Wit, turquoise, oranje, rood, blauw: de landschappen van Shark Bay, gelegen op het meest westelijke puntje van Australië, vormen een explosie van kleuren. Niet alleen de landschappen in de baai zijn uniek, maar er leven ook honderden bijzondere diersoorten. Zeekoeien, dolfijnen, thorny devils, walvissen: de lijst is lang. Shark Bay is niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO World Heritage-gebied en ik vind het één van de mooiste plekken van Australië. Ga je naar West-Australië? Dan mag je deze bezienswaardigheden in Shark Bay zéker niet missen.
Een roadtrip maken door West-Australië betekent dat je meestal door heel veel leegte rijdt. Op het stuk van Exmouth naar Shark Bay is dat niet anders. Maar zodra je de hoofdweg verlaat en rechtsaf slaat richting de baai, wordt langzaam steeds duidelijker hoe mooi die leegte is. De knalblauwe zee, de witte stranden, de oranje rotsen: Shark Bay is een uniek gebied dat met niets te vergelijken is. En er is genoeg te zien! Hieronder beschrijf ik de bezienswaardigheden die je tegenkomt als je van de hoofdweg vanuit Exmouth richting Denham in Shark Bay rijdt.
1. Bezoek de stromatolieten in Hamelin Pool
De eerste stop in Shark Bay die de moeite waard is, is Hamelin Pool. In deze baai ligt een groot aantal stromatolieten: koepelvormige algenkolonies die zijn ontstaan door afzettingen van in zee levende bacteriën. Op het eerste gezicht niet zo bijzonder, maar deze levende fossielen behoren tot de oudste levensvormen op aarde. Toch een cool idee! Langs de baai lag tot voor kort een boardwalk, maar die is flink beschadigd door een cycloon. Kijk voordat je naar Hamelin Pool rijdt even of de stromatolieten toegankelijk zijn.
2. Shark Bay: wandeling over het spierwitte Shell Beach
Een half uur rijden van Hamelin Pool ligt het bijzondere Shell Beach. Dit strand bestaat geheel uit, je raadt het al, schelpen. Het gaat om triljoenen kleine schelpjes van de Fragum-kokkel en de afzettingen zijn soms maar liefst tien meter diep. Onder andere dankzij de specifieke waterstroom rond Shell Beach is het water hier twee keer zo zout als de zee. Niet geschikt voor de meeste dieren, waardoor de Fragum-kokkel geen last heeft van natuurlijke vijanden en zich rustig voort kan planten.
3. Niet zwemmen, wel mooi: Whalebone Beach
Langs de kust richting liggen verschillende mooie plekken om te stoppen en de eerste plek die je tegenkomt is Whalebone Beach. Hier heb je een prachtig uitzicht over een bijzondere baai met een wit strand, dat uitloopt in zee, als een soort schiereiland. Zwemmen is hier geen aanrader, want al vanaf het uitzichtpunt zie je tientallen haaien de baai bewaken. Het is wel een mooie plek om te picknicken, dus zorg dat je je lunch bij je hebt.
4. Zeedieren spotten bij Eagle Bluff in Shark Bay
De volgende stop is het uitzichtpunt bij Eagle Bluff. Boven de baai is een boardwalk aangelegd, zodat je makkelijk kunt genieten van een schitterend uitzicht over zee. Het water onder de boardwalk is ondiep en kraakhelder, dus met een beetje geluk kun je hier haaien, manta’s en schildpadden zien.
5. Optioneel: de dolfijnen van Monkey Mia begroeten
Monkey Mia is één van de bekendste bezienswaardigheden van West-Australië, dankzij de wilde dolfijnen, die al sinds de jaren zestig verschillende keren per dag naar de baai komen. Vroeger werden de dieren elke ochtend uitgebreid gevoerd en mochten bezoekers de dieren ook voeren en aaien. Dat is natuurlijk een slechte zaak en het voeren is stevig afgebouwd om te zorgen dat de dolfijnen zelf blijven jagen.
Tegenwoordig zijn er nog vijf dolfijnen die in de ochtend gevoerd worden en bezoekers moeten afstand houden (tip: ga op de steiger staan, dan zwemmen de dolfijnen onder je door). Elke ochtend om 07.45 uur verzamelen alle gasten van de camping en het resort van Monkey Mia op het strand, in de hoop de dolfijnen te zien. Rangers geven dan volop informatie over de dieren. Ik vond dit eerlijk gezegd een beetje een circus, hoe gaaf het ook is om dolfijnen te zien. Bovendien worden er nog steeds dolfijnen gevoerd, hoe je het ook wendt of keert. Bedenk daarom zelf of je de moeite wilt nemen om naar deze uithoek te rijden.
