Home Jordanië 10x de hoogtepunten van mijn rondreis Jordanië

10x de hoogtepunten van mijn rondreis Jordanië

Door Karlijn

Wereldwonder Petra, de woestijn Wadi Rum, het verrassende Amman, de Romeinse stad Jerash: Jordanië heeft enorm veel te bieden. In oktober maakte ik voor de tweede keer een rondreis door Jordanië. Deze keer niet alleen als reiziger, maar ook als begeleider van een fotoreis. Het was lang geleden dat ik voor het eerst in Jordanië was, maar het land was qua sfeer gelukkig nog niets veranderd. Het is nog altijd één van mijn favoriete bestemmingen. Dit waren de tien hoogtepunten van mijn prachtige rondreis Jordanië.

1. De mensen in Jordanië zijn warm en hartelijk

Het was de eerste keer dat ik een reis begeleidde, dus ik was van tevoren behoorlijk zenuwachtig. Gelukkig zorgden de mensen in Jordanië dat de grootste spanning al snel van me afviel. Overal waar je komt hoor je ‘welcome to Jordan’ en dat menen de Jordaniërs ook echt. Van de verkopers in de souk van Amman tot onze chauffeurs en gidsen: iedereen was even gastvrij, vriendelijk en behulpzaam. Extra fijn voor mijn fotogroep, want de Jordaniërs (met name de mannen) hebben er geen probleem mee om op de foto te gaan. Ideaal om te oefenen met portretfotografie!

Portretten van mensen in Jordanië

2. Het verrassend bruisende en veelzijdige Amman

Toen ik voor het eerst in Jordanië was, zag ik eigenlijk niets van hoofdstad Amman. Ik dacht dat er niet veel te doen was. Hoe ik daarbij kwam, geen idee, want Amman bleek één van de hoogtepunten van mijn rondreis Jordanië. De stad heeft mooie bezienswaardigheden, zoals de Citadel en het Romeinse theater, de souks zijn kleurrijk en bruisend en het centrum barst van de street art. Ik deed een kookcursus bij de dames van Beit Sitti en een street art tour via Underground Amman. Ik at traditionele falafel bij het beroemde Hashem en dronk koffie in het hippe Rumi Cafe. Amman heeft van alles wat en is echt de moeite waard. Amfitheater Amman

street art Amman

3. Hoogtepunten rondreis Jordanië: de Romeinse stad Jerash

Ben je net als ik gek op archeologische vindplaatsen, dan is de Romeinse stad Jerash een must. Deze oude stad is heel goed bewaard gebleven, waardoor je een mooi beeld krijgt van hoe Jerash er vroeger uitgezien moet hebben. Wat dat betreft is het complex vergelijkbaar met Efeze in Turkije. Ik was deze reis twee keer in Jerash, één keer alleen en één keer met een groep. Met de groep hadden we een gids en dat bleek erg waardevol. Ik ontdekte plekken die ik in mijn eentje niet had gevonden (zoals de voormalige slagerij) en de stad kwam zo nog meer tot leven.

Jerash zuilen archeologische ruines Jerash Jordanie

4. Overnachten in de magische Feynan Ecolodge

Feynan Ecolodge is uitgeroepen tot één van de beste ecolodges ter wereld door National Geographic Traveler Magazine en ik begrijp waarom. Ik heb wel eens overnacht in ecohotels waarvan ik me afvroeg wat het eco-aspect eigenlijk was, maar bij Feynan Ecolodge is dat overduidelijk. Er wordt minimaal elektriciteit gebruikt, ’s avonds is de hele lodge verlicht met kaarsen, de Bedoeïenengemeenschap profiteert van het toerisme, er wordt vegetarisch gekookt met producten uit eigen tuin, er wordt geen plastic gebruikt…het hele plaatje klopt. Bovendien ligt Feynan ook nog eens op een prachtige, afgelegen locatie en kun je in de omgeving schitterende wandelingen maken. Hier lees je er alles over.

Felan Ecolodge Jordanië Voetballers in Jordanie

5. Het stadje Salt: nog vrij onbekend en bijzonder sfeervol

Het Ottomaanse stadje Salt ligt op een half uurtje rijden van Amman. Dit plaatsje heeft nooit de modernisering van Amman gekend en de historische charme is daardoor goed bewaard gebleven. Ik vond dit een heel leuke plek om te stoppen onderweg naar de Dode Zee. Salt heeft sfeervolle, smalle straatjes (bereid je wel voor op klimmen, want Salt is tegen een heuvel aangebouwd), een levendige souk en volop gezellige winkeltjes en restaurants. Het wordt nu nog vooral door lokale toeristen bezocht, dus extra leuk om er nu een kijkje te gaan nemen. In dit artikel vind je volop informatie over een bezoek aan Salt.

uitzicht op Salt Jordanië Groente en fruit souk in Salt Jordanie

6. Hoogtepunten rondreis Jordanië: via de ‘achterdeur’ van Little Petra naar Petra hiken

Het kan niet anders: wereldwonder Petra is één van de absolute hoogtepunten van elke rondreis Jordanië. De meeste mensen komen via de Siq Petra binnen, waar ze meteen oog in oog staan met de wereldberoemde Treasury. Wij kozen voor een andere optie: we wandelden van Little Petra naar Petra, waarbij we via de ‘achterdeur’ en de Monastery de oude stad in liepen. Ik vond deze hike schitterend: de uitzichten over de bergen en de rode rotsen zijn geweldig en de wandeling is niet te zwaar. Bovendien heeft het iets magisch om de koepel van de Monastery in de verte te zien verschijnen. Little Petra

