Reisverzekering terreurdreiging
Praktisch reisadvies

Reisverzekering bij terreurdreiging of negatief reisadvies: wat wordt vergoed?

Een goede reisverzekering is altijd noodzakelijk. Je hoopt het natuurlijk niet, maar op reis kan er altijd iets gebeuren. Je camera kan kapot vallen, je kan beroofd worden of een ongeluk krijgen, en dan is het heel fijn als je reisverzekering de kosten dekt. Maar wat kan je reisverzekering betekenen in uitzonderlijke situaties, zoals terreurdreiging of onrust op je reisbestemming? Samen met Centraal Beheerย zette ik de belangrijkste vragen รฉn antwoorden op een rij.

Reis- en annuleringsverzekering bij terreurdreiging

Hoe erg het ook is, we kunnen er niet meer omheen: terreurdreiging en aanslagen. Het kan helaas overal gebeuren, ook in Nederland, maar wat als er op je reisbestemming opeens iets gebeurt? Of dreigt te gebeuren? Bij terreurdreiging kan je reisverzekering meestal niets voor je betekenen. Je kunt je reis natuurlijk altijd annuleren, maar de kosten betaal je zelf. Er zijn tegenwoordig echter ook allrisk-reisverzekeringen, waarbij je wel kunt annuleren als je vanwege terreurdreiging niet meer op reis durft. Dan wordt een deel van je annuleringskosten vergoed door de verzekeraar. Natuurlijk kosten deze verzekeringen ook meer.

Wat als er een aanslag plaatsvindt tijdens je reis?

Hopelijk gebeurt het nooit, maar stel dat er een aanslag plaatsvindt op je reisbestemming en jij daar schade van ondervindt? Met een goede reisverzekering ben je meestal verzekerd tegen de schade die je oploopt tijdens een terroristische aanslag. Check je polisvoorwaarden om te zien of jouw verzekering terreurschade vergoed.

Wat als ik langer opย mijnย bestemming moet blijven?

Het kan gebeuren dat je vanwege onrust in een land (bijvoorbeeld na een aanslag) langer op je reisbestemming moet blijven. Je vlucht gaat bijvoorbeeld niet en je kunt pas een paar dagen later weg. In dat geval vergoedt je reisverzekering je kosten voor het extra verblijf, telefoonkosten en vervoer. Als je vanwege een aanslag niet op de geplande tijd vanuit Nederland naar je bestemming kunt afreizen, dan is er meestal ook een vergoeding mogelijk.

Wat als het opeens onrustig wordt op je bestemming?

Het kan gebeuren dat er onverwachts problemen ontstaan op je reisbestemming. Als het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgeeft, dan bieden reisorganisaties meestal aan om je reis om te boeken. Zij doen dat via het Calamiteitenfonds. Heb je je reis zelf geboekt (of wil je op de bonnefooi gaan backpacken), dan kan je annuleringsverzekering meestal niets voor je betekenen. Verzekeraars vinden dat je dan alsnog zelf kunt bepalen om wel te gaan.

Wat als je naar een land met een negatief reisadvies gaat?

Tijdens onze reis over de Zijderoute kwamen we regelmatig door gebieden waar het reisadvies op oranje stond. Het hele grensgebied tussen Tadzjikistan en Afghanistan bijvoorbeeld. We hebben de risicoโ€™s afgewogen en besloten om toch te gaan. Verzekeraars gaan niet allemaal hetzelfde om met oranje of rode reisadviezen. Meestal ben je wel verzekerd voor de normale schades die onder een reisverzekering vallen. Word je ziek of moet je vanwege een noodgeval eerder naar huis, dan wordt dat vergoed. Ontstaat je schade direct door (gewapende) conflicten of onlusten in het land, dan verandert de zaak. Dan kan je reisverzekering niets vergoeden.

