Home Afrika Zeiltocht met felucca in Egypte: relaxte tocht over de Nijl

Zeiltocht met felucca in Egypte: relaxte tocht over de Nijl

Door Karlijn

Ga je een rondreis Egypte maken, dan hoort daar natuurlijk een boottocht over de Nijl bij. Je kunt allerlei meerdaagse cruises op enorme boten boeken, maar dat leek ons niet zo’n succes. We kozen daarom voor een tweedaagse zeiltocht in een traditionele felucca, die van start ging in Aswan. Het werd een bijzonder relaxed – en basic- tripje.

Felucca Egypte

Egypte is een fantastische reisbestemming vol hoogtepunten. Je bent de hele dag bezig met indrukwekkende tempels bekijken, praatjes maken met nieuwsgierige Egyptenaren, luisteren naar gidsen en dwalen over drukke markten. Geweldig, maar soms is het ook fijn om even helemaal niets te moeten. Een zeiltocht met een felucca is een ideale manier om tot rust te komen. Een felucca is een traditionele houten zeilboot en je ziet ze overal op de Nijl. Vooral in Aswan, waar de kleine boten met hun enorme witte zeilen af en aan varen. Ik vond dat een prachtig gezicht en ik kon dan ook niet wachten om aan boord van onze eigen felucca te stappen.

Felucca Egypte

Tocht met felucca Egypte: basic, maar relaxed

We werden aan boord verwelkomd door de traditioneel geklede kapitein, zijn bootsman en de kok. De laatste was de enige die wat Engels sprak, de anderen hielden het bij glimlachen. Ook prima. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me van tevoren niet zo goed verdiept had in het leven op een felucca. Ik dacht: zeilen, Nijl, mooie boot: prima. Dus ik was niet geheel voorbereid op het feit dat een felucca bijvoorbeeld geen toiletvoorziening heeft. Navraag leverde het volgende antwoord op: “You go in the desert.” Aha. We moesten aanmeren voor een toiletbezoekje en dat kan met een felucca even duren. Een dringende tip uit eigen ervaring: meld het op tijd als je moet ;)

Felucca Egypte

Varen op de Nijl: groene palmbomen en woestijn

Het verdere leven op de felucca is ook basic, maar toch heel comfortabel. Op het gehele dek liggen matrassen waar je languit op kunt liggen. De kok heeft een heel simpel kooktoestelletje waar hij de meest geweldige maaltijden op klaarmaakt. De kapitein en zijn assistent zijn de hele dag bezig om de boot te laveren en dat is hard werken. Voor ons was het alleen maar relaxed. Zodra het zeil was gehesen, voeren we het drukke Aswan uit en kwamen we terecht op een rustige Nijl. Af en toe voer er eens een groot cruiseschip langs, waar we helemaal niet jaloers op waren. Langs de oevers van de Nijl liepen mannen met kamelen, reden kinderen op ezeltjes en werkten mensen op het land. Achter de groene palmbomen langs het water dook steeds de woestijn op, wat me het gevoel gaf dat we continu langs een oase voeren. Geluid hoorden we eigenlijk niet, het was heerlijk rustig.

Felucca Egypte

Mysterieuze boodschappen langs het water

We lunchten ergens langs het water, met een geweldige maaltijd van gegrilde aubergine, tonijnsalade, hummus en vers brood. Eenvoudig, maar heel lekker. Na de lunch zeilden we verder en deden we onderweg nog wat mysterieuze boodschappen. In een bepaald dorpje moesten de kaarsen voor de avond gehaald worden. Geen idee waarom dat per se dáár moest, maar voor ons was het een mooie kans om even aan land te gaan en rond te kijken in het dorpje. Na nog een paar uur varen en genieten van de zonsondergang, was het tijd om een aanlegplek te zoeken. Die vonden we in een klein baaitje, afgeschermd tegen de frisse wind en met de warmte van het land dichtbij.

Slapen onder een stapel dekens

’s Avonds was het basic element van een feluccatocht het duidelijkste. De kok kookte zijn heerlijke maaltijd bij alleen het licht van zijn hoofdlamp en we aten bij zelfgeknutselde kandelaars met kaarsen (een plastic fles komt voor van alles van pas). Na het eten maakten we langzaam de bedden klaar. Je slaapt gewoon op het dek, de bemanning slaapt in de ruimte onder het dek. Omdat wij maar met z’n tweeën waren, hadden we een zee van ruimte op het dek. Stapels dekens werden tevoorschijn gehaald, want het kan ’s nachts behoorlijk koud worden. Het dek werd afgeschermd met een dikke lap stof en we waren klaar voor de nacht. Na nog een toiletbezoekje aan de woestijn natuurlijk, want je wilt ’s nachts niet nog de boot af moeten.

Felucca Egypte

Zonsopkomst op de Nijl

Na een redelijke nacht en veel gevechten met mijn krappe lakenzak werd ik wakker van het daglicht. Dat vind ik altijd zo’n relaxte, natuurlijke manier van wakker worden. De kok en de kapitein rommelden al rond en maakten een vuurtje aan land om omeletten te bakken. Het kookstelletje had het ’s avonds begeven, dus moesten ze het zo oplossen. Geen probleem: bij de zonsopkomst genoten we van een lekker ontbijtje en zoete Egyptische thee. Daarna hees de bemanning het zeil en voeren we in een uurtje met de felucca richting Kom Ombo. Daar stond een chauffeur al op ons te wachten, om ons  naar de prachtige tempels van Kom Ombo en Edfu te brengen. Maar na een ultiem relaxte dag waren we weer helemaal klaar voor de drukte van Egypte. Eén van de hoogtepunten van onze rondreis!

Felucca Egypte

Praktische informatie tocht felucca Egypte

  • Wij hebben onze complete rondreis geboekt bij Kingfisher Tours. De feluccatocht werd ook door hen georganiseerd en daar was ik heel blij mee. Reis je op de bonnefooi door Egypte, dan kun je de tocht natuurlijk ook zelf boeken. In Aswan vind je talloze aanbieders. Kijk alleen heel goed naar de boot, het eten en de bemanning, want het niveau is lang niet bij alle aanbieders even goed. In de Lonely Planet vind je hiervoor veel praktische tips.
  • Neem een dikke trui mee aan boord, want het kan ’s nachts flink koud worden.
  • Neem voor de zekerheid toiletpapier mee. Onze crew had er  aan gedacht, maar als het vergeten wordt heb je toch een probleem. Deze tip geldt overigens voor overal in Egypte. Ik geloof niet dat ik buiten de hotels ergens wc-papier heb gezien.
  • Neem je eigen drinken mee aan boord. Dat is goedkoper en net zo makkelijk.
  • Bereid je voor op basic omstandigheden: geen toiletvoorzieningen, slapen in de buitenlucht, geen stoelen om op te zitten. Wij vonden dat allemaal geen enkel probleem, maar het is wel handig om van tevoren te weten.

Meer lezen over Egypte?

Ook leuk om te lezen

10 Reacties

Eva 23 april 2019 - 15:54

Wat een prachtige tocht hebben jullie gemaakt. Lijkt me geweldig om op het dek de nacht door te brengen <3

Antwoord
Karlijn 23 april 2019 - 20:12

Was het ook! Echt een hele gave trip :)

Antwoord
Sanne 23 april 2019 - 18:16

Wat een ervaring! Moest wel lachen over je stukje over de mysterieuze boodschappen, haha. Zo herkenbaar hoe je af en toe op vakantie in dat soort situaties terecht komt waar je weinig van begrijpt. Go with the flow ;)

Antwoord
Karlijn 23 april 2019 - 20:13

In landen als Egypte heb je dat soort dingen inderdaad vaker! De ‘waarom’-vraag stellen heeft dan ook weinig zin, gewoon accepteren maar ;)

Antwoord
Angela 16 mei 2019 - 11:20

Toen ik bij je vorige blogpost las dat er op de boot geen toilet zat, dacht ik: hmm, misschien dan niet voor mij weggelegd. Maar als ze voor je aan land gaan, dan wordt het een ander verhaal! Het lijkt me namelijk zalig om in die rust te varen, even bijkomen van de hectiek. Felucca tochtje bij deze genoteerd! ??

Antwoord
Karlijn 16 mei 2019 - 18:02

Houd er alleen rekening mee dat dat aan land gaan best heel lang kan duren met een felucca ;) Maar verder is het inderdaad heerlijk, echt even rust in de drukte van Egypte!

Antwoord
Angela 16 mei 2019 - 20:09

Ok, dus nog voordat de nood hoog wordt, aangeven dat je even wilt plassen :-P
Even in de Nijl springen zal hem waarschijnlijk niet worden, gok ik :-D :-D

Antwoord
Karlijn 17 mei 2019 - 10:14

Kan ook, op bepaalde plekken! Maar niet toen wij er waren, was veel te fris ;)

Antwoord
Survivalguide Egypte: tips voor een geslaagde Egypte-reis - Karlijn Travels 6 juni 2019 - 10:18

[…] Maar eerlijk gezegd lijkt backpacken in Egypte me erg vermoeiend. Ik was bijvoorbeeld heel blij dat onze feluccatocht gewoon geregeld was. We hadden een goede boot, goede kapitein en goede kok. Het was precies […]

Antwoord
Hoogtepunten van een indrukwekkende rondreis Egypte - Karlijn Travels 6 december 2019 - 16:44

[…] Een boottocht over de Nijl hoort bij elke Egyptereis en er zijn complete Nijlcruises in grote boten te boeken. Wij kozen voor een tweedaagse privé-zeiltocht in een traditionele felucca, die ons van Aswan naar Kom Ombo bracht. Het was een basic tocht, zonder toiletten en andere faciliteiten aan boord, en ‘s nachts sliepen we gewoon op het dek. Maar het varen was zo relaxed en het eten aan boord zo lekker, dat we nog best een paar dagen door hadden kunnen zeilen. In deze blog over lees je alles over onze zeiltocht. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.