Home Midden-Oosten Bezienswaardigheden Turkije: 5x de mooiste Romeinse steden

Bezienswaardigheden Turkije: 5x de mooiste Romeinse steden

Door Karlijn

Op reis bezoek ik heel graag oude ruïnes en tempels. Wat dat betreft kon ik in West-Turkije mijn hart ophalen. Ik bezocht daar een groot aantal oude Romeinse steden, van het bekende Efeze tot het onbekende Miletus. Ben je op zoek naar de mooiste Romeinse bezienswaardigheden in Turkije? Dit zijn mijn vijf favorieten.

1. Efeze: de mooiste Romeinse stad in Turkije

Het kan niet missen: Efeze staat bovenaan. Niet zo gek, want dit is de grootste en meest complete Romeinse stad in de regio. Het mooiste van Ephesus is dat je echt het gevoel hebt dat je in een stad loopt. Je wandelt over de oude hoofdstraat, met recht voor je de bibliotheek, rechts het theater en links de oude huizen. Er is nog heel veel van over, de details en beelden zijn geweldig en dat brengt de tijd van de Romeinen helemaal tot leven.

Ruïnes Turkije

Bezienswaardigheden Turkije: Romeinse ruïnes

2. De tempel van Apollo in Didyma

In Didyma vind je geen oude stad, maar de tempel van Apollo. Het was een van de grootste tempels uit de Romeinse tijd en nu één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Turkije. Hoewel er niet eens zoveel meer van over is, zie je aan de enorme pilaren toch hoe overweldigend groot deze tempel geweest moet zijn. Erg indrukwekkend!

Ruïnes-Turkije

3. De oude Grieken stad Aphrodisias in Turkije

De oude Griekse stad Aphrodisias werd vernoemd naar Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. De stad is heel uitgestrekt en heuvelachtig en dat zorgt ervoor dat je steeds nieuwe ruïnes ontdekt. Tempels, hoge pilaren, een fantastisch, deels overwoekerd stadion en een groot theater zijn de hoogtepunten van Aphrodisias. Ik vond ook de locatie van de stad geweldig, met hoge besneeuwde bergen op de achtergrond.

Ruïnes Turkije

4. Bezienswaardigheden Turkije: Maya-achtige stad Miletus

Bij mijn eerste blik op Miletus dacht ik even dat ik in Mexico was beland, bij een oude Maya-stad. Het enorme theater bij de ingang van de stad is opgebouwd uit talloze kleine stenen en is nog bijna helemaal intact. We beklommen het theater en liepen door de heuvels terug via de Romeinse baden. Die waren helemaal overwoekerd, maar stonden grotendeels nog overeind. De stilte werd alleen verstoord door het geluid van duizenden kwetterende vogels en dat van de kikkers die om het hardst kwaakten vanuit de nabijgelegen vijver. Een magische plek.

Ruïnes Turkije

5. Priene: toplocatie in de bergen

Van de Romeinse stad Priene staat nog bijzonder weinig overeind, maar de locatie bovenop een berg is fantastisch. In Priene bekeken we een klein theater en de overblijfselen van een tempel en genoten we van het uitzicht. Priene is zo’n plek waar ik over een jaar of tien nog eens naartoe zou willen. De site is bezaaid met grote brokstukken en als die opgebouwd worden, kan Priene makkelijk concurreren met de mooiste sites in de regio.

Ruïnes Turkije

Bezienswaardigheden Turkije: hoe & wat

Hoe kom je bij de Romeinse steden in Turkije?

  • Efeze bezoek je het makkelijkste via Selçuk, dat er slechts een paar kilometer vanaf ligt. Je kunt een taxi pakken naar Efeze vanuit het stadje.
  • Voor de overige ruïnes huurden wij een auto. Vanuit Selçuk maakten we met de auto een dagtrip naar Didyma, Miletus en Priene. Aphrodisias bezochten we onderweg van Selçuk naar Pamukkale.

Auto huren in Turkije: prima te doen

Autorijden in dit deel van Turkije is prima te doen. Het enige nadeel zijn de hoge kosten als je de auto op een andere plek wilt inleveren dan je hem hebt gehuurd, verder is het ideaal.  Wij huurden de auto via een lokaal bedrijf, dat helaas niet meer actief is. We haalden de auto op in Selçuk en leverden hem weer in in Fethiye. Ik vond online dit alternatieve lokale verhuurbedrijf.

Meer lezen over Turkije?

Ook leuk om te lezen

17 Reacties

Daphne | It's Travel O'Clock 1 mei 2015 - 14:12

Deze kant van Turkije kende ik nog niet zo goed. Het imago van ‘ all-inclusie beach resorts’ blijft maar in mijn hoofd hangen. Deze foto’s zorgen er in ieder geval voor dat mijn interesse behoorlijk is gewekt. Met name Ephesus is inderdaad prachtig. Ik maart liep ik nog door het Forum Romanum. Ik zo indrukwekkend! Jammer dat het overgrote deel vergaan is en je slechts nog wat contouren ziet.

Antwoord
Karlijn 1 mei 2015 - 15:03

Hoi Daphne, Turkije heeft zoveel te bieden op het gebied van cultuur! Je denkt inderdaad al snel aan veel te drukke kustplaatsen met all inclusive-resorts (ook niet mijn ding), maar er is gelukkig veel meer. Ik ben benieuwd naar wat we allemaal nog meer gaan ontdekken in het oosten van het land. Het Forum Romanum vond ik trouwens ook geweldig. Je hebt er inderdaad wat fantasie bij nodig, maar het is toch een heel speciale plaats!

Antwoord
Robert | Traveljunks 1 mei 2015 - 17:04

Prachtige foto’s! Ik moet mijn oude foto’s weer eens opduiken, want je hebt Turkije weer behoorlijk wakker gemaakt bij me :-)

Antwoord
Karlijn 3 mei 2015 - 08:50

Dan is mijn doel bereikt! Hoe lang is het geleden dat jij in Turkije was?

Antwoord
Robert | Traveljunks 3 mei 2015 - 09:43

In 1995 en in 1996 ben ik er geweest. Eerste jaar omgeving Izmir en de kust richting zuiden afgegaan. Het tweede jaar op Antalya gevlogen en na een paar daagjes relaxen met het ov naar het oosten. Jammer was toen dat we vanwege de dreiging van de pkk niet helemaal tot de grens konden komen. Ons doel was het drielandenpunt Turkije-Irak-Iran, maar niet echt goed over nagedacht.. ;-)

Antwoord
Karlijn 3 mei 2015 - 10:35

Ok! Dat was weer eens iets anders geweest dan ons drielandenpunt ;) Zo is er altijd wat in dat deel van het land. Wij hadden heel graag naar het grensgebied met Syrië gewild, maar dat is niet echt een aanrader nu. Gelukkig is Turkije groot genoeg, er is zoveel te zien!

Antwoord
Maria 1 mei 2015 - 22:02

Hallo Karlijn,
Prachtige foto’s en verhalen, vindt het heel erg leuk dat ik je zo kan volgen. Hoorde van Anke dat je weer op reis ging en dat je te volgen was op Karlijn travel. Weer een fijne week en wacht met spanning op de volgende foto’s en verslag. Groetjes

Antwoord
Karlijn 3 mei 2015 - 08:49

Wat leuk dat je meeleest Maria! Het volgende verslag komt er vandaag aan, ik vind het superleuk om bij te houden wat we allemaal gedaan hebben!

Antwoord
Lisette | Travellust.nl 2 mei 2015 - 08:25

prachtig, die ruines! Zelf ben ik van dit rijtje alleen in Efeze geweest. Verder vond ik Side en Aspendos ook de moeite waard!

Antwoord
Karlijn 3 mei 2015 - 08:48

Hoi Lisette, in Side en Aspendos zijn wij helaas niet geweest. Volgens mij kun je in Turkije weken lang alleen maar ruïnes hoppen, er is zoveel te zien!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 2 mei 2015 - 13:19

Wauw! Altijd wel geweten, maar nooit echt over nagedacht dat dit ook Turkije is! Tot nu toe wilde ik vooral Istanbul, Cappadocie en de rustige kustplaatjes zien, maar dit vind ik ook erg mooi :)!

Antwoord
Karlijn 3 mei 2015 - 08:45

Het was inderdaad heel mooi, Turkije is erg veelzijdig! We zitten nu in Cappadocië, wat ook helemaal geweldig is. Tot nu toe bevalt Turkije prima!

Antwoord
Marcella 5 mei 2015 - 17:59

Wauww, wat een mooie gebieden zeg! Ik zie van Turkije alleen foto’s van Istanbul, Cappadocië (check voor jou!) of all-inclusive resorts. Deze ruïnes zijn een mooie toevoeging van mijn beeldvorming van Turkije. Wat een onwijs mooi gebied zeg!

Antwoord
Karlijn 6 mei 2015 - 14:46

Hoi Marcella, Turkije is echt geweldig, en heel veelzijdig! Veel meer dan alleen toeristische kustplaatsen :)

Antwoord
Tikva 5 mei 2015 - 18:47

Ik was zelf weg dus loop een beetje achter met je blog. Wat een fijne post, ik ben ook gek op ruines. Efeze wel gezien de rest niet, mooie foto’s vooral met dat lente gevoel dat er helemaal in doorkomt. Zo knap van de romeinen dat ze zoveel plekken hebben gebouwd die nu gewoon nog mooi zijn.

Antwoord
Karlijn 6 mei 2015 - 14:43

Helemaal mee eens, die oude Romeinse steden zijn nog altijd prachtig! En hoe was TBEX? Ik ben benieuwd!

Antwoord
Wereldreisweek #1 in foto's - Karlijn Travels 28 mei 2016 - 17:01

[…] werd onze huurauto afgeleverd en startte onze roadtrip van vier dagen. Er stonden weer drie oude Romeinse steden op het programma: Didyma, Miletus en Priene. Je moet ervan houden, van al die stenen, maar wij zijn […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.