6. Hoogtepunt West-Australië: Francois Perron National Park
Het noordelijkste puntje van het schiereiland in Shark Bay bestaat uit nationaal park. Hier ligt Francois Peron National Park en dat was voor ons het hoogtepunt van onze reis door West-Australië. Rijd eerst naar Denham om inkopen te doen voor het eten, want in het park is niets te krijgen. Rijd daarna via de knalblauwe Little Lagoon naar de ingang van het park, waar je het entreegeld in een brievenbus stopt. Tot Peron Heritage Precint kun je het park met een gewone auto in, maar voor de rest van het park (en de mooiste stukken) heb je een 4WD nodig. Wij reden in een Landcruiser Troopy door West-Australië en in Francois Peron konden we los met onze 4WD. Lucht uit de banden laten en gaan!
Rijden over los zand in Francois Peron National Park
De smalle wegen in het park bestaan uit los zand, dus rijden hier is best een avontuur. Maar wel een heel gaaf avontuur, want Francois Peron is schitterend. De duinen zijn diep oranje, de zee is knalblauw en de stranden zijn wit of goudkleurig. Let ook op het wildlife, zoals thorny devils en kangaroos. Onderweg kun je verschillende mooie stops maken, zoals het turquoise Big Lagoon en diverse stranden. Rijd zeker door naar het noordelijkste puntje van het schiereiland, naar Cape Peron. Hier vind je het mooiste strand van het park en hier begint ook de Wanamulu Trail, die Cape Peron verbindt met Skipjack Point. Het pad is anderhalve kilometer lang en je doet er zo’n drie kwartier over. Lopen door duinen met los zand schiet namelijk niet erg op, maar de uitzichten over de baai zijn prachtig.
Zeekoeien en dolfijnen
Skipjack Point is ook met de auto prima bereikbaar en dat is zeker de moeite waard. Op de rand van een hoge klif liggen twee viewingplatforms. Vanaf hier heb je niet alleen een geweldig uitzicht over witte stranden, geflankeerd door rode rotsen, maar je kunt ook makkelijk dieren spotten. In Shark Bay leven honderden diersoorten, waaronder verschillende soorten schildpadden, dolfijnen en zeekoeien. Vanaf het platform zagen we een zeekoe met haar baby, dolfijnen die samen op vis jaagden en talloze vogelsoorten. En walvissen in de verte! We waren in juli/augustus in West- en Oost-Australië en we konden niet naar de zee kijken of we zagen walvissen zwemmen. Skipjack Point is ook een erg mooie plek voor de zonsopkomst, dus neem vooral de moeite om vroeg op te staan.
Kamperen in Francois Peron National Park
Je kunt Francois Peron National Park tijdens een dagtrip bezoeken, maar als je met een 4WD-camper reist, is het aan te raden om te overnachten op één van de campings in het park. Je kunt kamperen bij Big Lagoon, South Gregories, Gregories, Herald Bright of Bottle Bay. Wij kozen voor Bottle Bay, waar je in de duinen zelf een kampeerplekje kunt zoeken. Je zit direct aan het strand, bent al vlakbij Skipjack Point en het is er heerlijk rustig. Toen wij er waren stond er slechts één andere auto. Let op: Bottle Bay heeft geen voorzieningen, alleen een bush toilet. Zorg dus dat je genoeg eten en water bij je hebt.
Hoe kom je in Shark Bay, Australië?
- Het is het leukste om Shark Bay met een huurauto te bezoeken. Je kunt auto’s huren in onder andere Broome, Exmouth en Perth en een complete roadtrip West-Australië maken. Een auto huren kan bijvoorbeeld bij Sunnycars.nl.
- Omdat we ook wat gebieden met onverharde wegen wilden bezoeken, kozen wij voor een 4WD-auto met daktent. Onze Troopy van WA Experts is ons heel goed bevallen. We waren met deze camper vrijwel compleet zelfvoorzienend, waardoor we ook op natuurcampings zonder voorzieningen (alleen een bush toilet) konden verblijven.
- Liever niet zelf rijden? Je kunt ook een tour naar Shark Bay en Francois Peron National Park boeken, zoals deze bijvoorbeeld.
Zeker meenemen naar West-Australië
- Waterfles met waterfilter: zo hoef je geen plastic flessen water meer te kopen.
- Lonely Planet West Australia: handig vooraf én ter plekke.
- Klik hier voor een complete lijst van mijn favoriete reisproducten.
Meer lezen over Australië?
- 20 redenen waarom Australië één van mijn favoriete bestemmingen is
- Tips auto huren Australië: hier moet je op letten
- Rondreis Outback Australië: van Alice Springs tot Uluru
- Route oostkust Australië: zo reis je van Sydney naar Cairns
*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.
Dit kan ik alleen maar beamen. Dit deel van Australië is voor mij persoonlijk favoriet en staat voor alles voor datgene ik me voor mijn eerste bezoek m.b.t. dit geweldige land voorstelde. Red Center is ook geweldig, maar het, voor velen minder bekende, westen topt voor mij echt alles 🙂
Vind ik ook! Ik kan ook geen enkel gebied bedenken wat hier op lijkt, het is echt uniek 🙂