Home Afrika Bezienswaardigheden Luxor, schatkamer van het oude Egypte

Bezienswaardigheden Luxor, schatkamer van het oude Egypte

Door Karlijn

De piramides. De tempels van Abu Simbel. De tempels van Kom Ombo. De opgravingen bij Saqqara. Tijdens onze rondreis Egypte werden we elke dag getrakteerd op prachtige overblijfselen uit het oude Egypte. Maar onze laatste bestemming, Luxor, bleek de overtreffende trap. In en rond Luxor vind je de meest indrukwekkende tempels, tombes en beeldhouwwerken van heel Egypte. Lastig om te kiezen wat je wilt bezoeken, maar deze bezienswaardigheden in Luxor mag je zéker niet missen.

1. Wat te doen in Luxor? Bezoek de Vallei der Koningen

Het is vast geen verrassing dat de Vallei der Koningen bovenaan de lijst van te bezoeken bezienswaardigheden in Luxor staat. Dit is de begraafplaats van de farao’s uit het Nieuwe Rijk, die leefden in de periode 1550-1069 voor Christus. De farao’s lieten hun graftombes uithakken in een afgelegen vallei op de West Bank van Luxor en er zijn hier maar liefst 63 tombes gevonden. Waaronder die van de beroemde farao Toetanchamon.

Schatten in de grafkamers

De schatten waarmee de farao’s begraven werden, zijn vrijwel allemaal gestolen, behalve die van Toetanchamon. Die zijn te bewonderen in het Egyptisch museum in Caïro. Maar ook zonder schatten zijn de grafkamers enorm indrukwekkend. Je loopt door lange gangen naar de grafkamers en alle muren en plafonds zijn beschilderd en voorzien van gedetailleerd beeldhouwwerk. Het meest bijzondere vond ik de kleuren van het schilderwerk, omdat die zo goed bewaard zijn gebleven. Dat zie je eigenlijk nergens ter wereld en dat brengt het Egyptische Rijk helemaal tot leven.

Entreebewijs Vallei der Koningen

Je entreebewijs voor de Vallei der Koningen geeft je toegang tot drie tombes naar keuze. Onze gids adviseerde ons welke tombes te bezoeken en sorry: ik, slechte reisblogger, heb niet opgeschreven welke we gezien hebben. Ik weet wel dat we er best nog een paar meer hadden willen bekijken, want drie stuks vonden we eigenlijk niet genoeg.

Fotografietip

Je mag in de tombes alleen fotograferen met je camera als je een speciaal fotografieticket koopt. Dat wordt niet heel duidelijk vermeld bij de ingang, dus vraag er zelf naar. Ik vond het de extra kosten zeker waard.

2. De tombes in Deir el-Media

In Deir el-Medina op de West Bank in Luxor ligt de Vallei van de Ambachtslieden. In Deir el-Medina woonden de kunstenaars en arbeiders die werkten aan de rotsgraven in de Vallei der Koningen, de Vallei der Koninginnen en de graven van edelen. Je kunt hier de tombes van de arbeiders bezoeken en die zijn net zo de moeite waard als die in de Vallei der Koningen. De schilderingen zijn niet zo verfijnd, maar wel enorm goed bewaard gebleven. Ze laten bovendien duidelijk scènes uit het leven in het oude Egypte zien. Dat vond ik het gaafste aan onze hele Egypte-reis: dat je zo’n levendig beeld krijgt van hoe het was in Egypte, duizenden jaren geleden.

3. Bezienswaardigheden Luxor: de tempel van Hatsjepsoet

Hatsjepsoet was één van de weinige vrouwelijke farao’s in het oude Egypte. Ze liet een enorme dodentempel voor zichzelf bouwen, aan de voet van de berg die aan de andere kant van de Vallei der Koningen ligt. De tempel is gebouwd op drie terrassen en is voorzien van prachtige beelden. Er zijn ook nog mooie schilderingen te zien, die weergeven hoe het leven in het oude Egypte eruit moet hebben gezien. Zeker de moeite waard om met een gids te bezoeken, want daardoor kregen we veel interessante achtergrondinformatie. Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van gidsen, maar een goede gids in Egypte heeft enorme meerwaarde.

4. De Kolossen van Memnon

Als je op de West Bank bent, is het leuk om even te stoppen bij de Kolossen van Memnon. Deze twee enorme standbeelden van achttien meter hoog werden gebouwd voor de dodentempel van farao Amenhotep III. Van zijn tempel is niets meer over, maar de beelden zijn nog redelijk intact. De beelden horen zeker thuis op je lijstje met dingen om te doen in Luxor.

5. Mijn persoonlijke favoriet: de tempel van Karnak

Welke bezienswaardigheden in Luxor je ook bezoekt, zorg in elk geval dat de tempel van Karnak daarbij zit. Dit enorme tempelcomplex ligt op de East Bank in Luxor en is een verzameling van tempels, obelisken, enorme zuilen en gedetailleerd beeldhouwwerk. Je kunt hier met gemak uren ronddwalen. Zeker niet missen: de tempel van Amon (met de hoge zuilen) en het tempelcomplex van Moet. Maar neem vooral de tijd om uitgebreid rond te kijken en alle hoeken en gaten van het complex te verkennen.

6. Bezienswaardigheden Luxor: de ‘nieuwe’ Laan van de Sfinxen

Toen wij in  Luxor waren, werd er nog hard gewerkt aan de restauratie van de Laan van de Sfinxen en we konden maar een klein stukje bekijken. Inmiddels is de laan van maar liefst 2700 meter lang geopend. De Laan van de Sfinxen is 3400 jaar oud. Langs beide kanten van de weg staan honderden sfinxen met menselijke hoofden of de kop van een ram en de tempels van Karnak en Luxor worden via deze weg verbonden.

7. Bezienswaardigheden Luxor: de tempel van Luxor

Midden in het centrum van Luxor ligt nog een schitterend complex: de tempel van Luxor. Dit complex werd ooit gebouwd door farao’s Amenhotep III en Ramses II en was vooral bedoeld als plek om Egyptische goden te eren. Heel bijzonder: in het complex vind je ook overblijfselen van christelijke veroveraars en een moskee. De ingang van de tempel is met haar obelisk en twee enorme standbeelden van Ramses II erg indrukwekkend.

8. Wat te doen in Luxor? Op bezoek bij een lokale familie op de Westbank

Op de West Bank moet je zijn voor alle schatten uit de Egyptische oudheid, maar het is ook een leuke plek om kennis te maken met het Egyptische plattelandsleven. Wij boekten een excursie bij Kingfisher Tours, waarbij we uitgebreid gingen lunchen bij een Egyptische familie thuis en bovendien door een dorp langs de Nijl wandelden. Leuk om eens een andere kant van Egypte te zien, buiten alle grote toeristentrekkers om.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Luxor?

Bovenstaande bezienswaardigheden in Luxor zijn de bekendste, maar er is nog veel meer te doen in de stad. Zo kun je de onbekendere tempels van Abydos en Dendera bezoeken, gaan zeilen op de Nijl of een ballonvaart over de Vallei der Koningen maken. Het Luxor Museum schijnt ook erg de moeite waard te zijn. Wij hielden het bij de lijst hierboven en daar hadden we twee volle dagen voor nodig.

Hoe bezoek je de bezienswaardigheden in Luxor?

Wil je zoveel mogelijk zien in korte tijd, dan is eigen vervoer het handigste. Wij hadden twee dagen een auto met chauffeur en een gids, geregeld door onze reisorganisatie Kingfisher Tours. Je hotel kan ook vervoer regelen en natuurlijk is het ook mogelijk om een complete tour naar de belangrijke bezienswaardigheden rond Luxor te boeken.

Tip voor een geweldig hotel in Luxor

Zoek je een leuk hotel in Luxor? Dan kan ik je het kleurrijke Al Baeirat Hotel op de West Bank van harte aanraden. We sliepen in een superleuk huisje in een mooie groene tuin en het hotel heeft een zwembad met uitzicht over de Nijl. In het restaurant kun je prima eten en het ontbijt is enorm uitgebreid. Omdat wij elke dag heel vroeg vertrokken, brachten de medewerkers ons ontbijt ’s ochtends vroeg naar ons huisje. Hele goede service dus!

Meer lezen over Egypte?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

2 Reacties

Angela 6 maart 2022 - 17:06

Dat vind ik altijd zo leuk aan jou(w schrijfstijl) : je zorgt ervoor dat bestemmingen bij mij op de radar komen! Je hebt het prachtig in beeld gebracht en dank voor de handige tips. 👌

Antwoord
Karlijn 7 maart 2022 - 09:23

Dank je wel Angela! Egypte is zo’n speciale bestemming, een van de mooiste reizen die we ooit hebben gemaakt :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.