Irene, ik weet het helaas niet meer precies! Een halve dag, denk ik? In elk geval veel plezier gewenst alvast!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.