Let op! Check altijd je reisverzekering

Er zijn talloze reisverzekeringen bij verschillende verzekeraars. Wat je wel of niet vergoed krijgt, hangt af van jouw specifieke reisverzekering en de bijbehorende voorwaarden. Ga daarom nergens van uit, maar neem bij vragen altijd contact op met je verzekeraar. Die kan je van het beste advies voorzien.

Even een mooi plaatje van een zorgeloze vakantie ๐Ÿ™‚

Tip: doorlopende reisverzekering

Wil je niet na hoeven denken over je reisverzekering bij elk reisje dat je maakt? Sluit dan een doorlopende reisverzekering af. Als je verschillende keren per jaar op reis gaat, of meer dan drie weken achter elkaar, dan ben je met deze verzekering vaak goedkoper uit dan met het afsluiten van losse reisverzekeringen. Bovendien weet je zeker dat je dan altijd goed verzekerd op reis gaat.

 

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer.

8 reacties op dit artikel

  1. Hmm, daar zeg je me wat. Over 2 maanden zit ik in Amerika en hoewel ik niet denk dat me daar veel kan overkomen, neem ik toch maar het zekere voor het onzekere en zal mijn (doorlopende) reisverzekering eens uitkammen… bedankt voor deze blogpost!

  2. Wat een ontzettend handig en informatief artikel! Ik vind dit soort vragen en kwesties vaak heel onduidelijk, dus heel fijn om daar nu eens wat meer over te lezen. Ik heb een doorlopende reisverzekering en was daar heel blij mee toen mijn camera werd gestolen. Verder heb ik het nog nooit nodig gehad, maar nu met alle terreur etc. weet je het maar nooit

    1. Klopt helemaal! Een reisverzekering kost geld en dat is jammer als je ‘m niet nodig hebt. Maar als er wel iets gebeurt, ben je zo blij dat alles voor je geregeld wordt. Echt onmisbaar!

  3. Bedankt voor deze info. Ik herinner me dat natuurgeweld ook een probleem kan zijn. Wij zijn ooit gestrand in Kuala Lumpur op weg naar Bali vanwege een vulkaan uitbarsting. Er werd niet gevlogen op Bali. De verzekering keerde geen nieuwe vlucht- en verblijfskosten uit en verwees ons naar de reisorganisatie. En ja hoor, die verweest ons naar de verzekerig…..

    1. Ah, wat een ellende ๐Ÿ™ Ja, natuurrampen zijn weer een categorie op zich. Echt ontzettend vervelend als die instanties dan naar elkaar gaan zitten wijzen…

  4. Interessant! Ik vraag me opeens af hoe dat dan in Colombia gaat voor reizigers. Velen komen van in oranje gebieden namelijk. Daarvan is veel tegenwoordig veilig om te reizen, maar staat wel nog steeds op oranje. Groene gebieden zijn er vrijwel niet in Colombia haha. In rode gebieden komen maar weinig reizigers (gelukkig). Maar het kan wel. Derk Bolt en cameraman bijvoorbeeld. Zouden die dus niet verzekerd zijn voor wat er is gebeurd? Goed om eens over na te denken bedenk ik me nu…

    1. Als ik het goed heb begrepen, hangt het in de oranje gebieden verzekeringstechnisch een beetje af van je verzekeraar. Maar in rode gebieden ben je niet verzekerd voor schade die je oploopt door lokale onlusten. Als Derk Bolt alleen een normale verzekering heeft, zou hij niet verzekerd zijn tegen dit soort dingen. Maar gezien de risico’s van zijn werk heeft hij misschien wel een ander soort verzekering. En het feit dat hij een BN’er is heeft in dit geval ook vast geholpen ๐Ÿ˜‰ Het is wel goed om van tevoren na te denken over dit soort dingen. Wij hebben in het geval van Tadzjikistan bijvoorbeeld vooral de risico’s voor onze persoonlijke veiligheid afgewogen, maar naar de reisverzekering hebben we niet heel goed gekeken…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven