Home citytrips Wat te doen in Arequipa? Reisgids met volop tips

Wat te doen in Arequipa? Reisgids met volop tips

Door Karlijn

In Lima is van alles te beleven en Cusco is een schitterende oude stad. Maar als je mij vraagt naar mijn favoriete stad in Peru, dan hoef ik niet lang na te denken. Arequipa heeft het allemaal: een prachtig centraal plein, een kleurrijke markt, het geweldige Santa Catalina-klooster én volop leuke restaurants en cafés. De meeste reizigers verblijven twee dagen in Arequipa om aan de hoogte te wennen en dat deed ik ook. Met veel plezier! Vraag je je af wat te doen in Arequipa, Peru? Dit zijn mijn tips voor 48 uur in deze mooie stad.

Santa Catalina Arequipa

Wat te doen in Arequipa, Peru?

Dag 1: Arequipa bezienswaardigheden: een ochtend in het Santa Catalina-klooster

Het vliegtuig maakt een bocht en ik word getrakteerd op een prachtig uitzicht over de omgeving van Arequipa. Deze stad in Zuid-Peru wordt omringd door drie enorme vulkanen, waaronder de 5800 meter hoge El Misti, meteen te herkennen aan zijn perfecte symmetrische vorm. Ik heb een vroege vlucht van Lima naar Arequipa genomen, zodat ik precies twee dagen heb om aan de hoogte te wennen. Arequipa ligt op 2350 meter hoogte, ideaal om te acclimatiseren voor mijn rondreis door Zuid-Peru. Arequipa is de eerste stop van de roadtrip Peru die ik maak met reisorganisatie Better Places, want in deze stad pikken we onze huurauto op. De Colca Canyon, onze volgende bestemming, ligt op 3600 meter en we gaan tijdens die rit een pas van 5000 meter over. Met de hoogte moet je geen risico’s nemen, dus ik plan genoeg tijd om te wennen.

Santa Catalina Arequipa

Tips Arequipa: het kleurrijke Santa Catalina-klooster

Na het inchecken in Hotel Las Torres de Ugarte (en mijn eerste kopje coca-thee, goed tegen verschijnselen van hoogteziekte) wandel ik meteen naar het Santa Catalina-klooster. Daar ben ik in 2006 ook geweest, dus ik wist al dat het een fotografieparadijs is. Dit kleurrijke klooster werd in 1580 gebouwd en ook tegenwoordig wonen er nog steeds nonnen. Hun woongedeelte is afgesloten, maar de rest van het complex is vrij toegankelijk. Gelukkig! Ik wandel door de schattige witte, rode en blauwe straatjes, slenter allerlei zijstraatjes in en ontdek zo de leukste hofjes. Overal staan vetplanten, cactussen en bakken met gekleurde bloemen. Ik wandel uren rond, terwijl ik veel te veel foto’s maak. Ik krijg er gewoon geen genoeg van. En foto’s selecteren bleek een lastige klus, zoals je in deze blog al kunt zien.

Santa Catalina ArequipaSanta Catalina Arequipa

13.00 uur: lunch in Arequipa

Als ik me eindelijk heb losgetrokken van het klooster is het lunchtijd. Ik ga voor een pannenkoek bij Crepisimo, gevestigd in een mooi koloniaal pand. De selectie pannenkoeken is hier enorm (zo’n honderd varianten) en de inrichting is gezellig. Een prima plek om een uurtje door te brengen. De verse fruitsappen zijn hier trouwens ook heerlijk.

Plaza Arequipa

14.00 uur: naar de Plaza de Armas

Elke Peruaanse stad heeft een Plaza de Armas, een centraal plein, en dat van Arequipa is érg mooi. Het wordt aan drie kanten omzoomd door lange, witte arcades, met op de eerste verdieping volop restaurants en cafés. Eén kant van het plein wordt helemaal in beslag genomen door de enorme kathedraal, met daarachter de besneeuwde toppen van El Misti en Chanchani. Het hart van het plein is een groen parkje met een fontein, hoge palmbomen en honderden brutale duiven. De bankjes zitten hier bijna altijd vol met locals en toeristen.

Mundo Alpaca Arequipa

15.30 uur: ontdek de verschillen tussen lama’s, alpaca’s en vicuña’s

Via de gezellige hoofdstraat van Arequipa loop ik naar Mundo Alcapa, dat net iets buiten het centrum van Arequipa ligt. In dit koloniale complex kun je zien hoe de wol van alpaca’s wordt geselecteerd en verwerkt en hoe het weven van stoffen in zijn werk gaat. Er is natuurlijk een grote winkel bij, maar daar kom je niet voor. Het leukste van Mundo Alpaca zijn namelijk de lokale bewoners: een groep lama’s, alpaca’s en vicuña’s, die zich graag van dichtbij laten bewonderen. Een mooie kans om de verschillen tussen deze dieren te zien, die je tijdens je Peru-reis regelmatig in het wild tegenkomt.

Wat te doen in Arequipa? ’s Avonds: natuurlijk uit eten!

Arequipa barst van de goede restaurants. Wil je de Peruviaanse keuken beter leren kennen, ga dan naar het gezellige Zig Zag, waar je de lekkerste (vlees)gerechten voorgeschoteld krijgt. Zelf had ik de eerste avond niet zo’n honger, dus ik ging voor een verre van Peruviaans broodje falafel bij Café Fez-Istanbul.

Dag 2: 09.00 uur: start met de markt

markt Arequipa

De markt van Arequipa is geweldig. Fruit en groenten liggen huizenhoog opgestapeld in enorme marktkramen, je maakt er alvast kennis met de honderden soorten aardappelen en maïs die Peru rijk is en je koopt hier heerlijke verse broodjes. Loop vooral door naar achteren, naar de kramen met verse fruitsapjes. Echt alle soorten fruit zijn hier te krijgen en je kunt kiezen uit tientallen combinaties. Heel lekker! Ga niet al te vroeg naar de markt, want dan zijn nog niet alle kraampjes open.

markt-Arequipa

10.30 uur: bezoek het museum van Juanita

Museo Santuarios Andinos is gewijd aan ‘ijsprinses’ Juanita, de mummie van een twaalfjarig Inca-meisje dat in de vijftiende eeuw aan de berggoden werd geofferd. Ze werd in 1995 gevonden in de Ampato-vulkaan, na een aardbeving die haar lichaam blootlegde. Doordat ze eeuwenlang in ijs heeft gelegen, is het lichaam goed bewaard gebleven. In het museum kijk je eerst een film en daarna krijg je een verplichte (Engelstalige) rondleiding. Let op: van januari tot met april is Juanita zelf niet te zien, dan is er een andere mummie in haar plaats te bewonderen.

12.30 uur: Lunchtijd!

Ik ben er dol op: ceviche. Dit is een Peruviaans gerecht van rauwe vis, limoen, uien en chilipeper, vaak geserveerd met zoete aardappel en maïs. In Arequipa kun je op verschillende plekken ceviche eten, en ik deed dat bij Cevicheria Fory Fay. Heel lekker! Van mijn reisgenoot, de Duitse blogger Nora (die in Peru woont), kreeg ik de tip om de volgende keer El Tío Darío in de wijk Yanahuara te proberen, waar de ceviche ook een aanrader is.

Arequipa mirador

13.30 uur: naar het uitzichtpunt in Yanahuara

Yanahuara was ook de volgende stop tijdens mijn 48 uur in Arequipa. Ik wandelde in een half uurtje vanuit het centrum naar deze wijk, waar een uitzichtpunt over El Misti ligt. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de vulkanen die Arequipa omringen. Het uitzichtpunt ligt aan het Plaza de Yanahuara, met een mooie kerk, hoge palmbomen en witgekalkte straatjes.   Een leuke plek om een uurtje door te brengen.

16.00 uur: wat te doen in Arequipa? Relaxen op het plein

Aan het eind van de middag is het een aanrader om terug te gaan naar de Plaza de Armas, via de winkelstraten rond het plein. Kies een bankje, geniet van de drukte op het plein en van de mooie gebouwen er omheen.

’s Avonds: bijzondere sushi

Tijd om te gaan eten! Ik kan El Buda Profano aanbevelen. Dit is een heel klein restaurant waar je vegetarische sushi kunt eten. Nu vind ik normaal gesproken de vis het hoogtepunt van sushi eten, maar hier maken ze echt iets bijzonders van de vegetarische variant. Je kunt kiezen uit verschillende menu’s, zodat je van alles wat kunt proeven. Erg leuk én lekker.hotel-Arequipa

Tip: hotel in Arequipa

Ik sliep in het fijne Hotel Las Torres de Ugarte, een koloniaal hotel met een perfecte ligging achter het Santa Catalina-klooster. We hadden een kamer in het nieuwe gedeelte van het hotel en die kamers zijn ook het beste. Het hotel heeft een gezellige binnenplaats met bankjes en een prachtig dakterras met uitzicht over de stad en de vulkanen. In de tuin wonen de twee meest actieve schildpadden die ik ooit heb gezien. ’s Ochtends krijg je een uitgebreid ontbijt met eieren naar keuze, allerlei broodjes, verse fruitsappen, cakes, fruit en een extraatje, zoals een pannenkoek of versgemaakte guacamole. Hier leg je een goede basis voor een dagje sightseeing in Arequipa.

Hoe hoog ligt Arequipa?

Nog even over de hoogte in Arequipa: de stad ligt op 2350 meter hoogte en het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Het kan zijn dat je af en toe wat kortademig bent en je kunt ook lichte hoofdpijn krijgen. Op hoogte is het vooral van groot belang om veel te drinken, zo’n drie liter per dag. Doe verder rustig aan, drink geen alcohol of koffie en smeer je goed in tegen de zon. Zo bereid je je voor op de grote hoogtes die nog gaan komen.

Meer lezen over Peru?

* Dit artikel bevat een affilatielink. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

15 Reacties

Rachel 13 mei 2018 - 14:06

Wat een lekker artikel zeg wat een prachtige kleurtjes ook allemaal

Antwoord
Karlijn 14 mei 2018 - 10:53

Mooi he! Arequipa is heel fotogeniek :)

Antwoord
Robert 14 mei 2018 - 15:04

Wat een kleurenpracht in het klooster. Daar kun je je echt helemaal suf fotograferen ;-) Ceviche is ook een favoriet van mij. Ik moet het niet te vaak eten, maar tijdens het reizen mag ik het graag bestellen.

Antwoord
Karlijn 15 mei 2018 - 08:51

Ik heb uren rondgelopen in dat klooster, ik kreeg maar geen genoeg van al die kleuren. En ceviche: daar kun je me voor wakker maken ;)

Antwoord
Sabine 15 mei 2018 - 01:52

Prachtig mooi zeg! Ik ben ook dol op kleurrijke steden en dorpen, gelukkig zijn er daar hier in Colombia genoeg van! En ja die hoogte kan er echt inhakken. Ik heb van de 2600 meter hoogte hier nooit zoveel last gehad, behalve snel uitgeput bij zwaardere inspanning tijdens de eerste 3 maanden, maar ik ken wel mensen die er echt naar van werden. Mijn moeder was tijdens hun laatste bezoek er ook aardig ziek van.

Antwoord
Karlijn 15 mei 2018 - 08:53

Wat vervelend dat je moeder ziek werd van de hoogte! Ik heb er zelf ook nooit zoveel last van, behalve wat hoofdpijn, weinig eetlust en natuurlijk die kortademigheid. Maar dat geeft geen garanties voor de toekomst, want je lichaam kan er steeds anders op reageren. En die kleurrijke steden…dat is een van de redenen dat ik echt naar Colombia toe wil!

Antwoord
Janet | thatonetime 19 mei 2018 - 12:13

Wat een mooie plek zeg. Prachtige foto’s met al die kleurtjes!

Antwoord
Karlijn 20 mei 2018 - 11:30

Dank je wel Janet!

Antwoord
Roadtrip Peru: spectaculaire tocht naar de Colca Canyon (+filmpje!) - Karlijn Travels 20 mei 2018 - 07:01

[…] twee dagen acclimatiseren in Arequipa is het zover: onze roadtrip door Zuid-Peru gaat van start. Guido en Agnes, de Peru-reisspecialisten […]

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 23 mei 2018 - 16:35

Ja leuk! In Arequipa zal ik wel een aantal dagen doorbrengen, dus ik heb ontzettend veel aan deze tips! Ik had nog niet gehoord van die lama, alpaca, vicuna farm en het lijkt me leuk om deze te bezoeken!

Antwoord
Karlijn 24 mei 2018 - 08:57

Ah, Arequipa is zo’n leuke stad! Daar ga je je wel vermaken. Alvast veel plezier gewenst!

Antwoord
Marcella Molenaar 10 juni 2018 - 13:43

Lijkt best wennen, die hoogte. Maar in een stad als Arequipa kan je je zo te lezen prima vermaken tijdens het acclimatiseren. Klinkt goed dat er zoveel leuks is! Én vegetarisch eten!

Antwoord
Karlijn 10 juni 2018 - 20:34

Ja, qua vegetarisch eten zit je in Peru best goed! Arequipa is echt een hele leuke stad. De hoogte blijft iets geks, maar als je rustig de tijd neemt om te wennen en je drinkt veel, hoef je er niet veel last van te hebben. Alles die kortademigheid, dat went nooit!

Antwoord
Angela 17 augustus 2018 - 12:39

Wat een fantastisch stadje om te acclimatiseren! Zo mooi, al die kleuren en je hebt het ook weer heel aantrekkelijk weergegeven in deze blogpost. Mijn antennes stonden nog niet op Peru gericht, maar daar komt zo Langer hand verandering door jouw blogposts! ?

Antwoord
Karlijn 17 augustus 2018 - 15:48

Peru is echt een geweldige bestemming. Cultuur, natuur, Inca-steden, lekker eten: het is er allemaal :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.