Home Afrika Survivalguide Egypte: tips voor een geslaagde Egypte-reis

Survivalguide Egypte: tips voor een geslaagde Egypte-reis

Door Karlijn

Ga je een Egypte-reis maken, dan krijg je van je omgeving waarschijnlijk veel kritische vragen. Is het wel veilig in Egypte? Word je daar niet ziek? Zijn de mensen niet opdringerig? Blijkbaar leven er heel wat vooroordelen over Egypte, maar tijdens onze reis ontdekten we dat die meestal helemaal niet kloppen. In deze blog zet ik de belangrijkste vooroordelen op een rij en geef ik tips om van je Egypte-reis een groot succes te maken.

tempel-Isis-Aswan

Vooroordeel 1: Egypte is niet veilig

Ik ben in veel landen geweest die niet als veilig worden gezien, maar geen enkele bestemming lokte zo vaak de vraag ‘is het daar wel veilig?’ uit als Egypte. Op zich niet gek, want Egypte was de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws. Wij hebben daarom ook vrij lang gewacht met reizen naar Egypte. Pas de laatste twee jaar hadden we het gevoel dat het weer kon en dat Egypte niet onveiliger is dan grote Europese steden. Nu zal ik nooit zeggen dat een land 100% veilig is. Ik kan geen garanties geven en overal ter wereld kan iets gebeuren. Ik kan alleen zeggen dat ik me geen moment onveilig heb gevoeld in Egypte. Het tegenovergestelde: ik voelde me juist de hele reis heel welkom. De Egyptenaren zijn overduidelijk blij met de toeristen die hun land bezoeken en we werden overal even enthousiast ontvangen.

eten Egypte

Vooroordeel 2: het eten in Egypte is niet lekker

Nog zo’n vooroordeel over Egypte is het eten. Het idee leeft dat je Egypte niet kunt verlaten zonder kennismaking met de vloek van de farao. Ik had daarom rekening gehouden met af en toe wat buikklachten, maar we hebben nergens last van gehad. Het eten tijdens onze rondreis was juist erg goed en we hebben elke dag lekker gegeten. Misschien hebben wij geluk gehad, of scheelde het dat we niet in een resort of op een cruiseschip zaten (daar gaat nog wel eens een virus rond), maar het eten in Egypte is ons heel goed bevallen.

mensen Egypte

Vooroordeel 3: Egyptenaren zijn opdringerig

Eerlijk is eerlijk: dit vooroordeel had ik zelf ook. Ik was erop voorbereid om continu achtervolgd te worden door verkopers, extra vasthoudend doordat de toeristenaantallen in Egypte de afgelopen jaren zo’n duikeling hebben gemaakt. Ook dit vooroordeel bleek niet te kloppen, voor ons tenminste. Ik kreeg het idee dat tourgroepen hier wat meer last van hadden, maar wij werden met rust gelaten. Relatief dan, want we hadden wel de hele dag aanspraak. Het “Where you from?”, “Welcome to Egypt!”, “Want to buy/take taxi/ride camel” ging de hele dag door. Zelf vind ik dat nooit zo vervelend. Het is logisch dat mensen je iets willen verkopen, maar ‘nee’ moet wel ‘nee’ zijn. Ik vond dat in Egypte prima gaan en de verkopers hadden ook gevoel voor humor. Dat leidde vaak tot leuke gesprekjes.

Verkopers in Luxor

Luxor was de enige plek waar ik soms een beetje gek werd van de paardenkoets-bestuurders en de taxichauffeurs, maar ik heb het idee dat het hier jaren geleden veel erger was. De Lonely Planet schrijft dat de verkopers de moed enigszins verloren zijn na de toerismedip in het land en misschien is dat ook wel zo. Aangezien reizigers nu weer volop naar Egypte gaan, worden de verkopers misschien ook weer wat fanatieker.

piramide Giza

Vooroordeel 4: als vrouw tel je niet mee

Ook een vraag die ik opvallend veel kreeg: voelde je je als vrouw onveilig in Egypte? Daar kan ik kort over zijn: nee. Dat gevoel heb ik als reizigster in het Midden-Oosten overigens nooit gehad. Ik word net zo vaak aangesproken als Ward en het is echt niet zo dat conversaties alleen via hem lopen. Eerder andersom. Ik voelde me als reizende vrouw in Egypte helemaal op mijn gemak, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik met mijn vriend reisde. Als vrouw alleen zou ik het misschien anders hebben gevonden. Niet zozeer gevaarlijker, maar wel vermoeiender. Ik denk dat je dan weinig rust hebt en dat er altijd iemand is die je een gesprek met je aan wil knopen.

locals Egypte

Survivalguide: praktische tips Egypte

Kortom: de vooroordelen over Egypte zijn vaak onterecht en reizen door het land is geweldig. Het kan wel handig zijn om tijdens je reis de volgende tips ter harte te nemen:

1. Draag passende kleding in Egypte

Bij de grote toeristentrekkers zie je genoeg toeristen lopen in korte broeken en luchtige hemdjes. Dat zal allemaal best kunnen op die plekken, maar ik vind het niet passen in een land als Egypte. Het is een islamitisch land en de Egyptenaren zelf bedekken hun knieën en schouders ook. In het centrum van Luxor zagen we een meisje lopen in hotpants met een topje en zij werd door iedereen afkeurend nagekeken. Kleed je dus altijd gepast, zeker buiten de toeristenplekken.

Karnak Egypte

2. Effectief omgaan met verkopers

Zoals hierboven al beschreven, heb je in Egypte de hele dag aanspraak van verkopers en taxichauffeurs. Voor ons werkte het prima om vriendelijk te lachen, duidelijk ‘nee’ te zeggen en er regelmatig een grapje van te maken. Vroeger liet ik me nog wel eens verleiden om uit beleefdheid een winkel mee binnen te gaan, maar dat doe ik allang niet meer. Dat levert alleen maar discussie op als je dan toch niets koopt. Ik zeg gewoon nee en loop vastberaden door. De taximannen in Egypte kunnen wel erg vasthoudend zijn. Die zijn soms zelfs geneigd om je even te volgen en maar te blijven herhalen dat je toch echt een taxi nodig hebt. Negeren is dan de enige optie en steek de straat over als je ze echt kwijt wilt.

Huur een gids in

Wil je zo min mogelijk aangesproken worden, dan kan een zonnebril nog wel eens helpen. Dan is er vanzelf al meer afstand. Wat ook helpt: een gids inhuren. Als wij ergens met een gids waren, hadden we veel minder aanspraak dan zonder gids.

3. Start vroeg om de grootste drukte te ontwijken

Egypte is na de revolutie weer in beeld bij reizigers. Dat betekent ook dat het erg druk kan zijn bij bezienswaardigheden. Egypte is populair bij tourgroepen en dat kan de drukte qua gevoel erg massaal maken. Wij probeerden daarom zo vroeg mogelijk bij de belangrijkste bezienswaardigheden te zijn. Niet altijd met succes, want Karnak tempel was zelfs om 06.45 uur al druk, maar vaak helpt het wel. De monumenten uit het oude Egypte zijn zo indrukwekkend, die wil je rustig op je in laten werken. Dat gaat een stuk beter als er geen duizenden mensen om je heen zwermen.

Selfies Egypte

4. Geef je grenzen aan bij selfie-verzoeken

Ik had het niet verwacht, maar veel Egyptische tieners en jongeren wilden met ons op de foto. Zeker groepen giechelende schoolmeisjes vonden het erg leuk om selfies met mij te maken. Als ze eenmaal de moed hadden verzameld om me aan te spreken ;). Hier werkte ik natuurlijk graag aan mee. Anders werd het bij groepjes jongens of jongemannen. Daar vond ik hele selfie-sessies niet altijd nodig (een beetje afhankelijk van de manier waarop ik benaderd werd) en ik zei dan ook nee als ik het niet zag zitten.

markt Aswan

5. Tips voor het eten in Egypte

Wij hebben geen enkel probleem gehad met eten in Egypte, maar dat betekent niet dat er geen aandachtspunten zijn. Behalve de logische dingen (niet zomaar van elk straatstalletje eten, alleen versbereide gerechten kiezen) is het ook belangrijk om niet teveel te eten. De porties in Egyptische zijn enorm groot en het eten is vrij zwaar. Dat kan een aanslag op je darmen zijn, zeker in combinatie met de warmte. Verder is het belangrijk om veel te drinken, omdat je lichaam anders oververhit kan raken. Ook dat heeft invloed op je darmgestel.

Abu Simbel Egypte

6. Tips Egypte: maak het jezelf makkelijk en laat je reis organiseren

Backpacken kan in principe overal en je kunt ook in Egypte op de bonnefooi reizen. Net wat je leuk vindt. Maar eerlijk gezegd lijkt backpacken in Egypte me erg vermoeiend. Ik was bijvoorbeeld heel blij dat onze feluccatocht gewoon geregeld was. We hadden een goede boot, goede kapitein en goede kok. Het was precies duidelijk wat inclusief was en wat niet en er kon dus nergens ‘verwarring’ over ontstaan. Ik vond het ook fijn dat al het vervoer van A naar B was geregeld (scheelt steeds onderhandelen), dat er op het vliegveld iemand klaarstond met onze visa en dat we op de belangrijkste plekken goede gidsen hadden. Ik houd eigenlijk niet van bezienswaardigheden bekijken met gids, maar in Egypte heeft een goede gids echt meerwaarde als je het oude Egypte beter wilt begrijpen.

Rondreis Egypte regelen

Wij boekten onze rondreis bij Kingfisher Tours, dat gerund wordt door de Nederlandse Miriam en haar Egyptische man Bakr. Je maakt bij hen je individuele rondreis helemaal op maat en dat vond ik ideaal. Lekker relaxed rondreizen, maar zonder dat je ter plekke nog iets hoeft te regelen.

Meer lezen over Egypte?

rondreis Egypte

Ook leuk om te lezen

10 Reacties

Elisa 2 juni 2019 - 12:25

Thanks, goed artikel! Nu mijn vriend nog… Zou jouw vriend niet eens een artikel kunnen schrijven over hoe het is als ‘de vriend van’? Dan kan ik dat aan de mijne laten lezen haha

Antwoord
Karlijn 3 juni 2019 - 08:59

Haha! Hij heeft weinig te melden denk ik, want hij vindt alles prima qua reizen. Hij wilde zelf ook heel graag naar Egypte, dus ik heb hem niet over hoeven te halen ;)

Antwoord
Rachel 4 juni 2019 - 23:04

Wat een prachtig land zeg wauw!

Antwoord
Karlijn 5 juni 2019 - 09:57

Het is er inderdaad erg mooi!

Antwoord
Paula 13 juni 2019 - 16:09

Goed artikel, hadik moeten lezen voordat we in maart voor een weekje naar Egypte zijn gegaan. En die selfieverzoeken, zo herkenbaar haha. Dacht even dat een aan ons lag ;)

Antwoord
Karlijn 14 juni 2019 - 10:58

Ja, grappig he! Ik ben dat wel gewend in Aziatische landen, maar in Egypte had ik dat enthousiasme niet verwacht :)

Antwoord
Angela 10 juli 2019 - 13:19

Wat fijn om te lezen dat veel vooroordelen niet juist zijn. Egypte staat nog niet op de Bucketlist, maar ik ga er wel ooit naartoe!

Antwoord
Karlijn 15 juli 2019 - 06:52

Egypte heeft me zo verrast! Ik was echt zwaar onder de indruk :)

Antwoord
Route Egypte: tips voor een prachtige reis van twee weken - Karlijn Travels 26 februari 2020 - 07:01

[…] Wij vonden het allemaal erg meevallen en ik heb deze blog geschreven om uit te leggen waarom: Survivalguide Egypte: tips voor een geslaagde Egypte-reis. Daarin ga ik ook in op de vraag ‘is Egypte […]

Antwoord
Zeiltocht met felucca in Egypte: relaxte tocht over de Nijl - Karlijn Travels 27 juli 2020 - 15:07

[…] Mijn survivalguide voor een Egypte-reis […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.