uitzicht op de Nijl omzoomd door palmen in Aswan Egypte

Egypte

Wat te doen in Aswan? Tips voor de mooiste bezienswaardigheden

We stapten in de nachttrein in chaotisch Caïro en de volgende ochtend arriveerden we in Aswan in een compleet andere wereld. Aswan ligt in het zuiden van Egypte en de sfeer is hier een stuk relaxter dan in het drukke noorden. Je wandelt er ontspannen langs de Nijl, waar de felucca’s met witte zeilen aan je voorbij trekken. Je kunt redelijk rustig shoppen in de gezellige souk, dwalen door kleurrijke Nubische dorpjes en ook voor liefhebbers van het oude Egypte is er meer dan genoeg te zien. Wil je weten wat te doen in Aswan? Dit zijn mijn tips.

1. Bezoek de onvoltooide obelisk in Aswan

Heb je je altijd afgevraagd hoe de oude Egyptenaren obelisken uit de rotsen hakten? Breng dan een bezoek aan de onvoltooide obelisk in een steengroeve in Aswan. Als deze obelisk wel afgemaakt was, was met het 42 meter de hoogste obelisk ooit geworden, maar helaas: breuken in het graniet gooiden roet in het eten. Je kunt de niet-afgemaakte obelisk in haar volle glorie bewonderen en je leert welke steenhouwtechnieken de Egyptenaren gebruikten om obelisken te maken.

2. Wat te doen in Aswan? Bezoek het kleurrijke Elephantine Island

Onze dag op Elephantine Island was één van mijn favoriete dagen in Egypte en Elephantine Island is voor mij dan ook één van de mooiste bezienswaardigheden van Aswan. Het eiland ligt midden in de Nijl, op twee minuten varen van Aswan en op het eiland vind je twee Nubische dorpen. De Nubiërs zijn een bijzondere bevolkingsgroep in Egypte, met hun eigen cultuur en gebruiken. Hun dorpen zijn kleurrijk en sfeervol en een feest om doorheen te wandelen.

Op pad met Mohammed

Wij werden rondgeleid door Mohammed, die zelf op Elephantine Island geboren is er en er samen met zijn familie nog steeds woont. Mohammed is enorm hartelijk en hij kent letterlijk iedereen op het eiland. We dronken onderweg thee bij een vriend, kregen een overheerlijke lunch voorgeschoteld bij zijn tante in huis en Mohammed vertelde ons talloze verhalen over het leven op het eiland. Aan het eind van de middag maakten we een mooie wandeling langs de oevers van Elephantine Island, met prachtige uitzichten over de Nijl, de felucca’s en de groene oevers.

Archeologische opgravingen Aswan

Krijg je geen genoeg van archeologische opgravingen? Bezoek dan op het eiland ook de Tempel van Khnum en het Aswan Museum. Vanaf het tempelterrein heb je een mooi uitzicht over de Nijl en Aswan. Wij waren een dag op Elephantine Island, maar je kunt hier ook overnachten. The Mango Guesthouse ziet er bijvoorbeeld erg leuk uit en zou ik zelf bij een volgend bezoek zeker uitproberen.

3. Vaar naar de Tempel van Philae op de Nijl

Hoeveel oude tempels je ook bezoekt in Egypte, je krijgt er nooit genoeg van. Tenminste, ik niet. Elke tempel is weer anders en heeft een heel eigen karakter. De Tempel van Philae is alleen al heel bijzonder vanwege haar ligging op een eiland midden in de Nijl. Je gaat er dan ook per boot naartoe en ziet de tempel vanaf het water steeds groter en indrukwekkender worden. Het complex is helemaal gewijd aan de godin Isis en bestaat uit verschillende bouwwerken met gedetailleerd beeldhouwwerk. Net als Abul Simbel staat ook de Tempel van Philae niet meer op haar oorspronkelijke plek. Toen de Aswandam werd gebouwd, dreigde het complex onder water te verdwijnen. Met hulp van UNESCO werden alle gebouwen naar een ander eiland verplaatst.

4. Wat te doen in Aswan? Ga shoppen in de souks

De verkopers in Egypte zijn berucht, maar wij vonden het over het algemeen best meevallen. Zeker in Aswan konden we prima rondwandelen in de souk, zonder steeds lastiggevallen te worden. De souk heeft volop kleine winkeltjes met souvenirs, maar zeker als je de zijstraten in wandelt, kom je ook volop kramen met groenten en fruit, kruiden en vlees tegen. Hier doen de inwoners van Aswan hun boodschappen en de toeristendrukte is meteen ver weg. Een erg leuke plek om rond te wandelen en de sfeer van een typisch Egyptische markt te proeven.

5. Wandel tegen zonsondergang langs de Nijl

In Aswan kan het erg warm worden en op hete dagen komt de stad pas aan het eind van de middag echt tot leven. De place to be is dan de boulevard langs de Nijl, waar je heerlijk kunt slenteren. Je ziet de boten af en aan varen, je ziet de zon ondergaan en je komt langs verschillende groene tuinen waar je kunt pauzeren. Een prima afsluiting van de dag!

6. Leer meer over de Nubiërs in het Nubian Museum

Wil je meer leren over de unieke Nubiërs, hun cultuur en de geschiedenis van het Nubische Koninkrijk? Breng dan een bezoek aan het Nubian Museum in Aswan.

7. Wat te doen in Aswan? Maak een kamelentocht naar het St. Simeonklooster

Na onze kamelentocht in Marokko had ik me voorgenomen dat ik nooit meer op een kameel zou stappen. Ik vind het doodeng en enorm oncomfortabel. Op de westelijke Nijloever in Aswan ligt het St. Simeonklooster en bij onze reis zat een tocht per kameel inbegrepen. Ik had eigenlijk bedacht om naast de kameel te gaan wandelen, maar ik had het hart niet om de stralende vader en zoon teleur te stellen, die ons trots met hun kamelen op kwamen halen. Dus daar gingen we maar weer, hobbelend door de woestijn naar het St. Simeonklooster. Uiteindelijk was het toch een mooie rit (maar wel echt de laatste keer) en het klooster zelf vond ik geweldig. Je ziet het echt opdoemen uit de prachtige zandduinen en het is leuk om de ruïnes van het klooster te verkennen, dat ooit duizend monniken huisvestte.

8. De tempels van Abu Simbel: hoogtepunt van elke Egypte-reis

Niet ver van de grens met Sudan ligt één van de hoogtepunten van je reis door Egypte: het tempelcomplex van Abu Simbel. Omdat het nogal een lange tocht is (3,5 uur enkele reis, over een rechte weg dwars door de woestijn), zou ik adviseren om te overnachten in Abu Simbel, maar een dagtrip vanuit Aswan is mogelijk. Hoe je het doet maakt niet uit, als je Abu Simbel maar niet overslaat.

Licht- en geluidshow Abu Simbel

De grote Farao Ramses II, die nogal blij was met zichzelf, liet twee tempels uit de rotsen hakken om zichzelf en zijn favoriete vrouw Nefertari te eren. De enorme beelden van hem en zijn vrouw zijn fantastisch en ook van binnen zijn de tempels de moeite waard. Ben je ‘s avonds nog in Abu Simbel? Bezoek dan zeker de licht- en geluidshow, die het verhaal van Abu Simbel vertelt. Ook de verplaatsing van de tempels vanwege de bouw van de Aswandam komt aan bod. Erg indrukwekkend!

Wil je een dagtrip naar Abu Simbel boeken? Dat kan via GetYourGuide.nl. 

9. Maak een fotostop bij de Hoge Aswandam

Vroeger overstroomde de Nijl elk jaar en dat veroorzaakte veel schade. Daarom werden rond Aswan verschillende dammen gebouwd om het water te controleren. Eerst de Lage Dam aan het begin van de twintigste eeuw, maar toen dat niet genoeg bleek werd de indrukwekkende Hoge Aswandam gebouwd. Hiervoor moest een aantal belangrijke tempels verplaatst worden en veel Nubiërs moesten noodgewongen hun dorpen verlaten. Hoewel de indrukwekkende Aswandam streng beveiligd is, kun je hier wel een fotostop maken vanaf een uitzichtpunt. Vanaf de Lage Dam kun je een boottocht over het Nassermeer maken, dat is ontstaan door de aanleg van de dammen. Kingfisher Tours heeft een prachtige boottocht in haar aanbod, waarbij je met een motorboot een prachtige tocht over de Nijl maakt. Inclusief duik in de Nijl!

10. Maak een boottocht naar de Eerste Cataract in Aswan

Een ander mooi boottochtje is de tocht naar de Eerste Cataract in Aswan. Dit is een vrije korte tocht, waarbij je langs de oevers van de Nijl vaart. Een mooi tripje, want je hebt een prachtig uitzicht over het water, de eilanden in de Nijl, kleurrijke Nubische dorpen en de oevers.

Vervoer: hoe kom je in Aswan?

Wij namen de nachttrein van Caïro naar Aswan. Ik ben gek op treinreizen en deze nachttrein beviel prima. We hadden een eigen couchette, inclusief diner en ontbijt en we konden prima slapen. We vertrokken weer uit Aswan per felucca, de traditionele zeilboot van Egypte. In twee dagen reisden we zo naar Luxor. Zowel trein als boot zijn veel leukere en klimaatvriendelijkere alternatieven voor het vliegtuig.

Felucca zeiltocht Egypte

Slapen in Aswan: waar doe je dat?

Wij sliepen op de westelijke oever van de Nijl, in het Bet ek Kerem Guesthouse. Een gezellige plek met een mooi dakterras en de ferry naar Aswan stopt vrijwel voor de deur. Die korte overtocht is trouwens erg leuk, want je reist als één van de weinige toeristen met lokale mensen én je hebt een mooi uitzicht over beide Nijloevers. Andere leuke hotels zijn:

Rondreis Egypte: hoe werkt dat?

Natuurlijk kun je Egypte op de bonnefooi bezoeken. Dat kan in vrijwel elk land, dus ook in Egypte. Zelf koos ik daar niet voor. Ik vond het voor een reis van twee weken te veel gedoe om alles ter plekke nog te regelen en overal over te moeten onderhandelen. Ik stelde daarom een rondreis op maat samen bij Kingfisher Tours, het reisbureau van de Nederlandse Miriam en haar Egyptische man Bakr. Dit was onze route en het was in alle opzichten een fantastische reis. Je kunt bij Kingfisher Tours complete rondreizen boeken, maar ook losse excursies, die andere aanbieders vaak niet hebben. Wil je bijvoorbeeld naar Elephantine Island met Mohammed, dan is die tour direct via Kingfisher te regelen.

Felucca Egypte

Is Egypte veilig?

Op dit moment staat het toeristische deel van Egypte op geel in de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn natuurlijk veel spanningen in het Midden-Oosten, maar momenteel lijkt dat in Egypte voor toeristen geen problemen op te leveren.

Meer lezen over Egypte?

2 gedachten over “Wat te doen in Aswan? Tips voor de mooiste bezienswaardigheden”

    1. Dank je wel! Onze reis door Egypte behoort tot de top 5 reizen die we ooit gemaakt hebben. Ik vond al die tempels en andere overblijfselen uit de oudheid zo fantastisch. Alles is zo bizar goed bewaard gebleven, je hebt maar weinig fantasie nodig om je voor te stellen hoe het ooit was 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven