Home Midden-Oosten Het indrukwekkende Efeze bezoeken: tips en bezienswaardigheden

Het indrukwekkende Efeze bezoeken: tips en bezienswaardigheden

Door Karlijn

Soms zijn oude opgravingen gewoon een hoop stenen en dat was het dan. Soms is er zoveel bewaard gebleven dat je je levendig kunt voorstellen hoe het er in de oudheid uitgezien moet hebben. Efeze in Turkije is daar een perfect voorbeeld van. De ruïnes van deze antieke Grieks-Romeinse stad zijn enorm indrukwekkend en Efeze bezoeken is dan ook een must tijdens je reis door Turkije.

bibliotheek in Efeze

Waar ligt Efeze en hoe kom je er?

Waar ligt Efeze? Efeze ligt aan de westkust van Turkije, in de provincie Izmir. Vanuit kustplaatsen als Kusadasi (of het dorpje Selçuk, wat wij deden) is de stad makkelijk te bezoeken. Je kunt dat zelf doen, door bijvoorbeeld een auto te huren, maar je kunt ook een dagtrip boeken. Dat laatste is voor Efeze geen verkeerd idee, want een goede gids kan de geschiedenis van Efeze echt tot leven laten komen.

Ephesus Turkije

Efeze bezoeken: koop je entreeticket van te voren online

Het kan erg druk zijn bij Efeze en het is fijn als je je entreeticket dan alvast op zak hebt. Dat kan via deze link.

Ephesus Turkije

Efeze bezienswaardigheden: indrukwekkende stad

We hebben inmiddels al veel opgravingen uit de oudheid gezien. Ik vond de Acropolis in Athene indrukwekkend, net als Jerash in Jordanië en Volubilis in Marokko. Maar Efeze slaat alles. Op het hoogtepunt woonden hier 250.000 mensen en was het de tweede Romeinse stad na Rome. De stad had theaters, een prachtig bewerkte bibliotheek, een ziekenhuis, een rioleringssysteem, badhuizen en luxe huizen. En het mooie is: er is veel bewaard gebleven. Je ziet precies hoe de stad was ingericht, er is een duidelijke hoofdstraat en je kunt regelmatig zijstraatjes inslaan. Overal staan prachtige beelden, de gebouwen zijn rijk versierd en je kunt je goed voorstellen hoe Efeze er in de oudheid uitgezien moet hebben. En dan is nog maar 18% opgegraven, de rest van de stad ligt nog verborgen.

Ephesus Turkije

Efeze bezoeken: vergaap je aan het hoge niveau van de Romeinen

Ik verbaasde me tijdens onze dagtrip Efeze vooral over het niveau van de voorzieningen. De Romeinen hadden wc’s, een riolering en prachtige huizen. We bezochten de terraced houses. Deze huizen waren de villa’s van Efeze en het is geweldig om de lay-out van de enorme huizen te zien. De slaapkamers zijn voorzien van gedetailleerde tekeningen, de vloeren zijn bedekt met mozaïeken. Bijzonder om te zien dat de oude Romeinen het ook al belangrijk vonden dat er iets moois aan de muur hing.

Ephesus Turkije

Bezienswaardigheden Efeze: deze bouwwerken mag je niet missen

Efeze barst van de oude bouwwerken en het is een feest om erlangs te slenteren en alle details in je op te nemen. Je mag deze bouwwerken zeker niet missen als je Efeze gaat bezoeken:

  • Het theater van Efeze bood plek aan 25.000 mensen. Hier vochten vroeger de gladiatoren en als je in de prachtige arena staat, kun je je zo voorstellen hoe dat geweest moet zijn. Er worden tegenwoordig nog steeds concerten gegeven.
  • De tempel van Artemis is ook een aanrader. Deze tempel behoort tot de zeven wereldwonderen uit de oudheid en was ooit het belangrijkste tempelcomplex in de wereld van de oude Grieken. Tegenwoordig staat er nog maar één zuil, dus je hebt wel een beetje fantasie nodig om dit bouwwerk op waarde te schatten.
  • De prachtig versierde bibliotheek van Celsus is misschien wel het indrukwekkendste gebouw van Efeze en is twee verdiepingen hoog. De beelden aan de buitenkant zijn erg indrukwekkend.
  • Vergeet de terraced houses niet te bezoeken. Het kost een paar euro extra om ze te zien, maar ze zijn elke cent waard. Ze geven een goed beeld van het leven in de oudheid.
  • Ga naar het Ephesus Museum. Ik ben geen museumfan, maar de opgravingen die tentoon worden gesteld in dit museum zijn echt indrukwekkend. Sieraden, munten, gedetailleerde beelden, sarcofagen, gebruiksvoorwerpen, het ligt er allemaal. Het is toch ongelofelijk dat er oorbellen zijn gevonden uit de eerste eeuw?

Ephesus-Turkije

Efeze bezoeken: zo haal je het meeste uit je dagtrip

  • Ga vroeg, bij voorkeur om acht uur. Om elf uur was het enorm druk, ik durf niet te denken aan de drukte in de zomer. En ook niet aan de hitte, want schaduwrijk is Efeze niet.
  • Efeze heeft twee ingangen: de Upper Gate en de Lower Gate. Goedkope busjes vanuit Selçuk rijden naar de Lower Gate, maar het is leuker om boven te beginnen. Dan bewaar je het mooiste van Efeze voor het laatst. Je kunt voor 20 lira een taxi nemen de Upper Gate.
  • Een tip voor fotografiefans: wij begonnen bij de Upper Gate en deden eerst een ‘fotorondje’. We bleven de eerste groepen voor en konden vervolgens foto’s maken van alle grote gebouwen, zonder andere toeristen. We hadden de bibliotheek en het theater helemaal voor onszelf. Vervolgens liepen we Efeze nog een keer door, om ook te begrijpen wat we zagen ;)

Ephesus Turkije

Meer lezen over Turkije?

Ook leuk om te lezen

30 Reacties

Esther 24 april 2015 - 18:56

Grappig, ik heb echt exact dezelfde foto’s gemaakt. Waarschijnlijk hetzelfde rondje gemaakt;) Ik ben alleen niet naar de Terraced Houses geweest, omdat het gewoon te druk was. De volgende keer dan maar;) Veel plezier daar nog!

Antwoord
Karlijn 25 april 2015 - 15:59

Dank je Esther! We hebben vast hetzelfde rondje gemaakt, zo de moeite waard!

Antwoord
Kirsten | Travaar.nl 24 april 2015 - 19:13

Wat leuk dat je iedereen zo goed en snel op de hoogte houdt! Ik vond Ephesus ook geweldig. Wij waren er inderdaad aan het einde van de middag en toen was het heeel druk, maar zeker de moeite waard! Heel veel plezier nog!

Antwoord
Karlijn 25 april 2015 - 15:59

Dank je Kirsten! Ik had nog de hoop dat Ephesus aan het einde van de dag ook wat rustiger zou zijn, maar blijkbaar gaat het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat door ;) Maar met of zonder andere mensen, het blijft inderdaad enorm de moeite waard!

Antwoord
Nicetobeout 24 april 2015 - 19:42

Wauw!! Ziet er erg gaaf uit. Mooi hoor, zo ontdek je nog eens wat!

Antwoord
Karlijn 25 april 2015 - 15:58

Het was inderdaad erg gaaf! Vandaag hebben we nog meer mooie antieke steden ontdekt, ik kan er geen genoeg van krijgen :)

Antwoord
Tikva 24 april 2015 - 20:06

Ja wat leuk ward ook op de foto ;-). Goed te horen dat jullie het leuk hebben. Wat ik me vooral herinner van Efeze is de wc waar je gezellig naast elkaar je boodschap kunt gaan doen. Ik ben toch meer van prive naar de wc.

Antwoord
Karlijn 25 april 2015 - 15:57

Die wc’s waren inderdaad erg apart, dat vonden wij ook! Gelukkig dat er wel iets is veranderd in tweeduizend jaar ;) Ik zal proberen onszelf wat vaker op de foto te zetten. Ward heeft al opdracht om met de film hetzelfde te doen ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 24 april 2015 - 21:14

Ha, erg leuk om te zien. Ik bezocht het zo’n 20 jaar geleden, maar ik kan het me nog goed voor de geest halen. Mooie foto’s weer :-)

Antwoord
Karlijn 25 april 2015 - 15:56

Dank je Robert! Twintig jaar geleden, wat een tijd ;) Grappig dat je het je nog zo goed herinnert!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 25 april 2015 - 12:09

Ziet er gaaf uit! En lekker om een auto te huren, even je eigen plan trekken :)!

Antwoord
Karlijn 25 april 2015 - 15:55

Hoi Stéphanie, rondrijden met de auto bevalt prima! Dat blijft toch een relaxte manier van vervoer :)

Antwoord
Sabine 25 april 2015 - 17:04

Wat mooi zeg! Ik vond Jerash al best wel indrukwekkend (De Acropolis ook, maar daar struikelde ik meer over de toeristen eigenlijk), maar dit ziet er echt prachtig uit! Vooral ook met die mooie paarse boom :) Veel plezier!

Antwoord
Karlijn 26 april 2015 - 19:49

Hoi Sabine, ik vond Jerash ook super! Ephesus is nog meer een echte stad, dat maakte het erg bijzonder. Dat van de toeristen op de Acropolis kan ik me helemaal voorstellen. Ephesus lijkt me ook een ramp in de zomer, wat een drukte dan!

Antwoord
Eva - eighty7 25 april 2015 - 19:41

Indrukwekkend dit; het ziet er fantastisch uit! En wat zonde dat jullie weer regen hadden in Istanbul, dit is het betere werk :)

Antwoord
Karlijn 26 april 2015 - 19:50

Hoi Eva, met het weer in Istanbul zat het inderdaad niet mee! We hebben een middag zon gehad, dus we hebben de stad wel zonnig gezien. Maar verder was het vooral veel schuilen en koffie drinken ;) Inmiddels bevalt het weertechnisch een stuk beter!