Uitzicht op bergen hike Little Petra Monastery in Petra van boven gezien

7. Zonsopkomst bij Petra meemaken

Petra is natuurlijk enorm populair, dus we zorgden dat we al om half zeven ’s ochtends bij de ingang stonden. Zo konden we de eerste zonnestralen op de monumenten van Petra zien schijnen. Ideaal voor fotografen! Het duurt even voordat het eerste licht op de Treasury valt. In oktober was dat om 09.00 uur. Het is de moeite om daarop te wachten, want de zon zet het hele bouwwerk stukje bij beetje in vuur en vlam. Lees hier mijn planning voor twee dagen in wereldwonder Petra.

zonsopkomst op de tombes van Petra in Jordanie Zonsopkomst Treasury Petra

8. Het eten in Jordanië is een feest

Ik heb geen enkele mindere maaltijd gehad in Jordanië: het eten was altijd lekker. Het verse brood, de vele mezzes en verse salades, falafel en verschillende vleesgerechten zorgen ervoor dat je elke dag anders eet. De Jordaanse keuken is ook ideaal voor vegetariërs. Ik bestelde meestal een tafel vol verschillende gerechtjes, die we vervolgens deelden. Gezellig en superlekker. Het beste aten we waarschijnlijk in het leuke stadje Madaba. De restaurants Carob House, Hikayet Sitti – Food Basket en Haret Jdoudna zijn alle drie enorme aanraders.

eten in Jordanië

9. Crossen door de woestijn Wadi Rum

Elke woestijn is anders en ook Wadi Rum heeft een uniek karakter. Het is een vallei met enorme rotspartijen en rode zandduinen en is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het is één van de mooiste plekken van Jordanië en het is aan te raden om hier twee nachten te verblijven. Dan heb je een volle dag om een uitgebreide jeeptour door het gebied te maken en te genieten van spectaculaire zonsopkomsten en zonsondergangen. Er zijn talloze woestijnkampen waar je kunt overnachten. Wij sliepen in de Zaina Desert Lodge, een luxe kamp aan de rand van de woestijn. Hier lees je alles over wat te doen in Wadi Rum.

jeep rijdt door woestijn Wadi Rum

10. De zoutkristallen van de Dode Zee fotograferen

Niet te missen als je een rondreis Jordanië gaat maken, is de Dode Zee. Het is een aparte gewaarwording om rond te dobberen in dit zoute water, zonder dat je zinkt. Dat dobberen en heilzame Dode Zee-modder smeren is leuk, maar ik genoot zelf meer van het fotograferen van de kleurrijke zoutkristallen langs de waterkant. In Google Maps vind je de Coral Reefs, een plek boven de Dode Zee met een fantastisch uitzicht. Loop hier naar beneden als je de zoutkristallen wilt zien, want dit is de beste plek om ze te fotograferen. Lees hier meer over een bezoek aan de Dode Zee.

zoutkristallen bij de Dode Zee in Jordanië

Praktische informatie

Is Jordanië veilig?

Met de ellende in de buurlanden zou je kunnen denken dat Jordanië momenteel niet handig is om te bezoeken. Natuurlijk bepaal je zelf waar je je goed bij voelt, maar ik heb zelf helemaal niets gemerkt van de oorlog. Ik was al in Jordanië toen het begon en ik merkte meteen dat het een stuk minder druk was op toeristische plekken. Gidsen en chauffeurs klaagden volop dat hun boekingen gecanceld werden. Extra zuur omdat de Jordaniërs, die sterk afhankelijk zijn van het toerisme, net weer waren opgekrabbeld na corona. Ik heb me twee weken lang 100% veilig en welkom gevoeld in Jordanië en ik kan een reis zonder twijfel aanbevelen. In Jordanië is het altijd rustig gebleven, ook als het in de buurlanden helemaal verkeerd ging. Ik hoop van harte dat dat zo blijft.

kameel in Jordanië

Een rondreis Jordanië organiseren

In Jordanië kun je prima zelf rijden en een huurauto geeft je alle vrijheid om te stoppen waar je wilt. Lees hier alles over de ultieme roadtrip Jordanië van tien dagen. Wil je je reis inclusief huurauto laten organiseren, kijk dan zeker bij mijn favoriete reisorganisatie Better Places. Ik regelde mijn fotoreis in samenwerking met hun lokale reisspecialist Elena en zij is geweldig. Ze kent het land door en door, weet precies welke plekken de moeite zijn, geeft vooraf goed advies over je ideale reisroute en is ook tijdens je reis altijd bereikbaar bij vragen.

Hoe lang heb je nodig voor Jordanië?

Jordanië is twee keer zo groot als Nederland en om de hoogtepunten te zien zou ik (inclusief reisdagen) zeker tien dagen uittrekken. Wil je graag een paar daghikes maken door de mooie wadi’s van Jordanië, dan kun je er zo een dag of drie aan toevoegen.

jong katje in Jordanie

Beste reistijd Jordanië

De beste reistijd voor Jordanië is het voor- en het najaar. April en oktober zijn de populairste maanden. De temperaturen zijn dan prima, het is niet te heet en vrijwel droog.

Visum Jordanië nodig?

Je hebt voor Jordanië een visum nodig en dat kun je kopen bij aankomst op het vliegveld in Amman. Koop je een Jordan Pass, dan zitten de kosten voor het visum daarbij inbegrepen. Een Jordan Pass is voordelig, omdat je daarmee toegang krijgt tot een groot aantal bezienswaardigheden, inclusief Petra.

Op zoek naar meer tips om je reis naar Jordanië goed voor te bereiden? Lees dan dit artikel.

Tickets naar Jordanië

Met Transavia vlieg je rechtstreeks naar Amman. Je kunt ook kijken naar tickets van Turkish Airlines, maar dan heb je een overstap op het drukke vliegveld van Istanbul.

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.