Antwoord
De Wandelgek 26 april 2015 - 12:40

Slim om vroeg te gaan. De foto’s zijn inderdaad erg mooi als er geen toeristen op staan en het licht is ook goed. Ik was zelf ooit een dag in pompei en was zo onder de indruk van de romeinse bouwstijl en kunst dat ik er nog een dag naar toe ben geweest. Het is daarom ook onbegrijpelijk dat IS nu dit soort opgravingsplaatsen onherstelbaar kapot maakt. Mooi begin van de reis trouwens :-)

Antwoord
Karlijn 26 april 2015 - 19:56

Hoi Wandelgek, het is inderdaad zo onbegrijpelijk wat IS nu kapot maakt. Maar ik begrijp sowieso niets van hun acties, dus het past wel in de lijn. Helemaal gek! Ik kan me voorstellen dat Pompei ook erg indrukwekkend is. Ik ben er nooit geweest, maar het staat wel op mijn verlanglijst. Ik houd zo van die oude ruïnes en opgravingen!

Antwoord
Marcella 27 april 2015 - 19:19

Hé, wat leuk om Ward te zien! En, mooie foto van jou! Tof gebied zeg, ziet er onwijs mooi uit!

Antwoord
Karlijn 27 april 2015 - 19:26

Dank je! Eindelijk een foto zonder zes onderkinnen ;) Ephesus was echt super, zo’n mooie plek!

Antwoord
De vijf mooiste Romeinse ruïnes in Turkije - Karlijn Travels 1 mei 2015 - 15:11

[…] kan niet missen: Ephesus staat bovenaan. Niet zo gek, want dit is de grootste en meest complete Romeinse stad in de regio. Het mooiste van […]

Antwoord
Marijke 2 mei 2015 - 09:56

Wat is het daar mooi! Ik stelde me dat deel van Turkije helemaal anders voor :) Zo spannend om je avonturen te volgen en goed dat je weer wat meer basic kan reizen. Zo af en toe een luxehotel moet kunnen, maar een goedkopere guesthouse is toch vaak veel charmanter! Heerlijk om je avonturen te volgen en zelf ook te dromen van een wereldreis!! Geniet er nog van!

Antwoord
Karlijn 3 mei 2015 - 08:47

Dank je Marijke! Je denkt bij Turkije al snel aan all-inclusive resorts, maar het land heeft zoveel te bieden op het gebied van cultuur! Ik vind het echt genieten. De guesthouses bevallen hier ook goed. Voor een paar tientjes slaap je in een prima hotelletje. Echt een heel fijn reisland, dat Turkije!

Antwoord
Marlie 4 mei 2015 - 22:27

Hallo wereldreizigers, wat een geweldige foto’s ,vooral van de opgravingen!! Super mooi,wat is het toch genieten.
Ik heb Pat en Eef ook jullie site gegeven. Patrick zei tegen mij,ik heb hem geblokt anders wordt ik helemaal gek.hahaha.
Geniet verder van jullie geweldige Tour on The world!!
Heel veel groetjes Marlie

Antwoord
Karlijn 5 mei 2015 - 15:04

Dank je Marlie, dat komt helemaal goed! Grappig dat Patrick de site geblokt heeft, ik ga mijn best doen voor nog meer jaloersmakende verhalen ;)

Antwoord
Persepolis in Iran: gedetailleerde beelden brengen Perzië tot leven - Karlijn Travels 12 augustus 2016 - 07:05

[…] zijn hoogtijdagen uit twaalf gebouwen, maar tegenwoordig zie je daar niet veel meer van. In het Turkse Ephesus is het heel gemakkelijk om je voor te stellen hoe de stad er in de tijd van de Romeinen uitzag. Je […]

Antwoord
Bezienswaardigheden Fethiye: ultiem relaxen en een mooie hike - Karlijn Travels 27 september 2018 - 13:26

[…] reisden met de bus van Ephesus naar Fethiye, omdat het onderdeel was van onze rondreis Turkije. Ga je alleen naar Fethiye, dan kun […]

Antwoord
Persepolis in Iran: gedetailleerde beelden brengen Perzië tot leven - Karlijn Travels 7 december 2019 - 13:45

[…] zijn hoogtijdagen uit twaalf gebouwen, maar tegenwoordig zie je daar niet veel meer van. In het Turkse Efeze is het heel gemakkelijk om je voor te stellen hoe de stad er in de tijd van de Romeinen uitzag. Je […]

Antwoord
De vijf mooiste Romeinse ruïnes in Turkije - Karlijn Travels 7 december 2019 - 19:31

[…] kan niet missen: Efeze staat bovenaan. Niet zo gek, want dit is de grootste en meest complete Romeinse stad in de regio. Het mooiste van […]

Antwoord
Bezienswaardigheden Turkijke: 5x de mooiste Romeinse steden - Karlijn Travels 1 juni 2020 - 10:26

[…] kan niet missen: Efeze staat bovenaan. Niet zo gek, want dit is de grootste en meest complete Romeinse stad in de regio. Het mooiste van […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.